TESTOVALI JSME BEDNY K+H_ADAM_KRK_uli

Vše co má reproduktor a vydává zvuk, vč. příslušenství
Odpovědět
matucha

Příspěvek od matucha »

myslim, ze poslouchani ruznejch beden vede k hodne zajimavejm vysledkum... skoda, ze se nedostali k drazsim kouskum

delay

Příspěvek od delay »

No hlavně tam psali, že třeba ty Truthy 2031A byly "lepší" nežli KRK RP-5, což je opak toho, co jste slyšeli vy. Ale to je jedno...
EW: Díky za ty linky. Je to určitě přínos si to přečíst.

syncro

Příspěvek od syncro »

kru: Díky 8-)

delay: "No hlavně tam psali, že třeba ty Truthy 2031A byly "lepší" nežli KRK RP-5, což je opak toho, co jste slyšeli vy."

To je přesně to, o čem jsem mluvil. Podle mne je to s bednami stejné jako s těmi nedávno diskutovanými mikrofony. V rámci určitého levelu (který nemusí být nutně omezen přesným cenovým rozpětím) hrají vlastně podobně kompromisně a je to jen věc konkrétní instalace a konkrétních uší, aby se rozhodlo, které jsou subjektivně lepší a které horší. Pamatuji si, když v době vrcholícího 2031A hype přinesl Petr svoje Ulibedýnky ke mně domů a postavili jsme je vedle mých BM6A. Mně se zdál jejich zvuk docela neuspokojivý, ale třeba Petrovi se líbily. Navíc na ně zrovna Etien nebo třeba Brooklyn míchají skvělý zvuk, takže zjevně ty bedny pro ně nějak fungují. Ono to zní hrozně relativisticky, ale podle mne (a celá moje nevelká studiová zkušenost to potvrzuje) ve zvukařině lze dost těžko definovat objektivní kategorie. To, co se jednomu líbí, může druhému připadat zcela divné a naopak. Proto je skvělé si své studio stavět na základě vlastních uší a ne cizích recenzí.

Dobrý monitor je takový, na kterém konkrétní zvukař umíchá komfortně zvuk, se kterým je on a jeho případný klient spokojen. Ten mix by měl hrát víceméně vyrovnaně všude jinde a je otázkou, co kdo ve fázi mixdownu potřebuje a chce slyšet. Někdo se soustředí na prostor, někdo na tlak a dynamiku, někdo na frekvenční vyrovnanost, atd. Asi nikdo z nás neslyší úplně vyrovnaně a vlastně nikdo nemá zcela vyrovnaně znějící poslechovou místnost. Takže je to vždy otázka kompromisu sladit svoje uši, bedny a jejich umístění tak, aby člověk slyšel to, co potřebuje slyšet a co v rámci jeho stylu a způsobu práce vede k dobrému výsledku. Mně se třeba nelíbil poslech Jirkových Farů v jeho režii, Matoušovy Adamy jsem u něj doma taky nedocenil a nelíbily se mi ani Matrixy u Etiena (kde se mi ale třeba líbily Eventy, které se u mě doma nedaly poslouchat), ale pro ně to takhle zjevně funguje. Jsem asi prostě zvyklý na svoje Dynaudia u mne doma. Neřekl bych, že BM6A jsou nějak skvělé nebo obecně dobré, ale mně osobně se jejich přednes líbí a co je hlavní - dobře se mi s nimi v mojí režii pracuje. Minulý týden jsem si je postavil po dvou letech trochu jinak do prostoru a byla to zase docela zásadní změna, na kterou si teď zrovna zvykám. Není to úplně jako kdybych je vyměnil za jiné bedny, ale ten rozdíl je znatelný. Změnil se charakter basu a pročistily výšky, což na jednu stranu znamená, že jsem trochu přišel o dobrý pocit z basové plnosti (a já mám rád až přeplněnost), ale zase lépe usazuji třeba overheady a reverby. Je to vždycky něco za něco a někdy prostě centimetry a třeba otočení gauče můžou mít větší vliv, než by se zdálo...

