Studio za 500 tisic Sk

Ostatní audio hardware, obecná diskuse
Odpovědět
Uživatelský avatar
Deekay
Příspěvky: 281
Registrován: 23 dub 2008 19:34

Studio za 500 tisic Sk

Příspěvek od Deekay » 06 kvě 2008 01:22

tak otvorim nove tema, dufam ze tu ze sa to moc nezamota :D
robime nove studio, tento zoznam je vysledok badania po electrozone, konzultacii s odbornikmi a tak :)
este by som si rad vypocul nejake komentare

live rezia je na zive vysielanie, co tam nie je napisane tak uz mame
studio bude sluzit na nahravanie kapiel, relacii, strih , mastering, produkciu, dzingle atd.

niektore veci este nemam naisto, napr broadcast mic
takze:

Live ré%u17eia
-2 x vysielací mikrofón (OKTAVA MK 319) 10.490 Sk
-4 páry odposluchových uzavretých sluchátiek (Sennheiser HD212pro) 4 x 1.653 Sk
-odposluchové monitory (reproduktory) (Behringer B2030P) 5.290 Sk
-2x 2 kanálový kompresor/limiter (master out + 2 mikrofóny) (TC electronic C400XL+C300) 7.842 Sk + 13.316 Sk
-4 kanálový stereo sluchátkový zosil%u148ova%u10d (nie rackový) (Behringer AMP800) 1.790 Sk
-1x pru%u17ený úchyt mikrofónu („pavúk“) (Enhanced audio M600) 1.500 Sk
- zvuková karta s 2 x (symetr.) stereo out + 2 mic in/out (M-audio fastrack ultra) 12.290Sk
-line splitter (2x6) (Rane SM26S) 7.400 Sk
-LCD monitor (LG L226WA-WN) 8.797 Sk
-streamovacia zvuková karta (M-audio audiophile192) 4.690 Sk
-2 kanálový mikrofóny preamp (M-audio DMP3) 5.090 Sk
–––––––-
83.757 Sk


Outdoor
-bezdrôtový mikrofónny systém (Shure VPH58) 16.896 Sk
-kvalitný diktafón so stereo mikrofónom (M-audio Zoom H4 Handy Recorder) 9.590 Sk
-DJ mixá%u17eny pult (Behringer DJX700) 7.190 Sk
–––––––––-
33.676 Sk

Record ré%u17eia
mikrofóny:
Máme:
ozna%u10denie typ napájanie koncovka charakteristika kusy pou%u17eitie
AKG C 451 C Kondenzátor 3 kolík kardioda 6 bicie, perkusie, akustická gitara
AKG D 224 C Dynamický 3 kolík 2 pásmová kardioda 2 hlasné nástroje, %u161iroký rozsah
Neumann KM 83 LF Kondenzátor 48V Fantom 3 kolík gu%u13ea 2 komplexný zdroj zvuku
Senheiser MKH 406 T HF Kondenzátor 12V Fantom 3 kolík kardioda 1
Senheiser MKH 435 T HF Kondenzátor 12V Fantom cannon hyperkardioda 2
Senheiser MKH 816 T HF kondenzátor 12V Fantom cannon hyperkardioda 1
Tesla AMD 410N 1 talkback, support
Tesla AMD 420N 1 Talkback, support
AKG C12A Ve%u13ekomem. kond. 48V Fantom 3 Spev, nástroje

Potrebujeme:
-sadu mukrofónov na bicie (Audix DP5 A set) 21.040 Sk
-vokálový a univerzálny dynamický mikrofón (shure SM 57, SM 58) 4.129 Sk + 3.829 Sk
-kalibra%u10dný mikrofón (Behringer ECM8000) 2.290 Sk
-mikrofón na overheady + vokály + iné (Rode NT1-A pár) 12.790 Sk
-stojany na mikrofóny (8 x %u161ibenica K&M) 8x 1200 Sk
––––––––––––-
53.876 Sk

-2 páry monitorových reproduktorov (Dynaudio BM5A, Yamaha HS80M) 31.642 + 20.920 Sk
––––––––––––––––––––––
52.562 Sk

