Roland XP-30
Re: Roland XP-30
opat porovnavas hrusky s jablkami, vykon pentia v tej dobe nic nevypoveda o vykone dsp chipov v tej dobe... dsp chipy to je uplne ina technologua navyse cpu v kompe musi utiahnut x inych veci kdezto dsp v syntaku prave len ten syntak... plus ma optimalizovanu instrukcnu sadu orave na audio operacie (pentium - cisc architektura - univerzalna instrukcna sada, dsp chipy su risc architektura - optimalizovana na dsp operacie.. pri takych operacach sjpri radovo nozsej taktovacej frekvencii zvlada viac.. preto v tej dobe hw dsp syntaky hrali tak dobre a pluginy este tak nahovno:))
kvalitne da prevodniky boli v tej dobe ovela vacsi problem nez dostatocne vykonne dsp chipy - hlavne cenou
dsp chipy v 90tych rokoch boli tak vykonne ze by si bol prekvapeny.. sak nakoniec z tej ery pochadzaju stroje ako Microwave XT, Virus, Supernova, Nord Lead 1,2,3 - kde nikto naozaj nemoze pochybovat o tom ze pouzivali fakt sofistikovane algoritmy - v podstate len posledne roky ich pluginy zacinaju dohanat ...
kvalitne da prevodniky boli v tej dobe ovela vacsi problem nez dostatocne vykonne dsp chipy - hlavne cenou
dsp chipy v 90tych rokoch boli tak vykonne ze by si bol prekvapeny.. sak nakoniec z tej ery pochadzaju stroje ako Microwave XT, Virus, Supernova, Nord Lead 1,2,3 - kde nikto naozaj nemoze pochybovat o tom ze pouzivali fakt sofistikovane algoritmy - v podstate len posledne roky ich pluginy zacinaju dohanat ...
Naposledy upravil(a) dendy dne 06 pro 2017 07:48, celkem upraveno 1 x.
to caro spociva v tych 24-bit a nie v Hz.. tu by som hladal ten vyrazny rozdiel
Technické parametry mne už hodně let prakticky vůbec nezajímají, viz poslední věta tohoto příspěvku.. nicméně z praxe je objektivní fakt, že u XP-30 prakticky vůbec není slyšet žádné “digitální cvrlikání” ani v basech ani v nejvyšších polohách. To např D-50 je v tomto směru naprosto odstrašující. A přesto v kapele zní na DCO a FM synth plochy D-50 lépe než její samply v XP-30. V kapele v mono šavli proleze XP-30 cca 2x lépe nad kapelu, resp. všechny zvuky hraje v takové kvalitě, že jako personal monitor používám nejen na kytaru, ale už i na klávesy (všechny analogy plus XP-30) kombo Music Man s lampovým koncem 50W a ten zvuk je skutečně tučnej, tlustej, naprosto přirozeně znějící u imitací snad všeho od epiana po foukací harmoniku a hlavně konkrétní. Ani klávesy ani kytary si nemrvím žádným digitál efektem, jen analogy, BBD echa apod. Když jsem dal Kurzweil PC3K nebo Fantom G přes celolampový kombo, nedalo se to použít. Ani ty samé zvuky se shodnými multisamply ve Fantomu jako jsou obsaženy už i v XP30, ani ty co jsem se snažil dlouhé hodiny editací dostat do kvality shodné s výsledkem v XP30. Není to trolling, jenom mne sere, že jsem roky strávil zbytečnou editací všech těch krámů, co technicky vzato by měly hrát líp než XP30, ale v reálu to bylo vždy opačně.
Jasne sak toto vsetko beriem. Ja som najtvorivejsie obdobie absolvoval s jednym Rolandom JV1010 a Yamahou SY77 a tiez na tieto nastroje nedopustim. Dokonca teraz kupujem XV2020 viacmenej z nostalgie za JV1010 a par zvukom + USB. Ale asi by ma nenapadlo zacat to takto absolutizovat, zvlast ked sa pise rok 2017.
Proste nech si kazdy pouziva co chce, dolezity je aj tak dobry pocit pri tvorbe a vysledok.
> dolezity je aj tak dobry pocit pri tvorbe a vysledok.
Este dolezitejsi je pocit zabavy a ujeby deklov pri citani takehoto threadu
Debata pri kavicke o aliasingu a rompleri plnom alikvot ktore chybaju v realnych analogoch - na nezaplatenie, na vsetko ostatne je mastercard 
Este dolezitejsi je pocit zabavy a ujeby deklov pri citani takehoto threadu

No tak sem daj piano a k nemu MIDI. Porovname z PC3K.
Toto samozrejme funguje .. ked mas 18 bitove prevodniky a prehravas 16 hlasov , tak kazdy hraje len 14 bitov .. ked by si hral 64hlasov , tak kazdy hraje len 12bit ..
