ROLAND FANTOM-G

MIDI Master keyboardy, syntezátory, digitální piána, varhany... a příslušenství
Odpovědět
Neural_I
Příspěvky: 1256
Registrován: 09 zář 2005 12:20

Re: Roland Fantom G

Příspěvek od Neural_I » 29 kvě 2009 15:42

provozujete nekdo ve FG gigovou RAMku ? kolik vas stala a jakej typ?

Neural_I
Příspěvky: 1256
Registrován: 09 zář 2005 12:20

Re: Roland Fantom G

Příspěvek od Neural_I » 29 kvě 2009 15:45

jo a da se nejak u sampleru nastavovat panorama stereovzorku? myslim u L a R zvlast? zatim me napada jenom to, ze kazdej zvuk se muze skladat ze 4 vrstev, takze do vrstvy 1 narvu L-sampl, do vrstvy 2 dam R-sampl a pak s nima pracovat v panorame muzu, bylo by ale asi lepsi kdyby to slo nastavit u kazdyho zvuku a kazdy L-R casti samplu zvlast, no uvidime co prinese novej OS, jestli se ho ve zdravi dockame a nebudem uz v domovech duchodcu poslouchat radsi evu a vaska

Uživatelský avatar
JamezX
Příspěvky: 119
Registrován: 29 lis 2008 02:24

Re: Roland Fantom G

Příspěvek od JamezX » 29 kvě 2009 16:27

Neural_I píše:nevim jestli to tady nekoho zajima takovyhle nejaky tipy a figle, posledne taky zadna reakce, tak abych se pripadne nevysiloval zbytecne, to dyztak reknete 8)
Jasně, že zajímá :)
Neural_I píše:provozujete nekdo ve FG gigovou RAMku ? kolik vas stala a jakej typ?
Jo. Stála kolem 60$, už si nepamatuju přesně. 1GB 168-pin PC133 non-ECC SDRAM DIMM - koupil jsem na eBay.com od http://www.memoryx.com. Je to naprosto zbytečná velikost, ale já se řídím heslem, radši ať paměť přebejvá, než aby chyběla :D
Neural_I píše:me na tom nejvic desi ze udelam nejakou praci, neco vytvorim a pak kdyz chci jit ospalej vytuhnout tak zapomenu "neco" z ty hromady neprehlednych frazi, samplu, presetu, songu, projektu atd ulozit a ono to zmizi a uz to nenajdu, to me proste k smrti desi :twisted: odchazim od nastroje s pocitem ze nevim jestli to tam zitra vsechno bude tak jak sem to ted opustil a jestli sem nezapomnel neco ulozit :roll:

btw nevite jestli jde primo ve FG rozdelit stereosampl na dva mono? nebo pri vkladani audia na audio stopu zvolit jen levou nebo pravou cast samplu?
Jde uložit celý projekt - to by snad mělo uložit úplně všechno ne ? Stereosampl rozdělit na dva samply nejde a nejde to ani resamplovat.
Neural_I píše:jo a da se nejak u sampleru nastavovat panorama stereovzorku? myslim u L a R zvlast?
Podle mně ne .. vždy ti to posune celej stereosampl buď do leva nebo doprava. Díky tomu taky nelze ze stereosamplu nasamplovat dva mono.


Jinak co se týče frází a sekvenceru - to prostě nejde - chvilku to vypadá, že by to jako šlo, ale nakonec stejně skončíš u Cubase :roll:

