teoria okolo kompresorov
teoria okolo kompresorov
nie je tu niekde tema kde je riesena praca s kompresormi? lebo mi nie je celkom jasne aku maju funkciu napr. release, ratio a aky je vztah medzi nimi. kompresory nastavujem vzdy len naslepo podla sluchu a stale dosiahnem nejaky vysledok ale nie vzdy to, co chcem
Re: vase TOP vst kompresory
po lopate a jendoducho napisane, myslim ze pochopitelne aj bez obrazkov (aspon mne nieco taketo stacilo kedysi k tomu aby som pochopil o com je kompresor aj bez obr. 
1. treshold je uroven (v dB), ktoru ked prekroci vstupny signal, tak zacne s nim kompresor nieco robit. inak povedane vsetko co je pod tuto uroven,
prejde kompresorom nezmenene
2. kompresor podla nastaveneho ratia 1:x upravuje signal tak, ze zmena urovne o X decibelov na VSTUPE, sa prejavi zmenou urovne o 1 dB na vystupe
3. attack je cas, ktory trva, v pripade ze vstupny signal prekroci urovne treshold, kym kompresor zacne komprimovat "naplno" podla nastaveneho ratia. inak povedane, ked mas attack = 0, tak okamzite ked signal na vstupe kompresora prekroci uroven treshold je skomprimovany pomerom 1:x .. ak mas attack napri 10 ms, a ratio napr. 1:4, tak po 2 ms ti to komprimuje este len (napriklad) 1:2.12332 ... a az po 10 ms ide naplno 1:4 (*)
4. decay je to iste ale opacne - ked ti vstupny signal KLESNE pod urovnej treshold, ako dlho trva, kym kompresor uplne prestane komprimovat a opat ti leze z vystupu presne to iste, co ide do vstupu
(*) este "lepsie" kompresory vedia nastavit tzv. "knee" (koleno - miesto odkedy v ktorom signal na vstupe prekroci treshold a kompresor zacne reagovat) tak aby to nebola 1 presna hodnota ale aby bolo ako krivka - to znamnea ze uz trosicku zacinaju komprimovat PRED tym nez signal prekroci treshold a navyse ten nabeh kompresie nieje linearny ale logaritmicky (zo zaciatku nabieha rychlejsie, potom pomalsie) - a plna kompresia nastane az ked signal na vstupe je o nieco malo viac ako je "treshold" - vysledkom je ze pre ludske ocho je kompresia menej "vyrazna"

1. treshold je uroven (v dB), ktoru ked prekroci vstupny signal, tak zacne s nim kompresor nieco robit. inak povedane vsetko co je pod tuto uroven,
prejde kompresorom nezmenene
2. kompresor podla nastaveneho ratia 1:x upravuje signal tak, ze zmena urovne o X decibelov na VSTUPE, sa prejavi zmenou urovne o 1 dB na vystupe
3. attack je cas, ktory trva, v pripade ze vstupny signal prekroci urovne treshold, kym kompresor zacne komprimovat "naplno" podla nastaveneho ratia. inak povedane, ked mas attack = 0, tak okamzite ked signal na vstupe kompresora prekroci uroven treshold je skomprimovany pomerom 1:x .. ak mas attack napri 10 ms, a ratio napr. 1:4, tak po 2 ms ti to komprimuje este len (napriklad) 1:2.12332 ... a az po 10 ms ide naplno 1:4 (*)
4. decay je to iste ale opacne - ked ti vstupny signal KLESNE pod urovnej treshold, ako dlho trva, kym kompresor uplne prestane komprimovat a opat ti leze z vystupu presne to iste, co ide do vstupu
(*) este "lepsie" kompresory vedia nastavit tzv. "knee" (koleno - miesto odkedy v ktorom signal na vstupe prekroci treshold a kompresor zacne reagovat) tak aby to nebola 1 presna hodnota ale aby bolo ako krivka - to znamnea ze uz trosicku zacinaju komprimovat PRED tym nez signal prekroci treshold a navyse ten nabeh kompresie nieje linearny ale logaritmicky (zo zaciatku nabieha rychlejsie, potom pomalsie) - a plna kompresia nastane az ked signal na vstupe je o nieco malo viac ako je "treshold" - vysledkom je ze pre ludske ocho je kompresia menej "vyrazna"
Ono to bude mozno aj tym, ze vacsina soft kompresorov stoji fakticky za figu (skoro vsetky) - attack/release je tam vacsinou len do poctu, sice sa to sem tam tvari ze to nieco robi ale je to len take ze pumpuje trochu inak - najlepsie si to clovek odskusa na bicich, pokial je dobry kompresor tak dokaze uplne zmenit charakter toho groovu. Inak celkom fajn je kompresor co ma v sebe NI Kore, tam funguje attack/release ako ma. Skusam teraz ten Fet Compressor a to je asi fakt ina liga - normalne si hovorim ze ak je toto kompresor tak co je potom ten ostatok.Krtko píše:nie je tu niekde tema kde je riesena praca s kompresormi? lebo mi nie je celkom jasne aku maju funkciu napr. release, ratio a aky je vztah medzi nimi. kompresory nastavujem vzdy len naslepo podla sluchu a stale dosiahnem nejaky vysledok ale nie vzdy to, co chcem
akurat ze je to presne naopak, softverovy atack a release sa chovaju podla teorie a hardverove sa chovaju nespravne. a to sa prave na nich vyuziva...
