Tiché PC (skříně, chladiče, ventilátory, sw monitoring)

Vše o hudbě na počítačích se systémem Windows
Odpovědět
BS

Příspěvek od BS »

delay píše:Je třeba ten výrobek porovnávat jako celek. Tedy jako pasivní blok+ventilátor. Je snad jasný, že Intel Box bude na stejný otáčky podobně tichej - hlučnej, jako AC. Rozdíl je v tom, že pořízením AC Freezeru získáš pasivní blok, kterej chladí líp než Intel box a tudíž potřebuje méně aktivního větrání, tudíž mu stačí max. 2000 RPM. Na dosažení stejně nízké teploty ale BOX potřebuje zvýšit otáčky na 3200 RPM a tím notně vzroste i jeho hlučnost. Navíc se kolikrát i s takovýmto výkonem na tu teplotu nedostane. Na vině je hlavně nekvalitní provedení pasivu a použité pasty nebo spíš hmoty.
Jasne v tomto s tebou souhlasim. Jenomze kdyz se mrknu na ty teploty co pises, tak to trochu zavani tim, ze tvuj case asi nema moc dobry flow vzduchu + deska a zdroj neodvadi dostatecne teplo, jinak si to nedokazu vysvetlit.

Ja jsem idle nekde na 31-33 stupnich, coz je o nejakej 40- 45% min, takze my box muze bezet na polovicni otacky nez tobe, coz znamena vicemen stejne jako tvuj arctic.
pokud se podivam na full load, tak ty pises 65-68 s Boxem, a ja mam nekde kolem 45 stupnu, takze mi to opte ve finale jede +- na podobnych otackach jako tobe Arctic.

Jinak zdroj mam seasonic s-12 a desku Gigabyte 965P-DS4. Zacinam mit chut si koupit nejaky lepsi chlazeni na procak, abych videl tu zmenu :]

BS

Příspěvek od BS »

Delay> kamen urazu je v tom, ze oba mame jinou desku, a ikdyz je to divny, tak chlazeni intel box se chova uplne jinak na me desce Gigabyte, nez na tvym Asusu. Ted jsem mluvil s clovekem, ktery mel stejnou desku co ja, ale prodal ji protoze v prvni revizi, tam byly nejaky problemy,, a ted ma Asus a rika taky, ze intel box mu na tom dela strasnej bordel/. podle jeho slov Gigabyte a Asus, 100 a 1.

kexik

Příspěvek od kexik »

neberte tie hodnoty z chipu dosky ako pismo svate... samotne cidlo je dioda a (konstantna!) odchylka kludne o 10°C sa da ocakavat, takze ma podla mna zmysel porovnavat len jeden pocitac pred/po nainstalovani chladica

delay

Příspěvek od delay »

kexik: Jesně že ty teploty beru s rezervou (záleží na senzorech, viz. můj další přízpěvek), opradvdu přesnou teplotu by prokázalo až důkladné měření, které je pro nás "běžné" uživatele nereálné. Na ty teploty se ale musím spoléhat, co jiného mi zbývá...? Každej SW program (SpeedFan, Everest, SenzorsView ad.) i Asus Bios ukazoval naprosto stejné hodnoty bez sebemenší odchylky, což akorát poukazuje na stabilitu... C2D umožňuje měření teploty obou jader i celku. Hodnoty jsou velmi podobné.
Naposledy upravil(a) delay dne 28 bře 2007 08:59, celkem upraveno 1 x.

delay

Příspěvek od delay »

PŘEDEM SE OMLOUVÁM ZA DLOUHÝ PŘÍZPĚVEK, snad se vyplatí číst...
BS píše:Delay> kamen urazu je v tom, ze oba mame jinou desku, a ikdyz je to divny, tak chlazeni intel box se chova uplne jinak na me desce Gigabyte, nez na tvym Asusu. Ted jsem mluvil s clovekem, ktery mel stejnou desku co ja, ale prodal ji protoze v prvni revizi, tam byly nejaky problemy, a ted ma Asus a rika taky, ze intel box mu na tom dela strasnej bordel/. podle jeho slov Gigabyte a Asus, 100 a 1.
Chápu, vypadá to jednoznačně v neprospěch Asusu, ale existuje pro to podle mě velice jednoduché vysvělení :lol:

:idea:
BS píše:...chlazeni intel box se chova uplne jinak na me desce Gigabyte, nez na tvym Asusu
Omyl, SENZORY termočidel se chovají jinak na Gigabyte a Asus deskách! Obě firmy mají senzory jiné a zřejmě jinak umístěny, tyto senzory hrají klíčovou roli pro automatické ovládání otáček těch větráků a mám pocit, že jsou i nějak napojeny na power management a dokáží zvýšit napětí (pokud je tedy v biosu toto řízení povoleno).

:idea: Při pročítání sekcí s teplotami, napájením a taktováním C2D na fóru pctuning.cz často čtu podobné tepelné hodnoty, jako mám já, ikdyž spíše malinko nižší. Okolo těch 60 - 65°C v zátěži. Proto jsem relativně v klidu. Také jsem si všiml, že hodnoty nízké (tvoje bych tam řadil) jsou zkušeným uživatelům někdy podezřelé, neboť C2D i přes svou sníženou spotřebu (65W) pěkně topí.

