teoria okolo kompresorov
Re: teoria okolo kompresorov
ted jsem si to poslech poradne a neni to zas tak supr. Je to trochu blativy, ma to sice subbas, ale neni to pevny v basech kolem 100hz, tam tomu schazi pevnost. Tim padem ta base ti udela jakoby velkej tlak, ale nebude spravne prurazne a citelna. Ale tragedie to zas taky neni.
trochu mi prijde, jakoby to nebyla petistrunka, ale podladena normalni basa, ktera na to neni stavena.
trochu mi prijde, jakoby to nebyla petistrunka, ale podladena normalni basa, ktera na to neni stavena.
do mixu bych to zkusil zhruba nejak takhle, ale tezko rict takhle naslepo..
http://pc204c.fzu.cz:8080/~ezone/amorph/bass-di-2.mp3
http://pc204c.fzu.cz:8080/~ezone/amorph/bass-di-2.mp3
basa je 4 strunova ale dal som na nu struny z 5, je to ibanez edb nizsej strednej triedy s dvoma humbuckermi.. mohol by si dat link na stiahnutie alebo poslat mi tu upravenu basu co si spravil? skusim to vlozit do mixu
ten link tam prece mas... Do mixu to dat muzes, ale kdyby to sedelo, tak by to byl zazrak:)
uz to mam, ja idem cez google chrome a tu mi ten link nestahuje ale automaticky prehrava.. tak som to tam vlozil, ale je to rovnake ako ked tam dam akukolvek cistu basu - nadmerne rozdiely v hlasitosti tonov a celkovo to na mna neposobi dobre - ako basa v punkovej nahravke.. mne je uz ozaj jedno ci to bude skreslena, poloskreslena alebo cista basa len nech tam sadne. skusam guitar rig4, helian, vox.boogex, amplitube svt, jcm900 a rozne kombinacie, btw, cez co si prehnal tu moju basu?
neviem jak funguje tento ezone prehravac tak to davam na stary bandzone profil, 2. je ta tvoja basa a 3. je v mixe http://bandzone.cz/0gramofmastering
neviem jak funguje tento ezone prehravac tak to davam na stary bandzone profil, 2. je ta tvoja basa a 3. je v mixe http://bandzone.cz/0gramofmastering
tu basu jsem jen tak by voko projel ozonem. Hlavne kopce nekde na 60hz, 400hz a na 1kHz, exciter pod 200hz a nad 1kHz.
No tak v tom mixu je ta basa a korat moc nahlas, jinak mi neprijde, ze by nejak vyrazne nesedela. Zkusil jsem trochu upravit ekvalizaci a dynamiku celku multibandem a prijde mi, ze by to mohlo celkem fungovat.
http://pc204c.fzu.cz:8080/~ezone/amorph ... mixe-2.mp3
No tak v tom mixu je ta basa a korat moc nahlas, jinak mi neprijde, ze by nejak vyrazne nesedela. Zkusil jsem trochu upravit ekvalizaci a dynamiku celku multibandem a prijde mi, ze by to mohlo celkem fungovat.
http://pc204c.fzu.cz:8080/~ezone/amorph ... mixe-2.mp3
Nasiel by sa tu niekto kto by mi vedel pomoct? Problem je tema KOMPRESOR, no nie naco sluzia jednotlive ovladacie prvky to mi je jasne.
Najprv k obrazku:
Vstupny signal SINE 1kHz @-6dB, -12dB
kompresor sonitus
treshold -24dB
Ratio 2:1
Attack 10ms
Release 50ms
ZOBRAZENE v: SOUND FORGE
Na obrazku som vyznacil attack, release(dufam ze spravne)
A teraz to co potrebujem:
1.Ako zmerat ci naozaj je attack 10ms a release 50ms. Ked som zmeral oznaceny usek na obr. attack a release mam pocit ze hodnoty boli vyssie
ako Att=10ms a rel=50ms. Asi to robim zle.
2. Co je usek medzi attack a release? DECAY a SUSTAIN????
3. Ked mam nastavene att:10ms rel: 50ms kolko potom bude trvat DECAY a SUSTAIN??? (ako to zistit)
Snazil som sa to zistit sam, no bez uspechu, skusal som uz hocico.
Ak by niekto vedel poradit bol by som vdacny.
Najprv k obrazku:
Vstupny signal SINE 1kHz @-6dB, -12dB
kompresor sonitus
treshold -24dB
Ratio 2:1
Attack 10ms
Release 50ms
ZOBRAZENE v: SOUND FORGE
Na obrazku som vyznacil attack, release(dufam ze spravne)
A teraz to co potrebujem:
1.Ako zmerat ci naozaj je attack 10ms a release 50ms. Ked som zmeral oznaceny usek na obr. attack a release mam pocit ze hodnoty boli vyssie
ako Att=10ms a rel=50ms. Asi to robim zle.
2. Co je usek medzi attack a release? DECAY a SUSTAIN????
3. Ked mam nastavene att:10ms rel: 50ms kolko potom bude trvat DECAY a SUSTAIN??? (ako to zistit)
Snazil som sa to zistit sam, no bez uspechu, skusal som uz hocico.
Ak by niekto vedel poradit bol by som vdacny.
- Přílohy
-
to medzi tym neni nic .. kompresor ma len attack a sustain , kedy zaberie , a kedy prestane zaberat .. decay a sustain (v ADSR) hodnoty , ktore sa pri kompresore nenastavuju .. kompresor/gate mava este hold, co je minimalny cas , ktory musi ostat kompresor/gate otvoreny ..
