instalacia linuxu - problemy a uskalia

Ostatní audio software, obecná diskuse
Uživatelský avatar
dendy
Příspěvky: 12767
Registrován: 12 črc 2002 11:16
Vybavení

instalacia linuxu - problemy a uskalia

Příspěvek od dendy » 28 led 2009 19:15

tak sa podelim s mojimi skusenostami s instalaciou linux pre ucely testovania pouzitelnosti ako daw..

len na okraj, mam novy ntb, co ma 2 samostatne disky, takze plan bol nainstalovat linux na disk druhy aby som nemusel mat LILO spustane pri starte ale aby som si v biose podla potreby volil z ktoreho disku chcem bootovat...

- JAD (JackLab) zlyhal uz v uvodnej vaze (napalene iso stiahnute zo stranky vyhlasilo ze mu chyba SUSE install disk 1)

- UBUNTU STUDIO - tiez sa nepodarilo, tak isto v pripravnej faze instalacie padol s nejakymi error messages (neriesim ake, nie som hardcore linux admin, proste predpokladam ze ked je na nieco iso install DVD tak zo vsetkymi zasadnymi problemami by si mal poradit, nemam tam ziadny nestandartny HW)

najdalej som sa dostal s SUSE 11.1, chcel som ze nahodim najprv default SUSE a potom z JAD balika doinstalujem aplikacie. .. skoro cela instalacia zbehla (az na to ze v druhej polovici asi 30x vybehlo okno ze nejaky package ma chybne CRC - toto fakt NECHAPEM kedze to bolo original ISO stiahnute z suse stranky - to uz je fakt DEMENCIA ze daju na stiahnutie ISO obsahujuce mrte chybnych balikov)
zdalo sa ale ze to bude ok, aspon instalator tvrdil ze v nejakom system manazeri ci co po nainstalovani sa to da fixnut, takze som predpokladal ze si ich potaha cez net znovu...

ale.. po restarte vo faze configuring hardware proste zamrzne.. opakujem nemam ziadny nestandartny HW .. klasika c2d, 4 GB ram, 2x 320 GB disk, radeon karta (install suse bezal pekne v grafike, ziadny problem s detekciou karty)

tymto lamem palicu nad linuxom, proste neni nat zlaty windows ktoreho instalacia proste FUNGUJE...

:/

na zaver mam ale jednu otazku - teraz mi po tom debilnom SUSE ostal linux loader nainstalovany na prvom disku NAPRIEK tomu ze som pri instalacii zvolil vsetko hadzat na ten druhy disk tak aby prvy (z ktoreho bootuju wokna) ostal nedotknuty

ako sa teraz hentej debiliny zbavim ?? nechce sa mi zakazdym voli ze nechcem aby bootoval suse ale windows, proste chcem to mat v povodnom stave...
Naposledy upravil(a) dendy dne 31 led 2009 16:14, celkem upraveno 1 x.

Uživatelský avatar
pateson
Příspěvky: 335
Registrován: 26 lis 2006 18:06

Příspěvek od pateson » 28 led 2009 19:32

kdysi stačilo fdisk /mbr třeba to pomůže jako nápověda

http://support.microsoft.com/kb/69013/cs
Ale jináč su Moravák

Uživatelský avatar
dendy
Příspěvky: 12767
Registrován: 12 črc 2002 11:16
Vybavení

Příspěvek od dendy » 28 led 2009 19:37

jo to viem.. ale vo viste uz fdisk vobec nieje :)

Uživatelský avatar
Kermitak
Moderátor
Příspěvky: 6446
Registrován: 12 led 2005 22:43

Příspěvek od Kermitak » 28 led 2009 20:25

Ve viste je na to program bootsect.
Jinak si musim rejpnout - chyba byla pravdepodobne mezi klavesnici a zidli, protoze
1) na dvd image opensuse 11.1 zadne vadne baliky nejsou, pravdepodobne sis ten image v nejake fazi nakopl. Spocital sis po stazeni jeho checksum?
2) samozrejme nevim, jak jsi presne postupoval, ale to ze si zvolis oddily, kam se ma system instalovat nesouvisi s tim, kam se ti nahraje bootloader. Obvykle to byva MBR prvniho disku (ale samozrejme se to da pri instalaci zmenit ;)

Uživatelský avatar
dendy
Příspěvky: 12767
Registrován: 12 črc 2002 11:16
Vybavení

Příspěvek od dendy » 28 led 2009 20:34

kermitak: bootsect mi nejde, aspon cez command promt mi to hlasi ako unrecognized.. otazka - ked teraz vykillujem tu particiu v partition editore, na tom druhom disku, tak to nebude mat vplyv na ten loader a dostanem sa nadalej do windowsu ? lebo teraz sa v podsate neviem dostat na ten druhy disk...

checksum som nepocital ale tak bol to 1 subor ISO a nero s nim nemal ziadny problem a vypalil ho takze zdravy rozum mi hovori ze iso ako take nemalo byt preco zle stiahnute (minimalne velkost sedela do posledneho bajtu) aspon doteraz ked som tahal iso subor vzdy ked sa nieco pokakalo pri stahovani tak uz nero vynadal ze iso subor je poskodeny... tu nie.. vsetko ok, len proste pri par balikoch hlasilo ze checksum baliku nesuhlasi..

