zprovoznění AKAI S5000

Ostatní audio hardware, obecná diskuse
martinrx
Příspěvky: 293
Registrován: 04 bře 2007 22:07

zprovoznění AKAI S5000

Příspěvek od martinrx » 12 bře 2007 17:34

ahoj lidi, dostal jsem úkol od kamaráda - ležel mu veš skříni dlouho sampler S5000 a rozhodl se ho zprovoznit - ujal jsem se toho jako kdysi uživatel S2000, ale jakmile ho zapnu - napíše searching for disk a pak napíše fatal exception - divide error.
nevím jak to má být s operačním systémem - u dvoutisícovky se načítal z diskety ale tady jsem myslel že bude v nějaké flash paměti a po zapnutí se načte. co s tím??? :o

LUPO
Příspěvky: 840
Registrován: 19 lis 2002 10:57

Příspěvek od LUPO » 12 bře 2007 17:53

ja to koupim. :)

martinrx
Příspěvky: 293
Registrován: 04 bře 2007 22:07

Příspěvek od martinrx » 12 bře 2007 17:56

no doré no, já se ptal jak to zprovozním, ne kdo to koupí. dá se v tomhle stavu nějak načíst ten operační systém po usb z počítače?
Kurzweil PC3, Clavia Nord rack3, Roland A37, Apogee Duet, Event ASP6

Acid Punk
Příspěvky: 2444
Registrován: 23 srp 2006 19:55

Příspěvek od Acid Punk » 14 bře 2007 12:40

koupil bych od tebe ten sampler :-)

LUPO
Příspěvky: 840
Registrován: 19 lis 2002 10:57

Příspěvek od LUPO » 14 bře 2007 12:54

z diskety
Naposledy upravil(a) LUPO dne 14 bře 2007 13:16, celkem upraveno 1 x.

Uživatelský avatar
Tudy
Příspěvky: 2379
Registrován: 28 pro 2002 15:07

Příspěvek od Tudy » 14 bře 2007 13:01

martinrx: matně si vzpomínám, že Ecson kdysi natahoval do S5000 novější OS z diskety (takže zkus pohledat na netu).
Chápal jsem to tak, že původní OS by tam měl být v nějaké EPROMce, ale je možný, že ne.

Vydrž, brzo se tu objeví někdo, kdo ho má doma a poradí ti.
Petr Tudy Holubář - INSANIA, RIVER
Tvorba + dema nástrojů: http://www.soundcloud.com/tudy-cz

Uživatelský avatar
a.tom.x
Příspěvky: 2694
Registrován: 06 zář 2002 16:55

Příspěvek od a.tom.x » 14 bře 2007 13:20

os jsou normálně ke stažení na akaipro webu

to co popisuješ mi ale spíš připadá jako špatně zaterminovaný SCSI
Art of Sound - Professional Soundware Solution
http://www.aos-pro.com

Uživatelský avatar
ECSON WALDES
Profesionál
Příspěvky: 1859
Registrován: 16 zář 2002 14:52

Příspěvek od ECSON WALDES » 14 bře 2007 18:59

Tudy píše:martinrx: matně si vzpomínám, že Ecson kdysi natahoval do S5000 novější OS z diskety (takže zkus pohledat na netu).
Chápal jsem to tak, že původní OS by tam měl být v nějaké EPROMce, ale je možný, že ne.
Tudy presne tak.

martinrx:
AKAI kdyz ma zasunutou disketu pred zapnutim, tak po zapnuti kontroluje jeji obsah zda neobsahuje OS, pokud ano, je moznost ho nacist a v tom pripade S5000 i S6000 nabizi dve volby:

- A. nacist OS jen do RAM a neporusit tak stavajici OS ktera je ulozena ve FLASH RAM, stim, ze po vypnuti a opetovnem zapnuti bude AKAI bezet v rezimu puvodni OS.

- B. je moznost OS z diskety ulozit do FLASH pameti a tim bude prepsan puvodni OS.

To co popisujes je bud problem kterej zminil Atomx, nebo muze bejt problem s diskem. Zkus disk odpojit a pak zapnout AKAI. Do moji S6000 jsem OS uz nenahraal snad 5 let, ten co tam mam slape jako hodinky mel bych se mrknout jakou mam verzi:)) ale pamatuju se ze puvodni OS z roku 1998 mi delal strasny pekla hlavne s hdiskem, rek bych ze v tom bude velka pravdepodobnost ze tvuj akai ma puvodni starou OS ktera mela hromadu chyb.

Stahni si OS z netu a na pisickem naformatovanou disketu ho nahraj a pak to zkus v S5000 ulozit do flash ram. Urcite ale odpoj pred tim disk. Pokud to nepomuze nepis sem a neco vymyslime.

Jinak gratulace, mas skvelej sampler!!!

