Kdo postaví nové PC --- Jaké komponenty vybrat?
no mě se akorát moc nezdá na deskách MSI, že mají napájecí konektor pro ATX vedle slotu pro PCI Express a kousek od processoru - no možná je to potom blíž ke zdroji, ale ty kabely tam můžou vadit při cirkulaci vzduchu a to zrovna na nejnevhodnějším místě...mě se víc líbí to klasické rozvržení, kdy je ten konektor u IDE řadičů, jako to má ASUS, Gigabyte, Intel atd...
ja som zasa switchol z gigabyte na msi a nie som celkom spokojny... predosla giga mala perfektny bios a chyba mi z neho spusta ficur (napriklad power by keyboard, ked ma clovek pecko niekde zastrcene), a nemala kompatibilitne problemy (i ked za to moze aj chipset a vobec platforma)
ale tiez myslim ze pri tych "lepsich" znackach je to viac menej pocitovka
ale tiez myslim ze pri tych "lepsich" znackach je to viac menej pocitovka
Nejprve bych chtěl všem z diskuse poděkovat za dobré tipy, rady a inspiraci. Bez vás bych to nezvládl. DÍKY 
Moje finální sestava dopadla takto:
PC CASE
NEXUS Breeze 400W (a zároveň první kompromis - chtěl jsem 500W, ale dodání nejisté... 400W snad bude stačit)

MOTHERBOARD
ASUS P5B Deluxe 2xGb LAN, iP965, FireWire, RAID

CPU
CPU INTEL Core 2 Duo E6600 BOX

Chlazení zatím BOXed.
GPU
MSI GeForce 7950GT 512MB GDDR3, Silent, PCI-Express, 2xDVI-I/ViVo, HDCP-ready (akorát se zeleným tišťákem
)

HDD
1x HDD 320GB Seagate B-7200.10 SATAII/300 7200r 3+2RZ
1x HDD 80GB Ultra ATA IDE (starej)
RAM
2GB DDR2-800MHz Kingston HyperX CL5 kit 2x1GB
Celková cena včetně oživení a testů (bez WinXP): max. 36.000 Kč s DPH
Moje finální sestava dopadla takto:
PC CASE
NEXUS Breeze 400W (a zároveň první kompromis - chtěl jsem 500W, ale dodání nejisté... 400W snad bude stačit)

MOTHERBOARD
ASUS P5B Deluxe 2xGb LAN, iP965, FireWire, RAID

CPU
CPU INTEL Core 2 Duo E6600 BOX

Chlazení zatím BOXed.
GPU
MSI GeForce 7950GT 512MB GDDR3, Silent, PCI-Express, 2xDVI-I/ViVo, HDCP-ready (akorát se zeleným tišťákem