DAW (PC):
-zdroj (ZALMAN ZM750-HP 750W ATX12V Version 2.2) 6.046 Sk
-doska (ASUS P5K3 Deluxe WIFI AP) 4.424 Sk
-grafická karta (2x ASUS EAH3650 Silent HTDI 512MB PCX) 2x 2.617 Sk
-2 GB RAM (Apacer DDR2 2x 1GB 800MHz KIT) 1.067 Sk
-2 x HDD (SAMSUNG 1TB SATA2 32MB (storage) + 250GB SATA2 16MB (OS)) 5.090 Sk + 1 525,00 Sk
-skrinka (Nexus Caterpillar) 4380 Sk
-klávesnica (LOGITECH Ultra X Keyboard) 848 Sk + 200 Sk
-my%u161 (LOGITECH G5 Laser Mouse) 1.885 Sk
-procesor (Intel Core 2 Quad Q6600 2.4GHz BOX 8M) 6.180 Sk
-kvalitná podlo%u17eka (Sharkoon Xurface Mousepad set 5ks) 242 Sk

-2x 22“ LCD (2x LG L226WA-WN) 2x 8 797 Sk
–––––––––––
63.330 Sk

-Protools LE + PT platforma (Digidesign 003 factory) 92 808 Sk
-8 kanálový vysokokvalitný AD prevodník (Presonus Digimax 96K) 52.348 Sk
-monitorové slucháka (Beyer DT770-PRO-250) 4 000 Sk
-2 x pru%u17ený úchyt mikrofónu („pavúk“) (2 x Enhanced audio M600) 2x 1.500 Sk
-4 kanálový stereo sluchátkový zosil%u148ova%u10d (nie rackový) (Behringer AMP800) 1.790 Sk

-malý rack (napr. AMEX - 8U-19") 3.500 Sk
-DSP procesor – multieffect (Lexicon MX400) 20.590 Sk
-DSP procesor – mastering (TC electronic finalizer express) 38.425 Sk
-48 kanálový patchbay (Behringer Ultrapatch PX 2000) 2.090 Sk
-world clock generator (Drawmer Dclock DMS2) 20.000 Sk
-káble (XLR-XLR, XLR-TRS ,TRS-TRS) ????
––––––––
238.911 Sk

Software:
-Adobe Audiotion 3 6.980 Sk
-FL Studio Producer 8 Academic Version 5-Pack 10.000 Sk
-Melodyne cr8 7.380 Sk
-Native instruments Komplete 5 + Kore 2 (asi)27.000 Sk
–––––––––––
51.360 Sk



Iné:
-Wifi router (napr. ASUS WL 520gC router 125Mbps + switch) 1.211 Sk

Nábytok:
???

TOTAL:
513.766 Sk

ceny su viacmenej orientace pretoze absolutne zavisia od dodavatela

Uživatelský avatar
Deekay
Příspěvky: 281
Registrován: 23 dub 2008 19:34

Příspěvek od Deekay » 06 kvě 2008 02:02

dakujem kazdemu co to precita aspon do stvrtiny ;)
http://www.danokrnac.sk , http://www.automix.sk , http://www.myspace.com/thebadplayer
MIKROFÓNY: AKG C12A , Sennheiser MD421, Neumann M7 a plno iných starín
ZVUKOVKA: Focusrite Saffire 6 USB, NI Rig Kontrol 2 (Guitar Rig native)
MONITORY:Fostex PM1 MKII

Uživatelský avatar
EXCOM
Příspěvky: 5627
Registrován: 10 črc 2005 10:43

OT

Příspěvek od EXCOM » 06 kvě 2008 02:41

mi to dojde ako ked niekto zoberie z agemu cennik a posklada si masinu podla poloziek v cenniku :)
nieco ako chciet Socket LGA775 a podla krasneho nazvu si vyberie pre ten socket procesor Sempron 32bitovy a na dosku slahneme 8GB Ram, lebo 8GB dobre vyzera... 8)
Naposledy upravil(a) EXCOM dne 06 kvě 2008 02:52, celkem upraveno 1 x.