Podle me to mas oznaceny spatne a tyhle wavce nerozumim vypada to jako 4 tony a ne dva. Navic kazdy s jinym nastavenim. Podle toho co vidim tak tebou oznaceny Attack je Decay tedy cas ktery zvuk potrebuje k dosazeni nastavene urovne. Attak je pred decay a tady neni u toho prvniho zvuku videt bud tam neni zadny nebo je tak minimalni ze v tomhe rozliseni neni videt. U zacatku toho druhyho to vypada na dlouhy attack nulovy decay a sustain nizsi nez u zvuku 1 ci nizsí hlasitost. Mrkni se na net jak vypada ADSR obálka (attack-decay-sustain-release). Zjednodusene receno klasicky Sustain je tak dlouhy jak dlouho drzis klavesu a release je jak dlouho bude znit ton po uvolneni klavesy.
U kompresoru Attack nastavuje jak rychle bude kompresor reagovat na vstupni signal a Release jak rychle se bude vracet na vychozi pozici. Tohle nastaveni zavisi na mnoha faktorech ceho chces s kompresorem dosahnout. Dobry je zacit s nejrychlejsim Attack a Release nasledne zesilovanim vstupniho signalu dokud nebudes dosahovat okolo 6dB komprese a pak zacni manipulovat s Attack a Release podle potreb. Tohle je asi nejjednodussi zpusob jak se naucit poslouchat kompresor a rozpoznavat ruzna zabarveni rozdilnych kompresoru. Nevim cim a proc neco merit a pripada mi to zbytecny. Cim jsi to meril ze jsi dosel k takovym zaverum a proc? Usi ti reknou vi nez merak.
U kompresoru Attack nastavuje jak rychle bude kompresor reagovat na vstupni signal a Release jak rychle se bude vracet na vychozi pozici. Tohle nastaveni zavisi na mnoha faktorech ceho chces s kompresorem dosahnout. Dobry je zacit s nejrychlejsim Attack a Release nasledne zesilovanim vstupniho signalu dokud nebudes dosahovat okolo 6dB komprese a pak zacni manipulovat s Attack a Release podle potreb. Tohle je asi nejjednodussi zpusob jak se naucit poslouchat kompresor a rozpoznavat ruzna zabarveni rozdilnych kompresoru. Nevim cim a proc neco merit a pripada mi to zbytecny. Cim jsi to meril ze jsi dosel k takovym zaverum a proc? Usi ti reknou vi nez merak.
stan : no ved pise ze striedal dva tony .. jeden na -6 a jeden na -12 .. preto je tam schod ..
a u prveho tonu je predsa atack kompresoru .. ved zacina na -6dB a ide dole .. a nesuhlasim .. dnes treba pri zvuku aj vidiet , nie len pocut .. vela veci robime v obraze .. casto veci ani nepocuvame .. len editujeme co vidime
a u prveho tonu je predsa atack kompresoru .. ved zacina na -6dB a ide dole .. a nesuhlasim .. dnes treba pri zvuku aj vidiet , nie len pocut .. vela veci robime v obraze .. casto veci ani nepocuvame .. len editujeme co vidime

ja vidim ty dva rozdily u toho transientu ale nerozumim tomu co je to za signal s tim dlouhym nabehem (druha cast kazdyho signalu). Ja taky v FCPX neposloucham a jen koukam na pomery a metry a nasledne edituju. Vy zrejme taky uz dostavate audio hotovy a jen ho synchonizujete a delate "minimalni" upravy. To poslouchani jsem mel na mysli u kompresoru jako takovyho ze je dulezitejsi slyset co kompresor dela nez to videt. 

stan : ved on pise .. dve sinusovky .. 1kHz ,, jedna -6dB a druha -12dB .. a prehnal to kompresorom (parametre su v prvom prispevku) a vysledok je tento obrazok ..
a s tym obrazom som myslel , ked trebars naharas slovo , tak ho nepocuvas .. len cistis nadychy .. potom trebars sliny , mlaskanie , atd .. to proste vizualne vidis na krivke a ceruzkou ich davas prec .. musis si najst to miesto , kde to je , ale potom uz kreslis tuzkou audio vlny ..
ale ano .. preco chce chlapec vidiet , co kompresor robi , to mi tiez neni uplne jasne ..
a s tym obrazom som myslel , ked trebars naharas slovo , tak ho nepocuvas .. len cistis nadychy .. potom trebars sliny , mlaskanie , atd .. to proste vizualne vidis na krivke a ceruzkou ich davas prec .. musis si najst to miesto , kde to je , ale potom uz kreslis tuzkou audio vlny ..
ale ano .. preco chce chlapec vidiet , co kompresor robi , to mi tiez neni uplne jasne ..
OT: Cim resite mlaskani, myslim plugin nebo osvedcenou techniku. Mam problem tohle vyresit at delam co delam.
Viem co je attack a release aj ADSR abalka a aj ako vyzera.Len so si myslel ze decay a sustain je aj u kompresora.
Este mi vysvetlite preco attack je zobrazeni na -6 a release na -12 preco to nie vsetko napr. na -6?
Preco je spicka na prvom -6 vacsia ako na druhom -6?
Este mi vysvetlite preco attack je zobrazeni na -6 a release na -12 preco to nie vsetko napr. na -6?
Preco je spicka na prvom -6 vacsia ako na druhom -6?
Vetsinou pomuze nemlaskat. A kdyz uz to musi byt, tak mlaskat zasadne jen v pauze mimo zpev, tam se to da vystrihnout.Stan píše:OT: Cim resite mlaskani, myslim plugin nebo osvedcenou techniku. Mam problem tohle vyresit at delam co delam.