Jaký SATA2 320 GB HDD pro DAW?
Jaký SATA2 320 GB HDD pro DAW?
Ahoj. Místa rapidně ubývá a tak bych rád koupil 320 GB disk. Bohužel nemám přehled co je na trhu... Jde mi hlavně o rychlost a taky co nejmenší hlučnost! Díval jsem se na nové Seagaty, prý jsou ultratiché, ale to víte, to jsou zprávy jen od výrobce. Poradíte mi něco? Nevíte někde o nějakých testech 320GB SATA2 HDD pro Audio aplikace? Máte nějaké tipy?
Díky moc.
Díky moc.
ja jsem starej barracudista 
i v moji pripravovany sestave, kterou chci postavit po novym roce figurujou dve novy barracudy (predbezne). doted jsem s nima byl spokojenej a treba k wd mam docela negativni vztah (i kdyz mam od nich external disk 320 "mybook")
ale taky si necham rad poradit, i kdyz vylozene me zajimaj jen znalosti okolo SATA disku, ne nejaky vseobecny zkusenosti ;o)
i v moji pripravovany sestave, kterou chci postavit po novym roce figurujou dve novy barracudy (predbezne). doted jsem s nima byl spokojenej a treba k wd mam docela negativni vztah (i kdyz mam od nich external disk 320 "mybook")
ale taky si necham rad poradit, i kdyz vylozene me zajimaj jen znalosti okolo SATA disku, ne nejaky vseobecny zkusenosti ;o)
Nechci pomlouvat ani tvorit nejaky flame (i kdyz u tohoto tematu je to dost slozite), ale popisu mou zkusenost s disky WD RE (RAID edition, tedy by mely mit vysokou zivotnost). No, koupil jsem jich 5, ze postavim male pole. Hned pri buildu dva chciply. Vymenil jsem je a jeden z nahradnich chcipnul take. Tehdy jsem si rekl ze WD uz ne (prispelo k tomu i to, ze to nebyly jedine WD disky, ktere nam letos v polich chciply).
Na druhou stranu, uz dlouho jsem spokojeny s barracudami, navic rada 10 pouziva kolmy zapis, takze co vic si prat ze
Kdyz jsem se bavil s nasim dodavatelem poli o tech problemech s WD, rekl mi at se nedivim, ze do entry a mid-class poli cpou vyrobci z 95% Seagaty a do enterprise se davaji fiberovy Hitachi. Mluvim sice o SCSI a FC, ale konkretne SATA je v soucasne dobe (minimalne pro Seagate) testbed pro SCSI disky. Toz tak (a upozornuju ze na prispevky typu "kecy, XX je shit, YY je nejlepsi" nebudu ragovat
, davam k dispozici pouze osobni nazor 
Na druhou stranu, uz dlouho jsem spokojeny s barracudami, navic rada 10 pouziva kolmy zapis, takze co vic si prat ze
Jakokoliv jsem seagate nikdy moc nemusel, tak bych dneska vybral určitě něco z řady 7200.10, což jsou modely s kolmým zápisem. Musím říct, že jsou překvapivě tiché (teď jsem zkoušel připojit na střídačku 250GB seagate z téhle řady a samsung SP2004C, který ve srovnání s ním vyloženě drnčí a vibruje), nehřejou se a díky tomu kolmému zápisu jsou hodně rychlé.
- Pavel Vantuch
http://www.silentpcreview.com/article657-page3.html
toto je recenzia na novu radu samsungov. tento sever je spicka pri testovani hlucnosti.
The Samsung T Series is an excellent addition to Samsung's range of hard drives. It upholds Samsung's reputation for low noise, and fixes the only real complaint we had about the P120 series: Sharp seeks. There is no question that this drive is suitable for a quiet system. Only a notebook drive is likely to be quieter... and notebook drives don't come in 400 GB capacities.
btw ja mam samsung p80 aj p120 .mam ich dane na makej podlozke a jednoducho ich nepocujem ani keby som sa pokrajal.
toto je recenzia na novu radu samsungov. tento sever je spicka pri testovani hlucnosti.