> ked mas 18 bitove prevodniky a prehravas 16 hlasov , tak kazdy hraje len 14 bitov .. ked by si hral 64hlasov , tak kazdy hraje len 12bit
no to nemas celkom pravdu.. zavisi od toho v akej kvalite robi interne mixdown DSP .. keby to robil v 18 bitoch mas pravdu.. ale tak to nieje .. napriklad XP30 (A drivava vacsina syntakov z tej ery) ma 32 bitovy CPU takze nevidim ziadny dovod aby uz interne pocitali vsetko len v 18 bitoch koli prevodniku - to by bol nezmysel, standardne sa to robi tak ze cely processing ide trebars v 24 bit kvalite a potom len vysledny mixdown sa downsamplije do kvality s ktorou je kopatibilny prevodnik ..
este reaz - treba si uvedomit ce cely "syntak" je kod ktory bezi vo vnutri DSP .. z DSP von lezie uz len vysledny stereo stream v kvalite potrebnej pre prevodnik a ten uz len ten vysledok zmeni na analogovy signal... pocet bitov a sample rate prevodnika nehovori VOBEC NIC o tom v akej kvalite bezi cely syntak vo vnutri DSP - co je to co je OVELA podstatnejsie pre vyslednu kvalitu nez to aky je prevodnik
no to nemas celkom pravdu.. zavisi od toho v akej kvalite robi interne mixdown DSP .. keby to robil v 18 bitoch mas pravdu.. ale tak to nieje .. napriklad XP30 (A drivava vacsina syntakov z tej ery) ma 32 bitovy CPU takze nevidim ziadny dovod aby uz interne pocitali vsetko len v 18 bitoch koli prevodniku - to by bol nezmysel, standardne sa to robi tak ze cely processing ide trebars v 24 bit kvalite a potom len vysledny mixdown sa downsamplije do kvality s ktorou je kopatibilny prevodnik ..
este reaz - treba si uvedomit ce cely "syntak" je kod ktory bezi vo vnutri DSP .. z DSP von lezie uz len vysledny stereo stream v kvalite potrebnej pre prevodnik a ten uz len ten vysledok zmeni na analogovy signal... pocet bitov a sample rate prevodnika nehovori VOBEC NIC o tom v akej kvalite bezi cely syntak vo vnutri DSP - co je to co je OVELA podstatnejsie pre vyslednu kvalitu nez to aky je prevodnik
Naposledy upravil(a) dendy dne 06 pro 2017 12:02, celkem upraveno 1 x.
dendy : spracovanie a synteza je jedna vec .. ale stale sa musi 64hlasov zmestit do 18bitov .. tym padne bitova hlbka .. zazraky sa nedeju ..
... samostatně, stereo na sluchátka nebo ve studiu PC3K může hrát líp, ale mono to na podiu kapelou jako XP30 neproleze.
nie, divas sa na to zle .. do prevodnika uz ide vysledny stereo mixdown .. nie jednotlive stopy .. chapes tam ziadna redukcia bitov jednotlivych stop nieje .. to uz je vysledny zmixovany zvuk .. ak ma synth interne vzorky ulozene trebars v 16 bitoch, pouzije mixdown do 24bit streamu - jendotlive stopy sa nijak neredukuju.. potom len vysledny 24bit audio stereo stream downsampliujes do 18bit aby to vedel spracovat prevodnik - ale tu uz sa neda hovorit o redukcii jednotlivych stop, tu proste zredukujes cely mixdown ..
chapes ako to myslim ...
keby to bolo tak ako hovoris potom by vlastne nemalo zbysel aby moderne daw sprcovali zvuk v 32bit / 96khz - ked vysledok ide do 16bit / 44khz wavka .. ale zmysel to ma .. pretoze prapve tie algorytmy a sumacia stop je kurva rozdiel ak sa to spocitava do 16bit cisla alebo do 24 bit (pripadne 32bit) cisla a az to zosumovane sa potom len downsampluje
Naposledy upravil(a) dendy dne 06 pro 2017 12:07, celkem upraveno 1 x.
pytkin a co ma spolocne koncovy DAC s polyfoniou syntaku? vsak co si on sprocesuje a ako vo vnutrie je sum a fuk koncovemu dac, tam posiela uz len sumar a tam sa to konvertuje na L+R popripade L/Mono ale to je predsa 24bit
za tie roky co to tu citam som pochopil, ze ZFarkas je aktivny muzikant, ktory sa pohybuje hlavne na podiach s dalsimi zivymi muzikantami, takze jeho uhol pohladu je hlavne o tom, aby jeho nastroj na podiu s ostatnymi zivymi nastrojmi obstal. a k tomuto vsetkemu ma ZFarkas za sebou roky skusenosti, takze vie o com hovori. na podiu vyuziva imitacie inych nastrojov, ako su dychy, harmonika, klavir, hammond organ a podobne, takisto ako vyuziva poctive analogove zvuky starych syntetizerov.
daju sa niekde na YT najst ukazky z nejakych koncertov, kde ZFarkas hra na podiu s dalsimi zivymi muzikantami, ze jak mu tie jeho klavesy v kapele teda hraju ? kludne aj amaterske zaznamy, vsak dnes ma slusne videa kazda amaterska kapela uz zo skusobne ...
daju sa niekde na YT najst ukazky z nejakych koncertov, kde ZFarkas hra na podiu s dalsimi zivymi muzikantami, ze jak mu tie jeho klavesy v kapele teda hraju ? kludne aj amaterske zaznamy, vsak dnes ma slusne videa kazda amaterska kapela uz zo skusobne ...
Rastis : stale chceme ukazky ale on odmieta
Excom : mame ale nastroje s 16bit prevodnikmi , 18 bit prevodnikmi .. atd .. hovorime o antiku .. nie o sucasnej produkcii ..
Dendy : nemas pravdu a nemam cas to vysvetlovat ..
Excom : mame ale nastroje s 16bit prevodnikmi , 18 bit prevodnikmi .. atd .. hovorime o antiku .. nie o sucasnej produkcii ..
Dendy : nemas pravdu a nemam cas to vysvetlovat ..