Tak uz mam ty rl901k pres pul roku a docela sem se s nima stacil szit a zvyknout si.
Vcera jsem pomahal Etienovi zapojit a nastavit bedny v jeho novym studiu (kterymu jsem udelal koncept akustiky) a pri ty prilezitosti jsme chvili poslouchali nejaky veci u me na 901/S3A a pak teda u nej na O300D.
Kazda ta bedna hraje fakt jinak

. Zadny moc velky prekvapeni se nedely --- ADAMy hrajou jak hladsi NS10 --- KH umej basy a sou hifi --- MEG nema daleko ke KH s tim malym rozdilem, ze to neni mala bedna a ze ten kocentrickej design ma neco do sebe.
Zajimalo by me, jak by se chovaly O300D a S3A se subwooferem... ta spodni oktava nebo dve prispiva vyrazne k realisticnosti a expresivite. KH treba vpohode zahrajou basy a naznak subu. Je to informace, ktera je pouzitelna pro praci, ale nezni to moc realisticky. Nezni to tak, ze bych prestal vnimat repraky. Samozrejme zalezi na materialu, ted mluvim o vecech, ktery s tim spodkem pocitaj.
Dalsi postreh mam ohledne dynamiky. To ze adamy povazuju za lehce zkomprimovany (ten charakter hodne do ksichtu) uz jsem tu myslim psal, ale prekvapilo me, ze to u O300D nebylo zas az o tolik lepsi. Nevim, jestli za to muze ta 15" nebo proste vetsi objem... nejspis to proste bude hlavne tim, ze pri stejny hlasitosti MEG hraje na 20% a KH/ADAM na 70%. Kazdopadne sou na tech mensich bednach veci v mixu bliz u sebe, v min rovinach vic v plose.
(i kdyz ted si uvedomuju, ze KH bezely pres central station a jeho DA, coz je trochu nefer --- s lepsim DA by byly schopny rozhodne lepsiho sterea/hloubky/dynamiky)
Jedna vec je "audiofilsky" poslouchani a druha vec je prace. Pri skladani mam porad tendenci delat veci spis kulatejsi s durazem na basy. To se ani 901 nezmenilo, ale je to urcite do mensi miry nez na adamech, kde sem hodne pridaval fundament basy.
Na michani i mastering to byl urcite dobrej krok, urcite sem schopnej lip pracovat se stereem a prostorama (ale to neni jenom bednama). Hlavni rozdil je ale samozrejme dole, najednou jsem ziskal misto jednoho basovyho pasma tak 3. Na S3A byl problem udelat spodnejsi kopaky, protoze moc nefungovaly, vzdycky sem jim musel dat hodne energie nad 100hz, protoze ten spodek proste nezabiral.
Jeden z mala problemu, co s MEG mam je ten, ze jak jsou trochu hifi a hrajou hezky, tak obcas nevyresim uplne skvele nektery veci ve stredech, kde mi ADAM hned vynada "lenochu!". No a porad preferuju hladkost/rozliseni vejsek z adamu, prestoze umim veci smichat/zmastrovat tak, aby se mi vejsky na 901 libily. Vlastne me ty bedny nutej se k vejskam chovat trochu jinak, vic vytahuju detail. To asi neni spatne.
Secteno a podtrzeno, cenovej rozdil proti ~100.000,- kategorii nearfieldu/midfieldu mi pride opodstatnenej, je to jinde. Este by me zajimalo jak by se to chovalo vedle O300D+O810, coz je kombinace, ktera vyde asi o 100tis min a teoreticky by mohla dat vysledky podobny vetsim bednam.