The Samsung T Series is an excellent addition to Samsung's range of hard drives. It upholds Samsung's reputation for low noise, and fixes the only real complaint we had about the P120 series: Sharp seeks. There is no question that this drive is suitable for a quiet system. Only a notebook drive is likely to be quieter... and notebook drives don't come in 400 GB capacities.
btw ja mam samsung p80 aj p120 .mam ich dane na makej podlozke a jednoducho ich nepocujem ani keby som sa pokrajal.
Ja mam ve skatulce na stole starsi barracudu a taky ji neslysim, vubec (jen kdyz se na zacatku roztaci). Vetsina disku ma dnes fluidni loziska, takze hlucnost je srovnatelna. Take je treba brat v potaz vykon a spolehlivost.Solarfall píše:btw ja mam samsung p80 aj p120 .mam ich dane na makej podlozke a jednoducho ich nepocujem ani keby som sa pokrajal.
nesuhlasim. odporucam prejst si ten server pretoze nie je ticho ako ticho. ide o to ci mas aj ostatne komponenty tiche alebo nie. ak ti huci povedzme chladic na procaku tak sa zdaju vsetky HD rovnake. ak mas pasiv tak zbadas rozdiely, hlavne pri seeku.Kermitak píše: Vetsina disku ma dnes fluidni loziska, takze hlucnost je srovnatelna.
http://www.silentpcreview.com/section13.html
a starsie barakudy boli naozaj tiche.
Nemam potrebu cist o necem, co slysim na vlastni usi ;) Samozrejme ze tam rozdily jsou a vsechny disky nejsou stejne, ale pokud clovek nekoupi vylozene nejaky klumpr, ty rozdily nejsou nijak markatni a ve slusne skrini takovy disk neni slyset (pripadne se da jeste zavrit do skatule).Solarfall píše:nesuhlasim. odporucam prejst si ten server pretoze nie je ticho ako ticho.Kermitak píše: Vetsina disku ma dnes fluidni loziska, takze hlucnost je srovnatelna.
Naposledy upravil(a) Kimi dne 31 říj 2006 13:07, celkem upraveno 1 x.
ja som kupil pred rokom baracudu (tuzim ze 9) mame do pocitaca a ta hrkoce jak besna.. ukrutny seek.
ale uz sa s tebou o tom nebudem bavit pretoze ta argumenty ani merania evidentne nezaujimaju.
http://www.silentpcreview.com/article29-page1.html citanie pre tych co sa zaujimaju o tiche disky a problematiku okolo nich
toto je podstatne:
Structure-borne acoustics is the dominant source of HDD-induced PC noise. Seagate's testing has shown that changes in stand-alone drive acoustics had little effect on the overall system acoustics when drives were hard mounted in the chassis. Hence the dramatic noise reduction evident with decoupled mountings such as the NoVibes, SPCR's own elastic suspension, or simply placing the drive on soft foam. The noise emitted by even drives with very quiet stand-alone performance is greatly effected by how it is mounted to a chassis. There is also a useful forum thread on the effectiveness of various HDD decoupled mounting techniques.
ale uz sa s tebou o tom nebudem bavit pretoze ta argumenty ani merania evidentne nezaujimaju.
http://www.silentpcreview.com/article29-page1.html citanie pre tych co sa zaujimaju o tiche disky a problematiku okolo nich
toto je podstatne:
Structure-borne acoustics is the dominant source of HDD-induced PC noise. Seagate's testing has shown that changes in stand-alone drive acoustics had little effect on the overall system acoustics when drives were hard mounted in the chassis. Hence the dramatic noise reduction evident with decoupled mountings such as the NoVibes, SPCR's own elastic suspension, or simply placing the drive on soft foam. The noise emitted by even drives with very quiet stand-alone performance is greatly effected by how it is mounted to a chassis. There is also a useful forum thread on the effectiveness of various HDD decoupled mounting techniques.