"TLDR nelze nalézt" - nejde nastartovat počítač :-

Vše o hudbě na počítačích se systémem Windows
Odpovědět
Shodan

Příspěvek od Shodan »

Ivo: Jo, takovýhle "zálohy" znám. Ztratíš to CD (nebo se ti poškodí/zubem času znehodnotí) a celá záloha je ti na prd. :?
-= As we grow as unique persons, we learn to respect the uniqueness of others. =-

Kimi
Moderátor

Příspěvek od Kimi »

Dyt u ghostu je to stejny, nabootujes cd, jak jinak to chces delat? ;) Nebo tohle je cd specialne pro tu konkretni zalohu? Pak by to chtelo udelat si z nej rip a zazalohovat ho na externi disk, idealne 2x :)

Shodan

Příspěvek od Shodan »

Kermitak: Jasně že z něčeho musíš nabootovat, ale CD s ghostem si stáhneš kdykoliv... tohleto si musíš vyrobit na té zálohované mašině. (aspoň tak jsem to pochopil) Připomíná mi to DLT pásky, ze kterých nešly extrahovat data bez té správné SQL databáze. Pokud jsi přišel o tu databázi, nebo jsi ji chytře zazálohoval taky na ty pásky, tak ti byly zálohy na páskách na co? ... :twisted:
-= As we grow as unique persons, we learn to respect the uniqueness of others. =-

Ivo
Moderátor

Příspěvek od Ivo »

Tak myslím, že vhodně a spolehlivě uložit bootovací CD asi není problém když na to přijde. A nevztahuje se to na konkrétní počítač ?

Kimi
Moderátor

Příspěvek od Kimi »

Ivo: to problem je, zadne cd medium ti negarantuje, ze za rok z nej ta data jeste prectes. Ale pokud si udelas jeho zalohu na disk, pripadne vice kopii toho cd, nevidel bych v tom problem.

Ivo
Moderátor

Příspěvek od Ivo »

Tak já se z toho asi okotím :( Celý den jsem včera na tom nově čistě nainstalovaném dělal, mnohokrát i restartoval, vypnul, zase zapnul, všechno v pohodě ...

Dnes jsem zase chtěl zapnout - a objevila se hrozivá černá obrazovka: "chyba při načítání operačního systému" :evil: :( :( a furt dokola.

Včera odpoledne jsem si udělal zálohu disku i boot cd acronis (ve zkušební verzi). Tak jsem to z toho zkusil nabootovat - rozeznalo to okolní disky, našel jsem si tu zálohu a dal obnovit, proběhlo to, ale pak zase stejné hlášení. Mluvil jsem s Acronisem - říkali že ta zkušební verze boot cd nebude fungovat naplno ... Můžu jen doufat že ta záloha disku je bezchybná. Instalovat to vše znovu by byl úděsný opruz ...

Otázka je - co tyhle problémy může způsobovat ? Poškozený disk ? (nejdřív NTLDR chybí, ted nejde načíst systém). Pošlozený fyzicky nebo softwarově ? Můžu tam dát nový disk a věřit že tu acronis zálohu do něj nějak promítnu.

Mám tady CD Win XP, ale z něj přímo nabootovat systém nějak nejde - chce to bud instalovat nanovo nebo opravit instalaci (což taky trvá 40 min)

Napadá vás něco ? Už to začíná být noční můra. Už dva dny místo hraní a nahrávání řeším jen tohle .... :(

Kimi
Moderátor

Příspěvek od Kimi »

Jo, dej tam novy disk a zkus to obnovit na nej, vypada to, ze je poskozeny (hw, samozrejme, sw poskozeni disku neexistuje, jen filesystemu). BTW mas v biosu vybrany jako bootovaci ten spravny disk? (ja vim, blba otazka, ale sychr je sychr a clovek v takovymhle zmatku a blby nalade muze leccos prehlidnout)

Ivo
Moderátor

Příspěvek od Ivo »

Kermitak píše:Jo, dej tam novy disk a zkus to obnovit na nej, vypada to, ze je poskozeny (hw, samozrejme, sw poskozeni disku neexistuje, jen filesystemu). BTW mas v biosu vybrany jako bootovaci ten spravny disk? (ja vim, blba otazka, ale sychr je sychr a clovek v takovymhle zmatku a blby nalade muze leccos prehlidnout)
Jasně, BIOS je v pořádku ... tam je možnost jen CD, disketa a disk. V téhle volbě už jsem docela zručný za poslední 2 dny ...

Zároven asi odešel i ten druhý datový disk (160 GB Seagate - mám tam 2, jeden systém, sruhý data) - včera jsem si říkal že když už mám tak pěkně přeinstalováno, tak přeformátuju i tento disk. Chtěl jsem použít správce disků windows, ale ten hlásil, že ho nechce formátovat, použil jsem Partition Magic a ten za chvíli hlásil chybu ... čímž přestal být k dispozici jeho obsah. Pak jsem se vrátil k windows správci, ten nakonec hlásil že "disketa není naformátovaná" - jestli ji chci naformátovat - nechal jsem a přes hodinu to v pohodě formátovalo a při ukončení zahlásilo: "formátování nelze ukončit ..."

Takže ted přemýšlím jestli není špatně něco někde jinde ... řadič ?
Oba disky jsou Seagate a jsou tam už skoro 4 roky ...

