Behringer V-Amp Pro

Ostatní audio hardware, obecná diskuse
Uživatelský avatar
syncro
Příspěvky: 1148
Registrován: 09 čer 2002 11:30

Behringer V-Amp Pro

Příspěvek od syncro » 11 zář 2006 00:35

Obrázek

Jak titulek a podtitul napovídá, pokusil jsem se doma ve studiu nalézt odpověď na otázku, jestli se Behringer V-Amp Pro dá vhodně použít i trochu jiným způsobem, než byl původně navržen. Konkrétně mě zajímalo, jestli se vyplatí o něm přemýšlet jako o studiovém multiefektu. Přiznám se, že mě lákala zejména cena, která činí u Audiopro Kč 5.754,- Tamtéž jsem si jej také díky Safově ochotě mohl za účelem víkendového testu zapůjčit.

Znovu upozorňuji, že tohle rozhodně není recenze V-Amp Pro, který byl navržen a je prodáván jako kytarový procesor. Já nejsem kytarista a zkoušel jsem jej tedy použít úplně jinak. O jeho vhodnosti k původnímu účelu můj názor tedy nevypovídá vůbec nic.

V-Amp Pro dorazil v úhledné kartonové krabici, která obsahovala vlastní rackový přístroj, napájecí kabel a igelitový sáček s návody a propagačním materiálem. Vybalil jsem přístroj, zapojil jej do sítě a připojil k pultu. Send z konzole jsem připojil do vstupu a výstup z V-Amp Pro do returnu na konzoli. Přístroj jsem zapnul a sáhl po manuálu. První překvapení nastalo v okamžiku, kdy jsem zjistil, že přiložený český návod je k jinému přístroji (Bass V-Amp Pro). Nepropadl jsem panice a vzal do ruky útlý návod v angličtině. Může se to zdát zbytečné, ale abych se dostal k parametrům efektů, nestačilo obligátní podívání se na frontpanel. Některé funkce jsou totiž ovládány kombinací několika tlačítek a tak se návod hodí.

V-Amp Pro procesuje zvuk v několika blocích - Amp (simulace zesilovače), Cabinet (simulace reprobedny), Effects (volitelná paleta efektů) a Reverb. Každý blok je možno bypassovat.

Jako první mě zajímal Reverb. Bypassnul jsem tedy vše ostatní a aktivní ponechal jen Reverb. Otočným kontrolerem jsem nastavil Reverb na wet (zcela doprava) a eliminoval tak dry signál. Teď bylo tedy vše připraveno pro zkoušení reverbu, ale ouha. Manuál taktně vynechává tabulku s přehledem jednotlivých typů reverbů (na výběr je jich celkem 9) a tak jsem poslechem identifikoval preset 7, který mi zněl nejvíce jako typický pružinový reverb, nejobvyklejší to reverb na kytaře. Ostatně pružinový reverb (spring) byl pro mě i hlavním důvodem, proč jsem chtěl tenhle přístroj vyzkoušet. Rovnou říkám, že pokud je číslo 7 skutečně simulací pružinového reverbu (ještě to může být třeba plate), pak je simulací velmi základní a nepříliš povedenou. Po typickém "boing" zvuku reagujícím na basovou složku signálu není ani památky, po "warble" při chvění pružin jakbysmet. Preset zní nedynamicky a dost agresivně. Springu se podobal ještě preset 6, ale ten sdílí podobné nešvary a navíc má dost krátký dozvuk. Ostatní reverby mě také nepřesvědčily, všechny jsou dost ploché a zbytečně ostré, presety 8 a 9, což jsou nejspíše nějaké ambience, zní hrozně chemicky. Celkově jako reverb V-Amp Pro rozhodně neoslnil, ačkoli to může být věc individuálního vkusu a mojí úchylky na zvuk spring reverbu.