:idea: Nikde jsem nečetl ani neslyšel názor, že by Gigabyte byl lepší než Asus a naopak. Záleží určitě na konkrétním modelu a mě osobně se třeba líbí tohle: http://www.pctuning.cz/index.php?option ... &Itemid=43 Ale zkus se teda zamyslet nad zkušeností tvého známého. Pouhá výměna desky nemůže mít přímý vliv na teplotu CPU.

:idea: Sám si rozhodni, která z čidel měří líp a co to v globále obnáší (jestli já mám ve skutečnosti teplotu nižší nebo ty vyšší :?:), nechci se chovat patriotsky k Asusu ani být odpůrcem Gigabyte, tak to nekomentuju...

:idea:
BS píše:Jenomze kdyz se mrknu na ty teploty co pises, tak to trochu zavani tim, ze tvuj case asi nema moc dobry flow vzduchu + deska a zdroj neodvadi dostatecne teplo, jinak si to nedokazu vysvetlit.
To je pravda, už jsem to tady ale psal, že by Nexus snesl odvětrání v zadní části.

kexik

Příspěvek od kexik »

delay: vyber sw s tym nijak nesuvisi, vsetky sw zobrazuju to co z chipu ide po i2c zbernici, to je proste hex hodnota a sw ju akurat zobrazi. sw nijako neovplyvnuje funkciu cidla

delay

Příspěvek od delay »

kexik píše:delay: vyber sw s tym nijak nesuvisi, vsetky sw zobrazuju to co z chipu ide po i2c zbernici, to je proste hex hodnota a sw ju akurat zobrazi. sw nijako neovplyvnuje funkciu cidla
No tak to je snad jasný. :lol: Chtěl jsem akorát poukazovat na stabilitu, že jsem čímkoli (SW) schopen naměřit stejnou hodnotu. Možná by ses divil, ale dost lidí má problém, že třeba bios jim ukazuje něco jiného než SpeedFan nebo Everest a něco jiného zase TAT (Thermal Analysis Tool) - utilita přímo od Intelu. Jak vysvětlíš tohle?

kexik

Příspěvek od kexik »

delay píše:
kexik píše:delay: vyber sw s tym nijak nesuvisi, vsetky sw zobrazuju to co z chipu ide po i2c zbernici, to je proste hex hodnota a sw ju akurat zobrazi. sw nijako neovplyvnuje funkciu cidla
No tak to je snad jasný. :lol: Chtěl jsem akorát poukazovat na stabilitu, že jsem čímkoli (SW) schopen naměřit stejnou hodnotu. Možná by ses divil, ale dost lidí má problém, že třeba bios jim ukazuje něco jiného než SpeedFan nebo Everest a něco jiného zase TAT (Thermal Analysis Tool) - utilita přímo od Intelu. Jak vysvětlíš tohle?
nemozno... v rovnakom case? asi nie, ked bios...

delay

Příspěvek od delay »

Taky nad tím kroutím hlavou, a proto se mi zdá tohle porovnávání teplot hodně neobjektivní... (narážím hlavně na pctuning.cz, kde jsou desítky uživatelů, kteří porovnávají teploty a je to míchání jablek, hrušek a třešní... prostě hroznej maglajz). Tady u nás to jsme ještě nějak schopni podchytit.

Ale vytipoval jsem týpka co má stejnou desku jako BS a má taky podezřele nízké teploty :-)

kexik

Příspěvek od kexik »

niekedy speedfan nepozna konkretny teplotny chip a hada... moznoze to bude ono. bios by mal ukazovat spravne. na druhej strane mne ukazuje speedfan teplotu chladica 55°C a pritom nie je ani vlazny. som chemik, viem co je 55°C, nad 50 uz to v ruke neudrzis dlhsie nez par sekund
tak neviem. ze mam 60° v jadre, tomu by som veril ale to druhe cislo ee

nathanael

Příspěvek od nathanael »

já mám na jednom měřáku ve speedfanu -2°C :) asi chyba...

delay

Příspěvek od delay »

kexik: S C2D E6600 ty senzory u SpeedFanu začaly pořádně fungovat až teď s poslední verzí, jedinej rozdíl je ale, že ukazujou každý jádro zvlášť, nic víc. Jak ti SpeedFan může měřit teplotu chladiče? Leda čidlem z větráku...?

delay

Příspěvek od delay »

nathanael píše:já mám na jednom měřáku ve speedfanu -2°C :) asi chyba...
Hm, taky dobrá hodnota :-)

kexik

Příspěvek od kexik »

delay píše:kexik: S C2D E6600 ty senzory u SpeedFanu začaly pořádně fungovat až teď s poslední verzí, jedinej rozdíl je ale, že ukazujou každý jádro zvlášť, nic víc. Jak ti SpeedFan může měřit teplotu chladiče? Leda čidlem z větráku...?
proste cpu2 teplotu... asi v procaku na tom hlinikovom dekli... co ja viem kde
ale chladic je proste studeny, to je prca... a je to polomedeny zalman a na procaku mam pastu, nie zvejku, takze neverim na zly prestup tepla

delay

Příspěvek od delay »

Tak v pasivním chladiči se teplo rychle rozkládá, (zvlášť pokud se jedná o heat-pipe). Můj box je taky vlažnej a CPU má 60°C, tohle není směrodatný. Musel bych se dotknout přímo CPU a pak bych zjistil víc...

Odpovědět