instalacia linuxu - problemy a uskalia

Ostatní audio software, obecná diskuse
Uživatelský avatar
luphtrack
Příspěvky: 1044
Registrován: 11 lis 2008 00:16

Příspěvek od luphtrack » 01 úno 2009 11:04

ještě jedna věc. pokud máš 64bitovou mašinu, tak je lepší instalovat 64bitovej linux... opět si dovolím doporučit debian
Obrázek
live free or die!

Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12152
Registrován: 08 bře 2004 13:43

Příspěvek od kexik » 01 úno 2009 11:16

ja som na tom nikdy wifi neskusal rozbehat... skusal som tv kartu s philips saa7134 chipom (dvb-t) a nepodarilo sa... ale to je zakerna vec aj pod windowsom

Uživatelský avatar
luphtrack
Příspěvky: 1044
Registrován: 11 lis 2008 00:16

Příspěvek od luphtrack » 01 úno 2009 11:25

Obrázek
live free or die!

Uživatelský avatar
dendy
Příspěvky: 12771
Registrován: 12 črc 2002 11:16
Vybavení

Příspěvek od dendy » 01 úno 2009 11:37

noo.. takze prikazovy riadok zlyhal.. ako vacsinu som zvladol (z tej linky co si daval), ale aj tak to nefici.. mam WPA/PSK, TKIP encoding nastaveny na routeri - tak som skusal tu cast venovanu WPA, s tym suplicantom, to vsetko zbehlo.. ale ked dava do "dhclient" tak sa to nepripoji

skusim ten kwifimanager

Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12152
Registrován: 08 bře 2004 13:43

Příspěvek od kexik » 01 úno 2009 11:49

a mas rozchodeny hardver? lebo to ze ho vidis v tom hardver manageri co tam je aj so spravnym typom, neznamena ze aj funguje...

Uživatelský avatar
luphtrack
Příspěvky: 1044
Registrován: 11 lis 2008 00:16

Příspěvek od luphtrack » 01 úno 2009 11:58

s wifinou jsem si hral jenom pod fbsd.

co zkusit na routeru docasne vypnout ty vymozenosti a zkusit to ladit?
Obrázek
live free or die!

Uživatelský avatar
dendy
Příspěvky: 12771
Registrován: 12 črc 2002 11:16
Vybavení

Příspěvek od dendy » 01 úno 2009 12:17

kexik: hardware fici.. iwlist normalne vylistuje dostupne wifi siete...

akurat ma sere ze som sa doteraz nikde k tomu kwifimanageru nepreklikal :)) netusim kde ho mam hladat ale mozno neieje sucast default instalacie tak tahan este addon CD k suse... uvidime... zatial to nevzdavam, predsa nemoze byt problem spravit tak zakladnu vec ako rozbehat wifi :)

lupthrack - wpa vypinat nebudem.. ak to nerozbeham bez toho aj tak to pre mna nema vyznam lebo mat open wifi bez encryptovania to je ako dat zlodejom kluce od bytu.. dneska sa to len hemzi debilnymi hackermi co len cakaju na to aby si mohli liecit komplexy tym ze robia inym zle ;)

Uživatelský avatar
luphtrack
Příspěvky: 1044
Registrován: 11 lis 2008 00:16

Příspěvek od luphtrack » 01 úno 2009 12:26

ja myslel docasne... aby zjistil, jestli to funguje aspon bez toho a pak to znova zpanout
Obrázek
live free or die!

Uživatelský avatar
Kermitak
Moderátor
Příspěvky: 6446
Registrován: 12 led 2005 22:43

Příspěvek od Kermitak » 01 úno 2009 13:05

dendy: a mas aspon wpa2? Protoze wpa je na tom zhruba stejne (co se tyce tech klicu od bytu ;) Ono uz i wpa2 je v urcity konfiguraci snadno prolomitelny, takze bych doporucoval nespolehat na sifrovani prenosove vrstvy a sifrovat na aplikacni urovni. Ale to je OT, sorry.
1) zapni si pres yast nekde ve sprave balicku vsechny dostupny sitovy repozitare (zvlast packmana)
2) jaky mas kde? Pokud trojku, tak tam je ten kdewifimanager schovany v baliku kdenetwork3-wireless, takze by ti melo stacit napsat (jako root) zypper in kdenetwork3-wireless. Pokud mas kde4, tak nevim, musis hledat, jinak taky muzes zkusit to wifi nakonfat pres yast, suse ma ty konfiguracni moduly celkem vymakany, ale melo by to jit pres iwconfig a wpasupplicant (cetl jsi jejich man stranky? man prikaz). Osobne jsem wpa2 resil pres network managera, bylo to nejjednodussi.
3) do zacatku par uzitecnych odkazu - http://www.opensuse.cz/odkazy, http://www.opensuse.cz/search/node/wpa

Uživatelský avatar
dendy
Příspěvky: 12771
Registrován: 12 črc 2002 11:16
Vybavení

Příspěvek od dendy » 01 úno 2009 13:34

kermitak: no vsak jasne, v podsate kazda ochrana je prelomitelna ;) ale wpa s tym na routeri nastaveny MAC adress filter je imho predsa len o nieco lepsie ako uplne bez ochrany

iwconfig wpasupplicant som skusal.. nepodarilo sa (podla toho navodu co tu lupthrack pastol)

kde4 tam je.. kwifimanager tam nieje presiel som vsetky repozitare a nieje tam ... jedine ze by som ho prehliadol ale presiel som to niekolko krat

ked skusam network konfiguraciu jcez yast tak vypise ze nema pristup k tomu a ze musim cez network managera.... kde je ale ten network manager ?? neviem ho najst...