Uživatelský avatar
Deekay
Příspěvky: 281
Registrován: 23 dub 2008 19:34

Příspěvek od Deekay » 06 kvě 2008 02:45

a co myslis ako som to robil :)
tomu pocitacu som venoval asi 100 sekund
tak mi postav nieco co sa ti bude "lubit"
ja som kopiroval paramaterovo mac pro, plus som pozeral ake dosky odporucaju do DAW, ake grafiky, atd. tak kde je problem?
bud konkretny inac mala tato informacia zbytocny charakter ;)
http://www.danokrnac.sk , http://www.automix.sk , http://www.myspace.com/thebadplayer
MIKROFÓNY: AKG C12A , Sennheiser MD421, Neumann M7 a plno iných starín
ZVUKOVKA: Focusrite Saffire 6 USB, NI Rig Kontrol 2 (Guitar Rig native)
MONITORY:Fostex PM1 MKII

Uživatelský avatar
EXCOM
Příspěvky: 5627
Registrován: 10 črc 2005 10:43

Příspěvek od EXCOM » 06 kvě 2008 02:52

Deekay : v pohode chlape 8)
len ten zoznam mi pripomenul zoznam veci co chcela kupit moja zena, tak si ho super napisala, bolo tam mrte poloziek ako na tom tvojom, a nakoniec kupila uplne ine veci ako tam mala napisane :lol:
sorry nemohol som si pomoct... 8)

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21309
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Příspěvek od Pytkin » 06 kvě 2008 02:54

deekay : takze napred si poriadne rozmysli , ci chces miesat v komputri , alebo vonku .. vonku je to dost financne narocne .. v dnesnej dobre (a ked mas malo penazi) , tak by som radsej volil miesanie vnutri .. tym padom by som vyhodil MX400 a Finalizer a kupil radsej PowerCore , k nemu MD3 a VSS3 ..

DAW je sam o sebe trosku rozpoluplny .. dal by som ine disky, inu skrinu .. poriadne vetranie .. neviem ci ho budes mat v rezii alebo bude v machine roome (volil by som tuto moznost) .. vobec nerozumiem 2om grafikam .. monitory vidim 2 , naco 2 grafiky ?

k monitoringu .. HS80 su uplne na hovno (kludne si ich dojdi ku nam vypocut) .. osobne by som ich dal prec .. Tak ist Wclock generator (kvoli karte a prevodniku) mi pride zbytocny .. ked HS80 a DMS2 das prec , mozes kupit h BM5a maly subwoofer a mas trojpasmovy monitoring ..

S mikrofonmi ti moc nepomozem .. V tom sa moc nevznam .. Ja som volil cestu 1 dobry mikrofon , tak som volil U87 za 100vku , ale cas ukazal ze to bol dobry vyber ..

Trosku by som mozno chcel daky elektronkovy preamp tam chcel mat .. Dobre vyzeraju veci od ART .. Stoji to malo penazi a vraj je to velmi fajn .. Idem si ich tiez otestovat ..

Software .. Tam som trosku zmateny .. Vobec nerozumiem tomu FL Studiu .. To pojde na viacerych pocitacoch ? ked tam je 5pack ? Adobe Audition mi tiez pripada podivny .. Osobne nemam rad ani Protools ( a digi 003 mi pripada ako vyhodene peniaze) .. Rozhodne by som to videl na ine riesenie .. Ale to je na tebe .. uricte mas na to dovody , preco to chces takto .. Zamyslel by som sa nad Sonarom .. To mi pride rozumnejsie ako FLStudio a Audiotion ..

TO je tak vsetko co ma na rychlo napada .. Mozno je to na dlhsiu debatu .. AK mas cas , kludne sa zastav ..

Uživatelský avatar
Settler
Příspěvky: 529
Registrován: 04 čer 2002 18:54

Příspěvek od Settler » 06 kvě 2008 03:28

Prolitl jsem to jen tak zbezne.. takze jen takova rychla glosa.. o mikrofonech moc nevim, takze ty stranou.. ostatne z toho co vim ja to ani u tebe nevypada nejak spatne.. podle me se vcelku da..
O sluchatkach mluvis jako o 4 parech, coz me nepripada jako 4x1xCena, ale 4x2xCena.. to ale bude podle me ciste me nepochopeni, pripadne jazykove nedorozumeni..
Jinak bych se obecne zkusil co nejvice vyhnout ULImu.. neresim nektery veci do racku, ale konkretne napr. DJ mix na outdoor.. garantuju ti, ze si k nemu muzes rovnou objednat pytel plny savli, pripadne se smirit s tim, ze ho budes kupovat a menit casto, jako ponozky..
Chvalim za Dynaudio.. :)
U LCD bych se drzel Samsungu, ktery je ted v dane cenove relaci na spici.. levna rada 223, z drazsich potom nove 225ky..

