SAE - skola pro zvukare

Co se nevešlo do definovaných kategorií a souvisí s tvorbou hudby
Odpovědět
TOM-Thak

Příspěvek od TOM-Thak »

Ja sem udelal na famu rozbor filmu Tmavomodry Svet .. 2. svetovka CR Film.
Po hudebni strance sem doma splacal dilo kde korespondovala hudba s dejem .. a byl to vystrizek z hrorove sceny klasicky zvuky smycce apod. kde to kradovalo az do faze kdy byla oběť dostizena :D uz ani nevim jak sem to pojemnoval ale snazil sme se to udelat trosku realne.. ruchy apod.

MonkeyFighter

Příspěvek od MonkeyFighter »

TOM-Thak:jako letos? ja delal tenkrat na zapade...a jako zvukovku tenisovej turnaj usima tenisovyho micku:))

pak napis esi des do druhyho dystak se tam potkame;)

btw.:nejvetsi sranda je cast hudebni zkousky kde te otocej zadama k !!!totalne rozladenymu klaviru!!! a pak brnkou na nejakou klapku a ty se mas potom trefit jaká to byla:D

elektri

Příspěvek od elektri »

TOM-Thak, MonkeyFighter : pánové, nechcete dát k poslechu a ukázce aspoň kousek Vašich prací ??? ne že bych chtěl na FAMU, ale to o čem píšete bych rád omrknul.

"tenisovej turnaj usima tenisovyho micku:))"
.........to musí být extra zajímavé

MonkeyFighter

Příspěvek od MonkeyFighter »

este to neni upe hotovy ale do stredy musi bejt, pak to sem nahodim...
co sem delal minulej rok byla takova sracka ze to sem nehodim pac se za to stidim:)

TOM-Thak

Příspěvek od TOM-Thak »

ty jo omrknu to panove.. normalne ted makam, ale ze bych to zase zkusil.. prijimacky ? :)) no ja mam hudebni sluch co se tyce reprodukce skladeb docela dobrej pac na podruhy vetsinou trefim co nekde slysim.. nekdy na poprve.. samozrejme relativni sluch absolutni ne .. notu ti nereknu :D
ale prehraju .. jinak FAMU je zabijacka no .. neuvazuje nekdo o tom písku? znamej tam je..

Brooklyn / juanita juarez
Profesionál

Příspěvek od Brooklyn / juanita juarez »

TOM-Thak píše:
Pardon panove, ale Integraly, Derivace, Logaritmy to je ucivo stredni skoly..
...no vidis, ja vetsinu z tyhle cinstiny neovladam. to bude tou SPS, resp. gymplem :]

fantozzi

Příspěvek od fantozzi »

:-) ja to taky neovladam, snazili se to do me nacpat na gymplu i na vysoke, bez uspechu :-)

aum generator

Příspěvek od aum generator »

bassline píše:Zvukovy inzinier je siroky pojem...a stale nerozumiem kde budes pri dabingu, ozvucovani filmov, spotov, nahravani, strihani a pod. pouzivat tie zlozite matematicke vety a odvodzovania ktore sa tam ucia...

...ked mas trebars nahrat nejaky zvuk z ulice a spracovat ho, tak tvoje schopnosti nezavisia od toho ci rozumies zlozitym matematickym vetam a odvodzovaniam...jasne ze ovladat pristroj ktorym to nahravas a rozumiet jeho funkciam musis, ale do detailov chapat ako pracuje kazda jedna suciastka a na akych matematickych vetach to funguje, to je predsa zalezitost tych, ktori tieto zariadenia vyrabaju...
tie vety a dokazy vacsinou clovek po odchode zo skoly zabudne, no prave tie vety a dokazy su dobre na to ze clovek tie veci a niektore zakladne principy pochopi do hlbky, a toto pochopenie uz ostane navzdy a toto pochopenie/chapanie je podla mna celkom dolezite.

ked clovek robi s digitalnym zvukom tak by mal vediet ze ako to vlastne funguje / na com je to zalozene. dost o inom ako nejake naivne predstavy (ktore evidentne vacsina ludi a zvukarov ma)

(aj ked netusim ze co presne ucia na famu...no matika imho este nikomu neuskodila)

je pravda ze tie programy a stroje zvukar len pouziva a mozno na to nepotrebuje vediet ze co robi kazda suciastka, ale ked ich ma pouzivat efektivne tak by mal minimalne priblizne vediet ako to funguje. a to v digitalnom zvuku bez matiky nepochopis ani ako funguje nahravanie, nepochopis napr, ze tvar tej nahranej zvukovej vlny nevyzera ako tie zaznamenane body/sample zvuku pospajane ciarov, aj ked ti to tak sound forge kresli.

podobne ako ked niekto jazdi rally tak mu pomoze vediet ze ako to auto vlastne funguje aby ho mohol co najefektivnejsie vyuzit.

aj ked urcite sa moze clovek naucit aj metodou pokus/omyl, no ajtak mi to o com pisem hore prijde rozumnejsie a prijde mi to uplne ok ze zvukarov ucia nejaku jednoduchu matiku.

