Kurzweil PC3 - vytvoření klavírní banky

MIDI Master keyboardy, syntezátory, digitální piána, varhany... a příslušenství
Odpovědět
Uživatelský avatar
danielpc3
Příspěvky: 95
Registrován: 07 zář 2015 21:00

Kurzweil PC3 - vytvoření klavírní banky

Příspěvek od danielpc3 » 12 zář 2015 19:00

Chcem vytvorit Steinway piano mam sample v 5 dynamickych vrstvach .255 samplov v 48khz/32bit dokopi 500MB.Mam otazku 1.Ako nastavit obalku AMPENV - amplitude envelope tak aby to bolo co najprirodzenejsie .Su tam 2 osi jedna casova druha v percentach - je to hlasitost?V navode je pisane ze ROM zvuky maju priebeh obalky nastavenu uz pri vyvoji teda este skor ako bol zvuk v PCk.Ma s tym niekdo nejaku skusenost?2.Samle - co znamena numsamples na stranke editsample napr. kolko vzoriek ma 1 sekunda samplu?

Uživatelský avatar
dalen
Příspěvky: 158
Registrován: 06 srp 2013 11:56

Re: Kurzweil PC3

Příspěvek od dalen » 12 zář 2015 22:30

Prečo sa s tým zaoberáš? 500MB sa do Flash RAM aj tak nezmestí.

Uživatelský avatar
danielpc3
Příspěvky: 95
Registrován: 07 zář 2015 21:00

Re: Kurzweil PC3

Příspěvek od danielpc3 » 13 zář 2015 08:05

Dakujem za vycerpavajucu odpoved.Kurzweil German D expansion 128MB je tiez Steinway piano a ma az 6 dynamickych vrstiev. Ja mam o jednu menej tak by to malo byt este lahsie.Epic grand Ksound to spravil tak ze prevzorkoval na 22khz.

Uživatelský avatar
dalen
Příspěvky: 158
Registrován: 06 srp 2013 11:56

Re: Kurzweil PC3

Příspěvek od dalen » 13 zář 2015 08:35

V pohode :D Pravdepodobne sa ti nepodarí vytvoriť lepšie klavíre než oficiálne dostupné od Kurzweilu. Preto som akustické klavíre moc neprogramoval, iba Rhodesy, Wurlitzery a FM.
V zásade platí, že neexistuje univerzálna envelope. Výsledok závisí na sluchu. Vrchná položka v AMPENV určuje dĺžku v sekundách, percentá určujú hlasitosť. Numsamples ukazuje dĺžku samplov.

Uživatelský avatar
danielpc3
Příspěvky: 95
Registrován: 07 zář 2015 21:00

Re: Kurzweil PC3

Příspěvek od danielpc3 » 13 zář 2015 12:36

:D Dlžku samplov - konkretne ten epic grand ma C4 numsamples 197ks to znamena kolko sekund ?Takze tu AMPENV nastavim len v klavesoch na zaklade sluchu.

Uživatelský avatar
MDudas
Příspěvky: 2651
Registrován: 12 črc 2011 22:55

Re: Kurzweil PC3

Příspěvek od MDudas » 14 zář 2015 20:31

Daniel, ty si velky hobbista !!!
8) :lol:
Ides robit vlastne piano a pytas sa trivialne veci.... Hmmm. :wink:
Nechcem Ti brat iluzie, ale bude to ako pisal dalen - lepsie piano, ako je original v PC3, nedas.
Chlapci (a dievcata) v Kurzweil R&D uz desiatky rokov maturuju a spekuluju. A pouzivaju pri tom vyssiu fyziku, nie ZSR (zdravy sedliacky rozum) a pokus-omyl. Osobne si myslim, ze sa k nim ani nepriblizis, ale drzim palce. Mozno vyssia samplovacka spravi nejaky-ten pozitivny usny klam.