no v defaultnom nastaveni vo vypise particii bola poznacena aj ta uprava mbr prveho disku.. ale prave ked som to prehodil na disk 2 tak to tam uz nebolo.. preto ma dost prekvapilo ked to napriek tomu spravil - ale dobre, budiz, mozno som to prehliadol v extended nasdtaveniach - podla mna je to ale tak zakladna vec ze OPYTAT sa ci toto chcem/nechcem riesit je zakladna slusnost kazdeho install programu a mal by si to overovat aj v zakladnych nastaveniach..

to je ale fuk.. proste... zatial odkladam linux k ladu.. co ma DOST mrzi lebo som sa na to dost tesil :((

Uživatelský avatar
Kermitak
Moderátor
Příspěvky: 6446
Registrován: 12 led 2005 22:43

Příspěvek od Kermitak » 28 led 2009 20:38

Ad bootsect - http://support.microsoft.com/kb/919529 (nezkousel jsem, ale par lidi psalo, ze to normalne funguje)
Chapu to tak, ze tam porad mas ten linux nainstalovany, bootloader ti funguje, ale chces se ho zbavit? Nebo ti ted nic nebootuje? Pokud ti funguje, nemaz /boot partition, dokud neobnovis MBR (pripadne pokud nemas /boot partition, nemaz /)
BTW mam dojem, ze grub se dokaze odinstalovat a obnovit puvodni MBR, ale nevim z hlavy jak.

Uživatelský avatar
dendy
Příspěvky: 12767
Registrován: 12 črc 2002 11:16
Vybavení

Příspěvek od dendy » 28 led 2009 20:47

hm.. sakra.. no dobre tak zatial nebudem nic mazat :( skus zistit ci sa nedotaze ten grub odinstalovat...

ano, mam ho furt nainstalovany, bootloader funguje, ale proste furt ked dam safe mode tak zamrzne v casti ked detekuje HW ..

takze.. proste chcem sa ho zbavit, zrusit, odstranit grub, mat status ako predtym :)


dik za pomoc ;)
Naposledy upravil(a) dendy dne 28 led 2009 20:50, celkem upraveno 2 x.

Uživatelský avatar
Kermitak
Moderátor
Příspěvky: 6446
Registrován: 12 led 2005 22:43

Příspěvek od Kermitak » 28 led 2009 20:49

Zkus nejdriv ten bootsect, melo by to fungovat

Uživatelský avatar
dendy
Příspěvky: 12767
Registrován: 12 črc 2002 11:16
Vybavení

Příspěvek od dendy » 28 led 2009 20:50

problem totiz je ze ten bootsect.exe vobec nemam na disku...

Acid Punk
Příspěvky: 2444
Registrován: 23 srp 2006 19:55

Příspěvek od Acid Punk » 28 led 2009 20:52

dendy ad "podla mna je to ale tak zakladna vec ze OPYTAT sa ci toto chcem/nechcem riesit je zakladna slusnost kazdeho install programu"

linux mi zrovna nepripada jako vciteni se do potreb uzivatele, mozna proto neni tak popularni u uzivatelu jako spis programatoru a jsi programator takze ok mel jsi to predpokladat :)
Peace
'mentalita kulturnich okruhu'
edit: "nekteri slusni moderatori mohou byt slusni tak jako nekteri populisticti slovensti premieri..."
Obrázek

Uživatelský avatar
Kermitak
Moderátor
Příspěvky: 6446
Registrován: 12 led 2005 22:43

Příspěvek od Kermitak » 28 led 2009 20:52

Vsak tam pisou, ze neni na disku, ale na instalacnim dvdcku v adresari \boot

Uživatelský avatar
dendy
Příspěvky: 12767
Registrován: 12 črc 2002 11:16
Vybavení

Příspěvek od dendy » 28 led 2009 20:55

boha to som si nevsimol.. sorry.. install dvd tu nemam, skusim teda zajtra.. dik zatial...

Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12152
Registrován: 08 bře 2004 13:43

Příspěvek od kexik » 28 led 2009 21:07

mimochodom, dobre ze sa ti ten suse nepodarilo nahodit lebo asi by ti to nijak nepomohlo, kedze JAD je postaveny na verzii 10, takze najskor by ti vacsina aplikacii najebala chybove hlasky ze nemaju spravnu verziiu kniznic atd. musis stiahnut instalacku 10 ked uz... na druhej strane pravdepodobne by sa ti podarilo nainstalovat hafo veci rovno z weboveho repository, ak by si rozbehal siet

Acid Punk
Příspěvky: 2444
Registrován: 23 srp 2006 19:55

Příspěvek od Acid Punk » 28 led 2009 21:10

Doom v modu Nightmare :)
Peace
'mentalita kulturnich okruhu'
edit: "nekteri slusni moderatori mohou byt slusni tak jako nekteri populisticti slovensti premieri..."
Obrázek

Uživatelský avatar
dendy
Příspěvky: 12767
Registrován: 12 črc 2002 11:16
Vybavení

Příspěvek od dendy » 28 led 2009 21:10

no co uz.. nevyslo.. teraz sa musim toho blbeho grubu zbavit... dufam ze na tom boot dvd bute ten bootsect.exe a ze si odpalim celu instalaciu visty lebo ma rezne ked budem musiet instalovat vsetko nanovo.. cely weekend som to robil...

Odpovědět