TOM-Thak

Příspěvek od TOM-Thak »

fantozzi píše::-) ja to taky neovladam, snazili se to do me nacpat na gymplu i na vysoke, bez uspechu :-)
hehe a proto rikam, ze vejska je ti na dve veci.. :) resp. ten papir je dobra vec, ale studovat nekde 5let neco, co te nebavi a pak este zjistit, ze nic neumis to je docela smutny :)

fantozzi

Příspěvek od fantozzi »

TOM-Thak píše:hehe a proto rikam, ze vejska je ti na dve veci.. :) resp. ten papir je dobra vec, ale studovat nekde 5let neco, co te nebavi a pak este zjistit, ze nic neumis to je docela smutny :)
Hehe, proto zkouším, zabalil jsem už druhou vysokou, co mě nabavila a na jaře zkusím dálkově třetí a asi poslední. Aspoň na pár let... :-)

fantozzi

Příspěvek od fantozzi »

-> aum generator: když mi to soun forge prekrelsi tak, abych tomu rozumnel bez profesury z matiky, k cemu to pak tak nutne potrebuju? A tak je to u vseho. Jestli mam analogovej crossover, nebo nejakyho lema, to je putna, potrebuju znat postupy a tvrdim, ze prumerne zvukarsky nadanej clovek co nevidet v praxi pochopi co ktera masinka dela. No, jak jsem zastance digitalu, tak zrovna na analogovej crossover nedam dopustit, pac jakmile jsme poridili toho lema, tak dynamika sla do haje a tak se poridila dalsi krabicka (digitalni), ktera to dohani. A taky netusim jak presne ten procesor funguje. Staci kdyz vim - timhle ridis pmer basu/vysek a timhle michas pomer suchyho/procesovanyho signalu. Ok, i kdyz budu vedet jak to ta masinka pocita, stejne ty pomery budu muset vyzkouset, nebo ne?

dj-bobr

Příspěvek od dj-bobr »

elektri píše:"tenisovej turnaj usima tenisovyho micku:))"
.........to musí být extra zajímavé
Sorry za OT, ale tahle hláška mi strašně připomíná jednu experimentální nahrávku z English Campu - http://www.worship59.com/haluze/tenisfinal.mp3 :)
Nahráváno "na pusu", byla to hodně velká haluz, taky co dělat ve tři ráno ve studiu, když se nechce spát a nechce ani zpracovávat nahrávky :)

ECSON WALDES
Profesionál

Příspěvek od ECSON WALDES »

Ja mam vystudovanou elektrotechniku, a nemuzu rict ze by mne to nejak obohatilo. Jasne, chapu velmi slusne jak funguji analogovy i digitalni technologie, rekneme i v elementarnejsich detailech, ale nevim jestli je kv tomu nutny vystudovat elektro obor. Ta skola mi vpodstate pro moji profesi pri praci ve studiu moc neprinesla. To ale taky nebylo ukolem moji skoly - tim jenom reaguju na ta doporuceni vystudovat radej elektro nez hudebni skolu.

Co se FAMU tyce, tak tam si dejte pozor nato aby jste nemeli uvedenu historii v nejakym studiu apod kde jste ziskali "praxi". Pokud tuhle informaci nekdo zmini s predstavou ze si tim nahonil kladnej bod, tak je rovnou vyskrtnut ze seznamu. Oni odmitaj lidi ktery uz mak nejaky audio zkusenosti v oboru. Nato velkej pozor!!!

Krom toho tahle skola z vas velkyho zvukare ani nahodou neudela. Pracoval jsem s nekolika FAMU absolventama, teda pardon, ale pekny kopyta, byl jsem zdesenej tim co se "naucili". Oni na FAMU ziskaj cit a naucej se vnimat spojeni obraz+zvuk, ale nikdo je nenauci michat a orientovat se v technice.

Z meho pohledu ja ta skola supr jen vtom, ze se tam clovek potka se spoustou stejne starejch lidi kteri budou za cas pracovat v oboru a se kterejma muze profesne rust a dostane se tak jednodusej k zakazkam ktery lidi mimo tuto skupinu jen tak neutrhnou.

Ale tim je myslena oblast film, tv, rozhlas, postprodukce. Zapomente ze si odnesete kontakty nebo zkusenosti pro michacku HC rock bandu, nebo zvukarsky forky pro Jungel ci HipHop...

.

dj-bobr

Příspěvek od dj-bobr »

Abych taky uvedl relevantní příběh - já mám za sebou elektro průmyslovku (SPŠE Ječná) a ta škola mi do muziky leccos dala, samozřejmě z technického pohledu :) (nepočítaje sborový zpěv "Pochodu rudých námořníků" při slavnostním pomaturitním průchodu školou a řev po maturitní chlastačce :D). Pak jsem šel na ČVUT FEL, protože jsem si tehdy bláhově myslel, že mě obohatí v praktičtější elektronice a že si rozšířím obzor v tématech, která mě zajímají (audio, vf technika, počítače). Po půl roce jsem zjistil, že to prostě není škola pro mě. Hledal jsem v CZ školu, kterou bych si mohl finančně dovolit utáhnout a přitom mi něco dala, leč nenašel jsem ji. Co já chci dělat, je se zvuku jakkoliv věnovat - hraju na všelijaký nástroje, dřív jsem i komponoval, mám docela dobrý uši a hudební cit, tak zkouším nějaký ten mix a nahrávání a hraju si s masteringem, není to pořád ono :) ale pořád si čím dál tím víc myslím, že v tomhle se člověk primárně zdokonaluje _zkušenostmi_ a dost taky experimentováním.

Unique

Příspěvek od Unique »

vysoke skoly su vzdy len o papieroch a kontaktoch na ludi podobne zameranych a zmyslajucich... samozrejme, ak ma skola dobrych a ochotnych ucitelov, nikomu nic nebrani, aby si za nimi skocil a prekonzultoval s nimi co ta zaujma a dostat iny pohlad na danu vec, popripade ta trochu stuchne spravnym smerom... viem z vlastnej skusenosti...

Odpovědět