Neural_I
Příspěvky: 1256
Registrován: 09 zář 2005 12:20

Re: Roland Fantom G

Příspěvek od Neural_I » 29 kvě 2009 16:35

JamezX: a sakra a ja si kupoval FG abych mel sampler s cubasi v jednom :roll: no ja delam nastesti relativne jednoduchou muziku a hodne vyuzivam audio, ja tomu dam sanci, chci vyuzivat FG i na live a chci hrat zaklady primo z toho bez nutnosti exportovat nejaky smichany zaklady, tak sem to delal leta a nevyhovuje mi zasadne to ze s tim pak uz nemuzu na lajfku nic delat a v kazdym sale to zni trochu jinak a nco je blbe a ja nemuzu sahnout a hnout s EQ treba a zvukar to nevyresi kdyz mu dam predmichany stereo z hdr a cau, navic sem na tom predmichavani zakladu stravil vzdycky strasne moc casu, vic nez skladanim, jo, ja tomu zkusim dat sanci a poreferuju, kdyz to nepujde, zkusim variantu b) a to ze to naskladam v cubasi a az to bude, tak to preklopim do FG jako audio a midi fraze, odpadne proces skladani kde je nutna prehlednost, ale proste to chci mit po stopach a po nastrojich v submixu, kdyz uz sem FG neprodal a nechal si ho tak se ho proste pokusim vyuzit, kdyz me hodne nastve tak ho strelim a uz o rolandovi nechci nic slyset :cry:

Neural_I
Příspěvky: 1256
Registrován: 09 zář 2005 12:20

Re: Roland Fantom G

Příspěvek od Neural_I » 09 čer 2009 13:28

teda tady slusne chcip pes 8)

Uživatelský avatar
Jabba
Příspěvky: 127
Registrován: 30 kvě 2009 12:40

Re: Roland Fantom G

Příspěvek od Jabba » 09 čer 2009 23:11

JamezX píše:Jinak co se týče frází a sekvenceru - to prostě nejde - chvilku to vypadá, že by to jako šlo, ale nakonec stejně skončíš u Cubase :roll:
Zdravicko,
trosku jsem si to tu procital, a jsem docela prekvapenej. Skoro to vypada, jako kdyby byl FG po strance softwaru trosku nedotazenej? To je to opravdu tak spatny? A otazka do pranice - existuje vlastne idealni workstation (asi to neni uplne nejvhodnejsi otazka do fora, co se jmenuje "Roland Fantom G" ;)

Clovek by cekal, ze kdyz to stoji takovejch penez a nekdo se s tim delal, tak takovy zakladni veci jako prace s "fajlama" (=frazema, samplama) bude nejaka prehledna... slozky, podslozky, treba i barevne odlisitelny, ruzny grupovani a schovavani, odkladani.... uz jen treba to co jsem cetl o frazich nebo o tom, ze to vypada ze jsou indexovany na umisteni a kdyz je clovek presune, tak je pak FG nenajde... docela me to prekvapuje.

Uživatelský avatar
JamezX
Příspěvky: 119
Registrován: 29 lis 2008 02:24

Re: Roland Fantom G

Příspěvek od JamezX » 10 čer 2009 20:15

Jabba píše: Zdravicko,
trosku jsem si to tu procital, a jsem docela prekvapenej. Skoro to vypada, jako kdyby byl FG po strance softwaru trosku nedotazenej? To je to opravdu tak spatny? A otazka do pranice - existuje vlastne idealni workstation (asi to neni uplne nejvhodnejsi otazka do fora, co se jmenuje "Roland Fantom G" ;)
Zdravicko :)
Bohuzel musim rict, ze slovo nedotazenej je slaby. Po strance softwaru je FG doslova odflaknutej. Tech veci, nad kterymi zustava opravdu rozum stat, jsou doslova desitky. Premyslel jsem o tom, proc to tak je, a jediny co me napada, je prave moznost opravy firmware. Driv si Roland zkratka nemohl dovolit nejaky nastroj odflaknout, protoze to zkratka opravit neslo, dnes si reknou - to vyladime v dalsim firmware a nechaj to tak jak to je.Pak cas bezi - prijde nova workstation a nikdo uz to neopravi. Tak si myslim, ze dopadne i FG.
Idealni workstation asi neexistuje, ale ja nemam takovy prehled, abych to dokazal posoudit. Podle mne by FG byl idealni worstation, kdyby do nej misto jejich OS umistili obycejnej notebook, kam by sis nahral co bys chtel, zvuky by mel jak Tyros, moznost editace jako Fantom nebo Motif, spoustu vstupu a vystupu, 8 USB atd :)