dik za rady.. najcastejsie pouzivam kjaerhus golden compressor.. tiez som mal problem, ze nech som tocil hocicim +/- to bolo stale podobne, tak som sa vzdal iluzii o nastavovani kompresoru a zacal som radsej pouzivat presety
Krtko: no zaklad je uvedomit si, ze to jak kompressor zabira je zavisly na tom, kde je jeho threshold a kde je uroven signalu co do nej peres. Pokud je signal porad pod thresholdem tak nedela nic. A pokud je signal porad NAD thresholdem, tak pak vlastne taky nedela skoro nic. Dobry by pro tebe asi bylo si pred a za kompressor dat nejakou vizualizaci signalu, abys videl co to pak dela. Nebo neco je myslim ve freepluginech od gvst, napr. gvst g-multi je multiband compressor s vizualizaci signalu. A nebo proste zkouset ruzny kompresory na ruznym materialu, poslouchat a zkouset a poslouchat...
najhlavnejsi parameter je Threshold , ktorym pridavas/uberas "zaberanie" kompresoru .. a k nemu je dolezity indikator GAIN REDUCTION , ktory ukazuje prave kolko ten kompresor "zabera" ..
Ou... to neni dobrej pristup. Kompresory nejsou tezky (aspon ne v zakladu) nastavit, rozhodne do toho proniknes, kdyz se budes snazit.Krtko píše:dik za rady.. najcastejsie pouzivam kjaerhus golden compressor.. tiez som mal problem, ze nech som tocil hocicim +/- to bolo stale podobne, tak som sa vzdal iluzii o nastavovani kompresoru a zacal som radsej pouzivat presety
-
- Profesionál
treba je vubec nepotrebujes, zalezi, s jakym materialem delas, u elektroniky, kde mas kontrolu nad kazdym uderem, je nekdy lepsi spis obalkovat a vrstvit a komprimovat jen pro barvu paralelne. jinak GR je fakt dulezity na zhodonoceni toho, co se vlastne deje - kolik GR ti kompresor pozere, tolik si vytahnout na vystupu a zkouset bypass. kdyz chces tvarovat attack, je dobry sjet thresholdem hodne hluboko a nastavit divoce vysoky ratio a tim zazoomovat jen na attack, a potom mu zase dat vic prostoru.
Třebas když potřebuju nějakou stopu nakopnout, a osvědčilo se mi to skoro u všeho, bez jakýchkoli nastavování pustím zelenej sonalkiss kde je nastevenej preset Slow komp.(nebo nějak tak) a jen otočím tresholdem dle potřeby a většinou to krásně vyleze v mixu k mý maximální spokojenosti.
osobní tip.

ano to je velka pravda... niekedy mam pocit ze kompresory su trosku precenovane (v elektronike), tiez sa snazim radsej pouzivat obalky nez kompresor, ak je to mozne .. clovek to ma viac "pod kontrolou"Brooklyn / juanita juarez píše:treba je vubec nepotrebujes, zalezi, s jakym materialem delas, u elektroniky, kde mas kontrolu nad kazdym uderem, je nekdy lepsi spis obalkovat a vrstvit a komprimovat jen pro barvu paralelne. .
nie filtre, myslim obalky hlasitosti - automatizacia hlasitosti .. teda aspon ja som to myslel neviem ako brooklyn ...