Když jsem loni poprvé uslyšel ty Sonodyne SM 100, byl jsem hodně překvapený jak výborně ty bedny znějí - neporovnatelně lépe než monitory v podobné nebo i o něco vyšší cenové kategorii. Přesně tak jak píšeš ... (popsal jsi to tak podrobně že už k tomu nemám ani moc co dodat

) Opravdu dobré, bez těch obvyklých přepálených ostrých výšek, vykuchaných středů a celkově lehce umělého, nepřirozeného zvuku - jak jsem vždycky slyšel u Adamů, KRků, Behringerů, kupodivu i KH120 atd. atd. Moc dobře se na nich mixuje, jsou velmi detailní a hlavně - výsledky se velmi dobře přenášejí na ostatní reprodukční zařízení ... Já osobně k příjemnému poslechu trošinku uberu výšky (EQ vzadu). A moc dobře se na nich hudba i jen poslouchá.
Sonodyne SM100 je starší model. Už loni ve Frankfurtu ukazovali sérii nových modelů (SRP), které údajně jsou úplně nová úroveň - technologicky i zvukově. Na to jsem byl hodně zvědavý (když už tyhle SM 100 zněly tak dobře) a podařilo se mi teď úplně čerstvé SRP 400, 500 a 600 sem dostat a byl jsem moc zvědavý na srovnání.
SM100 dorazily až včera, takže do té doby jsme ty nové SRP Sonodyne srovnávali se PSI, Quested, Adamy a též mezi sebou.
PSI A17 co tady mám, považuju za nejlepší nearfieldy, co jsem zatím slyšel (proto jsem si je i nechal ve studiu). Takže srovnání se SRP 600, které mají podobnou velikost a stojí polovic, bylo zajímavé. Tyhle dvoje bedny znějí opravdu každé úplně jinak ... Co mě hned na první poslech překvapilo, byl celkově větší prostor a hloubka u těch Sonodyne (což se mi hodně líbilo) v porovnání s PSI. Přepnutí na PSI a najednou bylo všechno trošinku užší , komornější a jak předevčírem poznamenal kolega, který se tu na poslech stavil, PSI mu zněly proti Sonodyne trochu jako "lampové" monitory

Celkově jemnější, ale v těch drobných detailech možná trošku sofistikovanější a pregnatnější. Sonodyne otevřenější, jasnější a prostorovější. Ale ten zvukový rozdíl určitě neindikoval ten velký rozdíl cenový. Když jsme u Sonodyne trošku zredukovali výšky, zněly v tomto porovnání ještě lépe. Kolega v preferencích inklinoval spíše k PSI, ale když si pak přehrál pár mixů, na kterých zrovna pracuje, byl hodně překvapený že na Sonodyne jasně rozlišil tak jemné detaily jako jiný použitý EQ, kompresor atd na více variantách mixu ... Pořád ale bylo zjevné že ty Sonodyne mají proti PSI trošku navíc lehký dotek nějakých 2-3 kHz
Pak jsme porovnali Sonodyne s Quested S7R, mými dalšími velmi oblíbenými nearfieldy (o nich jsem loni napsal i malou recenzi
http://www.gearslutz.com/board/reviews/ ... itors.html )
Tak tady ten zvukový rozdíl byl ještě více kontrastní: jemný, sofistikovaný, ale precizní "britský" zvuk s krásnými středy, přirozenými výškami atd vs celkově otevřenější zvuk Sonodyne s trochu výraznějšími basy i prostorem, ale s méně "aristokratickým" zvukem.
SRP 500 znějí velmi podobně (o něco malinko méně objemný zvuk). Tady bych osobně asi preferoval Quested, ale vzhledem k tomu že už mám ty veliké, tak by to bylo nošení dříví do lesa ... Sonodyne se Quested velmi pěkně doplňovaly a podávaly informaci o mixu zase z jiného úhlu.
Potom jsme dali k Sonodyne 600 Adamy S1X. Tak tam nebylo co řešit. Ty Adamy zněly v tomto porovnání tak nepříjemně a divně (ty nepřirozené řezavé výšky a celkově agresivní zvuk atd.) že to slyšel a uznal i sám vlastník těchto Adamů ... Rád jsem je ze stojanů sundal.
Co nás ale hodně vyvedlo z míry, byl okamžik když jsme na stojan položili ty malé SRP 400. To začalo hrát tak, že jsem musel běžet ke stojanům a zblízka se přesvědčit jestli to hrajou opravdu tyhle bedýnky

Plný, jasný, velký, čistý zvuk v něčem možná ještě sofistikovanější než ty větší Sonodyne ... od takových bedýnek bych něco takového nečekal ... docela jsme na tom ulítávali a říkali jsme si že k tomu subwoofer (a ty sonodyne subwoofery nestojí moc) a mohlo by to být naprosto dokonalé ...
Včera konečně došly ty SM100, tak jsem byl hodně zvědavý na srovnání s těmi novými Sonodyne, jestli znějí opravdu o tolik lépe.
Jen stručně řeknu (protože už musím za chvilku běžet) že ten rozdíl je opravdu docela podstatný (zároveň jsou ale ty nové o něco dražší). Přímo srovnatelné se SM 100 jsou SRP 600 (ty jsou o něco málo větší) nebo SRP 500 (ty jsou o něco menší). Ten celkový zvukový rozdíl byl hned jasně patrný, ty nové jsou opravdu celkově o něco vyšší liga. Rozdíl asi podobný jako když porovnáváme low end převodník s high převodníkem: najednou člověk slyší mnohem větší a přirozenější prostor a hloubku, výšky nejsou tak řezavé ale mnohem přirozenější, detailnější a prostorovější, středy více prokreslené a bas plnější, čitelnější ... celkově jiná kategorie směrem k high endu. SRP 600 mají navíc celkově více basů a jdou hlouběji. I ty bláznivé malé SRP 400 zněly v porovnání s SM100 o třídu lépe (když si odmyslíme o něco menší celkový bas, ale ne o moc). Ale ty SM100 přitom znějí samy o sobě výborně (a jsou navíc levnější)
Takže myslím že Sonodyne se upgrade opravdu povedl. V těchto nových modelech je navíc interní DSP procesing pro vyvážení crossoveru atd. k akustice konkrétní místnosti - zatím mi ale není jasné jak to přesně funguje, jestli je to třeba nastavovat přes nějaký měřící mikrofon nebo se to děje automaticky ....
Co mě ale na těch nových SRP docela opruzuje (když to tedy řeknu slušně), jsou malé gumové kuličky/podložky, na kterých to zespoda stojí - stačí s tím trochu pohnout a gumičky jsou venku ... a člověk je tam musí pracně dávat zpátky (pokud je na zemi najde) ... už jsem jim řekl ať tohle nějak vylepší ...
O víkendu sem dorazí další návštěvníci s klasikou KH 0300 a Unity Rock, tak jsem zvědavý ...
Pro představu velikostí přidávám fotky v porovnání s SM100 - na nich jsou postupně SRP 400, 500 a 600 (SRP 800 a subwoofery by sem měly dorazit brzy)
To co popisuju, jsou jen moje vlastní subjektivní dojmy, nic víc ....