syncro píše:Napadlo někdy vaše "idealistické křídlo", že narozdíl od místní naivně-nekomerčně-intelektuální scény je spousta míst, kde je hudba normální řemeslo a ty lidi se tím opravdu živí? Nahrával jsem se zpěváky, pro které byla hudba poukázkou na cestu z ghetta. Když se narodíš na takovémhle místě, máš zhruba čtyři možnosti - celý život v dost nedůstojné porobě, krátká kariéra hustlera, kariéra hudebníka a mizivé procento případů lidí, kteří se vlastní pílí vypracují jinak. Peníze od producenta těmhle lidem pomáhají důstojně žít a živit rodinu. Producent vydělává peníze prodejem nahrávky (a samozřejmě na tom vůbec není škodný, ale tak to tam funguje). Za nahrávku mu platí peníze ti, kdo ji chtějí poslouchat. Co se asi stane, když si ji stáhnou bez placení? Artista na konci prostě nemá na živobytí a může jít hustlit... Na jedné straně jsou samozřejmě všichni rádi, že jejich hudbu poslouchá spousta lidí, ale když u toho umírají hladem (a mnohdy nejen obrazně), tak jim to na idealismu moc nepřidá... Tohle není svět velkých korporací a nikdo se v něm nesnaží budovat novou totalitu. Takže vaše salónně levicové přesvědčení (které respektuji a neříkám to nijak pejorativně) tady naráží na poměrně drsnou realitu...
Mě osobně je jedno, jestli si někdo moji hudbu stahuje. Ale já se můžu slušně živit něčím jiným a muziku mám jako koníčka. ACTA a jakékoli další redundantní omezování svobody nepodporuji, ale dávám ke zvážení, jestli je potřeba si omlouvat krádež tím, že je to vlastně boj za svobodu a přidávat k tomu všechny ty dialektické demagogie. Není náhodou svobodou každého, jestli za výsledky své práce chce materiální odměnu a nebo je dá lidstvu volně k dispozici? Kdo jste, abyste za něj tohle rozhodli... Já tohle považuji za zásadní disrespect, bomboclaat.
Netvrdím, že nemáte svoji pravdu a rozhodně se nestavím na stranu nějakých hudebních mafií, ale zkuste se oprostit ze škatulky "hudbu dělají obývákoví nadšenci jako já z přetlaku radosti a inspirace" a popřemýšlejte nad tím, co jsem napsal. Boom!
Jen můj názor, Saša
premyslim(predpokladam ze se to tyka i me kdyz oslovujes idealisticke kridlo:) a nevidim nikde rozpor s tim co jsem napsal(popisoval jsem realne funkci system kterej dokaze dostat penize k autorum a imho lip nez jak je to dnes kdyby se stal hlavnim systemem prodeje, coz si myslim ze stejne driv nebo pozdeji prijde)..naprosto souhlasim s tim co pise ivo a ted ty aby si kazdy stanovil jestli chce svoje veci davat zadarmo nebo prodavat a zakolik... plne to respektuju...
ve skatulce "hudbu dělají obývákoví nadšenci jako já z přetlaku radosti a inspirace" nejsem coz uz jsem popisoval vejs, myslim ze tenhle system muze fungovat od tech nejmensich lokalnich kapel ktery se jenom prizivujou po popstars...a kradez si bojem za svobodu rozhodne neomlouvam, sice souhlasim s dendym, pytkinem a spol ze zkopirovani dila neni totez co kradez, ale porad si myslim ze je to spatne..jak tady ivo daval priklad s tramvaji to je presne ono...rekli by jste jizde na cerno kradez? stahovani je prave spis ta jizda na cerno. ale to je jen slovickareni, to asi neni to podstatny
zkratka v jinym systemu prodeje vidim prunik presne mezi tim nasim idealem a tvoji drsnou realitou.