Mikrofon do domácího studia
Re: Mikrofon do domácího studia
Fova ma uz predbehol.... ked som cital tvoj prispevok, napadlo ma to iste; kupit par tuskovych kondikov (vhodne na gitaru, zbory atd) a jeden velkomembranovy na solovy spev nastroje atd. Ja osobne by som napriklad odporucil kombinaciu stereopar Oktava MK012 a Audio Technica AT4040. Pisem tieto modely len preto, lebo mam s nimi osobnu velmi pozitivnu skusenost; samozrejme daju sa vymysliet aj ine kombinacie. Ak by si pripadne kupil tie Oktavy s viacerymi hlavami (maju v ponuke sety s kardiodou, hyperkardiodou, omni, dokonca aj velkomembranovu hlavu) ziskas set s dost sirokymi moznostami pouzitia, navyse mam pocit, ze by si sa vmestil do budgetu bez potreby second handu. Co sa tyka SM81, podla mojho osobneho nazoru voci MK012 jednoducho nemaju co ponuknut. Mam aj SM81 aj MK012 a niezeby to nebol dobry mikrofon, ale odkedy mam Oktavy nikdy viac som ich nepouzil.
Díky za tip - taky jsem na M012 četl chválu 
Teď přemýšlím nad kombinací AT4047 (před chvílí se tu na ní objevil inzerát) + pár M012.
Na britském eBay jsem našel i C414B-ULS za slušnou cenu. Mám z toho hlavu jak balón, na internetech píšou všude něco jiného a obchod, kde bych si mohl všechny kandidáty vyzkoušet vedle sebe neexistuje :-/

Teď přemýšlím nad kombinací AT4047 (před chvílí se tu na ní objevil inzerát) + pár M012.
Na britském eBay jsem našel i C414B-ULS za slušnou cenu. Mám z toho hlavu jak balón, na internetech píšou všude něco jiného a obchod, kde bych si mohl všechny kandidáty vyzkoušet vedle sebe neexistuje :-/
no neviem, ja myslim ze sm81 je detailnejsi a neutralnejsi mikrofon ako MK012, ale ako prvy by som si z tych dvoch urcite kupil MK012.
kexik: jj, pro mě by to právě byly první mikrofony... a spolu s tou velkomembránou na dlouho taky poslední
kexik: Detailnejsi a neutralnejsi mozno je... ale ja neviem, asi v tom bude nejaka metafyzika, jednoducho sa mi jeho zvuk v porovnani s MK012, alebo AT4031, ktore taktiez pouzivam nepaci. Navyse stoji skoro trikrat tolko, ako MK012.
ono neutralny zvuk neznie moc vabne uz z principu, mk012 zvuk dost vylepsuje. kym trebars western akusticka gitara znie super na mk012 a na sm81 hrozne, e trebars na flautu alebo koncertnu gitaru s nylonkami sa ta neutralita dost hodi. a dalsie vyhody sm81 objavis, ked s tym zvukom zacnes nejak pracovat (kompresia, eq), zaznam z sm81 to znasa neobvykle dobreHammond píše:kexik: Detailnejsi a neutralnejsi mozno je... ale ja neviem, asi v tom bude nejaka metafyzika, jednoducho sa mi jeho zvuk v porovnani s MK012, alebo AT4031, ktore taktiez pouzivam nepaci. Navyse stoji skoro trikrat tolko, ako MK012.
Podle toho, co píšeš, mi to zní, že by byla lepší první volbou spíš ta SM81 jako univerzálnější a tvárnější...kexik píše:ono neutralny zvuk neznie moc vabne uz z principu, mk012 zvuk dost vylepsuje. kym trebars western akusticka gitara znie super na mk012 a na sm81 hrozne, e trebars na flautu alebo koncertnu gitaru s nylonkami sa ta neutralita dost hodi. a dalsie vyhody sm81 objavis, ked s tym zvukom zacnes nejak pracovat (kompresia, eq), zaznam z sm81 to znasa neobvykle dobreHammond píše:kexik: Detailnejsi a neutralnejsi mozno je... ale ja neviem, asi v tom bude nejaka metafyzika, jednoducho sa mi jeho zvuk v porovnani s MK012, alebo AT4031, ktore taktiez pouzivam nepaci. Navyse stoji skoro trikrat tolko, ako MK012.
Ani tohle by nemuselo být špatné.http://www.jzmic.com/en/products/18 Ale padla by na něj celá částka
. Jeden z mých favoritů na upgrade mimochodem.

