Nikdy nekončiaca téma s monitormi

Diskuse ohledně nákupů audiotechniky (mám si koupit X nebo Y)
Fillippos

Re: Nikdy nekončiaca téma s monitormi

Příspěvek od Fillippos »

Vím, že to může znít divně, ale můžeš si taky koupit pouze jeden dobrý monitor a učit se na něm mixovat v monu. Je to praxe k nezaplacení, která je doporučována dnes a denně lidmi v oboru. Co zní dobře v monu, zní ve stereu ještě lépe. Naopak, co je dobré ve stereu, je v monu kolikrát o ničem. Ve sluchátkách si to poslechneš stereo. Časem dokoupíš ten samý monitor do páru. http://www.soundonsound.com/sos/feb11/a ... 0211-5.htm

TOM-Thak

Příspěvek od TOM-Thak »

Ad: Basy - 5ti i 6.5 palcova bedna ti nemusze zahrat takovej bas plnej a citelnej jako 8". Vetsi objem ozvucnice, vetsi reprak pripadne basreflex dopredu to dela proste svoje. Ja sem zacinal na ESI05, Adam A7, Dynaudio BM6A mk1 a az ted mi bedny s 8" konecne hrajou cca bas dle mych predstav a ne jen vyhajpovany huhlani. Jenze kdyz koupis lacinej 8" jako treba Rokit, tak to vetsinou hraje jako Ucko.. hodne basu hodne vejsek a zadny stredy jak hifi vez. Nevim co Eris8 tam by to snad mohlo byt jinak. Pokud chces do zacatku neco kacinyho tak hold ozel basy a delej na necem co ma aspon naky stredy..

dendy

Příspěvek od dendy »

m4x píše:Jasně, že 8" do místnosti 3x3 m je příliš. Buď bez obav, i s 5" budeš mít přebasováno ;-)
ved sa tie bedne maju vzadu prepinac co potlaci basy spodne.,, uplne v pohode.. osobne nezdielam ten nazor ze 8" bedne su nevhodne do mensej miestnosti.. pri nie hlasotom posluchu v pohode... vsak to neznamena ze to musi ohulit tak ze mu bude opadavat omietka... a hovorim, vzadu su prepinace na prisposobenie frekvencnej charakteristiky miestnosti ...

Tom: Eris8 su neskutocne.. ked som tie bedne pocul prvy krat padol som na rit... oni by mali stat jedna tolko co stoji par podla mna :-)

revolution

Příspěvek od revolution »

Tak trochu som zmatený z toho, tiež to nechcem dávať úplne naplno kvoli susedom, s tým jedným monitorom to je tiež zaujímavé. Vychádzam z toho kolko mám teraz €. Takže bud ten presonus Eris e5 alebo ešte som rozmýšlal nad Fostex PM-1 MKII 120W 6.5" woofer 265 €. Ale to už možem zobrat PM-2 240W 7.87" okolo 340 eur. A tieto dva kúsky sú asi niekde inde ako ESI near 08 čo? Mimochodom díky moc za rady!

jazzym

Příspěvek od jazzym »

ten fostex mas cenu za kus 8) vies o tom?

revolution

Příspěvek od revolution »

:D do prdele fakt. Asi si urobim vylet po vianociach do on-board vezmem si svoju hudbu a budem počúvat. Ale ma napadol Mackie MR5mk3 tak neviem. Treba to vyskúšat všetko

jazzym

Příspěvek od jazzym »

ja sa v monitoroch moc nevyznam ale z konštrukčneho hladiska viem že aj taký 6 palcový reproduktor niekedy može zahrat tolko basov ako 8 "
napriklad ten presonus eris E5 pišu 53 Hz až 22 kHz. a fostex PM2 , 50Hz - 20kHz čo je skoro to iste :wink:
A čo taka yamaha HS7 43Hz-30kHz ? 175eur/ks v muzikeri lacnejšie ako u thomana :roll:

rastis

Příspěvek od rastis »

jedna vec je, co vyrobca pise ako najnizsiu prenesitelnu frekvenciu a druha vec je, s akym poklesom je tato spodna frekvencia prenasana. takze to cislo v skutocnosti same o sebe nehovoro absolutne nic.

Pytkin
Moderátor

Příspěvek od Pytkin »

ano .. vacsinou sa berie uroven -3dB ... a yamaha napriklad rada uvadza pri -10dB .. takze logicky im hraju repraky hlbsie :)

revolution : si z Bratislavy (alebo okolia) .. Radim ti .. Ked mas cas , zober si kopu muziky a bagetu a zabehni do onboardu .. Kavu tam dostanes .. Hubert ti urcite rad poradi , a zapoji ti vsetky monitory co tam ma , a mozes si to porovnat sam .. Su to fakt drasticke rozdiely .. Hlavne v parametroch , ktore sa nedaju napisat na papier .. Proste to neni o cislach v technickych tabulkach , ale o zvuku .. Ak nie si uplne hluchy , tak rozdiel budes pocut hned a spravis si nazor sam .. Zober si hudbu , ktora ta zaujima , ktoru chces produkovat .. Aby si pocul tie rozdiely na jednotlivych modeloch ..

biscuit

Příspěvek od biscuit »

TOM-Thak píše:hold
HOLT (sorry za ot, ale tohle slovo je mor)

jackies

Příspěvek od jackies »

Já už si na to vypěstoval imunitu :)
Kolikrát jsem už chtěl upozornit, ale pak jsem mávnul rukou.

maux

Příspěvek od maux »

Hele, podívej se, řeknu ti to ze svý zkušenosti. Měl jsem v hudební pubertě BX8, protože i já jsem si myslel, že vetší je lepší. Na cestování jsem si asi po pěti letech přikoupil BX5a a zjistil, že když se dají sem tam nahlas, tak ten spodek je taky slyšet dobře a byl méně zahuhlanej než z osmiček a takový celkově vyváženější. Možná by se dalo hodně "odlehčeně" říct, čím větší bedna, tím renomovanější výrobce. Celý se to odehrávalo v místnostech jako je ta tvá, tak vím že velká bedna je fajn, ale v tvém případě ne e. Šel jsem o level výš a taky s malýma bedýnkama a jsem spokojenej...

U BX5-tek je lepší ta první generace. Ty presonusy, hmmmmm, měl jsem tu čest jen s pětkama. Nevím jak to říct, ale přišlo mi, že si hrajou na to, že pěkně hrajou, nebo něco na ten způsob,ale nemám to nijak matematicko-fyzikálně podložený.

TOM-Thak

Příspěvek od TOM-Thak »

2biscuit: haha, tak to jsem nechtel nikoho pohorsit.. Vetsinou chytnes slinu a mas potrebu rychle se vyjadrit a neresis na foru moc takovyhle nesmysly :D

Ad 5" Vs. 8" - moje zkusenost je teda takova, ze lacina bedna hraje lip mensi a kdyz chces neco vetsiho, aby to hralo cca vsechno vyvazenejs, tak musis jit o dva levely vys.

biscuit

Příspěvek od biscuit »

pro nekoho nesmysl rodnej jazyk, pro nekoho neco jinyho... a vubec me nepohorsilo to prvni, jako to, zes to nazval nesmylem :-( jeste jednou sorry za ot.

Fillippos

Příspěvek od Fillippos »

maux píše: přišlo mi, že si hrajou na to, že pěkně hrajou
.... :) :lol: (jak si může bedna na něco hrát?)

Odpovědět