teoria okolo kompresorov

Zvukové procesory, ekvalizéry, crossovery, kompresory, gate atd.
Odpovědět
Amorph
Moderátor

Re: teoria okolo kompresorov

Příspěvek od Amorph »

ted jsem si to poslech poradne a neni to zas tak supr. Je to trochu blativy, ma to sice subbas, ale neni to pevny v basech kolem 100hz, tam tomu schazi pevnost. Tim padem ta base ti udela jakoby velkej tlak, ale nebude spravne prurazne a citelna. Ale tragedie to zas taky neni.

trochu mi prijde, jakoby to nebyla petistrunka, ale podladena normalni basa, ktera na to neni stavena.

Amorph
Moderátor

Příspěvek od Amorph »

do mixu bych to zkusil zhruba nejak takhle, ale tezko rict takhle naslepo..

http://pc204c.fzu.cz:8080/~ezone/amorph/bass-di-2.mp3

Krtko

Příspěvek od Krtko »

basa je 4 strunova ale dal som na nu struny z 5, je to ibanez edb nizsej strednej triedy s dvoma humbuckermi.. mohol by si dat link na stiahnutie alebo poslat mi tu upravenu basu co si spravil? skusim to vlozit do mixu

Amorph
Moderátor

Příspěvek od Amorph »

ten link tam prece mas... Do mixu to dat muzes, ale kdyby to sedelo, tak by to byl zazrak:)

Krtko

Příspěvek od Krtko »

uz to mam, ja idem cez google chrome a tu mi ten link nestahuje ale automaticky prehrava.. tak som to tam vlozil, ale je to rovnake ako ked tam dam akukolvek cistu basu - nadmerne rozdiely v hlasitosti tonov a celkovo to na mna neposobi dobre - ako basa v punkovej nahravke.. mne je uz ozaj jedno ci to bude skreslena, poloskreslena alebo cista basa len nech tam sadne. skusam guitar rig4, helian, vox.boogex, amplitube svt, jcm900 a rozne kombinacie, btw, cez co si prehnal tu moju basu?
neviem jak funguje tento ezone prehravac tak to davam na stary bandzone profil, 2. je ta tvoja basa a 3. je v mixe http://bandzone.cz/0gramofmastering

Amorph
Moderátor

Příspěvek od Amorph »

tu basu jsem jen tak by voko projel ozonem. Hlavne kopce nekde na 60hz, 400hz a na 1kHz, exciter pod 200hz a nad 1kHz.

No tak v tom mixu je ta basa a korat moc nahlas, jinak mi neprijde, ze by nejak vyrazne nesedela. Zkusil jsem trochu upravit ekvalizaci a dynamiku celku multibandem a prijde mi, ze by to mohlo celkem fungovat.

http://pc204c.fzu.cz:8080/~ezone/amorph ... mixe-2.mp3

phancak

Příspěvek od phancak »

Nasiel by sa tu niekto kto by mi vedel pomoct? Problem je tema KOMPRESOR, no nie naco sluzia jednotlive ovladacie prvky to mi je jasne.
Najprv k obrazku:
Vstupny signal SINE 1kHz @-6dB, -12dB
kompresor sonitus
treshold -24dB
Ratio 2:1
Attack 10ms
Release 50ms

ZOBRAZENE v: SOUND FORGE

Na obrazku som vyznacil attack, release(dufam ze spravne)
A teraz to co potrebujem:

1.Ako zmerat ci naozaj je attack 10ms a release 50ms. Ked som zmeral oznaceny usek na obr. attack a release mam pocit ze hodnoty boli vyssie
ako Att=10ms a rel=50ms. Asi to robim zle.
2. Co je usek medzi attack a release? DECAY a SUSTAIN????
3. Ked mam nastavene att:10ms rel: 50ms kolko potom bude trvat DECAY a SUSTAIN??? (ako to zistit)

Snazil som sa to zistit sam, no bez uspechu, skusal som uz hocico.
Ak by niekto vedel poradit bol by som vdacny.
Přílohy
test_kompresor.png

Pytkin
Moderátor

Příspěvek od Pytkin »

to medzi tym neni nic .. kompresor ma len attack a sustain , kedy zaberie , a kedy prestane zaberat .. decay a sustain (v ADSR) hodnoty , ktore sa pri kompresore nenastavuju .. kompresor/gate mava este hold, co je minimalny cas , ktory musi ostat kompresor/gate otvoreny ..