Další pokusy se odehrávaly s blokem efektů. Tady je použití limitováno tím, že se mi ani s manuálem nepodařilo zařídit, aby byl V-Amp Pro zcela wet, kontroler funguje jako fx volume a dry signál je pořád přítomen. Na sendu tudíž nejde klasicky použít a tak jsem jej přepojil na insert. Kvalita efektů je kupodivu o poznání lepší, nežli kvalita reverbu. Velmi pěkný je Phaser, jen mě mrzelo, že kromě rychlosti a feedbacku nelze ovládat žádné další parametry. Na mnoha kytarových krabičkách ale nelze řídit o nic víc, takže není důvod to mít konstruktérům za zlé. Špatný není ani efekt Echo, který simuluje analogový delay (nebo je to možná pokus o tape delay) s útlumem výšek ve feedbackové cestě. Opět lze ovšem ovládat jen rychlost a feedback. Ani ostatní efekty nejsou úplně k zahození, snad jen s výjimkou ne úplně povedeného chorusu.

Jako poslední jsem zkoušel laborovat s Amp a Cabinet. Volbou typu zesilovače se automaticky předvolí i optimální simulovaná bedna, která však jde změnit na jiný typ. Bohužel ovšem manuál opět jaksi vypustil tabulku typů beden (přestože z textu je na ni stejně jako u reverbů odkaz). Takže při hledání nějakého "lampově" znějícího obarvovátka syntezátorů jsem vylaboroval kombinaci Clean VAmp + Cabinet číslo 6. Tohle se mi líbilo mnohem víc, nežli preset Tube Preamp, který je hodně tenký a stahuje basy. Víceméně všechny mé pokusy s ohřátím zvuku se ovšem točily kolem toho, že i s gainem staženým na nízké úrovně je už přítomno poměrně dost saturace a prostor pro jemné obarvení zvuku je tím hodně limitován.

Zdá se, že V-Amp Pro je skutečně především kytarová záležitost, kde zřejmě má své místo. Charakteru zvuku kytary je zřejmě vše přizpůsobeno a jako univerzální studiový efekt je V-Amp pro použitelný skutečně velmi málo a oproti kvalitním pluginům nepřinese rozhodně nic navíc. Na druhou stranu si jej snadno umím představit v živém setupu elektronického experimentátora, kde může za dané peníze udělat spoustu práce a nahradit mnoho jednoúčelových krabiček.

Ještě jednou díky Safovi za zápůjčku!

Text příspěvku není objektivní recenze, jen můj osobní názor, Saša

Uživatelský avatar
delay
Příspěvky: 5828
Registrován: 20 říj 2005 09:29

Příspěvek od delay » 11 zář 2006 07:15

Sašo, díky moc za "review". Minimálně fajn čtení k raní kávě :-)
Cena je opravdu příznívá, nicméně myslím, že se pořád vyplatí koupit třeba TC Electronic M300, který se dá sehnad za stejnou cenu.
Asi nenabízí tolik možností, ale minimálně má skvělej Reverb.

Takže kupuješ, nebo zatím nevíš?

Uživatelský avatar
syncro
Příspěvky: 1148
Registrován: 09 čer 2002 11:30

Příspěvek od syncro » 11 zář 2006 08:43

delay: TC M300 se mi popravdě řečeno taky zrovna moc nelíbilo, ale máš naprostou pravdu s tím reverbem, který je na něm o poznání lepší. V té třídě levných efektů je M300 hodně výrazný kandidát, i když mu na paty šlape Alesis Midiverb a vlastně trochu i Lexicon MX200. Konkurencí V-Ampu je ale spíš Line6 POD XT Pro se stejnou koncepcí, který ovšem stojí úplně jiné peníze.