1/ 197ks = 197kilo samplov = 179 000 samplov.... kolko je to casu, to zavisi od frekvencie, ktorou to prehras. Pre transpoziciu je potrebna "referencna" sampling rate (napr. C4)... a bude to asi 44100kHz***, alebo ina nastavena.
Dalej - matematika zakladna skola: ....... cas = pocet vzoriek / sampling rate ..... transponovany cas = ref.samping rate / samping rate

edit***: 44100Hz

2/ AMPENV - na realnom piane ma kazda klavesa trochu iny priebeh. Neexistuje lepsi sposob, nez rozdelit cely rozsah aspon na 20 casti a kazdej vyladit vlastnu obalku. A toto este zvlast pre kazdu vrstvu. Cize pri troche skromnosti sa dostanes k nejakym 50+ obalkam.... :lol: A preto maju tovarenske sample-sady "Natural Envelopes".
Navyse - na "obalkovanie" pomocou AMPENV musis mat sample analyticky upravene - nemozes len-tak tresknut obalku na sample, ktore uz svoju "prirodzenu obalku" maju !!! :idea: To by si "nasobil" prirodzenu obalku tvojou obalkou AMPENV.
Ale mozes experimentalne skusit - ak ides prehravat cele sample (bez loopov) - daj attack, decay, sustain na max, a nejaky polo-kratky release.

VELA STASTIA, Ty optimista ! :wink:

(P.S. na vytvorenie naozaj dobrej simulacie Steinway piana budes potrebovat potrebovat post-gradual alebo doktorat z akustiky. Alebo mozno 15 rokov aktivnej praxe medzi profikmi... :wink: )
Naposledy upravil(a) MDudas dne 18 zář 2015 13:23, celkem upraveno 1 x.

Uživatelský avatar
danielpc3
Příspěvky: 95
Registrován: 07 zář 2015 21:00

Re: Kurzweil PC3

Příspěvek od danielpc3 » 15 zář 2015 19:43

:D Takze ujasnime si zakladne veci
1.sampling rate 44,1khz .......nie 44100khz/to by bolo 44100000 vzoriek za sekundu co je blbost. :D
2.ten tvoj vzorec je blbost lebo som vytvoril sekundovu vzorku a ma 88ks alebo 88000samplov - pri 44,1kHz.
podla vzorca cas = pocet vzoriek / sampling rate potom 88000/44100 sa rovna 2 sekundy ale moja ma predsa dlzku 1 sekundu.
3 takze ten vzorec musi byt len cas = pocet vzoriek / sampling rate /2
4.Tak tomu ver ze bude lepsie ako piano pc3k lebo moje bude mat 4 vrstvy -123mb Mam uz hotove mimochodom.
5. no a nic v zlom ale 50 AMPENV sak to nejde ani teoreticky vytvorit lebo PC3K ma maximum 32 layer - takze 32 obaliek.Mimochodom Epic Grand ma 3 obalky na vrstvu.Dokopi krat 4 sa rovna 12 obaliek a je daleko pred Kurzweil Grand pianom. :D Ked budem hotovy poslem link na demo. :D

Uživatelský avatar
demsky
Příspěvky: 2671
Registrován: 10 bře 2007 21:43

Re: Kurzweil PC3

Příspěvek od demsky » 15 zář 2015 20:15

Daniel drzim palce a v dobrom, kazda snaha sa ceni. Neviem ci sa mylim, ale piano by malo mat klasicku default natural obalku, co ja viem tak jedna vrstva moze mat 3 obalky + programovanie vo FUN. Ako iste vies, Kurzweil 250 z roku 1983 malo prve poriadne digitalne piano na trhu, a inzinieri za tie roky stravili tisicky hodin programovanim pian pre Kurzweil, takze ked to tvoje bude dobre, urcite si to aj vsimnu ludia ako Dave Weiser, a mozno dostanes dobru ponuku. Drzim palce, ako som pisal chlape.
http://www.soundcloud.com/martindemsky | Kurzweil Forte | Arturia MatrixBrute

Uživatelský avatar
pavlii
Moderátor
Příspěvky: 3010
Registrován: 05 čer 2002 19:23

Re: Kurzweil PC3

Příspěvek od pavlii » 16 zář 2015 07:55

danielpc3 píše: ...
2.ten tvoj vzorec je blbost lebo som vytvoril sekundovu vzorku a ma 88ks alebo 88000samplov - pri 44,1kHz.
podla vzorca cas = pocet vzoriek / sampling rate potom 88000/44100 sa rovna 2 sekundy ale moja ma predsa dlzku 1 sekundu.
3 takze ten vzorec musi byt len cas = pocet vzoriek / sampling rate /2
...
Mhm - ne, že by mi do toho něco bylo, ale protože to je čistě selská matematika, tak se nabízí i varianta, že jsi samploval do sterea (aneb 2 kanály - proto ten dvojnásobný počet).....

