Elektricke rozvody, UPS a pracka site v novem studiu

Co se nevešlo do definovaných kategorií a souvisí s tvorbou hudby
Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21299
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Příspěvek od Pytkin » 15 kvě 2008 15:58

c9000 : tiez ides robit nove rozvody ? potom to neni problem ..

Uživatelský avatar
c9000
Příspěvky: 1892
Registrován: 11 úno 2008 12:37

Příspěvek od c9000 » 15 kvě 2008 16:02

no me spíš zajíma jestli to zta jedna zásuvka zvládne, když to bude nevyhnutelný tak ty ro zvody asi budou, ale rad bych abych nemusel bourat do zdí mam tam čerstvě vymalovano :(
Cimbál, Harmonium a Vozembouch.

fly_illusion
Příspěvky: 67
Registrován: 11 bře 2008 15:02

Příspěvek od fly_illusion » 15 kvě 2008 16:08

c9000 píše:ahoj , ja ted stavím svý home studijko, a podobnej problem resim, u mě je ale o moc větší, v místnosti , kde budu pusobit ma jen jednu zásuvku , a netušim jestli to všechno zapojený pojede na tu jednu, ale mam obavy že stím budou problémy, vybírat si nemužu, budu na ni mít- pc, zesík,mix,dva starý analogy, teda až je dam spravit, a další 3 synthy. a to tam ještě je mrazák!!!! pokud víte někdo co s tím poradte prosím.
c9000..........tak bez toho mrazáku to zvládne určitě, jistič bude pravdepodobne 10-16A.....a mrazák má mensi spotrebu/odber nez lednicka tak myslim ze i tak by to utahla jedna zasuvka. Problem bude s rusenim atd

Uživatelský avatar
fova
Příspěvky: 3941
Registrován: 21 říj 2004 14:52

Příspěvek od fova » 15 kvě 2008 16:09

c9000: Zalezi na tom jestli je to stary dum s 10A jistici a hlinikovymi draty ve zdi nebo novostavba s s viceamperovymi jistici a medenymi vodici.
Pokud v tom starem dome presahnes pri zapojeni vsech zarizeni tech 10A, tak ti to bude vyhazovat jistic nebo ti v horsim pripade shori elektroinstalace, pokud je spatne udelana a stara.

Zjisti si, jaky tam mas jistic a draty (odsroubuj vicko jedne zasuvky a podivej se dovnitr - na nic nesahej!) a secti si ampery vsech spotrebicu.

Kvuli brumu je vhodne mit vsechen audio gear zapojeny do jedne zasuvky. Na druhou stranu ten mrazak ti tam asi bude delat neporadek a doporucuji natahnout pro nej kabel z jine mistnosti.

Uživatelský avatar
fova
Příspěvky: 3941
Registrován: 21 říj 2004 14:52

Příspěvek od fova » 15 kvě 2008 16:12

Pytkin píše:fova : zavisi ako seriozne to chces riesit . trebars ta zem by mala byt v zemi v troch bodoch a spolu spojene .. pod rozvadzacom sa vyraba vacsinou nulova hladina , kde sa to vsetko spoji a posle do rozvadzaca ako zem ..

samostatne okruhy su samozrejmostou .. mozes to mat ale spravene seriozne tak , ze si das oddelovacie trafo .. pripadne k nemu UPS .. a to si das naspat do rozvadzaca .. a z neho istice do zasuviek , ktore idu do domu .. zasuvy oznacis inou farbou .. ktore su ciste a UPSkovane .. V studiu mame dokonca 3 druhy zasuviek .. jedna normalna , jedna UPSkovana .. a jedna na bordel ala vysavac ..
Pytkine, tohle me hodne zajima. Nemel bys nejake fotecky vasi rozvodne skrine, kde mate tu UPS a oddelovaci trafo?

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21299
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Příspěvek od Pytkin » 15 kvě 2008 16:12

dalsia vec je , ci s tou jednou zasuvkou su na okruhu dalsie v inych izbach , cela kuchyna atd .. aj to sa moze stat .. proste nejde o jednu zasuvku ale o cely retazec , co tam je .. neda sa to jednoznacne povedat ..