Neural_I
Příspěvky: 1256
Registrován: 09 zář 2005 12:20

Re: Roland Fantom G

Příspěvek od Neural_I » 10 čer 2009 21:31

hehe ale to je resitelny, staci na to par veci:
1) mastrkejbord s nakym mistem uvnitr
2) malej notes do 10t s 8,9! LCD
3) zvukarna dle libosti
4) flexa, kladivo, fterinovy lepidlo, pajka, par kabelu, izolacka, kus molitanu, vrtacka a dreml

naklady od 15ti t. vejs dle narocnosti uzivatele 8)

nebojte ze me to uz nenapadlo :mrgreen:

ale ja sem se proste zakous a rek sem si ze kdyz sem udelal cedecko na akai s2000 s douradkovym diplejem a 32mega ram a jen dvema lajnama ven, tak proc by to nemelo jit na nadupanym FG, prevodniky dovniotr i ven sem obesel pripojenim TC finalizeru na SPDIF IO, do nej mi jde analog IN z externich syntaku a kytar atd a ven to jde pri "domacim jakozemasteringu" a) do beden a b) po SPDIFu hezky zpatky do FG na audio stopu a reknu vam, co sem to takhle ultrajednoduse pospojil, zacina me to bavit jak svina a uz sem "ojebal" i ty problemy s adresovanim Wavek a frazi (zase, na akai to bejvavalo mnooohem vetsi peklo) takze se v tom uz vyznam a slape mi to a sem spokojenej, prakticky mi uz na FG chybi jen:
1) uprava sirky strea jak na audio stope tak na vystupu z internich zvuku na mixu (jde to ojebat ale je to uz vetsi vopruz) proste by se hodil nejakej stereoimager prihodit do baliku efektu)
2) moznost ukladat jednotlivy patche a wavky, ale na to uz sem si taky zvykl a jelikoz delam celou produkci v ramci jednoho projektu tak me to uz tak nesere

hodilo by se vylepsit editaci midi, ale kvantizace atd funguje skvele, nejdriv sem myslel ze z toho vyrostu ale prekousnul sem to

no vidite, se to nak prehouplo a ze zarytyho prudice sem se stal pomerne dost spokojenym uzivatelem 8) pravda teda je ze prulom u me byl kdyz sem asi po dvou mesicich urputnyho snazeni dokazal udelat a navrstvit bici tak abych byl spokojenej, ted to uz dela presne to co od toho ocekavam a hoodne sem se na tom naucil, no a o tom to je (skoda ze je tak na HOVNO ta ARX01 to me strasne mrzi ... ten zvuk je uplne o hovne a naprosto nepouzitelnej...grrr)
ona ta masina neni spatna ani s tim debilnim nedotazenym OS a jestli s tim pohnou a nevyflaknou se na to, pak uz se s tim asi smirim a zadnej OS3 uz snad doufam vyzadovat ani nebudu, uz ted mi to v zsade staci na vsechno co delam, kam se to sere na akaie a atarko ST :twisted: a to byly sakra zlaty casy :wink:

Uživatelský avatar
Jabba
Příspěvky: 127
Registrován: 30 kvě 2009 12:40

Re: Roland Fantom G

Příspěvek od Jabba » 10 čer 2009 22:08

Neural_I píše:nebojte ze me to uz nenapadlo
Napadlo to kazdyho, ale dela to jen OpenLabs ;) Je to masterkeyboard s PCckem...

No a k tomu FGcku... Je to docela husty. Abych se priznal, tak jsem se trosku bal od pohledu toho, jak je to GUIcko toho OS barevny a funky. Ja se tim tak trochu zivim (mimo jine), a dost jsem se lek, kdyz na tom od pohledu neni poznat co je tlacitko a co nejaka funky grafika... co aktivni prvek a co "chromova" vypln.

A co porovnat to s necim? Treba s M3kou? Tyrosem? Oasysem? Jasne ze je to jinde, ale co muzou mit oni (krome zvuku - myslim vylozene system a treba zrovna praci s fajlama atd..) navic?