.

martinrx
Příspěvky: 293
Registrován: 04 bře 2007 22:07

Příspěvek od martinrx » 15 bře 2007 22:53

ok, moc díky za rady, už jsem ho zprovoznil. :lol:
mam ještě další dotaz - vlastním několik cd ve formátu akai - ty zvuky dostanu do sampleru pouze přes externí scsi cd mechaniku, nebo nějak i přes usb z počítače? múže vúbec komunikovat po usb s mým macem nebo jen s pc?
Kurzweil PC3, Clavia Nord rack3, Roland A37, Apogee Duet, Event ASP6

martinrx
Příspěvky: 293
Registrován: 04 bře 2007 22:07

Příspěvek od martinrx » 16 bře 2007 01:00

tak jsem si stahnul a instaloval z netu akaisys pro macosx takže muj comp sampler vidí, ale nepřišel jsem na způsob jak dostat přes počítač samply z akai cd které mám v cdromce v compu do sampleru (mac nedokáže rozeznat cd s akai formátem, sice to cd otevřu a poslechnu v programu extract cd - nicméně samply nikam nepřesunu) kdyby někdo věděl radu - díky.
Kurzweil PC3, Clavia Nord rack3, Roland A37, Apogee Duet, Event ASP6

Uživatelský avatar
ECSON WALDES
Profesionál
Příspěvky: 1859
Registrován: 16 zář 2002 14:52

Příspěvek od ECSON WALDES » 16 bře 2007 01:12

Tak to ti rekne AtomX ten USB pouziva . Ja sice USB rozsireni v mem S6000 mam taky, ale nikdy jsem ho jeste nepouzil:)) Ja vzdycky vytahnu celej disk z S6000 a hodim ho do PC, kde provedu zalohy a archivace, plus pripadne presunu novy knihovny samplu.

K S6000 mam SCSI cdrom v racku od firmy syntex, ale pouzil jsem ji jen parkrat. Sampler pouzivam vyhradne jako sampler, smapluju do nej vlastni material. CDromy zadny nepouzivam.

Pokud mas SCSI adapter muzes se pripojit k tvemu akai timto zpusobem, pouzival jsem to tak driv, ale bylo to zdlouhavy. Ted vzdy jen vytahnu disk do PC a je pokoj. Je supr ze AKAI pouziva nativni format MSDOS takze s nim Widnows nemaj problem. Apple to ma jinak.

Tak to preved v CDextract z formatu AKAI S1000 do formatu S5/6000, je tam nato nekde sablona, a pak to po USB doprav do AKAIe.

martinrx
Příspěvky: 293
Registrován: 04 bře 2007 22:07

Příspěvek od martinrx » 16 bře 2007 02:00

ok, jasně - sampler je především na samplování - ale když už tady mám tu hromadu cd-ček.....
tak jsem to zkusil převést v cd-extract na format s5-6000 což se podařilo ale do sampleru to stejně nemůžu dostat. nejlepší řešení asi bude ta externí scsi cdrom.
ale mám pocit že ne každá s akaiem spolupracuje a ani nevím jestli se to ještě dnes dá sehnat. nezbývá než poprosit o tuhle asi poslední radu.
Kurzweil PC3, Clavia Nord rack3, Roland A37, Apogee Duet, Event ASP6

Uživatelský avatar
a.tom.x
Příspěvky: 2694
Registrován: 06 zář 2002 16:55

Příspěvek od a.tom.x » 17 bře 2007 20:46

Přes USB to komunikuje OK nesrovnatelné s příšernou MESA pro S2000, ale tahá to normální wavy v tvém případě asi Aiffy z PC disku + edituje všechny parametry. Musíš k tomu mít, ale poslední verzi OS v Akai + v případě PC i drivery pro Akai USB (Mac asi nebude jinej)

Akai CD jdou načíst z CD:ROM která je přes SCSI připojená přímo k sampleru. Metoda, kterou popisuješ nefunguje. Možná pokud bys propojil počítač se samplerem přes SCSI, ale tam bude podle mě víc problémů, jak už to tak u SCSI bývá.

Jinak S5000 se mi pere se SCSI mechanikou, která běhá s Kurzweilem, takže budu muset sehnat ještě nějakou jinou :(
Art of Sound - Professional Soundware Solution
http://www.aos-pro.com

martinrx
Příspěvky: 293
Registrován: 04 bře 2007 22:07

Příspěvek od martinrx » 18 bře 2007 17:00

jj, to je právě asi ten největší problém s těmi akai, člověk neví jaká mechanika s tím bude fungovat. - jakou máš - abych se jí vyhnul.
jinak komunikace pres usb s compem je už v pohodě.
Kurzweil PC3, Clavia Nord rack3, Roland A37, Apogee Duet, Event ASP6

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21299
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Příspěvek od Pytkin » 18 bře 2007 23:01

mala by ist kazda scsi mechanika ..

Odpovědět