Na Live sekci ta zvukovka (fastrack ultra) pujde do ceho..? tedy mam na mysli pocitac..

Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12152
Registrován: 08 bře 2004 13:43

Příspěvek od kexik » 06 kvě 2008 07:15

no je tam HOOODNE divnych veci... a bude to chciet hodne komentarov
skraja:

vysielacia cast:

pavuk na mikrofon - naco? nedodava sa oktava s pavukom?
behringer p2030 - naco? + kde je k nemu zosilnovac?
naco dve zvukove karty, to bude bezat na KOLKYCH pocitacoch? ked na jednom, potrebujes jednu kartu s patricnym poctom a druhom IO, tym odpadne dmp3 preamp, line splitter (z karty moze ist kludne rovno 6 liniek von a mas to aj s hrubou regulaciou)
outboard efekty - naco? nema nahodou waves nieco ako broadcast pack, nahodou?
aky k tomu patri pocitac? predsa to nebudete robit na tom istom ako nahravacie studio

studio:
ako pise pytkin, yamaha bedne su 5 koleso na voze, radsej sub
ako pise pytkin, na co outboard? kupte akceleracnu kartu a pluginy, tie efekty co tam mas, su beztak digital a oproti sw nic nove neprinasaju
ako pisem ja, naco protools? mate nejakeho zvukara, co trva na protools? budete spolupracovat s video striznou, ktora po vas chce protools projekty?
ja by som pri tomto rozpocte siel do klasiky ako rme multiface, tym sa zmeni struktura cien, odpadne presonus prevodnik, atd... plus cubase, imho musi stacit verzia studio (ak nebudete pracovat s videomaterialom)
wc generator vam pri tomto setupe netreba
fl studio ani audition vam netreba, ak bude nejaky projekt mat pripravu v tomto formate, bude pekne exportovat stopy. naopak, kupil by som wavelab a do pc napalovacku, ktoru wavelab oficialne podporuje

matucha
Příspěvky: 5058
Registrován: 24 kvě 2002 19:30

Příspěvek od matucha » 06 kvě 2008 11:20

souhlasim +- s pytkinem a kexem

mas tam levny a casto digi outboardy, to je mrhani penez

yamahy taky vyhod a raci si misto BM5 kup BM6, to je plnohodnotnej zvuk a netreba k nemu sub

oktava jako broadcast mikrak nebude asi supr napad (nema zadnou ochranu proti dechu), amici (a radio1) pouziva electrovoice RE20, spatnej nebude taky shure SM7... druha ruka rulez

si bych misto kupovani dvou rode nt na overheady dokoupil do paru treba jednoho neumanna km83 nebo pripadne to mkh406, vubec by to bylo asi zahodno... km83 je koule a da pekne otevrenej zvuk, mkh406 bude asi vic masa (soude podle mkh405 co mam), nebo este lip dokupte druhou akg C12A ;-)


no pride mi, ze tam toho mate nejak moc a neni to este moc rozmysleny... k tomu se mi este nejak rozpadla diakritika u toho prizpevku, takze se to hodne blbe cte a je v tom fakt zmatek

Uživatelský avatar
Cyril
Příspěvky: 5626
Registrován: 26 říj 2004 12:55

Příspěvek od Cyril » 06 kvě 2008 11:49

Souhlasim, kup misto tech HW efektu a beden Yamaha radsi spickovy pluginy (zadny tam nemas napsany ani ted, tak pokud nechces krast, tak si neumim predstavit, jak bez nich muzes michat...) a vraz penize do poradnych beden treba za 80-100 tisic, kor kdyz tam pises, ze to ma bejt i studio na mastering... podle me se to vyplati mnohem vic.
Grafický design – http://www.cyrilkriz.cz (velmi rád navrhnu tiskoviny pro kapely, producenty a studia)

