HiEnd A/D prevodnik

Vše o hudbě na počítačích se systémem Windows
Odpovědět
matucha

Příspěvek od matucha »

Pockej pockej... jako je to jedno jestli nahravas 96 nebo 88... to jo, ale kdyz resamplujes z 44.1 do 88.2 tak je to precejen o neco presnejsi matematika nez z 44.1 do 96, na to nemusim bejt zrovna technickej typ, aby mi to sepnulo.

U EQcek je dobry, ze vsechny frekvence nad 22.05Hz se nemaj sanci aliasovat dolu a filtr zustava normalni (akorat se to pak celkove potom vofiltruje zase dolu)

U Kompresoru je dobry, kdyz maj vic dat, protoze co sem tak cet, tak vetsina (nebo mozna i vsechny, co ja vim) pluginy fungujou na bazi samplu a ne na bazi signalu, kterej se pak z toho prepocita a vyhladi, takze diky tomu reaguji ponekud "ne idealne" a vyssi samplovaci i kdyz je to jenom prepocitana vec, tomu pomaha.

Sou veci, ktery fakt nema smysl vubec resit nejakejma upsamplingama, vetsinou sou to extremy, budto to nema smysl kazit, protoze to staci jenom malicko uhladit, nebo je to takova sragora, ze nema smysl ztracet cas. Cokoliv mezi tim z upsamplingu muze profitovat

kexik

Příspěvek od kexik »

technicky a matematicky to jedno nie je. nie som sice dsp macher ale principu rozumiem pomerne dostatocne na to aby som to mohol tvrdit.

ak je otazka postavena tak ci je tam prakticky, tj pocutelny rozdiel, tak tam sa mozeme natahovat a ja osobne by som tipoval ze to pocut nebude
(konkretne na mojom audioretazci to pocut nie je)

principialne ale je konverzia 44/96 STRATOVA a je potrebna narocnejsia intepolacia ako pri konverzii 44/88. stratova je v tom zmysle, ze povodne hodnoty samplov v casoch x a x+n musia byt nahradene INYMI hodnotami v casoch y a y+m, zmenene hodnoty sa ziskaju interpolaciou z povodnych hodnot; kym pri konverzii 44/88 sa kazdy druhy sampel zachova bezo zmeny...

Ivo
Moderátor

Příspěvek od Ivo »

To je právě ten směr, kterým běžný člověk (zdánlivě logicky) uvažuje. Odborníci v oboru ale ukazují, že ten úvahový směr je klamný a že v tom žádný praktický rozdíl vůbec není (kompjúteru je to úplně jedno, spočítat umí bez problému v obou případech). Z hlediska zvuku není NAPROSTO žádný rozdíl mezi SRC 96/44 a 88/44 - to můžu potvrdit na základě vlastních porovnávání. Pro teoretické zdůvodnění je třeba se obrátit na pány Weisse, Lavryho nebo ALdricha. Nahrané nástroje/vokály znějí podstatně lépe ve 44 než v 96 (tam jsou trošku dutější a přiostřené) - taky moje osobní porovnávací zkušenost (s Lavry AD).

---
.. mám rád sójové maso, Robi maso i seitan.

kexik

Příspěvek od kexik »

boze, Robi maso... no neviem, ked nahram z luftu do 96 tak je to o dost lepsie zrovna na vokaloch, vzdusnejsie a - priostrene je dobre prirovnanie- obecne mam skor dojem, ze viac vylezu nectnosti mikrofonu, nez ze by to bol objektivne horsi zvuk; ako keby sa na 44 kompenzovali mikrofon s AD

samozrejme moj dychavicny kompik neumoznuje tocit do 96, ani by to nemalo ziadny zmysel vzhladom ku zdrojom zvuku ktore pouzivam

kazdopadne trvam na tom ze to co som napisal pred tym nie je "zdanlivo logicka uvaha" ale FAKT

co je seitan?

Ivo
Moderátor

Příspěvek od Ivo »

Ony ty zvukové rozdíly mezi 44 a 96 jsou přímo závislé na kvalitě konkrétního AD převodníku. Zkušenosti říkají, že průměrnější převodníky mají tendenci znít "lépe" na 96 (kompenzace nepříliš high-endových analogových obvodů). Špičkové převodníky znějí špičkově ve 44. 96 mi připadá digitálně přiostřenější, 44 teplejší, "analogovější", příjemnější. Pro teorii doporučuji bud vyhledat nějaké starší diskuse na toto téma na musicplayer.com apod. Anebo začít novou diskusi.
Seitan je extrahovaná obilná bílkovina, z níž je možné tvořit velmi chutné varianty pro hlavní jídla. K dostání i ready-made.

kexik

Příspěvek od kexik »

no ja ta nechcem drazdit, ale sigma delta prevodniky prakticky ziadne analogove obvody nemaju, vzhladom k principu merania ani nepotrebuju niquistov filter... neviem co je vnutri lavry ale na trhu nic ine ako sigma delta nie je koli evidentnym vyhodam ktore tato technologia ma. ledaze by tam bol prevodnik na baze spinanych odporov, ale to by znamenalo konstrukciu z diskretnych suciastok... brr

novy topic sa mi zacinat nechce, kedze som uz myslim povedal co som chcel povedat na tuto temu... ale nic v zlom, samozrejme, je to vec nazoru, atd.