To co pise Kexik je samozrejme uplna pravda, ale aj tak casom sa kazdy tak trochu ustali na niecom, s cim sa mu dobre pracuje a u mna to je prave MK012, i ked mam aj ine kondiky vratane SM81.nixx píše:Podle toho, co píšeš, mi to zní, že by byla lepší první volbou spíš ta SM81 jako univerzálnější a tvárnější...
Aneb "placatka šnapsu"Vrzalík píše:Ani tohle by nemuselo být špatné.http://www.jzmic.com/en/products/18 Ale padla by na něj celá částka. Jeden z mých favoritů na upgrade mimochodem.

P.
no, zvuk mk012 z nej nenakrutis, v tom je prave ten haciknixx píše: Podle toho, co píšeš, mi to zní, že by byla lepší první volbou spíš ta SM81 jako univerzálnější a tvárnější...

a je predrazena, v tom ma hammond pravdu. mozno budu aj lacnejsie tuzky podobnej kvality, ale pochybujem.
sm81 za 6000 z druhy ruky predrazena? Mi pride adekvatni
. Je pravda ze za 12 tis co stoji nova bych si mnohem raci koupil (gefell) m582 s m62/m70/m94... to je trochu nekde jinde (na studiovy pouziti, na live je to naopak). No a mv692 tela se stejnejma kapslema sou mozna taky okolo 6tis za kus. Nevyhoda je, ze ty niklovy membrany, ktery pouzivaj v kapslich jsou extremne tenky a nachylny na protrzeni. Diky tomu je hodne spatnejch kapsli. Chce to opatrnost, ale kvuli tomu jak to hraje to ma smysl podstoupit riziko, ze se holt kapsle posle thiershovi na reskin.

ja hovorim o novej, samozrejme... za 6000 je uplne okmatucha píše:sm81 za 6000 z druhy ruky predrazena? Mi pride adekvatni. Je pravda ze za 12 tis co stoji nova bych si mnohem raci koupil (gefell) m582 s m62/m70/m94... to je trochu nekde jinde (na studiovy pouziti, na live je to naopak). No a mv692 tela se stejnejma kapslema sou mozna taky okolo 6tis za kus. Nevyhoda je, ze ty niklovy membrany, ktery pouzivaj v kapslich jsou extremne tenky a nachylny na protrzeni. Diky tomu je hodne spatnejch kapsli. Chce to opatrnost, ale kvuli tomu jak to hraje to ma smysl podstoupit riziko, ze se holt kapsle posle thiershovi na reskin.
Díky za náměty!
Co jsem koukal na britskej/německej eBay, dá se jetá SM81 sehnat i pod 200EUR. Zatím ale spíš uvažuju o těch Oktavách - stereo pár mají u Thomanna za 298 EUR a čtu na ně hodně chvály (i když je asi potřeba brát to z rezervou). Asi to risknu a budu doufat, že se mi ta barva bude líbit 
Taky bych třeba časem mohl zkusit nějaký jiný kapsle (třeba velkomembránu M104).
Na ty Gefelly kouknu. Ta mv692 je srovnatelná s těma Oktavama nebo SM81? Díky!

Taky bych třeba časem mohl zkusit nějaký jiný kapsle (třeba velkomembránu M104).
Na ty Gefelly kouknu. Ta mv692 je srovnatelná s těma Oktavama nebo SM81? Díky!
MV692 je tranzistorovy telo na ktery se montujou ruzny kapsle (vcetne UM70 velkomembranovy). Ma to taky vystupni trafo... pry maj plossi zvuk nez m582 (lampovej predchudce) ale kdyz si projdes treba GS, tak zjistis, ze mv692+UM70 je hodne oblibenej mikrak casto doopravdy pouzivanej misto U87. Ty maly membrany jsou dost nedoceneny u toho a diky tomu je to vlastne tak levny, ale kdyz si dneska budes chtit koupit M294 nebo M295, tak uvidis cenovky nad 1000eur a pritom mv692 s m94 m62 m70 atd. jsou velmi podobny mikrofony. Rozdily sou tam hlavne v tom, ze ty novy min sumej a maj trochu lepsi definici. Ty stary sou zas trochu charakterovitejsi. Kazdopadne ta uroven je proste vysoka a na ebayi sou porad a za "maly" penize. Puvodne nebehaly na phantom a mely nejaky zroje (casto s vestavenym predzesikem - hroznym) a to je teda dobry nechat predelat (treba u gefellu), coz samozrejme par euro stoji. Neni to teda tak, ze jenom zajdes do obchodu a mas, ale podle me to stoji za tu praci.