Kurzweil PC3

MIDI Master keyboardy, syntezátory, digitální piána, varhany... a příslušenství
Odpovědět
mhrdina
Příspěvky: 20
Registrován: 23 čer 2011 08:31

Kurzweil PC3 - setup mode

Příspěvek od mhrdina » 29 kvě 2013 16:11

Zdravím, jako nový uživatel PC361 mám dotaz: lze v SETUP modu přepnout jednotlivé celé uložené setupy pomocí MIDI zprávy z exerního MIDI ovladače? Něco jako u PROGRAM modu pomocí Bank select (CC 0 nebo CC 32) a Program change? Děkuji za radu. Mirda

Uživatelský avatar
MDudas
Příspěvky: 2653
Registrován: 12 črc 2011 22:55

Re: Kurzweil PC3

Příspěvek od MDudas » 29 kvě 2013 19:10

Nazdar Mirdo,
vitaj v komunite Kurzweil a neklesaj na duchu! Nakoniec to vsetko dostudujes a pochopis... :D

Ak mas nejake skusenosti s MIDI (co predpokladam), preskoc na dalsi odstavec.
Toto je nedostatok v starom MIDI standarde. Bank Select a Program Change su kanalove instrukcie. Ziadna obdobna "common" instrukcia Setup Select neni definovana. Pretoze Setup je v podstate "nad-objekt" k viacerym programom na roznych kanaloch, neni mozne pouzit dvojicu Bank Select+Program Change - tieto instrukcie musia zostat funkcne na jednotlivych kanaloch pre jednotlive nastroje (Programy).

Existuje jedna mierne komplikovana finta cez QA banks - vsetko, co pouzivas, narves systematicky do QA banks - tym v podstate polozis Programy and Setupy akoby na "rovnaku uroven". Nasledne v MIDI Mode / RECV nastavis PrgChgMode na QA (Quick Access). Cely sposob volby banka/nastroj sa zmeni na dekadicky = banka ma iba 10 nastrojov, ale mozu to byt Programy aj Setupy. Toto ma zial za nasledok, ze Program Mode prestane interpretovat PrgChg normalnym sposobom.... :(

Dalsia moznost je myslim ... pouzivat controllery 96 a 97 - DataInc a DataDec = menit Setup po jednom pripocitavanim. Je to vhodne napr. pri pouziti prepinania pomocou pedalu. Detaily neviem - nikdy som to nepouzil.

Dalsia moznost je vyuzit Sysex - akoby natukat cislo Setupu+Enter cez num-klavesnicu, ale da sa to posielat cez Sysex. Toto je vopruz, ale najelegantnejsie riesenie.... :P Samozrejme potrebujes dokumentaciu k Button-Sysexom, ta ale neni verejna... Vytvoril ju Brian Cowell (Cowzar) z Mastering VAST.

mhrdina
Příspěvky: 20
Registrován: 23 čer 2011 08:31

Re: Kurzweil PC3

Příspěvek od mhrdina » 30 kvě 2013 06:22

Moc děkuji za rady, vyzkouším a uvidím, co bude nejvíce vyhovovat. Odpověděl jsi mi i na otázku která mně napadla, a to ohledně "Data listu", neboli informace ohledně systému tvorby Sysex zpráv u tohoto nástroje. U jiných, když jsem nenašel cestu jednodušší, bylo možné v podstatě vše řešit zasláním Sysex zprávy a bylo hotovo. Tady to tedy asi bez dokumentace nepůjde... Systém pokus a omyl nebudu raději zkoušet...:o). Ještě jednou díky. Mirda

Uživatelský avatar
MDudas
Příspěvky: 2653
Registrován: 12 črc 2011 22:55

Re: Kurzweil PC3

Příspěvek od MDudas » 31 kvě 2013 19:19

Jo, tak nejaku komplet Sysex dokumentaciu od vyrobcu vobec necakaj. Kurzweil zatial nic take nezverejnil a ani dovod zatial neuviedli. :( Spekuluje sa, ze kvoli ochrane pred poskodenim nastroja (inak by museli doprogramovat logicku kontrolu vsetkych sysexov)

