nunu: v pohodě, mě to zajímá velmi, ale jen se snažím držet to v trošku reálné (neesoterické) rovině ... "ohánět se kapacitama" - já nevím, že třeba země se točí kolem slunce jsi objevil sám, anebo se oháníš Koperníkem a dalšími astrofyziky apod

(kdyby někdo chtěl tvrdit opak)
Zajímavá otázka (na kterou sám neznám odpověd) - jaká jsou vlastně kritéria pro hodnocení kvality převodníku, konkrétně třeba DA ? Je to ten, který zní lépe (příjemněji, pestřeji atd) nebo ten, který zní přesněji, věrněji ... ? A't tak nebo tak, nemáme se vlastně za běžných okolností o co opřít, protože nemáme po ruce ten "referenční vzor", ke kterému můžeme odkazovat (na rozdíl třeba od AD, kdy můžeme docela detailně porovnat např. originální záznam z pásu s tím co z něj AD konverze udělá (zní výsledek úplně stejně, lépe, hůře, frekvenčně rozdílně, méně detailů atd).
V případě poslechu stejné skladby na bednách přes různé převodníky je to trochu ošemetnější ... nemáme s čím porovnat ... a tak posloucháme přes jeden převodník, druhý atd. V jednom případě můžeme slyšet (například) víc basů nebo výšek, větší prostor atd, atd. Není asi problém udělat převodník, který bude fungovat i jako malý "enhancer" a výsledek bude znít určitě "pěkněji" než jiný převodník, který se snaží být co nejidentičtější s originálem apod. a pak tu máme jiný, který zní vysloveně ploše, bez detailů atd atd.
Otázka je čemu dáváme přednost ... krásnému zvuku nebo reálnému zvuku, nebo něco mezi ... Pokud by všechny převodníky zněly přesně, tak mezi nimi nemůže být žádný rozdíl

Než začneme říkat co zní "lépe" měli bychom asi nejdřív definovat kriteria podle kterých hodnotíme, bez toho vlastně nevíme o čem se mluví ... Jaká jsou tvoje kriteria pro hodnocení kvality DA převodníku (lepší/horší) ?
Trošku objektivnější (i když v tomto případě do určité míry relativní) srovnání spočívá opět ve smyčce - v rámci DA AD loop použijeme ve všech případech stejné AD (pokud možno to ze všech nejpřesnější) a střídáme DA převodníky. Pak už máme do jisté míry k čemu referovat a co porovnávat ... Co každý DA udělá s originálem: je mu blízký, vylepší ho, zhorší ho ... to nám dá mnohem přesnější a výstižnější obraz co doopravdy každý DA se zvukem dělá - a můžeme pak výběr převodníku přizpůsobit našim preferencím. To je trošku o něčem jiném než jen nezachytitelné (a hodně myslím ovlivnitelné poslouchání - bez opakovaného "blind" prvku)
Moje preference spočívají v názoru, že ideální převodník je pouze dokonalým zrcadlem/průzračným sklem, do všech nejjemnějších detailů. To je ideál. Na změny a upravu zvuku máme x jiných dedikovaných zařízení. Pokud projedeme nějaký file DA AD procesem v rámci jednoho převodníku a výsledek bude nerozeznatelný od originálu, pak je to pro mě ideální převodník. Pokud výsledek bude znít "lépe", není to co bych od dobrého převodníku očekával (nemluvě o hůře

)
Takže podle mě první krok jak vůbec zhodnotnit jakýkoliv převodník je nejdřív s něčím objektivním srovnat to co dělá - před a po ... Pak teprve se dá hodnotit dál a podrobněji ... Jenom "po" řekne velmi málo ... A pak taky nějak definovat co v rámci našeho hodnocení považujeme za prvky v kategorii "lepší" a "horší" ...
Já třeba když srovnávám AD převodníky, tak mě zajímá jak se výsledný zvuk blíží reálnému zvuku nástroje na který v dané místnosti hraju a který slyším (se stejnými mikrofony a preampem). Který z nich přináší více reálných subtilních detailů, prostoru atd. Ten, který zní reálněji, přirozeněji, detailněji, více 3D atd. je pro mě lepší ...