Elektricke rozvody, UPS a pracka site v novem studiu

Co se nevešlo do definovaných kategorií a souvisí s tvorbou hudby
Uživatelský avatar
fova
Příspěvky: 3941
Registrován: 21 říj 2004 14:52

Elektricke rozvody, UPS a pracka site v novem studiu

Příspěvek od fova » 15 kvě 2008 09:30

Stavime novy dum, kde bude jedna mistnost vyclenena na studio a brzy budeme pokladat el. rozvody.

Kdo tomu rozumite, poradte mi, jak provest rozvody ve studiu, abych minimalizoval riziko brumu a ruzne ruseni a zaroven chranil zarizeni pred prepetovymi spickami a znicenim bleskem.

Nejsem elektrotechnik, takze prosim polopaticky :-)

Diky
Naposledy upravil(a) fova dne 16 kvě 2008 00:53, celkem upraveno 1 x.

Uživatelský avatar
Ivo
Moderátor
Příspěvky: 11516
Registrován: 19 črc 2003 06:02

Příspěvek od Ivo » 15 kvě 2008 10:35

Ted to taky řeším (dodatečně). Z toho co jsem se dozvěděl od experta, vyplývá, že v samotných rozvodech to není (ty se nedají udělat "lépe" nebo bez rušení), ale je třeba to pak doplnit oddělovacím trafem/"pračkou" elektřiny + kvalitní UPS

Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12152
Registrován: 08 bře 2004 13:43

Příspěvek od kexik » 15 kvě 2008 11:33

no, lepe sa daju spravit, v zmysle spravit poctivo, hlavne poriesit a skontrolovat prizemnenie k skutocnej zemi. uz sa to tu diskutovalo, a ktosi tu tomu celkom rozumel... ja mam v tejto veci dost vagne vedomosti
to ale plati o elektrike v celom baraku, aj pre bezny zivot je dobre to mat spravene ok

Uživatelský avatar
pateson
Příspěvky: 335
Registrován: 26 lis 2006 18:06

Příspěvek od pateson » 15 kvě 2008 11:59

Asi bych nechal pro studio zcela samostatný okruh - fázi
Ale jináč su Moravák

nunu
Příspěvky: 1559
Registrován: 23 úno 2003 18:56

Příspěvek od nunu » 15 kvě 2008 12:38

pokud bych to delal ja, urcite bych si nechal udelat zasuvky jak je bezne a k tomu okruh ktery by byl galvanicky oddeleny. Ale neni to levna zalezitost. Vyhoda je v tom, ze trafo muze byt v miste kde nevadi jeho hluk.

Uživatelský avatar
fova
Příspěvky: 3941
Registrován: 21 říj 2004 14:52

Příspěvek od fova » 15 kvě 2008 12:39

Ivo píše:Ted to taky řeším (dodatečně). Z toho co jsem se dozvěděl od experta, vyplývá, že v samotných rozvodech to není (ty se nedají udělat "lépe" nebo bez rušení), ale je třeba to pak doplnit oddělovacím trafem/"pračkou" elektřiny + kvalitní UPS
I s rozvody se da neco udelat. Muzes mit studio na samostatnem okruhu, na kterem nejsou domaci spotrebice jako lednicka, pracka, ktere mohou nadelat pri nahravani peknou paseku.

Co se tyce te pracky/ups, mas uz, Ivo, tip na nejake konkrtetni produkty?

Uživatelský avatar
fova
Příspěvky: 3941
Registrován: 21 říj 2004 14:52

Příspěvek od fova » 15 kvě 2008 12:41

nunu píše:pokud bych to delal ja, urcite bych si nechal udelat zasuvky jak je bezne a k tomu okruh ktery by byl galvanicky oddeleny. Ale neni to levna zalezitost. Vyhoda je v tom, ze trafo muze byt v miste kde nevadi jeho hluk.
Jak by to bylo prakticky? Nekde ve vedlejsi mistnosti pichnu do zasuvky oddelovaci trafo a do nej zapojim prodluzovacku, kterou privedu do studia?

Uživatelský avatar
fova
Příspěvky: 3941
Registrován: 21 říj 2004 14:52

Příspěvek od fova » 15 kvě 2008 12:42

pateson píše:Asi bych nechal pro studio zcela samostatný okruh - fázi
Co mi to prinese? Neni to zbytecny luxus mit jednu mistnost samostatne?

Uživatelský avatar
fova
Příspěvky: 3941
Registrován: 21 říj 2004 14:52

Příspěvek od fova » 15 kvě 2008 12:43

kexik píše:no, lepe sa daju spravit, v zmysle spravit poctivo, hlavne poriesit a skontrolovat prizemnenie k skutocnej zemi.
Myslis zakopat desku do zeme a k ni privest uzemneni ze zasuvek?
To budeme mit.

