To je pravda, v tomto ohlade je kazdy decentralizovany system autoregulacny.. problem ale moze nastat v momente ked sa niekto rozhodne, ze je v jeho zaujme bitcoin znicit (hned ma napadju vlady, centralizovany bankovny system)mistergo píše: Na druhou stranu ale jakýkoliv pokus o zneužití bitcoinu za účelem zisku by asi předpokládal zachovat celý systém funkční (s hodnotou bitcoinu co nejvyšší) a spíš na něm "cizopasit".
Bitcoin a dalsi kryptomeny
Re: Bitcoin a dalsi kryptomeny
No vida. V tomhle jsem se dostal nejdal k tomu, ze mi kamaradi rekli... "mam kamarada co se tim zabejva".charonme píše:mam to stastie ze v mojej bubline sa nachadza viacero ludi ktori toto riesia nie len ako fanusikovia, ale aj odborne (a zvacsa nie ako spekulanti, ale napr. ako programatori/vyvojari, komercni pouzivatelia, propagatori atd)
Jak ted obihaj masovejma mediama zpravy o cene BTC, tak si clovek muze precist komentare. Neprekvapive to 99% lidi povazuje za letadlo a tesi se az ty co naleteli prijdou o vsechno. Mam z toho podobnej pocit jako z odmitani pocitacu a internetu v 90. letech. Jakmile tyhle lidi budou naplno v kryptomenach, tak dnesni "politicka situace" a sarvatky okolo Segwit vs BU buduou vypadat jako neskodny tanecky. Stejne tak jako kdyz se z utociste nerdu a rozumny casti populace (internet do prelomu stoleti) stalo semeniste bulvaru a toho nejhorsiho co v lidech je (internet ted). Trochu sice prehanim, protoze tu je furt ta rozumna a pozitivni cast, ale rozhodne nedominuje

Díky za pěkný vlákno, budu sledovat.
Podle mě nějakýmu masovýmu rozšíření brání fakt, že bitcoin zatím nepřináší normálnímu člověku nějakou zásadní výhodu. Aspoň já tam žádnou nevidím. Kdyby například nefungovaly internetové platby, tak by to byla jiná situace. Tedy normální peníze zatím fungují, takže je to pořád věc pro nadšence.
Přestože mě to zatím nijak moc nezajímá, jsem rád, že něco takovýho se zrodilo a vyvíjí se dobrým směrem.
Podle mě nějakýmu masovýmu rozšíření brání fakt, že bitcoin zatím nepřináší normálnímu člověku nějakou zásadní výhodu. Aspoň já tam žádnou nevidím. Kdyby například nefungovaly internetové platby, tak by to byla jiná situace. Tedy normální peníze zatím fungují, takže je to pořád věc pro nadšence.
Přestože mě to zatím nijak moc nezajímá, jsem rád, že něco takovýho se zrodilo a vyvíjí se dobrým směrem.
Jasne, pokud nejsi Rek nebo Venezuelan nebo Ind a nebo z nejaky africky zeme s hyperinflaci, tak moc ne. Respektive ne tolik, ale to neznamena ze rizena inflace nebo intervence proti tvoji mene tvoji vlastni centralni bankou neznehodnocujou tvoje uspory.