Jen můj názor, Saša
GunJah Records
Bandcamp | Spotify | YouTube | Mixcloud | Soundcloud

safa
Profesionál

Příspěvek od safa »

jako obvykle u Sasi ... AMEN!
Freelance zvukař, uživatelská a prodejní podpora u Audiopro s.r.o.
http://www.soundman.cz | http://www.audiopro.cz | http://www.zvukarskaskola.cz

BS

Příspěvek od BS »

Sasa jede! Tvoje komenty maji vzdy hlavu a patu, a dobre se ctou. Super...

matucha

Příspěvek od matucha »

No proto rikam... kazdej musi vzit par beden, ktery vypadaj zajimave a vyzkouset je... a nevyrazovat zadny, i kdyz je ostatni pomluvili, protoze to muzou bejt zrovna "ty pravy".

My 3 sme taky nebyli uplne jednotny, ale snazili sme se dat vsem tem bednam stejny podminky.

Me se u etiena liblily matrixy (s nejakejma vytkama), ale vubec vubec jsem nezvladal ty Eventy, ty mi prisly sileny peklo.

Ctirad

Příspěvek od Ctirad »

Etien má matrixy? Nechce je prodat když má teď K+H? ;)

ECSON WALDES
Profesionál

Příspěvek od ECSON WALDES »

syncro píše:Mne se treba nelíbil poslech Jirkových Faru v jeho rezii, Matousovy Adamy jsem u nej doma taky nedocenil a nelíbily se mi ani Matrixy u Etiena (kde se mi ale treba líbily Eventy, které se u me doma nedaly poslouchat), ale pro ne to takhle zjevne funguje. Jsem asi proste zvyklý na svoje Dynaudia u mne doma.
Syncro: Zname se uz dlouho a doufam se nekousneme:) ale kdyz jsi ke me prisel poslouchat svoje veci na moje FARy tak jsi rikal ze hrajou nadherne, superlativem jsi nesetril, jednou jste se umne takhle potkali i pri jednom z poslechu s Etienem, kdyz jste oba potrebovali udelat si kontrolni poslech vasich michacek na mejch FARech. No a pak jeste, kdyz jsi byl u Matuchy tak jsi po jeho navsteve a poslechu jeho S3A prece rikal, ze to je skvela bedna ktera te total rozstrelila a ze na ni musis zacit setrit, dokonce jsi to na ezone kdysi psal. No, tak ted babo rad:)

No a k poslechovymu testu nas tri, na Etienuv popud jsme vzali nekolik beden a porovnali jsme je a vypad nam vysledek kterej reflektuje nase postrehy nazory vkus a zkusenosti. Chapu ze nekoho mrzi ze jsme nedocenili Dynaudio nebo Uliho, ale stim nic nenadelame, tohle byl nas osobni verdikt za kterym si stojime. Ale preci je tu stale pro kazdyho z nas otevrena moznost vyzkouset si vse na vlastni ucho ve sve mistnosti pro svoje ucely a pak otom muzeme dal diskutovat, otom taky tohle tema melo bejt preci, no zejo:) hlavne bych si to ale pral v poklidu a bez ruznejch hořkosti.

Ctirad: Etien Matrixy uz davno prodal.

syncro

Příspěvek od syncro »

Jirko bez hořkosti a s přihlédnutím k tomu, že se známe nevirtuálně už drahně let říkám následující:

Když jsem byl u tebe poslouchat svoje věci, řekl jsem (jestli si dobře pamatuji), že ty bedny hrají super, ale musí hrát hodně nahlas. V tom umístění, jak jsi je měl ty, to prakticky nešlo (úzký prostor pod klenbou). Nesmíchal bych tam na ně asi nic a veřím tomu, že tvé tehdejší režii by byly mnohem adekvátnější úplně jiné bedny. To nic nemění na tom, že v jiné, velké režii při dobrém umístění by tvé Fary s přehledem uchvátily mé uši možná nadobro. Přečti si znovu tu větu: "nelíbil poslech Jirkových Farů v jeho režii" Nikde ani slovo o hodnocení Farů obecně. Tu výhradu k prostoru jsem ti navíc řekl i osobně, takže tady řešíme zbytečnost.