Stan

Příspěvek od Stan »

Podle me to mas oznaceny spatne a tyhle wavce nerozumim vypada to jako 4 tony a ne dva. Navic kazdy s jinym nastavenim. Podle toho co vidim tak tebou oznaceny Attack je Decay tedy cas ktery zvuk potrebuje k dosazeni nastavene urovne. Attak je pred decay a tady neni u toho prvniho zvuku videt bud tam neni zadny nebo je tak minimalni ze v tomhe rozliseni neni videt. U zacatku toho druhyho to vypada na dlouhy attack nulovy decay a sustain nizsi nez u zvuku 1 ci nizsí hlasitost. Mrkni se na net jak vypada ADSR obálka (attack-decay-sustain-release). Zjednodusene receno klasicky Sustain je tak dlouhy jak dlouho drzis klavesu a release je jak dlouho bude znit ton po uvolneni klavesy.

U kompresoru Attack nastavuje jak rychle bude kompresor reagovat na vstupni signal a Release jak rychle se bude vracet na vychozi pozici. Tohle nastaveni zavisi na mnoha faktorech ceho chces s kompresorem dosahnout. Dobry je zacit s nejrychlejsim Attack a Release nasledne zesilovanim vstupniho signalu dokud nebudes dosahovat okolo 6dB komprese a pak zacni manipulovat s Attack a Release podle potreb. Tohle je asi nejjednodussi zpusob jak se naucit poslouchat kompresor a rozpoznavat ruzna zabarveni rozdilnych kompresoru. Nevim cim a proc neco merit a pripada mi to zbytecny. Cim jsi to meril ze jsi dosel k takovym zaverum a proc? Usi ti reknou vi nez merak.

Pytkin
Moderátor

Příspěvek od Pytkin »

stan : no ved pise ze striedal dva tony .. jeden na -6 a jeden na -12 .. preto je tam schod ..

a u prveho tonu je predsa atack kompresoru .. ved zacina na -6dB a ide dole .. a nesuhlasim .. dnes treba pri zvuku aj vidiet , nie len pocut .. vela veci robime v obraze .. casto veci ani nepocuvame .. len editujeme co vidime :)

Stan

Příspěvek od Stan »

ja vidim ty dva rozdily u toho transientu ale nerozumim tomu co je to za signal s tim dlouhym nabehem (druha cast kazdyho signalu). Ja taky v FCPX neposloucham a jen koukam na pomery a metry a nasledne edituju. Vy zrejme taky uz dostavate audio hotovy a jen ho synchonizujete a delate "minimalni" upravy. To poslouchani jsem mel na mysli u kompresoru jako takovyho ze je dulezitejsi slyset co kompresor dela nez to videt. :)

Pytkin
Moderátor

Příspěvek od Pytkin »

stan : ved on pise .. dve sinusovky .. 1kHz ,, jedna -6dB a druha -12dB .. a prehnal to kompresorom (parametre su v prvom prispevku) a vysledok je tento obrazok ..

a s tym obrazom som myslel , ked trebars naharas slovo , tak ho nepocuvas .. len cistis nadychy .. potom trebars sliny , mlaskanie , atd .. to proste vizualne vidis na krivke a ceruzkou ich davas prec .. musis si najst to miesto , kde to je , ale potom uz kreslis tuzkou audio vlny ..

ale ano .. preco chce chlapec vidiet , co kompresor robi , to mi tiez neni uplne jasne ..

Stan

Příspěvek od Stan »

OT: Cim resite mlaskani, myslim plugin nebo osvedcenou techniku. Mam problem tohle vyresit at delam co delam.

phancak

Příspěvek od phancak »

Viem co je attack a release aj ADSR abalka a aj ako vyzera.Len so si myslel ze decay a sustain je aj u kompresora.

Este mi vysvetlite preco attack je zobrazeni na -6 a release na -12 preco to nie vsetko napr. na -6?

Preco je spicka na prvom -6 vacsia ako na druhom -6?

vras

Příspěvek od vras »

Stan píše:OT: Cim resite mlaskani, myslim plugin nebo osvedcenou techniku. Mam problem tohle vyresit at delam co delam.
Vetsinou pomuze nemlaskat. A kdyz uz to musi byt, tak mlaskat zasadne jen v pauze mimo zpev, tam se to da vystrihnout.

Odpovědět