Bitcoin vznik prave jako odpoved na krizi v roce 2008, kdy zase znovu danovy poplatnici zaplatili ztraty a management bank dostal premie jako by se nechumelillo (je to zjednoduseni samozrejme). Dalsi pohnutkou bylo nekonecny tisteni penez a tvorba stale se zvetsujicich statnich dluhu. Bitcoinu nemuze byt vic jak necelejch 21 milionu a snazi se byt co nejvic decentralizovanej (neovladatelnej jednou entitou nebo spolecenstvim) jak to je mozny.
V recku jednoho dne zavreli banky a bankomaty vydavaly jenom maly castky denne. Kdyz se pak banky otevreli, tak si mel na uctu min penez s tim ze "soryjako". V Indii ze dne na den zneplatnili vysoky bankovky. Venezuela v hyperinflaci. To jsou takovy dokolecka omilany priklady...
Bitcoin vznik prave jako odpoved na krizi v roce 2008, kdy zase znovu danovy poplatnici zaplatili ztraty a management bank dostal premie jako by se nechumelillo (je to zjednoduseni samozrejme). Dalsi pohnutkou bylo nekonecny tisteni penez a tvorba stale se zvetsujicich statnich dluhu. Bitcoinu nemuze byt vic jak necelejch 21 milionu a snazi se byt co nejvic decentralizovanej (neovladatelnej jednou entitou nebo spolecenstvim) jak to je mozny.
V recku jednoho dne zavreli banky a bankomaty vydavaly jenom maly castky denne. Kdyz se pak banky otevreli, tak si mel na uctu min penez s tim ze "soryjako". V Indii ze dne na den zneplatnili vysoky bankovky. Venezuela v hyperinflaci. To jsou takovy dokolecka omilany priklady...
Nemyslím, že je to o výhodách, spíš je to taková věc pro 22. století, moc nové a neznámé, nikoho to nezajímá a nikdo tomu pořádně nerozumí. Každá měna závisí na kolektivní důvěře. Navíc bitcoin může být pouze taková doplňková měna, s pevně daným množstvím oběživa by nikdy nešlo určovat cenovou hladinu podle bitcoinu.vasek píše:Podle mě nějakýmu masovýmu rozšíření brání fakt, že bitcoin zatím nepřináší normálnímu člověku nějakou zásadní výhodu
Malej spekulativni postreh. Uz to nekolikrat vypadalo na vrchol a obrat, ale zda se ze to neni k zastaveni. Za dnesni noc se stal $100 pohyb k $1900. Jde to moc rychle (?). Pozitivni je ze se zacinaj hojit RSI divergence na weekly, ktery me znervoznovaly (pro lidi neorientujici se v tehle ukazatelich, zmensuje se sance na nejakej dyl trvajici pokles).
Co kdyz uz je to soucasti exponencialni bubliny, ktera udela 10x a posledni propad na $888 byl byl posledni dip, kde se este dalo nakoupit okolo $1000?
. Takhle nejak ten rust zafunguje na spoustu lidi a pak FOMO (Fear of Missing Out). Ja bych ted rozhodne raci nic nekupoval.
Co kdyz uz je to soucasti exponencialni bubliny, ktera udela 10x a posledni propad na $888 byl byl posledni dip, kde se este dalo nakoupit okolo $1000?