To, co som spominal, su vyslovene len SYSEX pre tlacitka panela - pri rozumnom pouziti sa s tym da zvladnut mnoho.
Vies si ich vycucnut a spisat do tabulky aj sam. Staci v Master Mode / Main zapnut Buttons On. V nejakom DAW si nahraj postupne vsetky tlacitka na PC3.
:arrow: Nezabudni v DAW zapnut aj SYSEX Rec.
:arrow: Kazde tlacitko posiela dva Sysex-y ..... 1x pri stlaceni a 1x pri uvolneni.
V podstate si vies urobit "makroprikazy" na celu zakladnu obsluhu stroja. :P

Uživatelský avatar
pavlii
Moderátor
Příspěvky: 3010
Registrován: 05 čer 2002 19:23

Re: Kurzweil PC3

Příspěvek od pavlii » 01 čer 2013 20:08

Hmm - docela monstrózní spekulace; to jako by byly třeba Roland a Yamaha synthy řešeny výrazně lépe (čti: nezničitelně), když je SysEx u nich plná dokumentace 8)

P.

mhrdina
Příspěvky: 20
Registrován: 23 čer 2011 08:31

Re: Kurzweil PC3

Příspěvek od mhrdina » 04 čer 2013 10:26

Asi zatím jako nejlepší cestu, jak se dostat k nějakým základním Sysex zprávám, vidím v zachycení Sysex zpráv, které do nástroje vysílá editor od SoundTower a to pomocí takového programu, jako je např. MIDI-OX, což mi poradil jeden čtenář této diskuze. Zatím jsem vyzkoušel pouze zachycení této zprávy, což funguje. Do nástroje jsem poslat tuto zprávu zatím nezkoušel, nebyl tak nějak čas, vyháněl jsem vodu z domu...:o).

Uživatelský avatar
MDudas
Příspěvky: 2653
Registrován: 12 črc 2011 22:55

Re: Kurzweil PC3 - setup mode

Příspěvek od MDudas » 05 čer 2013 02:59

mhrdina píše:... lze v SETUP modu přepnout jednotlivé celé uložené setupy pomocí MIDI zprávy z exerního MIDI ovladače? Něco jako u PROGRAM modu pomocí Bank select (CC 0 nebo CC 32) a Program change?
Tak som si to na tvoj podnet :wink: prebehol a vyberam najbeznejsie panelove tlacitka.
Kurzweil PC3 posiela SYSEX spravy nasledovne :
- kazde tlacitko posiela par - Push/Release (stlacene/uvolnene)
- xx je kod tlacitka)
cela sprava "tlacitko stlacene": F0 07 40 00 10 70 xx F7
cela sprava "tlacitko uvolnene": F0 07 40 00 10 72 xx F7
Tlacitka MODE
  • Program - 13
  • MIDI - 1B
  • Setup - 03
  • Master - 0B

Numericke tlacitka
[1] [2] [3] ..... 1F 1E 1D
[4] [5] [6] ..... 27 26 25
[7] [8] [9] ..... 2F 2E 2D
[+] [0] [c] ..... 37 36 35
..... [Ent] ............ 0D
Cize, ak by si chcel zvolit napr. setup 68 - The Wonders, tak budes posielat:
F0
07 40 00 10 ... ID header Kurzweil+model
70 03 72 03 ... Setup Mode Push/Release
70 25 72 25 ... Num 6 Push/Release
70 2E 72 2E ... Num 8 Push/Release
70 0D 72 0D ... Enter Push/Release
F7

Ak mate niekto viac info o ostatnych Sysexoch na PC3, dajte!

petersooon
Příspěvky: 12
Registrován: 03 kvě 2013 08:59

Kurzweil PC3LE - sw editor

Příspěvek od petersooon » 06 čer 2013 10:22

Používáte někdo přímo sw editor od ST pro PC3LE? Jak jste s ním spokojeni? Sice jsem si stáhnul demo, ale než se tím prokoušu, rád bych věděl, kde můžu třeba "narazit" :?: ... Díky.

