Kurzweil Forte

MIDI Master keyboardy, syntezátory, digitální piána, varhany... a příslušenství
Odpovědět
Uživatelský avatar
demsky
Příspěvky: 2800
Registrován: 10 bře 2007 21:43
Vybavení

Re: Kurzweil Forte

Příspěvek od demsky »

Vysiel novy update OS, idem to tam dneska naloadovat :)

Uživatelský avatar
Benqo
Příspěvky: 651
Registrován: 09 bře 2016 09:59
Vybavení

Re: Kurzweil Forte

Příspěvek od Benqo »

:palec+:
PC4 by malo dostat update tiez, som zvedavy... Hoci je to skor o bugfixoch ako novych featurkach. Ale kazdy update sa ceni.

Uživatelský avatar
demsky
Příspěvky: 2800
Registrován: 10 bře 2007 21:43
Vybavení

Re: Kurzweil Forte

Příspěvek od demsky »

Zazraky sa uz ocakavat nedaju, ako napriklad digitalny vystup cez usb, to by musel mat Forte aspon usb 3.0 aby to stihalo taky tok audio dat, mozno to ma len 2.0 na bezne loadovacky programov alebo na midi prenos.

Tak ale fajn, checkol som moj fm program (nie VAST ale DX7) ze co vylepsili vo voice stealeri, tak stale vidim, ze jeden fm hlas berie 4 hlasy polyfonie (svieti MMMM), ked dam v obalke dlhy release slidrom tak dlho svieti DDDD, ale ide to od konca, takze prioritne uvolnuje hned hlasy od 1 vyssie pre ostatne zvuky. S jednym polyfonickym FM programom (v mode DX7) vidim priestor este tak na 3-4 ine programy do 128 hlasov.

Skusal som aj naraz stlacit vela klaves naraz s obidvoma laktami, tak az vtedy sa polyfonia naplnila :-)

Teraz som si aj vsimol, ze tie Barbove fm programy z PC4 maju aj druhu vrstvu, nakaskadoval fm program do druhej VAST layer, kde su rozne bloky ako filtre, xmod atd. aha tak preto tie jeho fm programy tak zneju, ze DX7 sotva pripominaju, sikovny to chalanko. Viem si predstavit aj to, ze pri monofonnom fm programe tam tych vrstiev moze byt celkom dost nakaskadovanych s total brutal processingom na nieco neslychane.

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 22321
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Re: Kurzweil Forte

Příspěvek od Pytkin »

usb 2.0 ma 480mbps a dokazes cez neho preniest straaasne vela audio kanalov ..

Uživatelský avatar
MDudas
Příspěvky: 3724
Registrován: 12 črc 2011 22:55

Re: Kurzweil Forte

Příspěvek od MDudas »

Tak tak. Problem neni celkove "pasmo", ale timing. Audio-data vznikaju priebezne, paketovy prenos ma vzdy opozdenie oproti realnemu casu, lebo najprv "zbiera" data do paketu (potom ich mozno aj komprimuje, neviem) a potom odosiela... cize v priemere minimalne jednu polovicu paketu opozdenie. K tomu sa mozu este priratat ruchy a ina prevadzka na USB zbernici. Samozrejme, pri vacsej prenosovej rychlosti je to opozdenie mensie, ale ked su dobre napisane drivery a pouziva sa samostatne USB, tak USB2 staci.

Cool, ze vydavaju tie updaty !

Uživatelský avatar
Stardust
Příspěvky: 435
Registrován: 11 led 2007 13:21
Vybavení

Re: Kurzweil Forte

Příspěvek od Stardust »

Zdravím všechy. Na update zatím teprve sbírám síly. Ale posílám zde druhý výsledek své snahy samplovat pseudo analogový mono lead. Zde jednoduchý bright square z ARP 2600. Ve Forte jsem přidal delay ovladatelný faderem a k mod wheel přiřadil rychlost LFO.