Uživatelský avatar
Deekay
Příspěvky: 281
Registrován: 23 dub 2008 19:34

Příspěvek od Deekay » 15 kvě 2008 16:14

c9000:

treba pozret aky istic je na tu zasuvku a ci do toho isteho idu aj nejake ine zasuvky,
k vykonovej stranke:
najsilnejsi domovy istic ma tusim 16A (a za predpokladu ze cela elektroinstalacia je dimenzovana spravne) to znamena ze nanho mozes mat zapojene spotrebice o vykone 3680W (ale samozrejme sa tam nezaratavaju narazove napatia a prudy ktore moze okamihovy vykon aj zdvojnasobit, napr take trafo ked zapnes spravi obrovsky prudovy impulz)

k ruseniu:
ak mas na ten isty istic (resp, fazu; predpokladam ze v mas vsetko na jednej faze) zapojene aj domace spotrebice, moze to byt dost velky problem, mne sa casto stavalo ze aj zla lampa vytvarala otrasne rusenie!
preto sa zapajaju studiove pristroje na inu fazu aby si eliminoval vplyvy inych pristrojov ktore nie su setrne k napajacej sieti a vytvaraju svojou prevadzkou rusenie (pracky, truby, vysavace...)

idealne by to bolo ako tu uz niekto pisal: vsetko zo studia len na jednu fazu
ak sa to neda, potom to skusit cele napajat z jedenj velkej UPSky s oddelovacim transformatorom a nemal by byt problem, akurat s cenou :)

edit: no zas som pomaly :)
Naposledy upravil(a) Deekay dne 15 kvě 2008 16:16, celkem upraveno 1 x.
http://www.danokrnac.sk , http://www.automix.sk , http://www.myspace.com/thebadplayer
MIKROFÓNY: AKG C12A , Sennheiser MD421, Neumann M7 a plno iných starín
ZVUKOVKA: Focusrite Saffire 6 USB, NI Rig Kontrol 2 (Guitar Rig native)
MONITORY:Fostex PM1 MKII

Uživatelský avatar
fova
Příspěvky: 3941
Registrován: 21 říj 2004 14:52

Příspěvek od fova » 15 kvě 2008 16:15

Wohma píše:Myslim, ze nejlepsi bude obetovat nejaky ten peniz a pozvat si odbornika minimalne na konzultaci... Lepe pak i na samotnou realizaci :)
Rozvody nam bude navrhovat odbornik, ale chtel bych mu do toho kecat s ohledem na to studio. Urcite ho ani nenapadne davat nam tam oddelovaci trafo a UPS, pokud ho o to nepozadam.

Jeste jedna vec. Existuje nejaka zarucena ochrana proti blesku?
Myslim, ze jsme to tady kdysi v jednom tematu ohledne UPS resili a zaver byl ten, ze jedina spolehliva ochrana je vytahovat spotrebice ze zasuvek.
Pamatuji si to dobre?

Uživatelský avatar
dano
Příspěvky: 3364
Registrován: 13 kvě 2005 20:37

Příspěvek od dano » 15 kvě 2008 16:17

Pytkin píše:dalsia vec je , ci s tou jednou zasuvkou su na okruhu dalsie v inych izbach , cela kuchyna atd .. aj to sa moze stat .. proste nejde o jednu zasuvku ale o cely retazec , co tam je .. neda sa to jednoznacne povedat ..
presne tak... kym budem prerabat elektrinu to mam spravene tak, ze v celom byte nemam na okruhu kde je zapojene DAW nic ine. aj v kuchyni mam radsej chladnicku cez predlzovacku danu do vzdialenejsej zastrcky... proste treba obehnut byt skusackou a zistit ako mas spravene okruhy...
Naposledy upravil(a) dano dne 15 kvě 2008 16:22, celkem upraveno 1 x.

Uživatelský avatar
Deekay
Příspěvky: 281
Registrován: 23 dub 2008 19:34

Příspěvek od Deekay » 15 kvě 2008 16:20

fova:
ano s bleskom je to tak
pokial je spotrebic upskou galvanicky oddeleny to len znizuje sancu ze sa poskodi, ale vsetko zalezi na konstelacii hviezd, ak impulz stihne roztavit poistku, alebo znicit kabel v trafe, alebo sieti, predtym ako sa dostane k spotrebicu tak sa mu nic nemusi stat
ak sa tak nestane moze ho aj znicit
http://www.danokrnac.sk , http://www.automix.sk , http://www.myspace.com/thebadplayer
MIKROFÓNY: AKG C12A , Sennheiser MD421, Neumann M7 a plno iných starín
ZVUKOVKA: Focusrite Saffire 6 USB, NI Rig Kontrol 2 (Guitar Rig native)
MONITORY:Fostex PM1 MKII

Uživatelský avatar
fova
Příspěvky: 3941
Registrován: 21 říj 2004 14:52

Příspěvek od fova » 15 kvě 2008 16:20

Deekay píše: idealne by to bolo ako tu uz niekto pisal: vsetko zo studia len na jednu fazu
ak sa to neda, potom to skusit cele napajat z jedenj velkej UPSky s oddelovacim transformatorom a nemal by byt problem, akurat s cenou :)

edit: no zas som pomaly :)
Jestli to chapu spravne, tak pro minimalizaci ruseni domacimi spotrebici mam dve moznosti:
1. Dat studio na samostatnou fazi
2. Do jedne zasuvky pichnout UPS s oddelovacim trafem a tim napajet studio.