HDD
1x HDD 320GB Seagate B-7200.10 SATAII/300 7200r 3+2RZ
1x HDD 80GB Ultra ATA IDE (starej)
RAM
2GB DDR2-800MHz Kingston HyperX CL5 kit 2x1GB
Celková cena včetně oživení a testů (bez WinXP): max. 36.000 Kč s DPH
ATA na SATA je bezna vec (jako ze starej ata disk do sata desky) a maj to vsude. konkretni skusenost mam s nejakym co daval gigabajt jako prislusenstvi ke svejm deskam a ten chodil uplne v pohode.
vykrik do tmy. nezna nekdo presne opacnou redukci SATA do PATA? (novej sata disk do stary pata desky) vim ze ALI takovy prevodniky vyrabi ale nikdy sem je nevidel pouzity
vykrik do tmy. nezna nekdo presne opacnou redukci SATA do PATA? (novej sata disk do stary pata desky) vim ze ALI takovy prevodniky vyrabi ale nikdy sem je nevidel pouzity
-------------------------------------------------------
Eduard Skýva
Eduard Skýva
deep: treba todle http://www.bgslevi.cz/produkt_detail.php?id=24542
Čí to byl proboha nápad se timdle živit??
delay - tak moooc pěkná sestavička, akorát já bych si už nevzal seagate. měl jsem čtyři a všechny se časem podělaly. Ne, že by třeba odešel úplně ale začaly se objevovad vadný místa a tak. jeden se sesypal po té, co jsem na něj převedl všechnu filmotéku, což mě potěšilo obzvlášť
jeden ze tří maxtorů mě udělal něco podobnýho. Kdysi jsem byl zapřísáhlý antiWesternista, ale poslední dva roky je to jediná značka, která mě nezklamala.
Bohužel, ten HDD jsem malinko zanedbal, ale což. Uvidíme. Muziku, tzn. nejdůležitější věci mám na ATA 80GB (taky Seagate),kterej dobře slouží již 2 - 3 roky. Jinak jako druhej HDD na SATA asi zkusím Samsung kvůli podpoře AAM což poslední Seagaty nemaj. Sestava šlape, ale zatím těžko cokoli hodnotit...fantozzi píše:delay - tak moooc pěkná sestavička, akorát já bych si už nevzal seagate. měl jsem čtyři a všechny se časem podělaly. Ne, že by třeba odešel úplně ale začaly se objevovad vadný místa a tak. jeden se sesypal po té, co jsem na něj převedl všechnu filmotéku, což mě potěšilo obzvlášťjeden ze tří maxtorů mě udělal něco podobnýho. Kdysi jsem byl zapřísáhlý antiWesternista, ale poslední dva roky je to jediná značka, která mě nezklamala.
No, to je ale trochu zbytečný, protože tohle je spíš pro uživatele, kteří potřebují rozšířit MB o SATA rozhraní, které jim chybí. Já jich na MB mám až dost. Sice tam je i IDE, ale zas kvůli tomu blokovat PCI slot?parek píše:deep: treba todle http://www.bgslevi.cz/produkt_detail.php?id=24542
IDE mám akorát 1x, takže buď potřebuju koupit kšandu, která bude mít dál od sebe datový konektory MASTER a SLAVE (aby DVD mechanika mohla být nahoře a HDD pěkně uloženej dole (pač ten Nexus je přeci jen obřík
Tohle je dobrý:
Asus SATA Dongle je redukce umožňující připojit (paralelní) IDE pevné disky k Serial ATA rozhraní. Je vhodná, pokud potřebujete k základní desce připojit více IDE disků a máte už volné jen Serial ATA konektory nebo pokud potřebujete zapojit do RAID pole i IDE disky.
http://www.czechcomputer.cz/disc_doc-PA ... tml?&all=1
Bohužel s ASUS P5B Deluxe asi nepofrčí, ikdyž mi vůbec není jasný proč...
Tady je to vidět líp (asi toi zkusím koupit):
http://www.bgslevi.cz/clanek.php?kod=CAX4140
Tet zrovna taky planuju nakup noveho PC....
Chtel bych se poptat... Koupit bychchtel nejkaou RACKOVOU skrin nejlepe 2U do ktry bych chtel narvat nekjakou desku s QUAD core...
Zajima mne jestli to vubec pujde... CHtel bych ten rack v co nejmensim provedeni aby se to dobre s sebou tahalo... Bohuzel se v tom moc nevyznam.. kdyz mi nekdo rekne co a jak jestli je to vubec mozne nacpat to vse do 2U nebo vetsiho racku budu moc rad... dik
Chtel bych se poptat... Koupit bychchtel nejkaou RACKOVOU skrin nejlepe 2U do ktry bych chtel narvat nekjakou desku s QUAD core...
Zajima mne jestli to vubec pujde... CHtel bych ten rack v co nejmensim provedeni aby se to dobre s sebou tahalo... Bohuzel se v tom moc nevyznam.. kdyz mi nekdo rekne co a jak jestli je to vubec mozne nacpat to vse do 2U nebo vetsiho racku budu moc rad... dik
ekeaze: do 2U a 1U skrini se vetsinou cpou upraveny desky. Krom toho, do 2U skrine se ti nevejde zadna karta, pokud nebudes mit nejakou redukci. A dalsi vec - ve 2U skrinich byva specialne reseny chlazeni. Mam tu par 2U dvouprocesorovech serveru a aby se to uchladilo, je to vevnitr reseny docela slozite. Navic bezny chladic na quad core se ti tam imho nevejde.
Tak uz jsem konecne taky objednal, konkretne:
Zakladni deska:
Gigabyte 965P-DS4

Procak:
IntelCore2Duo E6600 BOX

RAMky:
2x1024Mb DDRII Samsung 800Mhz

Disky:
2xSeagate Barracuda 3.5" SATAII300 320GB
Vetraky:
Arctic-Cooling Arctic Fan 12L, 120x120mm
Arctic-Cooling Arctic Fan 9, 92x92mm