Uživatelský avatar
pateson
Příspěvky: 335
Registrován: 26 lis 2006 18:06

Příspěvek od pateson » 15 kvě 2008 13:19

fova píše:
pateson píše:Asi bych nechal pro studio zcela samostatný okruh - fázi
Co mi to prinese? Neni to zbytecny luxus mit jednu mistnost samostatne?
Tož to mě tak napadlo z mým malých zkušeností. Třeba to umožní částečně oddělit jiné zdroje rušení z baráku, ale možná plácám nesmysly.

Mrkni sem, pokud to již neznáš

http://diskuse.elektrika.cz/index.php
Ale jináč su Moravák

Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12152
Registrován: 08 bře 2004 13:43

Příspěvek od kexik » 15 kvě 2008 13:30

fova píše:
kexik píše:no, lepe sa daju spravit, v zmysle spravit poctivo, hlavne poriesit a skontrolovat prizemnenie k skutocnej zemi.
Myslis zakopat desku do zeme a k ni privest uzemneni ze zasuvek?
To budeme mit.
to je mi jasne, ze to budete mat, to totiz mat musite... otazka je, kde sa ten drot k tej doske pripoji, aky tlsty je ten drot, ako hlboko je zakopana, a aka velka je ta doska, atd. na tychto veciach zvyknu elektrikari setrit, lebo veia ze svetla aj chladnicka funguju bez toho, a zapoja to len preto ze je to v projekte, ale casto ani riadne nerozumeju, ze preco

Wohma
Příspěvky: 1656
Registrován: 05 říj 2007 08:30

Příspěvek od Wohma » 15 kvě 2008 13:41

Myslim, ze nejlepsi bude obetovat nejaky ten peniz a pozvat si odbornika minimalne na konzultaci... Lepe pak i na samotnou realizaci :)

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21299
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Příspěvek od Pytkin » 15 kvě 2008 13:45

fova : zavisi ako seriozne to chces riesit . trebars ta zem by mala byt v zemi v troch bodoch a spolu spojene .. pod rozvadzacom sa vyraba vacsinou nulova hladina , kde sa to vsetko spoji a posle do rozvadzaca ako zem ..

samostatne okruhy su samozrejmostou .. mozes to mat ale spravene seriozne tak , ze si das oddelovacie trafo .. pripadne k nemu UPS .. a to si das naspat do rozvadzaca .. a z neho istice do zasuviek , ktore idu do domu .. zasuvy oznacis inou farbou .. ktore su ciste a UPSkovane .. V studiu mame dokonca 3 druhy zasuviek .. jedna normalna , jedna UPSkovana .. a jedna na bordel ala vysavac ..

fly_illusion
Příspěvky: 67
Registrován: 11 bře 2008 15:02

Příspěvek od fly_illusion » 15 kvě 2008 15:36

kexik píše:
fova píše:
kexik píše:no, lepe sa daju spravit, v zmysle spravit poctivo, hlavne poriesit a skontrolovat prizemnenie k skutocnej zemi.
Myslis zakopat desku do zeme a k ni privest uzemneni ze zasuvek?
To budeme mit.
to je mi jasne, ze to budete mat, to totiz mat musite... otazka je, kde sa ten drot k tej doske pripoji, aky tlsty je ten drot, ako hlboko je zakopana, a aka velka je ta doska, atd. na tychto veciach zvyknu elektrikari setrit, lebo veia ze svetla aj chladnicka funguju bez toho, a zapoja to len preto ze je to v projekte, ale casto ani riadne nerozumeju, ze preco
To na co se ptas jsou zakl. znalosti ze oboru elektrikar silnoproud.....
Tou deskou ktare se zakope jsou spise pásky (asi 3 cm široké a 3 mm tlusté) kovu ktere tvori uzemneni celeho domu. Jsou uloženy 70-80 cm pod zemí a "drát" který spojí pásky se zásuvkou přes rozvaděč by měl mít průřez 6 mm2.
Samozřejmě radu od odborníka pro danou situaci či zapojení doporučuji.

Uživatelský avatar
c9000
Příspěvky: 1892
Registrován: 11 úno 2008 12:37

Příspěvek od c9000 » 15 kvě 2008 15:53

ahoj , ja ted stavím svý home studijko, a podobnej problem resim, u mě je ale o moc větší, v místnosti , kde budu pusobit ma jen jednu zásuvku , a netušim jestli to všechno zapojený pojede na tu jednu, ale mam obavy že stím budou problémy, vybírat si nemužu, budu na ni mít- pc, zesík,mix,dva starý analogy, teda až je dam spravit, a další 3 synthy. a to tam ještě je mrazák!!!! pokud víte někdo co s tím poradte prosím.
Cimbál, Harmonium a Vozembouch.

Odpovědět