Tentokrát jsem na všechny zvuky kromě bicích použil Forte a nahrával zvuk přímo, takže je (bohužel) slyšet silný lidský faktor :-)
Chtěl bych časem přidat i rezonantní filtr s cutoff frekvencí a rezonancí na faderech. Zároveň tu mám minimálně dva problémy:

- stereo není vyvážené. Netuším proč.
- modulace LFO zní dobře na max hodnotě, ale jinak trhá uši (je to vlastně pomalý a široký detune). Tovární a profi zvuky to umí líp. Nevím, co s tím.

Za případné rady budu vděčný. Zároveň je to asi můj poslední pokus na tomto poli. Je to fakt pracné a to se bavíme o jedné vrstvě.

Uživatelský avatar
Benqo
Příspěvky: 651
Registrován: 09 bře 2016 09:59
Vybavení

Re: Kurzweil Forte

Příspěvek od Benqo »

Mne sa to páči.
Skús postnúť len nahrávku toho lead zvuku, kde pridávaš vibrato.
A nevzdávaj to, začiatky sú ťažké, ale potom to ide ľahšie a ľahšie 😉

Uživatelský avatar
demsky
Příspěvky: 2800
Registrován: 10 bře 2007 21:43
Vybavení

Re: Kurzweil Forte

Příspěvek od demsky »

To je pravda, tiez ked som zacinal programovat nieco vo vaste som si hovoril, ze to snad nie je mozne tolko sa narobit na jednej vrstve, alebo potom to navrstvit, mierne rozladit oscilatory aby bol poriadne tucny zvuk, pricom v nejakych softwarovych syntakoch som to mal nakrutene za 5 minut.

Ale vo vaste sa daju urobit veci, ktore sa nedaju urobit nikde inde, takze ked chces mat vlastny sound, tak je to cesta ako sa odlisit, ten zvuk je nezamenitelny.

Rovnako ako to bolo pri K serii, aj Forte, ci PC3/4 ma niekolko sto, az tisic zvukov, pri ktorych pada sanka, myslim ze to staci nie? Ja mam Forte uz piaty rok a stale som z tych zvukov nadseny, jasne neda to vsetko ako napriklad dobre dychove nastroje, na to mam ine veci v pocitaci, ale nemozem ho nazvat inak ako monstrozny nastroj s mega zvukom.

Uživatelský avatar
Stardust
Příspěvky: 435
Registrován: 11 led 2007 13:21
Vybavení

Re: Kurzweil Forte

Příspěvek od Stardust »

Benqo píše:
06 kvě 2022 23:26
Mne sa to páči.
Skús postnúť len nahrávku toho lead zvuku, kde pridávaš vibrato.
A nevzdávaj to, začiatky sú ťažké, ale potom to ide ľahšie a ľahšie 😉
Díky! Večer nahraju a pošlu. Přijde mi, že to samplování jde naopak čím dál tím hůř :-) Čím komplexnější zvuk, tím hůř se hledá looppoint. Nikde jsem ani nenašel video někoho, kdo by nástavoval ručně looppointy. Buď mi něco zásadního uniká, nebo je to opravdu dost složité.

Uživatelský avatar
Stardust
Příspěvky: 435
Registrován: 11 led 2007 13:21
Vybavení

Re: Kurzweil Forte

Příspěvek od Stardust »

demsky píše:
07 kvě 2022 14:16
Ale vo vaste sa daju urobit veci, ktore sa nedaju urobit nikde inde, takze ked chces mat vlastny sound, tak je to cesta ako sa odlisit, ten zvuk je nezamenitelny.
Musím se k tomu nějak dostat. Pro Forte je inzerovaný VA engine, ale zatím jsem do něj nepronikl :-) Zvuky jsou super, o tom žádná. Když mám ale v hlavě něco konkrétního, tak to dá alespoň ze začátku dost práce, jak říkáš :-)

Uživatelský avatar
demsky
Příspěvky: 2800
Registrován: 10 bře 2007 21:43
Vybavení

Re: Kurzweil Forte

Příspěvek od demsky »

Mam Ti ten VA engine vysvetlit? On ked mam ist uplne od zaciatku, tak K2000 z roku 1991 bol mozno prvy virtual analog na svete, kedze mimo samplov, filtrov mal aj dsp oscilatory (skratka nie sample ale matematicky modelovane waveformy), i ked v tej dobe vypoctovy vykon nebol az taky dobry aby tam nebolo pocut aliasing.