Když jsem byl u Matouše, hodnotil jsem jeho Adamy na základě poslechu u něj doma tak, že ve výškách mě to tam nijak nepřesvědčilo, naopak v jeho tehdejší nudli měli krásně plný bas. Viz. "Matoušovy Adamy jsem u něj doma taky nedocenil" Nikde ani slovo o tom, že bych považoval Adam S3A za špatnou bednu. Naopak, kdybych je tehdy měl možnost porovnat s jinými bednami (a klidně i BM6A) u mě doma, možná by tam dneska stály a já bych byl rád.

Etienovi jsem svoje výhrady k poslechu Matrixů u něj doma taky řekl rovnou tehdy u něho, takže nemám pocit, že bych říkal něco jiného tobě a ostatním do očí a něco jiného psal...

Mě nijak nezasáhlo, že jsi nedocenil Uliho a Dynaudio Jirko. Mě je to asi stejně líto jako tobě to, že jsem svého času nedocenil tvou velkou Yamahu, tedy je nám to oběma šumák. Firma Dynaudio je mi fuk, BM15A se mi nelíbily a nemám z osudu Dynaudia žádný profit ani těžkou hlavu 8-) Já jsem jenom chtěl lidem, kteří to tady čtou, předat svoji zkušenost, která říká, že takovéhle testy a soudy jsou platné jen pro toho, kdo je dělá a nemá cenu se podle nich jakkoli obecně řídit. Nezpochybňuji nic z toho, co jste napsali, jsem rád, že jste se o dojmy podělili, ale jsou to jen tvoje DOJMY z konkrétní bedny v konkrétním prostoru a nic míň ani víc. Já tady chtěl doplnit trochu pohled na věc, že to hodnocení, ač hodně kategorické a nešetřící silnými výrazy, je jenom čistě subjektivní záležitost a kdyby ty samé bedny hodnotili jiní lidé v jiném prostoru a s jinou hudbou k poslechu, mohlo by to být úplně opačně...

To je přece krása, že nemáme všichni jedny bedny, jeden pult a jeden ekvalizér a každému se líbí něco jiného. Ještě nádhernější je, že každý z nás dokáže s úplně jiným přístupem i vybavením vytvářet svůj zvuk. Vždycky a všude jsem při diskuzi o tvém zvuku vyjadřoval maximální respekt, tvůj sound je parádní a mně je úplně jedno, jestli jsi ho dělal na Yamaze a Farech, protože doma ho poslouchám na něčem úplně jiném. Co se mi ale Jirko zdá u člověka tvého rozhledu a zkušeností zbytečné, je tvoje příkrost a kategoričnost v soudech. Bez jakékoli hořkosti,

Saša
GunJah Records
Bandcamp | Spotify | YouTube | Mixcloud | Soundcloud

Kermitak
Moderátor

Příspěvek od Kermitak »

Ctirad píše:Etien má matrixy? Nechce je prodat když má teď K+H? ;)
Zajimava vymena, nejsou ty K&H krok zpet ? (jasne, ted se to tu psalo, je to vec subjektivnich dojmu z dany bedny, ale tady mi to prijde jako rozdil tridy)

safa
Profesionál

Příspěvek od safa »

Chapu ze nekoho mrzi ze jsme nedocenili Dynaudio nebo Uliho, ale stim nic
... on vam ten verdikt "nekdo" prece nebere, jak "nekdo" napsal v jednom ze svych predchozich prispevku.
Ale preci je tu stale pro kazdyho z nas otevrena moznost vyzkouset si vse na vlastni ucho ve sve mistnosti pro svoje ucely a pak otom muzeme dal diskutovat, otom taky tohle tema melo bejt preci, no zejo:) hlavne bych si to ale pral v poklidu a bez ruznejch ho%u159kosti.
... mmno ta moznost tu je, ovsem lidi jsou liny a radsi ctou o tom jak testovali jini nez by sami zvedli zadek. Vzdyt si vem jak dlouho trvalo nez si nekdo dosel poslechnout ADAM A7micky. Lidi jsou to co se doctou na forech zvykli brat jako absolutni pravdu ... ostatne podivej se na ctenare GS abychm pro priklady nechodili daleko.

