A zase ty nearfieldy! EMU PM5 vs. Fostex PM-1 vs. Tapco S8
Přehled kolik basů tam je ti dá stejně dobře 6" nebo 8". Ale pokud ty basy chceš skutečně slyšet, tak potřebuješ full range bedny, alespoň třípásma.Fractal píše:skutečné basy? no hlavní je, ať má přehled o tom "kolik basů tam je"
Jaké vysokofrekvenční detaily probůh? Bavíme se o středech v oblasi dělícího kmitočtu mezi střdobasem výškáčem, kde se v hudbě i mluveném slovu děje to nejpodstatnější. Na monitorech, které nezahrají pořádně toto pásmo nebudeš mít nikdy pořádný přehled o tom, co se ti v nahrávce děje.já sem pro 8"... už jenom proto, že takový reprák bývá ve větších bednách, pochopil jsem že chce dělat hiphop, tady jsou mu nějaké vysoko-frekvenční detaily nanic
Ufff. Každy reprák má nějaké frekvenční pásmo, kde je schopen zahrát bez zkreslení. Větší reprák ho má umístěné níž, takže zákonitě pak musí mezi ním a výškáče vzniknout nějaký propad. Bohužel zrovna v místě, které je pro ucho nejcitlivější. To je příliš velká daň za to, že si na basech polepšíš o pár Hz. U levných monitorů to potom platí dvojnásob, protože levné měniče mají to pásmo užší a ani s výhybkami nejdou dělat nějaké extra finesy.ten větší basový reproduktor tam je proto, aby basy nepřekážely středovýškám a mohl hrát "šířeji"
Takovouhle chybu dělají obvykle začátečníci, kteří automaticky předpokládají, že větší je lepší. Není to tak, viz výše. Konečně, podívej se na nejvíce ceněné dvoupásmové monitory, v drtivé většině případů je tam právě středobas o velikosti 6-7".doporučovat menší bednu... to je divné, každý kdo se rozhoduje mezi bednama stejného typu a jiným osazením se většinou rozhodne pro tu větší (pokud třeba nebydlí v paneláku)...
Ctirad: jasne, psal jsem že to není pravidlem (viz dynaudio)
já pořád nechápu jak si přišel na to, že bedny s 8" basákem musí mít odfláklý přechod v dělícím kmitočtu a 6" bedny ne??!?
největší průser u těch malých beden je, že se ti zdá že těch basů tam je dost a dost.. a potom to pustíš na velkých bednách a deš kroutíce hlavou zkontrolovat, jestli ti tam zvukař nezapl hipass:)
že dělají basové bahno - to je pravda, velké repráky v levných bednách se pomalu "vracejí" - daň za to, že ta bedna stojí pár tisícovek
MartinT: ty samsony si už moc nepamatuju, myslím že to ale průser nebyl, takřka cokoli koupíš, neprohloupíš - pokud na to nejsou vyloženě špatné ohlasy, nejdůležitější je si na bedny zvyknout, zjistit jak na nich hraje profi materiál a pak se vlézt do nastaveného "kurzu"
já pořád nechápu jak si přišel na to, že bedny s 8" basákem musí mít odfláklý přechod v dělícím kmitočtu a 6" bedny ne??!?
největší průser u těch malých beden je, že se ti zdá že těch basů tam je dost a dost.. a potom to pustíš na velkých bednách a deš kroutíce hlavou zkontrolovat, jestli ti tam zvukař nezapl hipass:)
že dělají basové bahno - to je pravda, velké repráky v levných bednách se pomalu "vracejí" - daň za to, že ta bedna stojí pár tisícovek
MartinT: ty samsony si už moc nepamatuju, myslím že to ale průser nebyl, takřka cokoli koupíš, neprohloupíš - pokud na to nejsou vyloženě špatné ohlasy, nejdůležitější je si na bedny zvyknout, zjistit jak na nich hraje profi materiál a pak se vlézt do nastaveného "kurzu"
Nic není odfláknutého, to je dané fyzikou. Uvědom si, že větší reprák má schopnost zahrál líp nižší frekvence, ale zase ztrácí schopnost zahrát vyšší na opačném konci pásma. Tudíž ti tam vznikne díra v místě, kde středobas už nehraje a výškáč ještě nehraje, zjednodušeně řečeno.Fractal píše:já pořád nechápu jak si přišel na to, že bedny s 8" basákem musí mít odfláklý přechod v dělícím kmitočtu a 6" bedny ne??!?
U dvoupásmovek se těžko může vracet něco, co se nikdy nedělalo. Dvoupásmovka s velkým basákem je konstrukční nesmysl, chyběly by jí středy. To je mimochodem případ většiny laciných multikanálových sestav, kde je jeden basák, co hraje určité poměrně ohraničené pásmo, pak pidi satelity, co hrajou jakés takés vejšky a kus vyšších středů a mezitím nic.že dělají basové bahno - to je pravda, velké repráky v levných bednách se pomalu "vracejí" - daň za to, že ta bedna stojí pár tisícovek
Docela zajimave čtivo - souhlas se ctiradem aspol. temer ve vsem.
Na druhou stranu musim dat Fractalovi za pravdu v te veci s klubem. Mam 5" bedny a kdyz to prinesu do klubu a doma to trosku neprebasuju na tech 5" tak to tam pak nehraje a musim pridavat korekce. To je jediny ceho se bojim a doufam, ze je to pripad 5" a ne 6,5 - 7" beden kterymi chci nahradit ty 5".
Na druhou stranu musim dat Fractalovi za pravdu v te veci s klubem. Mam 5" bedny a kdyz to prinesu do klubu a doma to trosku neprebasuju na tech 5" tak to tam pak nehraje a musim pridavat korekce. To je jediny ceho se bojim a doufam, ze je to pripad 5" a ne 6,5 - 7" beden kterymi chci nahradit ty 5".