Uživatelský avatar
MDudas
Příspěvky: 2653
Registrován: 12 črc 2011 22:55

Re: Kurzweil PC3

Příspěvek od MDudas » 07 čer 2013 02:02

SoundTower editor je pre vsetky verzie PC3 rovnaky (minimalne odchylky podla vybavy hardware).
Ja za seba mozem povedat, ze mi ST editor VELMI pomohol ziskat zakladny prehlad o strukture PC3!
Zacinat bez toho editora je ....hodne huste. :shock:
Ma vraj nejake chyby a obcas robi blbosti, ale aj tak to stoji za to.
Hned mi napada aspon 1 vec, ktoru mam velmi rad - v PC3 ked vojdes v menu do objektu a nieco tam zmenis, tak pri exit musis zmenu bud natvrdo ulozit, alebo ju stratis. V editore mas vsetko "temporary" - behas, editujes, prepinas okna bez potreby ukladat aktualnu robotu. Ak si spopkojny z vysledkom, az potom ulozis...

Martas
Příspěvky: 40
Registrován: 25 srp 2009 22:51

Re: Kurzweil PC3

Příspěvek od Martas » 07 čer 2013 12:46

Ahoj,
presne tak.... bohuzel obcas dela blbosti. Napr. mam problem s nastavovanim insert fx v setupech. (Y, N) V nastroji to jde bez problemu, ale editor nefunguje jak ma.Ale jinak muze dost pomoci, protoze je prehlednejsi. Ja ho ale nejvic pouzivam pro prejmenovavani programu a setupu. Navic tim, ze vetsinou pracuju primo na nastroji, tak na tu editaci budu zvyklej a kdyz pri hrani s kapelou bude potreba neco upravit, nebudu se v tom tolik placat :-) A nefunguje v ST editoru editace keymaps. Psal jsem si s technikem ze ST a on zjistil, ze to nemaj implementovany, i kdyz ta ikonka EDIT KEYMAP tam je. Ale treba pro predstavu o strukture je to sikovne :-)
M.

Uživatelský avatar
MDudas
Příspěvky: 2653
Registrován: 12 črc 2011 22:55

Re: Kurzweil PC3

Příspěvek od MDudas » 08 čer 2013 23:01

Martas píše:Psal jsem si s technikem ze ST a on zjistil, ze to nemaj implementovany, i kdyz ta ikonka EDIT KEYMAP tam je.
To Ti asi odpisovala asistentka alebo upratovacka... :)
S velkou pravdepodobnostou je to mini-firma do 10 ludi. Cize to musia velmi dobre vediet. Aj o tych chybach vedia, ale zrejme nemaju cas ani ludi na ladenie. Odkedy ten editor existuje, nevydali ani jednu opravenu verziu - to hovori samo za seba. :(

mhrdina
Příspěvky: 20
Registrován: 23 čer 2011 08:31

Re: Kurzweil PC3

Příspěvek od mhrdina » 12 čer 2013 10:34

Ahoj, tak jsem zkusil poslat do PC3 následující zprávy, které jsem zachytil z editoru SoundTower - a funguje to...

Setup 3

F0 07 40 00 31 F7
F0 07 40 00 04 00 00 00 03 00 00 F7
F0 07 40 00 11 00 03 F7
F0 07 40 00 0B 00 03 20 00 00 00 F7
F0 07 40 00 0B 00 03 20 03 00 00 F7

Setup 4

F0 07 40 00 31 F7
F0 07 40 00 04 00 00 00 03 00 00 F7
F0 07 40 00 11 00 04 F7
F0 07 40 00 0B 00 04 20 00 00 00 F7
F0 07 40 00 0B 00 04 20 03 00 00 F7

Takže přepínání Setupů prostřednictvím MIDI vyřešeno...

Uživatelský avatar
demsky
Příspěvky: 2671
Registrován: 10 bře 2007 21:43

Re: Kurzweil PC3

Příspěvek od demsky » 12 čer 2013 12:54

http://www.soundcloud.com/martindemsky | Kurzweil Forte | Arturia MatrixBrute

mhrdina
Příspěvky: 20
Registrován: 23 čer 2011 08:31

Re: Kurzweil PC3

Příspěvek od mhrdina » 12 čer 2013 14:50

Už jsem se to také dočetl, diskuze k PC3 je dlouhá... Děkuji, se učím...

Uživatelský avatar
demsky
Příspěvky: 2671
Registrován: 10 bře 2007 21:43

Re: Kurzweil PC3

Příspěvek od demsky » 12 čer 2013 15:24

V pohode, obcas aj ja musim zalovit v pameti :)
http://www.soundcloud.com/martindemsky | Kurzweil Forte | Arturia MatrixBrute

Odpovědět