Kdo postaví nové PC --- Jaké komponenty vybrat?

Vše o hudbě na počítačích se systémem Windows
Odpovědět
Pytkin
Moderátor

Příspěvek od Pytkin »

mozno ma cyril doma v izbe 8 stupnov :) klima naplno ..

Keitaro333

Příspěvek od Keitaro333 »

nathaniel: ano je to tak ako hovori, to ze ti to ukazuje 400mhz je normalne

nathanael

Příspěvek od nathanael »

delay: skříň mám nějakou noname, už jí mám asi 5 let, má nahoře takové madlo - proto jsem si jí koupil, ale nijak extra větraná není, ikdyž má nahoře žebrování a po stranách taky - ale vepředu nemá nic...větráček na procíku mám boxovaný...vzadu jsem měl přídavné dva 80x80 větráčky, ale dal jsem je dávno pryč, moc hlučely...takže mám vlastně jenom dva větráky - na procesoru a potom ve zdroji (fortron) - na hdd mám pasiv...ale chystám se to, až budu mít zbytečné peníze, vyřešit jinak - koupím pasivně chlazený zdroj, prásknu pasiv i na procesor a o proud vzduchu se budou starat pouze jednoduše vyměnitelné větráčky - vepředu v pozici pro cd-rom budou nasávací ventilátory a vzadu do 80x80 dám dva vyfukovací, takže proud vzduchu půjde přes všechny ty pasivy, takže to nebude jako neprovzdušněná pec...nj, ale co jsem koukal, tak pasivní zdroj stojí minimálně 3-4 tisíce a to je dost...já bych se ale tou tvojí teplotou co na tom procesoru máš moc neděsil, není to tak vysoké a nic se ti s tím stát nemůže - no možná nižší teplota přispěje k delší životnosti (10-15 let), ale jinak pokud nechceš taktovat, tak bych na to kašlal...já jel 5 let na P4 které mělo teplotu asi 15 stupňů nad normálem než měli všichni ostatní a nic se s tím nestalo, funguje vesele dál...
Naposledy upravil(a) nathanael dne 23 úno 2007 12:38, celkem upraveno 1 x.

nathanael

Příspěvek od nathanael »

Cyril: čím chladíš, dusíkem? :)

delay

Příspěvek od delay »

nathaneael:
Hele, a ty máš nějakej tip na větrání místo CD/DVD mechaniky (jeden 5.25 slot? Já viděl jen tohle: http://www.czechcomputer.cz/product.jsp? (ale podle recenzí nic moc, hodně hlučný a zdraví škodlivý?artno=35103 a potom tohle, což je prej skvělý 3x 5.25 pozice:
http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=37538. Ještě čekám, ale jsem na 90% rozhodnutej to vzít. Snad to alespoň malinko pomůže.
Nejraději bych ale narval něco místo dvou slotů FDD, kdyb něco existovalo...

Jinak chladič na CPU chci také jednoznačně pasiv - nejspíš Scythe Ninja Plus. A mrkni na upgrade sem: http://www.scythe-usa.com/product/acc/0 ... etail.html Tohle musí uchladit i Quad Core ne? :-)
Naposledy upravil(a) delay dne 23 úno 2007 13:09, celkem upraveno 2 x.

Cyril

Příspěvek od Cyril »

No kluci ja mluvil o jinym klidovym stavu a hlavne neceho uplne jinyho... pres ty technicky hovadiny uz ani nepoznate vtip :)

delay

Příspěvek od delay »

Cyril píše:No kluci ja mluvil o jinym klidovym stavu a hlavne neceho uplne jinyho... pres ty technicky hovadiny uz ani nepoznate vtip :)
No tak tos nás dostal... To čidlo beru zpět :-).

nathanael

Příspěvek od nathanael »

delay: to řešení větrání do přední pozice musím já použít proto, že nemám v té skříni ten větrák vepředu, jako mají teď ty novější - já na toho tvého nexuse ještě nekoukal, možná to taky nemá...každopádně pokud chceš mít taky všechno pasiv, tak tam uvnitř musí stejně být proud vzduchu, jinak by to bylo zavřené jako pec - tj. lepší by potom bylo mít otevřenou bočnici, to potom teplota spadne klidně i o 10 stupňů...

na ten kamabay jsem se taky už koukal, ale já mám tedy jenom čtyři ty pozice, takže by mi zbyla jen jedna a to je teda dost málo...na druhou stranu to ale bude asi dost výkonné a jestli jde ten větrák dobře vyměnit, tak se mi to docela taky líbí...

a to první co jsi psal, to vypadá docela dobře - že to má asi i antiprachový filtr - jen nevím, co je uvnitř za větráčky...já bych bral něco, kde se potom ty větráčky dají rychle vyměnit, aby měly nějaký standartní rozměr...ale řekl bych, že to bude málo výkonné...

ale spíš mi hoď odkaz na tu tvojí skříň, ani jsem jí neviděl co je to zač... ten poslední odkaz nefunguje...

já si koupil nedávno tohle - http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=26022
a tam je možnost si k tomu přimontovat ještě asi dva větráčky a když udělám do jedné 5.25 záslepky žebrování, tak to bude mít trošku podobný efekt, jako ten thermaltake o3 bay - no jenomže mi tam půjde vzduch ohřátý harddiskem, tak stejně ještě nevím, jestli na tohle ty větráčky budu vůbec dávat...
Naposledy upravil(a) nathanael dne 23 úno 2007 12:57, celkem upraveno 1 x.

delay

Příspěvek od delay »

OK, tady najdeš recenzi na NEXUS v češtině:
http://www.pctuning.cz/index.php?option ... &Itemid=58
Já mám taky čtyři pozice na mechaniky, ale mě stačí jedna CD/DVD mechanika, tak by to bylo OK. Nexus nemá větrání vepředu - na HDD, ale vespod skříně a vzduch de nahoru.