Ivo
Moderátor

Příspěvek od Ivo »

Teoreticky bezproblémovost 88/44 a 96/44 zdůvodnit nedokážu. Zdůvodněné jsem to však několikrát viděl se zmíněným výsledkem a vzhledem ke statutu vysvětlujících jsem to bral jako seriózní sdělení (a zatím stále beru), kromě toho jsem na vlastní uši slyšel, že rozdíl žádný není.
44 vs. 96 je velmi frekventovaným tématem v pro audio diskusích. Že to přímo závisí na konkrétním převodníku, je jeden z mála potvrzených faktů. Druhým faktem je, že čím horší převodník, tím hůře zní ve 44 (v porovnání s jeho 96). Ovšem třeba ani 192 kHz průměrného převodníku se nevyrovná zvukové kvalitě 44 kHz převodníku špičkového. O tom se též zkušenosti shodují

matucha

Příspěvek od matucha »

Ale o tom se tady nikdo nebavi (teda aspon ne ja), ja sem mel na mysli hlavne to presamplovani (vnitrni) kvuli procesum, fakt jenom cista matika. To je fakt fuk, me je osobne cela tahle vec jedno a 96 budu delat, kdyz to po me nekdo bude chtit, jinak mi staci (a procesoru myslim taky) tech 44.1 uplne vklidu.

No uz mi prisla faktura, Lavry (stereo) AD - 1260 za prevodnik, 150 za FedEX... ted este kolik si vezmou na celnici....

shagy

Příspěvek od shagy »

podla mna prevod hotoveho zaznamu je nieco ine ako zaznam, zaznamenat v 44 a potom previest do 88 resp. 96 bude urcite ine ako zaznamenat do 88 resp. 96 priamo a porovnat so zaznamom 44...v podstate ide asi o to, ze zo 44.1 aj ked to prevedies do cohokolvek hore, zazrak nedostanes, teda o nejakom zvyseni kvality nemoze byt rec...a ci 88 alebo 96 je to asi jedno, pretoze sa tam len pridavaju 'jalove' hodnoty;-)))
http://www.shagy.sk - zvuk nazivo aj v studiu

kexik

Příspěvek od kexik »

shagy, pocitaj thread poriadne... bo si celkom dost mimo ohladom toho o com sme sa vlastne bavili

shagy

Příspěvek od shagy »

kexik) bavite sa tu hlavne o converzii 44/88-96...ktora ako ivo naznacil, je podla niektorych ludi zbytocna vec (teda pokial sa nedeje priamo zaznam 88/96)...a ivo naznacil, ze aj zaznam do 88/96 moze byt diskutabilny...si myslim, ze som v obraze...

a v rychlosti ma ale zmiatla tvoj podpis, cital som: "neznasam svoje maso";-)
http://www.shagy.sk - zvuk nazivo aj v studiu

kexik

Příspěvek od kexik »

hehe svoje maso mam rad az moc, obzvlast na zadku :)

bavili sme sa o tom ci je interna konverzia skodna; na zaciatku bola uvaha ze ma zmysel urobit 44-88 potom zrealizovat masterefekty a nakoniec spat 88-44, cim by sa posobenie masterefektov "vypresnilo"

s tou uvahou myslim kazdy viac menej suhlasil alebo aspon tvrdil ze by to mohlo byt, potom sme sa zacali s ivom hasterit vlastne o niecom inom (o samotnej konverzii ale to nebol povodny topic), takze sme ta asi zmiatli

alebo som to cele nepochopil ja

matucha

Příspěvek od matucha »

kexik pochopil, shagy nepochopil ;-)

Ivo
Moderátor

Příspěvek od Ivo »

Zdravim z Irska. Pointou nasich poslednich uvah bylo jestli je "snadnejsi" konverze 88/44 nez 96/44. Guruove v tomto oboru nekolikrat vysvetlovali ze je to uplne jedno ... Zvukove rozhodne ... Ja jsem se pak zminil, ze kvalita 44 vs 96 primo zavisi na pouzitem prevodniku. To jen tak pro shrnuti. Spickove prevodniky maji spickove znejici 44kHz

aum generator

Příspěvek od aum generator »

ivo: mohol by si prosim hodit niekedy link na clanok/rozhovor s niekym kompetentnym, kde presne vysvetluje preco je konverzia 88/44 rovnako zla ako 96/44 ?
to ze 44.1 KHz samplerate pri DA/AD prevode staci (ak clovek nepotrebuje frekvencie nad 22.1 - co by malo stacit) ze mi jasne. pripadne 88.2 alebo 96 aby tam bola rezerva...192 je uplna blbost.
ale to s tou konverziou mi prijde ako uplna blbost.
mi prijde ze si to mylis s niecim inym, a to s faktom, ze vacsina DA/AD prevodnikov ked idu napr 192, tak idu na ukor presnosti. pricom ked ich clovek prepne na 44.1, tak idu sice nizsi samplerate, ale idu presnejsie. a tym padom je samozrejme lepsie robit AD v 44.1 a nie 88.2 a potom konvertovat....to je pravda, ale ide o AD/DA prevod a s tou samotnou konverziou 88.2/44.1 to nema nic spolocne. 88/44 konverzia je jednoducha a nic zle sa tomu zvuku pri konverzii nestane. oproti comu je 96/44 dost zlozita a stratova....

Odpovědět