Neural_I
Příspěvky: 1256
Registrován: 09 zář 2005 12:20

Re: Roland Fantom G

Příspěvek od Neural_I » 11 čer 2009 00:20

o existenci OpenLabsích predrazenych pccek v plastovych skatulkach vim, ale v zivote bych do toho nesel a tuplem ne za tu cenu, ostatne ani kdyby to stalo polovinu bych po tom ani nemrknul, uplrimne nesnasim zvuk VSTcek

jestli nekomu pripada neprehledna grafika FG tak to se docela divim, me to prijde dokonale dokonaly a nic bych na tom nemenil (krome uz diskutovanyho umisteni zoomovacich +/- ale ja nezoomuju mysi takze mi to nevadi), naopak kdyz sem hral na ten novej V-synth tak sem valil voci jaky to sou omalovanky a jak je ta grafika naprosto proti ucelnosti, sem na to cumel a nechapal sem, rikal sem si ze by se mi to mozna srovnalo do normalu kdybych si vzal trochu LSD a vykolejil se opacnym smerem :twisted:
me prijde FG naprosto v poradku, je tam cejtit velka inspirace sonarem a hodilo by se kdyby se wavky v trackuzobrazily stereo kdyz jsou stereo.. to uz se taky probiralo, ale jinak, nemam sebemensi namitky a na prvni pohled mi to prislo suprove cisty a prehledny, oproti tomu Vsynthu, ted u toho nejsem a lovim v hlave co bych tak na grafice sepsul a nejak me nic moc nenapada

sakra ted me napadlo ze sem jeste nezkousel synchronizovat sekvencr FG (master) s jinym sekvencrem nebo s cubasi treba, aby to slo ovladat cudlama na FG, mate to tak nekdo?

sakra jeste me napadla jedna uchylnost, skoda ze to nemuzu hned vyzkouset, ze kdyz si vyexportuju projekt a mam v nem nejaky wavky, dost by me zajimalo jestli jde treba v PC na USB flashce ty wavky natvrdo prepsat, at uz prekopirovanim jiny wavky a prejmenovanim (proste vyuzit danou pozici a natvrdo je vymenit) nebo prekopirovanim jinyho obsahu do wavky v editoru, pripadne jeji uprava ve wavelabu napriklad, trba kdyz naflakam nejaky wavky do FG pres prevodnik z jiny masiny a pak si je hromadne pootviram ve wavelabu a doladim strihy, jestli to pak FG tupe precte a neresi, nebo jestli si to nejak "skontroluje" zacne rvat ze mu neco nesedi, nevim, v zasade podle me neni tak "inteligentni" aby to kontroloval, pocitam s tim ze se mu "rekne" nacti tyhle soubory a pokud to sou wavky tak je nacte a neresi, to musim hned zkusit, tak by se dal delat poradek ve wavkach i kdyz tuzka a papir budou nezbytny, kvuliva tomu nepochopitelnymu prejmenovavani na cisla, kdo se ma vyznat ve dvou tisicich wavkach jen podle cisel... sou to paka a verim tomu ze programatori rolanda maj doma jamahy a kurdvajly atd a ani jednoho rolanda :P

je fakt ze jak se v tom vrtam, tak vetsinu mych "problemu" ze zacatku, ktery sem tady vyremcal, sem uz dokazal nejak vyresit at uz primo, nebo nejakou nebolestnou oklikou a napadaj me dalsi a dalsi blbosti k reseni, to me bavi vic jak honit mysi na noutbuku jekaky vstcka a reasony :mrgreen: na nastroji jako je FG se hlavne tvori a nebádá jakej plugin sem a jakej tam a jestli nekde na netu neni nahodou na warezu nejakej lepsi nebo jeste lepsi nebo jestli uz neexistuje nejakej uplne nejlepsi na svete :twisted:

Uživatelský avatar
Jabba
Příspěvky: 127
Registrován: 30 kvě 2009 12:40

Re: Roland Fantom G

Příspěvek od Jabba » 11 čer 2009 08:18

Neural_I píše:o existenci OpenLabsích predrazenych pccek v plastovych skatulkach vim, ale v zivote bych do toho nesel a tuplem ne za tu cenu, ostatne ani kdyby to stalo polovinu bych po tom ani nemrknul, uplrimne nesnasim zvuk VSTcek
To imho neni jen o VSTckach... je to proste presne to, o cem se tu mluvilo. OpenLabs mi neni vlastni skoro nicim, ale koncepci ano. Mit klavesy, do kterych si muzu dat treba Reason.
Ehm.. Jo, jsem Reasonista - kdysi jsem pouzival cakewalk, potom dokonce chvili Emagic, potom Cubase a potom zase Cakewalk... a ted jsem Reasonista ;)
Je to presne o tom co si psal- premejsleni o tom kde je jakej plugin me nebavi. Reason mi vyhovuje presne proto, ze vsechno co potrebuju tam uz mam a nemusim uvazovat o tom co dal. Mit tohle na displayui nejakyho keyboardu (s moznosti upgradu a se vsim co k PCcku patri, nevahal bych ani minutu).
Neural_I píše:jestli nekomu pripada neprehledna grafika FG tak to se docela divim, me to prijde dokonale dokonaly a nic bych na tom nemenil (krome uz diskutovanyho umisteni zoomovacich +/- ale ja nezoomuju mysi takze mi to nevadi), naopak kdyz sem hral na ten novej V-synth tak sem valil voci...
Je pravda, ze na VSynth jsem zapomnel a nejak jsem ho vytesnil. Taky je pravda, ze jsem FantomG videl v pohybu jen na youtubu na videich ;) Ale porad mi prijde, ze se to dalo udelat stridmejsi - ale samozrejme jsem s tim nedelal. A argument ze nekde je to i horsi sice chapu, ale neni uplne dobrej ;)
Neural_I píše:...poradek ve wavkach i kdyz tuzka a papir budou nezbytny, kvuliva tomu nepochopitelnymu prejmenovavani na cisla, kdo se ma vyznat ve dvou tisicich wavkach jen podle cisel...
To naprosto nechapu. Podle me prvni vec co cloveka napadne je, ze kdyz si nekdo udela frazi nebo nasampluje wavku, tak ji chce dat nejakej nazev, aby to pak nasel, nebo dokonce hodit do nejakyho folderu (ne_uplne_final/streda/bici/refren/riff_2_treti_pokus.wav). Nechce se mi verit, ze by to neudelali jen proto ze se jim nechtelo nebo je to nenapadlo.

Neural_I
Příspěvky: 1256
Registrován: 09 zář 2005 12:20

Re: Roland Fantom G

Příspěvek od Neural_I » 11 čer 2009 20:56

nic proti reasonu, byly doby kdy sem pouzival impuls z jeho reverbu do jinyho konvolucniho verbu protoze se mi proste ze vsech co byly tou dobou k dispozici libil vyrazne nejvic, zvukove je reason sice charakteristickej, ale ukazte mi nekoho kdo neni muzikant a ohodnoti skladbu slovy "ma to takovej ten divnej reasonovskej xicht", to je akorat vecny tema na bitky mezi muzikanty, ja mam reason rad a i kdyz hromada lidi nadava ze neumi VSTcka a je uzavrenej, muj nazor je ze to je moc dobre, jinak by to bylo dalsi otevreny more ve kterym se spousta lidi utopi. Obcas si v reasonu udelam nejakej loop nebo efekt, kterej pak narvu do FG. sorry za OT

zpatky k veci, co se tyce tech wavek a frazi a jejich cislovani, neni to ale zas takovej pruser jak to vypada, ono totiz ve FG samotnym a v jeho editoru na PC se wavky ukazujou normalne se jmenem a cislenou pozici, jen pri exportu projektu jsou v adresari samply jen ocislovane. Tohle muzeme povazovat za neprijemne, pokud chceme s wavkama pracovat v externim editoru, ale FG je vybavenej tak, ze se nepredpoklada ze by to bylo vubec nutne, ja sem driv wavky strihal ve wavelabu a loudoval zpatky do FG pres USB, ale uz me to preslo, na FG udelam temer vsechno co potrebuju (nejsem chodici kalkulacka na milisekundy jako nekteri zde pritomni) takze stejne jako sem delal na vyrazne primitivnejsich samplerech driv, tak delam i ted s vetsim komfortem, ale veskerou praci az na par vylozenych specialit udelam ve FG a tim padem me cislovani samplu pri zalohovani zas tak netankuje a kdyz uz potrebuju se samplem udelat neco co FG neumi, tak je to jeden sampl jehoz cislo se da zapamatovat nebo napsat a trada, zadnej vyraznej problem u kteryho bych se ukousaval

co povazuju za super je to, ze se da SMF vlozit na stopu jako fraze, to vyuzivam treba kdyz potrebuju upravit slozitou midi frazi, precejenom tohle se furt dela v cubasi apod lip nez ve FG, tahle cast FG si zaslouzi hodne vylepsit