Nekupuji 8-)

Saša

Puf
Příspěvky: 89
Registrován: 15 lis 2005 01:37

Příspěvek od Puf » 11 zář 2006 10:11

Ja skousel zas tohle V-TONE BASS BDI21 .
http://www.behringer.com/BDI21/index.cfm?lang=ENG
Co napsat no ? za 1000,- ovku nic lepsiho ani neznam jsem maximalne spokojenej .

http://fr.guitarplug.com/produits/avis/ ... 54856.html :)

http://www.muzikus.cz/pro-muzikanty-tes ... rpen~2005/ :evil:

Ctirad
Příspěvky: 1448
Registrován: 03 říj 2003 13:16

Re: Behringer V-Amp Pro

Příspěvek od Ctirad » 11 zář 2006 14:44

syncro píše:Zdá se, že V-Amp Pro je skutečně především kytarová záležitost, kde zřejmě má své místo. Charakteru zvuku kytary je zřejmě vše přizpůsobeno a jako univerzální studiový efekt je V-Amp pro použitelný skutečně velmi málo a oproti kvalitním pluginům nepřinese rozhodně nic navíc.
Jako šťastný majitel V-AMP PRO tohle musím podepsat. Smyslem tohoto zařízení opravdu není nahrazovat dedikované (a vesměs několikanásobně dražší) efektové mašiny. Co se ovšem týče primárního zaměření, což je simulace kytarových aparátů, patří k tomu nejlepšímu co kdy bylo vyrobeno.

Mimochodem, syncro, kdybys použil k ovládání aplikaci, která je ke stažení na stránkách výrobce, můžeš nastavovat i některé další parametry efektů, které z panelu nejsou dostupné.

Uživatelský avatar
syncro
Příspěvky: 1148
Registrován: 09 čer 2002 11:30

Příspěvek od syncro » 11 zář 2006 14:52

Ctirad: S tou aplikací jsem to bohužel nevěděl, neb žádné CD nebylo přiloženo a z manuálu mě to také nějak netrklo (netvrdím ovšem, že to tam někde není).

To, že smyslem V-Amp Pro není nahrazovat studiový multiefekt, je jasné (ostatně to v příspěvku několikrát zdůrazňuji). Mě to jen napadlo v souvislosti s tím, že hledám šikovnou a levnou emulaci pružinového reverbu a kde jinde hledat, nežli v kytarových efektech, které mají na spring tak trochu patent. Mimochodem několik původně kytarových krabiček s úspěchem používám na "nekytarové" zdroje a jsem s nimi velmi spokojen.

Saša

Uživatelský avatar
Cyril
Příspěvky: 5626
Registrován: 26 říj 2004 12:55

Příspěvek od Cyril » 11 zář 2006 15:04

Ctirad: myslis, ze je ten V-AMP lepsi nez Amplitude nebo Guitar Rig na simulaci aparatu???
Grafický design – http://www.cyrilkriz.cz (velmi rád navrhnu tiskoviny pro kapely, producenty a studia)

Ctirad
Příspěvky: 1448
Registrován: 03 říj 2003 13:16

Příspěvek od Ctirad » 11 zář 2006 16:35

Cyril: Nebe a dudy!

Uživatelský avatar
Cyril
Příspěvky: 5626
Registrován: 26 říj 2004 12:55

Příspěvek od Cyril » 11 zář 2006 18:07

Ctirad: v ci prospech? ,) Neslo by to nejak rozvest, tohle je pro me ted aktualni tema, diky... Moc se mi nechce verit, nez by nejaka levna skatule s designem jak z pouti od Behr****ru byla v necem lepsi, nez o dost drazsi softy renomovanych vyrobcu... Ale nezkousel jsem, a jak znamo, Uli obcas velmi prijemne prekvapi... Recenze jsou velmi dobry, no, pokud je to vsechno pravda, tahle vec mi okamzite pribude vysoko na seznam...
Grafický design – http://www.cyrilkriz.cz (velmi rád navrhnu tiskoviny pro kapely, producenty a studia)

Uživatelský avatar
nemo
Příspěvky: 453
Registrován: 27 bře 2004 20:30

Příspěvek od nemo » 11 zář 2006 18:47

Kamos nahraval kytary na desku v Guitar Rigu a pote, co slysel Simulanalog Suite, tak prehral pulku tracku pres Simulanalog JCM900.. takze asi tak. GR je dobry na hodne efektovane psychozvuky, ale na vernejsi rockove zvuky je lepsi Simulanalog. Ale klidne ten V-AMP kup, z druhe ruky ho muzes mit skoro zadara (ledvinovou verzi).