Uživatelský avatar
Deekay
Příspěvky: 281
Registrován: 23 dub 2008 19:34

Příspěvek od Deekay » 06 kvě 2008 14:55

takze teraz to postupne objasnim:
Pytkin píše:deekay : takze napred si poriadne rozmysli , ci chces miesat v komputri , alebo vonku .. vonku je to dost financne narocne .. v dnesnej dobre (a ked mas malo penazi) , tak by som radsej volil miesanie vnutri .. tym padom by som vyhodil MX400 a Finalizer a kupil radsej PowerCore , k nemu MD3 a VSS3 ..
je tam plno veci co som uz vyhodil ale ked sa to pastlo tak som na to zabudol, finalizer je odcitany, lexicona chcem preto, ze je to univerzavlne DSP a studio bude sluzit na skoliace ucely, musim im dat daco aj osahat rukou :) mixovat sa bude v masine, velmi som zvazoval mac pro, nie som si stale isty preto som to sem pastol
Pytkin píše: DAW je sam o sebe trosku rozpoluplny .. dal by som ine disky, inu skrinu .. poriadne vetranie .. neviem ci ho budes mat v rezii alebo bude v machine roome (volil by som tuto moznost) .. vobec nerozumiem 2om grafikam .. monitory vidim 2 , naco 2 grafiky ?
skrinka je prave urcena na tiche PC /ak poznate nexus tak to musi byt jasne ;) ; a tiez nestoji miliony... ale zrejme bude PC aj tak mimo poslucharne)
2 grafiky su zostatok, pretoze tam povodne boli 4 monitory ale to je zbytocnost, takze tam je chyba. ma byt len jedna
Pytkin píše: k monitoringu .. HS80 su uplne na hovno (kludne si ich dojdi ku nam vypocut) .. osobne by som ich dal prec .. Tak ist Wclock generator (kvoli karte a prevodniku) mi pride zbytocny .. ked HS80 a DMS2 das prec , mozes kupit h BM5a maly subwoofer a mas trojpasmovy monitoring ..
prave preto som to sem pisal, nebolo mi jasne ci samotny 003 dokaze byta ako master WC, takze drawmera skrtam,
k tym reprakom, toto je presne tak ako som to chcel, ale potom som sa zamyslel ze predsalen by boli lepsie 2 pary monitorov, presne som mal variantu so subom, ale ten stoji tolko ako oba monitory dokopy!
takze asi skrtam yamahy a namiesto toho napr. fostex PM1 MKII a ten woofer k dynaudiu, prave preto ze mavam dost problem namixovat nieco aby to bolo pocuvatelne aj na domacom kine, teraz to hadam nebude problem
Pytkin píše: S mikrofonmi ti moc nepomozem .. V tom sa moc nevznam .. Ja som volil cestu 1 dobry mikrofon , tak som volil U87 za 100vku , ale cas ukazal ze to bol dobry vyber ..
ten neumann je over nas rozpocet, potom by som musel kupovat lacne ADcko atd.
Pytkin píše: Trosku by som mozno chcel daky elektronkovy preamp tam chcel mat .. Dobre vyzeraju veci od ART .. Stoji to malo penazi a vraj je to velmi fajn .. Idem si ich tiez otestovat ..
tie arty som tiez pozeral ale v lampovych preampoch sa nevyznam, na druhej strane ked to nahras nasucho a popripade ked niemomu bude vadit ze to nie je "teple" tak sa to prezenie cez simulaciu
Pytkin píše: Software .. Tam som trosku zmateny .. Vobec nerozumiem tomu FL Studiu .. To pojde na viacerych pocitacoch ? ked tam je 5pack ? Adobe Audition mi tiez pripada podivny .. Osobne nemam rad ani Protools ( a digi 003 mi pripada ako vyhodene peniaze) .. Rozhodne by som to videl na ine riesenie .. Ale to je na tebe .. uricte mas na to dovody , preco to chces takto .. Zamyslel by som sa nad Sonarom .. To mi pride rozumnejsie ako FLStudio a Audiotion ..
FL studio je na skolenie, totiz obsahuje esencialne takmer vsetko vstavane, nema prakticky ziadne extra hardwareove poziadavky, je velmi user friendly, a je to multilicencia za dobru cenu.
audition je moja srdcovka, vlastne este cooledit, pracujem v nom 8 rokov a to uz sa tazko meni :) myslim ze je to vyborny software, na spracovanie waviek je urcite vela vselicoho ale u mna numer one, neviem si predstavit odsumovat, pripadne odpraskavat nieco VSTckami...
nad sonarom aj cubaseom som samozrejme rozmyslal, ale snazili sme sa zvolit riesenie pri ktorom sa ludia naucia nieco co najdu aj v profi studiach a protools su prave priemyselny standard. ja tiez nie som prisli protools fanusik
Pytkin píše: TO je tak vsetko co ma na rychlo napada .. Mozno je to na dlhsiu debatu .. AK mas cas , kludne sa zastav ..
rad by som ale to mas tak, kolko ludi sa spytas, tolko nazorov dostanes ;)
treba nastavit nejaky rozumny filter