Jeste jak ctu dal tak Synchro to nadherne shrnul do nasledujici vety (tu bych nechal tesat):
"Já jsem jenom chtěl lidem, kteří to tady čtou, předat svoji zkušenost, která říká, že takovéhle testy a soudy jsou platné jen pro toho, kdo je dělá a nemá cenu se podle nich jakkoli obecně řídit."
Naposledy upravil(a) safa dne 20 pro 2006 15:45, celkem upraveno 4 x.

carloff
Profesionál

Příspěvek od carloff »

Co muzu rict k tematu je, ze kupovat si velky drahy bedny nekam kde na to nemam akustiku je jako porshe po dvorku ...do malych mistnosti tzn treba i panelakovy, cinzovni pokoj 2,2x4x3 m patri nearfieldy...a uvazovat treba o matrixech je vec trochu scestna..pak jsou bedny spis na effekt nez na cokoliv jineho...draha velka bedna neznamena automaticky lepsi mix.Akustika, odpovídající prostor, usi..to dela nejmene stejne..
jak pusobi velke bedny na zakaznika je trochu jina vec...
ale pak na to staci makety:)
Hudebník a producent, majitel studia Soundevice
http://www.boriscarloff.com | http://www.soundevice-studio.cz

safa
Profesionál

Příspěvek od safa »

Co se mi ale Jirko zdá u člověka tvého rozhledu a zkušeností zbytečné, je tvoje příkrost a kategoričnost v soudech. Bez jakékoli hořkosti,
... ruku na srdce, unas jsou prikre soudy pomerne tradici, to nema nic spolecneho s timto testem ani s Jirkou. Myslim, ze o soudech typu "Behringer = sracka" jsem toho v minulych letech napsal ze az ...

ECSON WALDES
Profesionál

Příspěvek od ECSON WALDES »

syncro:
Je fakt ze nekdy rad volim silna slova, coz u testu repraku muze pusobit nevhodne:) nojo sem uz takovej, ale snad forma popisu muj vyklad neznehodnocuje, krom toho priznam se, ze za tepla psany dojmy pod vlivem fantastickej O300D nemohly bejt nez trochu ovlivneny tou skvelou bednou:) Jinak jsem rad ze jsme rozmotali klubko, diky moc za nadhled k veci a diplomacii!

Co se mejch prostoru rezie pro FARy tyce, samozrejme korektne by mely bejt zabudovany ve zdi v odpovidajici velky rezii. Moje 4 rzny prostory ve kterejch jsem za tu dobu co FARy mam vystridal, pro ne nebyly idealni i kdyz FARy mi i tak davaly vzdycky inforamci kterou jsem potreboval a hlavne jsem je tak moh velmi dobre poznat. Ono totiz sehnat finalni dlouhodobej prostor kde se odvazim zainvestvat za stavebni upravy a akustiku neni sranda. V planu je novej prostor kde je zazdim do steny ve spocitany rezii a pak budou konecne tam kde maj bejt.

Jsem za tyhle debaty rad clovk muze koukat i na svoje nazory pod jinym uhlem :D
Naposledy upravil(a) ECSON WALDES dne 20 pro 2006 15:54, celkem upraveno 2 x.

Ctirad

Příspěvek od Ctirad »

Kermitak píše:Zajimava vymena, nejsou ty K&H krok zpet ?
Mno, na matrixech asi nebudeš míchat a K+H si asi nedáš do obýváku. Já bych chtěl mít obojí. :-D

Odpovědět