Uživatelský avatar
Jabba
Příspěvky: 127
Registrován: 30 kvě 2009 12:40

Re: Roland Fantom G

Příspěvek od Jabba » 12 čer 2009 21:39

Neural_I píše:nic proti reasonu ... zvukove je reason sice charakteristickej, ale ukazte mi nekoho kdo neni muzikant a ohodnoti skladbu slovy "ma to takovej ten divnej reasonovskej xicht"
Me prijde reason hodne podobnej workstatione - mas to vsechno v jednom a musis si s tim vystacit. Uprime - ja si spis nahazim na sebe hromady sampleru - nejsem "cudlokroutil", takze jen pedal a klavesy, ale prave to co na nem mam rad je, ze ho clovek otevre, ma danou paletu a maluje (jasne, zvukovy banky se samplama jsou externi zdroj), ale neresim jestli je lepsi tenhle reverb nebo tenhle - je to o momentalni potrebe tvorit. Vlasnte z toho duvodu porad posilhavam vic a vic po nejaky workstatione co by komplet zastala pocitac. Protoze jsem casem zjistil ze max. downloaduju a instaluju a hovno hraju (abych tak rekl...)

A ono to neni tak uplne off-topic, protoze jsem si napr. myslel ze JunoG je zajimavej kompromis mezi cenou a vykonem, ale pocitac to bohuzel porad nenahradi. A s cenama, ktery jsou dolu, uz je treba FG6 celkem dostupnej i pro normalniho cloveka (a cim dal tim vic bude).
Neural_I píše:co povazuju za super je to, ze se da SMF vlozit na stopu jako fraze, to vyuzivam treba kdyz potrebuju upravit slozitou midi frazi, precejenom tohle se furt dela v cubasi apod lip nez ve FG, tahle cast FG si zaslouzi hodne vylepsit
Jakej je to rozdil proti normalni frazi? Jen v tom, ze se to da editovat externe, nebo je tam jeste nejaka jina vyhoda?

Uživatelský avatar
EXCOM
Příspěvky: 5627
Registrován: 10 črc 2005 10:43

Re: Roland Fantom G

Příspěvek od EXCOM » 12 čer 2009 21:59

Jabba píše:Jakej je to rozdil proti normalni frazi? Jen v tom, ze se to da editovat externe, nebo je tam jeste nejaka jina vyhoda?
no je to myslene tak ze SMF je v podstate MID subor.. a ak si pripravis rozne drums loop ako MID subory v pocitaci.. tak potom si ich tam len nahadzes a mozes robit s tym ako s ACIDom trebars.. cize mozes si presuvat cele bloky MID suborov v jednom songu ako len chces... co je velmi prijemne..

Uživatelský avatar
Jabba
Příspěvky: 127
Registrován: 30 kvě 2009 12:40

Re: Roland Fantom G

Příspěvek od Jabba » 13 čer 2009 09:09

EXCOM píše:
Jabba píše:Jakej je to rozdil proti normalni frazi? Jen v tom, ze se to da editovat externe, nebo je tam jeste nejaka jina vyhoda?
no je to myslene tak ze SMF je v podstate MID subor.. a ak si pripravis rozne drums loop ako MID subory v pocitaci.. tak potom si ich tam len nahadzes a mozes robit s tym ako s ACIDom trebars.. cize mozes si presuvat cele bloky MID suborov v jednom songu ako len chces... co je velmi prijemne..
No to ano (Vim co je Standard Midi FIle), ale predpokladal jsem, ze pokud si neco nahraju do stopy (midi), tak si z toho (nebo z casti) pak muzu udelat Frazi, a ta se chova tak, jak si napsal. Takze vlastne jedinej (a nejlepsi) rozdil je prave v tom, ze tu "frazi" muzes nakrmit midi datama, ktery sis pripravil jinde?

Odpovědět