instalacia linuxu - problemy a uskalia

Ostatní audio software, obecná diskuse
Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12152
Registrován: 08 bře 2004 13:43

Příspěvek od kexik » 31 led 2009 15:46

dendy: tvoj nazor je silne zatazeny tym ze windows pouzivas roky a poznas veci, ktore pri linuxe nepoznas a mas ich uz zautomatizovane a v linuxe ich podvedome hladas (a oni tam nie su). ja linux nepouzivam ciste koli tomu ze multimedia softy nan su nanic

Uživatelský avatar
dendy
Příspěvky: 12770
Registrován: 12 črc 2002 11:16
Vybavení

Příspěvek od dendy » 31 led 2009 15:47

no tiez som si to myslel.. ale tak.. cital si moju story nie ?? fakt ze som skusil !3! rozne distribucie, a vsetky na niecom zlyhali.. a to niesom zase uplny blbec, nejake zaklady linuxu mam, viem si aj co to nainstalovat, raz som aj kompiloval/konfiguroval apache/mysql/php s nejakymi pridavnymi extra modulami este na AIXe (Co je dost stary, dost zly, dost user-not-friendly unix)... ale proste.. tentoraz.. neviem.. nejak to nevyslo...

Uživatelský avatar
luphtrack
Příspěvky: 1044
Registrován: 11 lis 2008 00:16

Příspěvek od luphtrack » 31 led 2009 15:47

lupthrack: vies, problem je v tom ze ja NECHCEM OS kde budem musiet rozmyslat aky bootloader pouzit, ako nastavit particie, ako nastavit hento, ako tamto, atd.. chcem OS v ktorom budem moct pracovat a nie OS s ktory je vobec odysea nainstalovat ... doteraz som sa dost tesil na linux (aj koli tomu som kupoval ntb s 2 samostatnymi diskami) ale po tychto skusenostiach nechcem pekne dlho o linuxe ani pocut ... jednoducho nech je Win aky je, nech ma svoje muchy, ale je extremne blbuvzdorny, extremne kompatibilny s akymkolvek HW, a da sa dost slusne vytunit tak aby perfetkne slapal aj bez toho aby mal clovek 3 vysoke skoly a prestudovanych 10 ton manualov, howto a knih ...
ja mam podobne zkusenosti, ale za tech par let co si unixem hraju jsem dosel k tomu, ze je to vlastne vsechno logicke... treba jsi jen vybral spatne distro nebo booloader

mezi nama, XOSL je cely klikaci... ale to jen tak na okraj
Obrázek
live free or die!

Uživatelský avatar
dendy
Příspěvky: 12770
Registrován: 12 črc 2002 11:16
Vybavení

Příspěvek od dendy » 31 led 2009 15:50

ale ok.. tak, spravim este jeden pokus.. to SUSE predtmy som skusal 64bit verziu.. tak idem teraz este skusit stiahnut a nainstalovat tu 32bit verziu.. to je fakt posledny pokus potom z linuxom na velmi dlhu dobnu koncim (z coho radost nemam lebo ako som vravel FAKT som sa tesil)

Uživatelský avatar
luphtrack
Příspěvky: 1044
Registrován: 11 lis 2008 00:16

Příspěvek od luphtrack » 31 led 2009 15:50

dendy: a zkousel jsi debian?
Obrázek
live free or die!

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21309
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Příspěvek od Pytkin » 31 led 2009 15:52

dendy : mozno si fakt skusil zlu distro . Ja pouzivam Centos (co je free REDHAT) alebo ubuntu .. A so ziadnym som nemal problem .. Centos nainstaluje sekretarka podla mna .. ak nemas daku anomalny grafiku , ze nepojde X11 .. To nehovorim o tom , ze linux pozna trebars raidove karty (konkretne ARECA) , na ktore do windowsu potrebujes driver , co je dost problem , ked nemas disketovu mechaniku , lebo windows USB floppy nepozna pri instalacii .. atd atd ..

Uživatelský avatar
luphtrack
Příspěvky: 1044
Registrován: 11 lis 2008 00:16

Příspěvek od luphtrack » 31 led 2009 15:54

Na začátky bych opravdu doporučil spíš ten deb. Taky jsem nikdy neměl problém a instalace je hotová za několik desítek minut.

Dokonce jsem o tom napsal menší manuálek: http://luphtrack.borec.cz/linuxdaw/inst ... ebianu.txt
Obrázek
live free or die!

Uživatelský avatar
Kermitak
Moderátor
Příspěvky: 6446
Registrován: 12 led 2005 22:43

Příspěvek od Kermitak » 31 led 2009 16:00

Boze...
kexik: sorry ale to bylo hodne mimo, to co je v MBR souvisi primo s tim, co se chystas bootovat. V MBR je zapsano, jaky bootloader se ma dal nahrat (v pripade neceho typu grub), pripadne samotny bootloader a jelikoz Vista pouziva diametralne odlisny bootloader nez predchozi MS systemy, fdisk /mbr z XPcek by ti nepomohl vubec v nicem.
pytkin: je jedno, jaky distro nainstaluje, vetsina uz jich je dneska delana tak, aby je zvladl nainstalovat i clovek s minimalnimi znalostmi, presto ale musis aspon vedet, jak jsou rozmistene oblasti na disku, co je mbr a jak funguje, jinak skoncis jako dendy (pokud si to nenechas udelat automaticky, coz je ale dost riskantni vec). Stejne tak je stale obcas opruz rozjet na linuxu nektere kousky hw (a kdyz je to opruz pro kernel developera, co pak ma rikat chudak uzivatel). Takze linux jo, proc ne, ale je treba si rict, na co ho potrebujes a zjistit, jestli je to pro tvy potreby vhodna volba (coz treba pro skladani muziky neni, pokud na tom clovek potrebuje vazne neco delat) a pokud si nejses jistej vysledkem, je dobry si ho nechat od nekoho nainstalovat.
Naposledy upravil(a) Kermitak dne 31 led 2009 16:25, celkem upraveno 1 x.