Ok?

A dela UPS nebo oddelovaci trafo hluk, aby musely byt umistene mimo studio?

fly_illusion
Příspěvky: 67
Registrován: 11 bře 2008 15:02

Příspěvek od fly_illusion » 15 kvě 2008 16:21

fova píše:
Wohma píše:Myslim, ze nejlepsi bude obetovat nejaky ten peniz a pozvat si odbornika minimalne na konzultaci... Lepe pak i na samotnou realizaci :)
Rozvody nam bude navrhovat odbornik, ale chtel bych mu do toho kecat s ohledem na to studio. Urcite ho ani nenapadne davat nam tam oddelovaci trafo a UPS, pokud ho o to nepozadam.

Jeste jedna vec. Existuje nejaka zarucena ochrana proti blesku?
Myslim, ze jsme to tady kdysi v jednom tematu ohledne UPS resili a zaver byl ten, ze jedina spolehliva ochrana je vytahovat spotrebice ze zasuvek.
Pamatuji si to dobre?
Tak spolehlivost tohoto způsobu je 100%. Jinak bys musel mít obvod 3x jištěn přepětovou ochranou a i to nemusí byt 100%.

Já osobne mam jednu prepetovou ochr a dve prodluzky s vypinacem a odrusoavcimi filtry....jedna na napajeni pc atd a druha na monitory, samplery, synth a td

Uživatelský avatar
Deekay
Příspěvky: 281
Registrován: 23 dub 2008 19:34

Příspěvek od Deekay » 15 kvě 2008 16:25

fova píše:[Jestli to chapu spravne, tak pro minimalizaci ruseni domacimi spotrebici mam dve moznosti:
1. Dat studio na samostatnou fazi
2. Do jedne zasuvky pichnout UPS s oddelovacim trafem a tim napajet studio.

Ok?

A dela UPS nebo oddelovaci trafo hluk, aby musely byt umistene mimo studio?
ano presne tak,
ta prva moznost je lepsia ale ta druha je zas lahsie realzovatelna
tie UPSky su dost drahe (pri velkom vykone co s najvacsou pravdepodobnostou budes potrebovat) a vacsinou maju nejake normy na hluk ale nemas istotu ze ti to bude vyhovovat, takze perspektivne by som ju umiestnil mimo studia
potom ale budes muset mat zrejme dlhy kabel, to by nemuselo vadit ale vzdy je lesie mat co najkratsi

ja mam jedno stare oddelovacie trafo ktore je velmi hlucne a miestami sa hlucnost zvysi takze som ho musel dat na druhu stranu steny :D
tie trafa budu casom vzdy len hlucnejsie...

edit: a idelane - vlastna faza a este napajat veci cez upsku s oddelovacim trafom, ale to uz kostuje zvytocne vela
http://www.danokrnac.sk , http://www.automix.sk , http://www.myspace.com/thebadplayer
MIKROFÓNY: AKG C12A , Sennheiser MD421, Neumann M7 a plno iných starín
ZVUKOVKA: Focusrite Saffire 6 USB, NI Rig Kontrol 2 (Guitar Rig native)
MONITORY:Fostex PM1 MKII


Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21299
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Příspěvek od Pytkin » 15 kvě 2008 16:51

fova píše:
Wohma píše:Myslim, ze nejlepsi bude obetovat nejaky ten peniz a pozvat si odbornika minimalne na konzultaci... Lepe pak i na samotnou realizaci :)
Rozvody nam bude navrhovat odbornik, ale chtel bych mu do toho kecat s ohledem na to studio. Urcite ho ani nenapadne davat nam tam oddelovaci trafo a UPS, pokud ho o to nepozadam.

Jeste jedna vec. Existuje nejaka zarucena ochrana proti blesku?
Myslim, ze jsme to tady kdysi v jednom tematu ohledne UPS resili a zaver byl ten, ze jedina spolehliva ochrana je vytahovat spotrebice ze zasuvek.
Pamatuji si to dobre?
Elektrikar mi hovoril , ze ked buchne blesk v blizkosti (alebo rovno do domu) , tak nepomoze nic a vsetko odide .. hold treba byt poisteny ..

Odpovědět