P.

Uživatelský avatar
dalen
Příspěvky: 158
Registrován: 06 srp 2013 11:56

Re: Kurzweil PC3

Příspěvek od dalen » 16 zář 2015 08:23

danielpc3 píše::D Dlžku samplov - konkretne ten epic grand ma C4 numsamples 197ks to znamena kolko sekund ?Takze tu AMPENV nastavim len v klavesoch na zaklade sluchu.
Nepresne som napísal, je to dĺžka samplu podľa počtu nasamplovaných vzoriek. To číslo má len informačný charakter.
danielpc3 píše:4.Tak tomu ver ze bude lepsie ako piano pc3k lebo moje bude mat 4 vrstvy -123mb
Toto je subjektívny názor. Mne sa Epic Grand piano nezdá nijak výnimočné. Nemá ten mäkký zvonivý zvuk ako Triple Strike.
Keby som chcel celú flash ram zaplniť jedným pianom, tak si rovno idem kúpiť German D. Má 6 vrstiev a kvalitou sa vyrovná najlepším stage pianam na trhu. Na druhej strane ale chápem, že jeho cena veľa ľudí odradí. ;-)

Uživatelský avatar
danielpc3
Příspěvky: 95
Registrován: 07 zář 2015 21:00

Re: Kurzweil PC3

Příspěvek od danielpc3 » 16 zář 2015 14:48

pavlii píše:
danielpc3 píše: ...
2.ten tvoj vzorec je blbost lebo som vytvoril sekundovu vzorku a ma 88ks alebo 88000samplov - pri 44,1kHz.
podla vzorca cas = pocet vzoriek / sampling rate potom 88000/44100 sa rovna 2 sekundy ale moja ma predsa dlzku 1 sekundu.
3 takze ten vzorec musi byt len cas = pocet vzoriek / sampling rate /2
...
Mhm - ne, že by mi do toho něco bylo, ale protože to je čistě selská matematika, tak se nabízí i varianta, že jsi samploval do sterea (aneb 2 kanály - proto ten dvojnásobný počet).....

P.
Sak prave ze to je German D tak to malo byt ako update pre Kurzweilistov zadarmo.Jednoducho ako program P3K nainstalovany do tych nasich prazdnyvh flasch pamati.A zvisili by aj predajnost vdaka vacsej podpore.
Sak prave skusal som to aj z mono aj zo stereo vzorkov a vysledok rovnaky pri mono 88ks a pri stereo 176 .... 88ks lavy smpel+88 pravy.

Uživatelský avatar
pavlii
Moderátor
Příspěvky: 3010
Registrován: 05 čer 2002 19:23

Re: Kurzweil PC3

Příspěvek od pavlii » 16 zář 2015 15:06

Čím jsi samploval?

P.

Uživatelský avatar
danielpc3
Příspěvky: 95
Registrován: 07 zář 2015 21:00

Re: Kurzweil PC3

Příspěvek od danielpc3 » 16 zář 2015 18:54

Sample mam uz hotove.Original 48khz/32bit.

Uživatelský avatar
pavlii
Moderátor
Příspěvky: 3010
Registrován: 05 čer 2002 19:23

Re: Kurzweil PC3

Příspěvek od pavlii » 17 zář 2015 00:01

No přijde mi technicky neproveditelné, aby měl MONO vzorek o délce 1s víc jak 48000 samplů (při výše uvedených parametrech), ale to není předmět tohohle vlákna.

8)

P.

Uživatelský avatar
dalen
Příspěvky: 158
Registrován: 06 srp 2013 11:56

Re: Kurzweil PC3

Příspěvek od dalen » 17 zář 2015 08:48

danielpc3 píše: Sak prave ze to je German D tak to malo byt ako update pre Kurzweilistov zadarmo.Jednoducho ako program P3K nainstalovany do tych nasich prazdnyvh flasch pamati.A zvisili by aj predajnost vdaka vacsej podpore.
Inžinierom Kurzweilu trvalo rok než nasamplovali German D. Zverejnil by si svoju ročnú prácu zadarmo na internete?

Odpovědět