Uživatelský avatar
Kermitak
Moderátor
Příspěvky: 6446
Registrován: 12 led 2005 22:43

Příspěvek od Kermitak » 01 úno 2009 13:41

dendy: chtel jsem tim rict, ze koho to nezajima, ten tvoji sit necha byt, koho to zajima, ten se do ni dostane celkem bez problemu (pokud opravdu nemas wpa2). Filtrovani MAC je zalezitost - nevim - na pet vterin ;)

Jinak kde4 teda neznam, nepouzivam ho, protoze je to pomalej nestabilni bastl ;), ale obvykle se network manager projevuje jako ikonka vpravo dole v trayi (ale rikam, v kde4 nevim). Zalezi samozrejme, jestli ho mas nainstalovany (zypper se NetworkManager). Jinak kde4 mozna ma nejaky tooly v baliku kdenetwork4. Ale myslim, ze by sis udelal dobrou sluzbu, kdyby ses zbavil kde4 a presel na kde3.

Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12152
Registrován: 08 bře 2004 13:43

Příspěvek od kexik » 01 úno 2009 13:45

treba mrknut, na suse dvd je imo aj kde3. neponukalo to pri instalacii ake gui chces? 9 davala vybrat medzi kde3 a gnome

Uživatelský avatar
dendy
Příspěvky: 12771
Registrován: 12 črc 2002 11:16
Vybavení

Příspěvek od dendy » 01 úno 2009 13:56

dalo vybrat medzi KDE a GNOME .. vybral som KDE

kazdopadne.. dik za snahu ... ja to vzdavam... fakt ze som totalne znechuteny z linuxu...

az teraz si uvedomujem aky je windows UZASNY OS, clovek nemusi riesit mrte casu hrabanim sa v manualoch aby rozbehal tak zakladnu a samozrejmu vec ako je wifi sietovka.... uz vidim ze za poslednych 10 rokov, odkedy som mal nainstalovany linux (mandrake v tych dobach) sa tento OS vobec nikam neposunul a je to furt o tom istom :(

Uživatelský avatar
Kermitak
Moderátor
Příspěvky: 6446
Registrován: 12 led 2005 22:43

Příspěvek od Kermitak » 01 úno 2009 14:04

dendy: zmenilo se hodne. Napsat na zaklade pouzivani nestabilniho kde4, ze se linux nikam neposunul, je uplne mimo misu, sorry.
Uzivatelska privetivost je pak uz vec konkretnich distribuci a vzhledem k zamereni systemu to donedavna nebyla priorita, i tam je ale v pripade suse nebo ubuntu patrny vyrazny posun (potvrzeny treba uz jen tim, ze pri nejakem vyzkumu tusim na Stanfordu si vetsina pocitacovych neznalku vybrala radeji nejake linuxove distro s kde, nez windows, prislo jim to intuitivnejsi). Nechci obhajovat to ani to, at si kazdy pouziva co chce, ale doce me stve, kdyz nekdo vynasi nejake rezolutni definitivni "pravdy".

Mimochodem v lete jsme s kolegou rozjizdejli wpa2 na xp (on) a na linuxu (ja). Byl jsem rychlejsi ;)

Uživatelský avatar
dendy
Příspěvky: 12771
Registrován: 12 črc 2002 11:16
Vybavení

Příspěvek od dendy » 01 úno 2009 14:15

a odkial mam vediet ze kde4 je nestabilne ? ja som si proste stiahol aktualny release SUSE a ten som nainstaloval, ked sa ma pytal na vyber medzi KDE a GNOME neoznamil mi ze pozor toto je nestabilne..

minimalne pre mna je toto jedno velke ponaucenie ze uz nebudem nadavat na windows, vdaka billovi za okna ...

proste.. pre mna linux nieje, nemam dostatocne hlboke administratorske schopnosti a hlavne nemam mrte casu na to, aby som ho nainstaloval/nakonfiguroval.. ked s tak zakladnou vecou ako je wifi, ktora by mala fungovat by default, su TAKETO problemy nechcem vidiet tie problemy s inymi, komplikovaniejsimi vecami ...

sorry, neber to osobne, tusim ze si linuxak telom i dusou :) mozno v tom je moj problem - ja nie som, cakam proste OS o ktory sa nebudem musiet (pokial nechcem) nijak zvlast starat a vsetko fici tak nejak "same", nez vacsich problemov, a ja sa mozem venovat praci s aplikaciami a nie praci s operacnym systemom samotnym (jeho nastavovanim a ladenim) ..

aspon som ale zistil ze vlastne win je pre mna super OS a prechod na linux by mi fakt nic nedal, skorej vela zobral... dobra skusenost pre mna..

Odpovědět