Záleží na tom, co tazatel pokládá za studio. Ono všemožnejch kumbálků, pracovniček, zkušeben vybavenejch pro "nahrávání" a ložnic samo extrémně přibylo, ale studia tj. opravdový studia, kde se dá točit najednou aspoň souprava, basa, kytary, maj třebas aspoň slušnej baby grand neustále ubejvaj. Neni měsíc abych nezaznamenal oznámení o tom, že nějaký studio třebas z 80. let definitivně zavřelo. Jednou za třebas tři čtyři roky pak velký studio pro filmovou hudbu je předělaný na kanceláře... Spíš se to stěhuje do amatérský formy, než že by bylo přestudiováno.
Je ale fakt, že už tak dva roky nazpět jsem si všimnul pár lidí kolem sebe, co přepadla strašlivá skepse, dost možná znechucení a na zvukovou branži se úplně vykašlali. Začli prostě dělat něco jinýho. Nepomohly drahý cajky co si nakupovali, vůle a motivace postupně uvadala a uvadala až se to jednoho dne zlomilo a skončili. Známej se vyprd na mastering, protože jediný co dělal resp. 99,9 procent zakázek bylo rvát všechno mega nahlas. Jinej mi vyprávěj storku jak šest hodin vybíral v postprodukci cvaknutí pračky při zapnutí, za neuvěřitelně zasvěcenýho a odbornýho dohledu nějakejch čtyř pitomců z reklamky. Nebo hezká věc, jak se při placení objevil klient s polovinou dohodnutý sumy v ruce a dvouma obříma ukáčkama. Kolega teď dodělává jednu písničku půl roku, pro nějakýho "maldýho talentovanýho" exota, kterej naprosto neví co chce a ukazoval mi 32 stránek emailů. Já jsem kdysi přijal zakázku na desku, kde jsem měl jenom nabírat asi 14 dní rytmiku a kytary a když ten nástupce viděl workflow klienta, tak na mě hodil všechno včetně zpěvů a dělali jsme to čtyři měsíce. Tim chci říct, jak už tady nastínil Matucha, někteří klienti... To mnohdy nevyrovná ani super extra vybavení, studio, prostor, nástroje nebo neomezenej budget. Práce je dost, ale dobrý práce a předevšim dobrý, dobře placený práce je málo.