Uživatelský avatar
Cyril
Příspěvky: 5626
Registrován: 26 říj 2004 12:55

Příspěvek od Cyril » 11 zář 2006 19:34

Aby bylo jasno, me jde jen o to prohnat uz hotovej zvuk (zkreslenej krabickama a lampovym multiefektem) simulaci boxu (kterej si nechci kupovat a nahravat ho mikrofonem)... Cili nejde mi o efekty nebo o simulaci udelany zkresleni...
Grafický design – http://www.cyrilkriz.cz (velmi rád navrhnu tiskoviny pro kapely, producenty a studia)

rastis
Příspěvky: 2883
Registrován: 27 úno 2005 21:23

Příspěvek od rastis » 11 zář 2006 20:01

cyril GI-100 za 1000,- robi to, co potrebujes. Navyse je to di-box, co sa hodi vzdy.

Ctirad
Příspěvky: 1448
Registrován: 03 říj 2003 13:16

Příspěvek od Ctirad » 11 zář 2006 20:24

Cyril píše:Neslo by to nejak rozvest, tohle je pro me ted aktualni tema, diky... Moc se mi nechce verit, nez by nejaka levna skatule s designem jak z pouti od Behr****ru byla v necem lepsi, nez o dost drazsi softy renomovanych vyrobcu...
Klasické předsudky. Kdyby to stálo 10x tolik a nebylo na tom napsáno Behringer, tak budou všichni slintat jak je to boží. Levná krabice s designem jak z pouti? To myslíš vážně? Viděl jsi někdy rackového PODa? To vypadá, jako něco plastového z tržnice. Tohle je bytelná železná krabice s velmi chytře vymyšleným rozmístěním ovládacích prvků a specielně ty knoby s prstýnkem z LEDek považuju za naprosto geniální nápad. Člověk při vyvolání presetu nebo ovládání přes MIDI okamžitě vidí v jaké poloze který "knoflík" má.

Zvuk je potom kapitola sama pro sebe. Narozdíl od většiny ostatních modelerů, které mají použitelných pár zvuků a ještě to člověk musí připojovat do aparátu, aby se vyžehlilo chemické "bzučení", V-AMP hraje skvěle rovnou do linky nebo i S/PDIF přímo do DAW a nedělají mu problémy čisté cinkavé zvuky, ani brutální zkreslení. Jediná nevýhoda je pomalejší přepínání presetů, což vadí u live použití. Taky se mi nelíbí WAH a není to vhodné na různé multiefektové šílenosti jako třeba digitech. Předtím jsem měl docela dlouho klasikej aparát od fendera v ceně cca 20kKč a tam jsem pokaždé musel ty dva tři použitelné zvuky lovit. S tímhle jsem maximálně spokojený i když kdybych hrál blues nebo jazz, tak šáhnu taky spíš po klasice.

Uživatelský avatar
peteness
Příspěvky: 3668
Registrován: 22 čer 2004 17:31

Příspěvek od peteness » 11 zář 2006 20:28

Ctirad: mas nake samply a jsi ochoten je zde zverejnit?

Uživatelský avatar
Cyril
Příspěvky: 5626
Registrován: 26 říj 2004 12:55

Příspěvek od Cyril » 11 zář 2006 20:54

Ctirad: jo Poda jsem videl zrovna dneska, neni to moc seriozni design, to mas pravdu ,) Dekuju za info, laka me to, hodne... navic S/PDIF- parada...

rastis: a co ty a V-AMP? Neni blby, ze ten GI-100 ma jen jediny nastaveni? Nebo tomu blbe rozumim a fakt potrebuju jen tohle?
Grafický design – http://www.cyrilkriz.cz (velmi rád navrhnu tiskoviny pro kapely, producenty a studia)

Odpovědět