Já jsem nemluvil o srovnání žádných konkrétních věcí (antelope jsem neslyšel), ale o procesu "srovnávání" obecně ... který je hodně zrádný (s tím mám opravdu bohaté zkušenosti) ... a taky o stanovení základních kritérií - co vlastně označíme jako znějící "lépe" ? To je dost zajímavá otázka... To co má víc basů, výšek apod. ? To je dost zásadní odrazový můstek pro další uvahy a dojmy.
Třeba srovnání AD může vycházet z reálného analogového zvuku (např. jak ho slyšíme z pásu) a analyzovat co s ním udělá převod do digitálu , tam je to srovnání hodně přímé ...(pokud je zásadní kriterium kvality věrnost výchozímu zvuku). Případně nahrání stejného akustické zdroje stejnými mikrofony do 2 různých převodníků ...
Srovnávání DA už je trochu ošemetnější (konstruktérské znalosti s tím nemají nic společného), protože nám tady trošku chybí něco výchozího s čím prorovnáváme a k čemu odkazujeme. Pokud DA má v sobě určité "vylepšení zvuku" bude vždycky znít lépe. Otázka ale vždycky je jestli to vylepšení je směrem k čistému zrcadlu výchozího zdroje anebo směrem k tomu, aby zněl lépe ... Obojí je možné
Relativně objektivním srovnáním různých AD DA je DA AD smyčka, kdy uslyšíme co udělá s (relativním) výchozím signálem (který opět slyšíme je skrze určitý konkrétní poslech daný DA, bednami atd.) průchod oběma směry ... To by bylo zajímavé udělat.
Co se týče poslechového srovnání čehokoliv (preampy, mikrofony, bedny , DA atd.) zajímavé to začne být až se to uskuteční opakovaně "slepě". Až člověk bez toho aby věděl co doopravdy hraje, statisticky jednozančným způsobem potvrdí svoje dojmy a preference, začne to být reálné ...
Co se týče zmíněné "změny zvuku Forssella při různém clockování"

jak vyplynulo z vašeho poslechu a vlastních dojmů (a "horšího a lepšího clocku") - to je dost úsměvné a docela signalizuje určitou psychoakustiku zmíněného poslechu a známou tvůrčí práci mysli a jejího přizpůsobování reality - protože Forssell převodníky jsou konstruovány tak,
že vnější clock (fyzicky) naprosto neovlivnuje jejich zvuk, je to principiálně nemožné. Takže pokud jste slyšeli velké rozdíly ve zvuku těchto převodníků při různém clockování (které tam ve skutečnosti nejsou a být nemohou - viz konstrukční detaily), tak to jen opět potvrzuje obvyklou běžnou poslechovou a dojmovou praxi

))) (ale nic si z toho nedělejte, tohle se mi stalo x krát

)
Sám Forssell k tomu říká:
The internal clock is always in control of the sampling rate for both the AD and DA. External clocks will make no difference sonically because they are not used to control the conversion timing. The AD can be clocked with an external clock if needed without sonic penalty or sonic advantage. External clocks are often used for studios that have multiple AD converters and want all of the converters sample rates to "follow" what ever the sample rate is of the current project. Digital interface problems in some systems can be eliminated by using an external master WC clock. Video post production and recording can require a sync'ed audio AD and this can be done too. However, there is NO advantage to using expensive external clocks because they do not control the sample timing of the MADA-2 AD or DA converters.
Antelope atd. si moc rád poslechnu případně vyzkouším ...