Potom neskor Kurzweil vyvijal nastroj VA-1, ktory mal uz byt nieco ako v tej dobe Yamaha AN1x alebo Nord lead, ale skoncilo to len ako prototyp. Ale z neho aspon zobrali tie KVA oscilatory, filtre (moog ladder...) atd a dali ho do VASTu. Plus mas tam vsetko ostatne, co maju bezne VA nastroje, ring modulation, osc sync, detune, 3 lfo, obalky, pannery, tremola atd.

Takze suma sumarum, kvoli kompatibilite su tam stare dsp oscilatory z k serie, ktore beru len jeden blok, ale maju aliasing pri vyssich tonoch, potom su tam tie KVA oscilatory z virtual analogu VA-1, ktore nemaju uz takmer ziaden aliasing, mozno je ho pocut uz pri masivnejsich modulaciach s vela blokmi, no a posledny oscilator moze byt z FM syntezy (DX7 engine), kde sa da aj zmenit operator zo sine aj na saw a triangle, ale tam berie vypoctovy vykon az 4 hlasy z polyfonie.

Mas tam 6 operatorov na jednu fm layer, a kazdy operator moze mat ine detune a waveformu, minule som len tak nahodne v jednom programe zmenil prvy operator zo sine na saw ci dalsi a takmer ma vystrelo, ten zvuk je total masox.

A kazdy program moze mat 32 vrstiev, kazda moze byt ineho typu, vyskladana z inych blokov, plus oproti K2600 tam nie je triple modular processing (tri vrstvy kaskadovane jedna do druhej), ale 32 vrstiev, ktore mozu byt kaskadovane a k tomu si prirataj kdfx efektovu jednotku s 32 FX Units (insertov).

Uživatelský avatar
Stardust
Příspěvky: 435
Registrován: 11 led 2007 13:21
Vybavení

Re: Kurzweil Forte

Příspěvek od Stardust »

Doteď jsem si myslel, že smyslem VA je nabídnout něco jednoduchého a přehledného ve světě neomezených digitálních možností. Asi jsem vedle jak ta jedle :-)

Dík zy vysvětlení, na youtube jsou nějaká videa k VA na PC3, tak to zkouknu, bude to asi podobné.


Uživatelský avatar
Benqo
Příspěvky: 651
Registrován: 09 bře 2016 09:59
Vybavení

Re: Kurzweil Forte

Příspěvek od Benqo »

Stardust píše:
08 kvě 2022 10:59
Doteď jsem si myslel, že smyslem VA je nabídnout něco jednoduchého a přehledného ve světě neomezených digitálních možností. Asi jsem vedle jak ta jedle :-)

Dík zy vysvětlení, na youtube jsou nějaká videa k VA na PC3, tak to zkouknu, bude to asi podobné.
VA je v základe veľmi jednoduchý.
1/ namiesto Keymapy dáš "None" alebo "Silence"
2/ vyberieš si algoritmus, ako prvý box dáš vlnu, teda sine, saw, square a pod. Ako písal Demsky, použi "dvoj-boxové" vlny, sú bez aliasingu. Toto robí VA virtual analogom, lebo sú to virtuálne vlny a nie sample.
3/ do ďalších boxov si daj napr. filter.
4/ AMPENV daj User, nie Natural

Kukaj tu:

asterix1
Příspěvky: 13
Registrován: 12 led 2020 14:56

Re: Kurzweil Forte

Příspěvek od asterix1 »

Zdravím, viete doporučiť pevný kufor pre FORTE88? Má niekto pre FORTE GATOR GTSA-KEY88SLXL? Vďaka.

Odpovědět