Deska je Intel D875PBZ

Kimi
Moderátor

Příspěvek od Kimi »

Ja nejak nechapu, proc jsi chtel preformatovat datovy disk. To ze prestal byt k dispozici jeho obsah je prece logicky, kdyz jsi ho zformatoval...
Samozrejme muze byt v coudu radic, ale to je docela vzacna vec. Chapu to dobre, ze ten druhy disk byl v poradku a tys ho cvicne (?) chtel preformatovat? A kdyz ti to neslo ve windows (chtelo by to presnou hlasku, idealne screenshot, informace, ze ho windows nchtely zformatovat toho moc nerekne), zkusil jsi to v partition magicu. Byt tebou stahnu od Seagatu seatools, udelam si instalacni disketu(cd/flash) a oba disky proverim, podle vysledku bych pak resil co dal. Dalsi moznost je dat disky do jineho pocitace (pripadne, pokud mas notebook, do externi krabice na USB/firewire) a zkusit, jak se chovaji tam. Pak bych se na ne podival nejakym programem, ktery umi cist SMART data (i kdyz se na ne nelze spolehnout, vadny disk by v nich nejake indicie mit mohl) Tim zjistis, jestli je problem v disku, nebo v radici. Ale ty Seatools bych zkusil tak jako tak.
http://www.seagate.com/www/en-us/suppor ... /seatools/

Ivo
Moderátor

Příspěvek od Ivo »

Kermitak píše:Ja nejak nechapu, proc jsi chtel preformatovat datovy disk. To ze prestal byt k dispozici jeho obsah je prece logicky, kdyz jsi ho zformatoval...
Samozrejme muze byt v coudu radic, ale to je docela vzacna vec. Chapu to dobre, ze ten druhy disk byl v poradku a tys ho cvicne (?) chtel preformatovat? A kdyz ti to neslo ve windows (chtelo by to presnou hlasku, idealne screenshot, informace, ze ho windows nchtely zformatovat toho moc nerekne), zkusil jsi to v partition magicu. Byt tebou stahnu od Seagatu seatools, udelam si instalacni disketu(cd/flash) a oba disky proverim, podle vysledku bych pak resil co dal. Dalsi moznost je dat disky do jineho pocitace (pripadne, pokud mas notebook, do externi krabice na USB/firewire) a zkusit, jak se chovaji tam. Tim zjistis, jestli je problem v disku, nebo v radici.
Chtěl jsem ho přeformátovat proto, že že se na něm už snad 2 roky neptřetržitě vytvářejí, přesouvají a přemazávají hudební data, tak aby se zase začalo z čistého rámce (jistě už byl maximálně zfragmentovaný).
Windows ho nechtěly zformátovat proto, že kdysi se při reinstalaci udělal drobný přehmat a datový disk dostal písmeno C a systémový D. Windows odmítly datový disk formátovat s tím, že je systémový (i když na něm jsou pouze data). A tím že nebyl po pokusu s Partition dosažitelný myslím že nešel jakkoliv otevřít ...
Jdu zkusit ještě opravit Windows a podaří-li se, zkusím seatools. Jinak zítra jdu do nového disku a modlím se, aby záloha acronis fungovala ...

Kimi
Moderátor

Příspěvek od Kimi »

Ivo píše:Chtěl jsem ho přeformátovat proto, že že se na něm už snad 2 roky neptřetržitě vytvářejí, přesouvají a přemazávají hudební data, tak aby se zase začalo z čistého rámce (jistě už byl maximálně zfragmentovaný).
No tak priste zkus radsi defragmentaci, aspon pri ni nemusis nikam presouvat data, jako pri formatovani.
Ivo píše:Windows ho nechtěly zformátovat proto, že kdysi se při reinstalaci udělal drobný přehmat a datový disk dostal písmeno C a systémový D. Windows odmítly datový disk formátovat s tím, že je systémový (i když na něm jsou pouze data). A tím že nebyl po pokusu s Partition dosažitelný myslím že nešel jakkoliv otevřít ...
Pismena disku muzes snadno zmenit ve wokennim spravci disku.

Ivo
Moderátor

Příspěvek od Ivo »

Kermitak píše: No tak priste zkus radsi defragmentaci, aspon pri ni nemusis nikam presouvat data, jako pri formatovani.

Pismena disku muzes snadno zmenit ve wokennim spravci disku.
Příště už si na to dám pozor ... Jinak písmeno disku se u systémového změnit nedá - Windows odmítají ...

Pytkin
Moderátor

Příspěvek od Pytkin »

Ivo : vsetky disky odchadzaju .. to skorej vyzera na daky problem s doskov alebo zdrojom alebo kable ?

Alebo cas na upgrade ?

Ivo
Moderátor

Příspěvek od Ivo »

Já bych neřekl, že odcházejí, oba jsou normálně vidět a ted je instalační program windows bez problému zformátoval ... Ještě mě napadlo, že jsem včera provedl všech 24 bodů podle návodu na optimalizaci XP pro hudbu, některé z nich byly zásahy hlouběji do systému - tak jestli něco z toho to nezviklalo ? Dělal jsem to podle tohoto návodu: http://www.musicxp.net/dnn/

Upgrade - už na to myslím od léta, ale nějak se mi do toho pořád nechce :-)) No jestli to zkolabuje ještě jednou, tak asi už nebude vyhnutí ... Ještě jednou to jdu celé zčista nainstalovat ... Základní problémy s LCD atd. už mám vyřešené, tak to nebude trvat tak dlouho ted

Pytkin
Moderátor

Příspěvek od Pytkin »

Ivo : tie kroky na musicXP su v poriadku .. robim ich s kazou DAW ktoru stavam ..

Odpovědět