Uživatelský avatar
Deekay
Příspěvky: 281
Registrován: 23 dub 2008 19:34

Příspěvek od Deekay » 06 kvě 2008 15:02

Settler píše:Prolitl jsem to jen tak zbezne.. takze jen takova rychla glosa.. o mikrofonech moc nevim, takze ty stranou.. ostatne z toho co vim ja to ani u tebe nevypada nejak spatne.. podle me se vcelku da..
O sluchatkach mluvis jako o 4 parech, coz me nepripada jako 4x1xCena, ale 4x2xCena.. to ale bude podle me ciste me nepochopeni, pripadne jazykove nedorozumeni..
Jinak bych se obecne zkusil co nejvice vyhnout ULImu.. neresim nektery veci do racku, ale konkretne napr. DJ mix na outdoor.. garantuju ti, ze si k nemu muzes rovnou objednat pytel plny savli, pripadne se smirit s tim, ze ho budes kupovat a menit casto, jako ponozky..
Chvalim za Dynaudio.. :)
U LCD bych se drzel Samsungu, ktery je ted v dane cenove relaci na spici.. levna rada 223, z drazsich potom nove 225ky..

Na Live sekci ta zvukovka (fastrack ultra) pujde do ceho..? tedy mam na mysli pocitac..
tam je v tych poctoch kusov bordel to ignorujte prosim
ulimu som dovolil len headphone amp, tam to mas zajedno co pocuva moderator :) a hlavne zvlada nizkoimpedancne sluchatka
ten mix, no na pouzitie raz za rok (na trafe) je to postacujuce, zda sa mi zbytocne tam kupovat nejaky pinoeer, ci vestax... vyhadzovanie prachov
a hlavne musi byt blbovzdorny, nekupim ludom co si nevazia techniku na akciu plnu ozranov 50 tisicovy Dj mix :lol:
monitory, to mas tiez tak, v kazdom teste vyhra nieco ine...
ten fasttrack bude sluzit ako 2 x symetricke stereo do mixu (2 crosfadovane tracky na hudbu) a treti popripade na jingle, a do rezervy to ma viac inputov aj outputov. pocitac tam je nejaka 1600tovka AMDcko co na prehravanie waviek bohate staci :)

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21309
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Příspěvek od Pytkin » 06 kvě 2008 15:07

Deekay : netvrdim ze protools je zle , ale ak nepotrebujes byt s niekym inym kompatibilny , tak ja by som do toho nesiel .. ani do 003 ..to uz je na tebe ako sa rozhodnes .. ok .. mas na vsetko nejaky dovod, takze je ti zbytocne nieco vyvracat .. Tak nech sa podari naplnit umysly , s ktorymi to idete budovat ..

Uživatelský avatar
Cyril
Příspěvky: 5626
Registrován: 26 říj 2004 12:55

Příspěvek od Cyril » 06 kvě 2008 15:08

A neni blby, ze jsou (pokud vim) pluginy do protools drazsi nez nativni? Ja osobne bych jako DAW do studia zvolil Samplitude, pripadne Sonar...
Grafický design – http://www.cyrilkriz.cz (velmi rád navrhnu tiskoviny pro kapely, producenty a studia)

Uživatelský avatar
dano
Příspěvky: 3364
Registrován: 13 kvě 2005 20:37

Příspěvek od dano » 06 kvě 2008 15:15

deekay: no... sebavedomie ti rozhodne nechyba... v kazdom pripade si sa na zaciatku pisal na nazory... a par ludi (ktori rozhodne maju co povedat) ti svoje nazory napisalo. tak naco potom to konfrontovanie a zdovodnovanie? ak si uz presvedceny tak neries a nakup a nahravaj... v kazdom pripade nech sa ti dari...

Odpovědět