A tady je ten vytuněnej Scythe Ninja Plus:
http://www.scythe-usa.com/product/acc/0 ... etail.html

nathanael

Příspěvek od nathanael »

delay: zajímavej case...s tím větráním to tam máš pořešené od nich tím spodním větrákem, který by měl nasávat studený vzduch, tak si myslím že to co jsem psal já by ti akorát ty proudy vzduchu uvnitř mohlo spíš rozhodit...nevím, mají tam napsáno že je to patentovaná technologie, já to nikdy neviděl, ale asi to bude účiný...já bych řekl, že když dáš všechny komponenty do pasivu, tak ti stejně vždycky asi vzroste teplota proti aktivně chlazeným, ať budeš dělat cokoliv...ale lepší chlazení komponent se pokusil intel vyřešit formátem BTX, jenomže tam je prý víc problémů než užitku zase s jinými věcmi, takže BTX jsem si radši nekoupil, ikdyž jsem mohl...

heh, ten fan clip na scythe ninja plus, to vypadá fakt hustě...
Naposledy upravil(a) nathanael dne 23 úno 2007 13:07, celkem upraveno 2 x.

delay

Příspěvek od delay »

nathanael píše:delay: vepředu v pozici pro cd-rom budou nasávací ventilátory a vzadu do 80x80 dám dva vyfukovací, takže proud vzduchu půjde přes všechny ty pasivy, takže to nebude jako neprovzdušněná pec...nj, ale co jsem koukal, tak pasivní zdroj stojí minimálně 3-4 tisíce a to je dost...já bych se ale tou tvojí teplotou co na tom procesoru máš moc neděsil, není to tak vysoké a nic se ti s tím stát nemůže - no možná nižší teplota přispěje k delší životnosti (10-15 let), ale jinak pokud nechceš taktovat, tak bych na to kašlal...já jel 5 let na P4 které mělo teplotu asi 15 stupňů nad normálem než měli všichni ostatní a nic se s tím nestalo, funguje vesele dál...
Taky bych dal dozadu ještě větrák, ten na zdroji je dost tichej - a netočí se moc rychle. Ale nevím kam, musel bych vyřezat otvor do Nexuse :-).
Jo s tou teplotou, to já jen tak - trochu mě chytlo to tunění, tak bych si s tím chtěl poradit, nic víc. Dokud se mi nezačně restartovat nebo padat kompl, tak OK. Jinak to celkový větrání chci hlavně kvůli grafice, která je též pasiv...

delay

Příspěvek od delay »

nathanael píše:heh, ten fan clip na scythe ninja plus, to vypadá fakt hustě...
Dem do něj ne, včetně toho upgrade? Už ten Inteláckej boxák dlouho nevydejchám...

Ještě dotaz, ty jsi Core 2 Duo montoval sám, takže jsi použil tu hmotu co tam maj v retail balení nebo jsi nanášel na CPU pastu?

nathanael

Příspěvek od nathanael »

delay: no já teď mám jiné priority - musím našetřit na grafiku (asi 1650 pro pasiv), protože jedu na integrované x3000 - sakra na tom spustim maximálně San Andreas v 800x600 a tím to končí :(...nj, já to tak chtěl, PC mi hlavně zvládá mraky VSTček, to je lepší než hry...

ten box chladič neni zas tak špatnej, já s ním tedy ještě tak rok vydržím...ale ten ninja vypadá fakt slušně, za tu cenu myslim si dobrý a když bys tam chtěl dát ten větrák, tak i ten vypadá standartně, že půjde lehce koupit náhradní i za 5-10 let (120x120 mm)...

ale chápu že to chceš tunit, to já taky, je to fakt supr mít tyhle nový věci a člověk má potom snahu to ještě co nejvíc vylepšovat, to taky teď pociťuju...jen ty lováky už došly, tak musím počkat až se zase objevěj...

delay

Příspěvek od delay »

nathanael:
No s tím vytuněným Scythem mě akorát napadá, kam se te čtyři větráky zapojej?
Znova se ptám:
To Core 2 Duo jsi montoval sám, takže jsi použil tu hmotu co tam maj v retail balení nebo jsi nanášel na CPU pastu?

Jinak, raději bych taky vrážel prachy jen do mjuzik, ale taky trochu ta bezpečnost a stabilita PC k tomu patří...

nathanael

Příspěvek od nathanael »

delay: jo montoval jsem to sám - na tom box chladiči máš již nanesenou teplovodivou bílou pastu - to jenom připlácneš i s chladičem na procesor a je vymalováno...je to ale občas dost harakiri potom ten větrák dobře zacvaknout, je to trochu hlavolam...ale u toho ninji budeš muset ten procesor očistit a nejspíš tam nenést tu pastu sám, jak tu někdo už popisoval...

ty čtyři větráky bys mohl zapojit do redukce asi na molex (jestli má stejný napětí, nejsem elektrikář) a nebo si můžeš koupit redukci přímo na ten jeden vývod toho special. konektoru co jde z desky - já to zkoušel rozdvojit na dva a desku jsem nespálil...ta deska taky může mít přípojku pro dva nebo jeden zadní větrák, takže tam bys to mohl taky zapojit nebo z toho to rozdvojit, je víc možností...

ale garantuju ti, že jestli máš ten box dobře namontovanej, tak se ti s pc nemůže nic stát a ninja se čtyřma větrákama ti jedině sníží teplotu, takže to budeš moct nataktovat no a taky to možná potom bude mít delší životnost...

Odpovědět