Uživatelský avatar
luphtrack
Příspěvky: 1044
Registrován: 11 lis 2008 00:16

Příspěvek od luphtrack » 31 led 2009 16:09

kermitaku, souhlas
Naposledy upravil(a) luphtrack dne 31 led 2009 16:17, celkem upraveno 1 x.
Obrázek
live free or die!

Uživatelský avatar
dendy
Příspěvky: 12770
Registrován: 12 črc 2002 11:16
Vybavení

Příspěvek od dendy » 31 led 2009 16:13

Kermitak píše:vetsina uz jich je dneska delana tak, aby je zvladl nainstalovat i clovek s minimalnimi znalostmi, presto ale musis aspon vedet, jak jsou rozmistene oblasti na disku, co je mbr a jak funguje, jinak skoncis jako dendy (pokud si to nenechas udelat automaticky, coz je ale dost riskantni vec).
finta je vtom ze ale ja tie znalosti mam, velmi dobre viem ako funguje mbr (pred davnymi rokmi som v asemleri robil jeden virus co napadal mbr :-)) ale do sveta som ho nepustil nikdy, ale fungoval :)

nie som uplny uzivatel-blbec .. prste urcitu zakladnu urovnej aj administracie mam (nebojim sa ani prikazoveho riadku v linuxe, zakladne prikazy aj denne pouzivam)

o to viac ma shocklo ked uz 3 rozlicna distribucia zlyhala na erroroch ktore som proste nemal ako ani sposobit, ani ovplyvnit.. o tom to cele je..

ale oki, nabudili ste ma, este to nevzdam :)

btw. trrosku som premenoval thread nech to neznie tak pesimisticky :D

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21309
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Příspěvek od Pytkin » 31 led 2009 16:18

kermitak : no ale dendy skusal niekolko a nezbehlo mu to .. mne sa este nestalo ze by centos nesiel .. jak na serveroch , dokonca so specialnymi HWmi , jednak ako desktop .. A nemusis vediet nic .. staci vsetko len odklikakavat .. vyberies si ci chces server alebo desktop a spolahnes sa na to co ti oni predvolili .. Jasne ze niektore HW sa tazko rozbehavaju a potrebujes skusenosti .. TO ALE AJ NA WINDOWSE !! Uz nainstalovat samotny windows na pocitac s raidom bez flopaku je dost problem a bezny user to nezvladne .. Ako som uz pisal , linux ten raid videl uz pri instalacii , takze instalaciu zvladne sekretarka .. atd atd .. priklady z jednej aj druhej strany mozme davat do nekonecna ..

Samozrejme ak chce niekto linux na hudbu , tak to uz asi chce trosku skusenosti a vediet ako na to .. alebo googlit a skusat ..

Uživatelský avatar
Kermitak
Moderátor
Příspěvky: 6446
Registrován: 12 led 2005 22:43

Příspěvek od Kermitak » 31 led 2009 16:21

dendy: promin, ja se te nechtel nejak dotknout, nebo snizovat tve znalosti, to v zadnem pripade, jen mi prislo, zes mel trochu hokej v tom, kam se nainstaluje system a kde se ulozi bootloader. Ale nerikam, ze tomu nerozumis, tys to treba jen prehledl behem instalace, chtel jsem tim jen reagovat na Pytkina, ze to je stejne, jak instalovat windows.
Jinak tedy rozhodne te nehodlam premlouvat k instalaci Linuxu kvuli muzice, to bych ti spis rozmluvil (pokud si s tim nechces spis pohrat), osobne delam 90% veci v Linuxu (zivi me), ale DAW mi jede na windows, takze pokud cekas nejaky zazraky, tak ty se nedostavi ;)

Uživatelský avatar
dendy
Příspěvky: 12770
Registrován: 12 črc 2002 11:16
Vybavení

Příspěvek od dendy » 01 úno 2009 10:53

noo hura... 32bit openSUSE zbehlo bez problemov.. ocividne proste to 64bit iso ma nejake chyby v sebe lebo toto 32bit nic, ziadne chybne packages.. vsektko fajn..

takze teraz mam dalsiu otazku.. ako rozbeham WIFI ?? hardware ako taky je pekne zdetekovany, to je ok.. ale ako kde si dam vyhladat dostupne siete a nasledne sa pripojim ? (mam doma wifi router)

inak zatial som prijemne prekvapeny - fakt vsetok hardware zdetekovalo automaticky spravne, nic nechyba, vsetko je ako ma byt :)

Uživatelský avatar
luphtrack
Příspěvky: 1044
Registrován: 11 lis 2008 00:16

Příspěvek od luphtrack » 01 úno 2009 10:56

to se zeptej kexíka, ten se v suse vyzná. já jenom vím, že wifina se dá nastavit pod konzolí přes ifconfig a iwconfig.. ale třeba existuje něco klikacího

edit: hned první hit "wifi linux" z google: http://www.linuxsoft.cz/article.php?id_article=1351
Obrázek
live free or die!

Uživatelský avatar
dendy
Příspěvky: 12770
Registrován: 12 črc 2002 11:16
Vybavení

Příspěvek od dendy » 01 úno 2009 11:01

nereba klikacie.. s konzolou nemam problem.. rad sa to naucim :) kukam prave suse manual tak mozno na to dojem aj sam.. ale ak mi chces dat nejake tipy tak kludne daj :)

Odpovědět