ja som mal v plane cca pred 2 tyzdnami nakupit, bolo este okolo $1250 ale kym som zistil ako na to a odhodlal sa k tomu, uz to bolo o par stoviek viac a to ma uz presla motivacia
skoda ze som to nezacal riesit este o tyzden skor

skoda ze som to nezacal riesit v roku 2011 ked som na to narazil na fore ktore sa venovalo tradingu u sportovych zapasoch
stalo to vtedy smiesnych par dolarov, no neveril som tomu. keby som bol podlahol, asi by som dnes vlastnil niekolko bytov v Prahe
))

Nebo bys nemel zadny byty v praze a vsechny svoje finance prevadel co nejdriv do BTC, protoze vsude jinde by v porovnani ty penize ztracely. Neco jako:

Bitcoin je v uplnym zacatku, jestli se naplni jeho potencial, tak ceny jako $1000-2000 budou vsem pripadat podobne absurdni jako bitcoin pod dolar pusobi ted. Extremne spekulativni je to porad, riziko ze se to sesype je porad nezanedbatelny, ale to ze to prezilo 9 let o necem vypovida.

Bitcoin je v uplnym zacatku, jestli se naplni jeho potencial, tak ceny jako $1000-2000 budou vsem pripadat podobne absurdni jako bitcoin pod dolar pusobi ted. Extremne spekulativni je to porad, riziko ze se to sesype je porad nezanedbatelny, ale to ze to prezilo 9 let o necem vypovida.
Nevím, co přesně tím chceš říct, ale já chci říct to, že tzv. normální člověk (tedy ne geek nebo tech-fan apod.) musí v té věci vidět konkrétní a okamžitý benefit pro sebe. Jak psal Matucha, v některých nestabilních zemích to začíná být vysoce relevantní. U nás zatím (naštěstí) asi ne.mistergo píše:Nemyslím, že je to o výhodách, spíš je to taková věc pro 22. století, moc nové a neznámé, nikoho to nezajímá a nikdo tomu pořádně nerozumí. Každá měna závisí na kolektivní důvěře. Navíc bitcoin může být pouze taková doplňková měna, s pevně daným množstvím oběživa by nikdy nešlo určovat cenovou hladinu podle bitcoinu.vasek píše:Podle mě nějakýmu masovýmu rozšíření brání fakt, že bitcoin zatím nepřináší normálnímu člověku nějakou zásadní výhodu
Druhá věc je investive/spekulace. Já spekulaci jako způsob výdělku neuznávám, ale kdybych spekulantem byl, určitě bych něco nakoupil.
naprosto zasadna vyhoda je, ze je to decentralizovana mena, takze nejaka autorita (== vlada, centralna banka) sa nemoze len tak z noci na den rozhodnut ze takzvanym "kvantitativnym uvolnovanim" (v praklade - "tlacenim" novych penazi) ta okradne o tvoje uspory pretoze defakto znizi ich hodnotu ..
Napriklad FUTURES ( == farmar preda uz tento rok svoju buducorocnu urodu a nenesie ziadne riziko toho ze sa ta uroda nepodari, riziko nesie ten kto ju od neho kupil a farmar moze spokojne investovat do zariadenia pripadne rozsirovania produkcie) su uplne super vec a "spekulacie" s nimi realne pomahu produkcii danych komodit ..
kopa ludi co nevidi do tradingu ma predstavu ze spekulanti su len zmrdi co sa prizivuju na ludoch co naozaj nieco vyrabaju ale to je absolutny nezmysel a nepochopenie komoditneho a financneho trhu ..
"spekulacie" s bitcoinom su to co z neho robia zaujimavu vec, vlastne mu pomahaju (napriek prvotnym vykyvom ktore su logicke a deju sa aj u klasickych mien aj ked uz nie v takom rozsahu) - a do buducna nejaku rozsirenu a stabilnu decentralizovanu kryptomenu svet potrebuje ako sol, inak sa diktatu a nadvlady banksterov nikdy nezbavime ..
len vdaka "spekulaciam" ( == obchodovaniu na komoditnom a financnom trhu) moze globalna ekonomika fungovat, a velke firmy sa dostat k peniazom aby mohli rozsirovat svoj biznis a (okrem ineho) zamestnavat viac ludivasek píše:Já spekulaci jako způsob výdělku neuznávám

kopa ludi co nevidi do tradingu ma predstavu ze spekulanti su len zmrdi co sa prizivuju na ludoch co naozaj nieco vyrabaju ale to je absolutny nezmysel a nepochopenie komoditneho a financneho trhu ..
"spekulacie" s bitcoinom su to co z neho robia zaujimavu vec, vlastne mu pomahaju (napriek prvotnym vykyvom ktore su logicke a deju sa aj u klasickych mien aj ked uz nie v takom rozsahu) - a do buducna nejaku rozsirenu a stabilnu decentralizovanu kryptomenu svet potrebuje ako sol, inak sa diktatu a nadvlady banksterov nikdy nezbavime ..
bankster - krasnej pojem, zanasim si do slovniku 
jinak hezky tema, ktery je pro me sice spanelskou vesnici, ale o to vic me to bavi cist

jinak hezky tema, ktery je pro me sice spanelskou vesnici, ale o to vic me to bavi cist

mistergo píše:...Navíc bitcoin může být pouze taková doplňková měna, s pevně daným množstvím oběživa by nikdy nešlo určovat cenovou hladinu podle bitcoinu.

Navyse X rokov je ekonometricky dokazane, ze nulova inflacia sa nevydavanim dalsich penazi neda dosiahnut. Pripadna deflacia by postupne sposobila totalne zastavenie obehu penazi a tazku hospodarsku krizu. Odchod od zlateho standardu neni nahoda ani konspiracia...
Verit burze, ale nie bankam ... to neni trochu antagonizmus ?dendy píše:kopa ludi co nevidi do tradingu ma predstavu ze spekulanti su len zmrdi co sa prizivuju na ludoch co naozaj nieco vyrabaju ale to je absolutny nezmysel a nepochopenie komoditneho a financneho trhu ..
...
inak sa diktatu a nadvlady banksterov nikdy nezbavime ..
Kdyz si nekdo koupi BTC s tim, ze spekuluje na $milionovy hodnoty v dohledny budoucnosti. Tak je naprosta silenost jakejkoli bitcoin utratit treba za kafe nebo za cokoli co nevyroste na cene jeste vic. V tomhle ohledu je to vylozene cerna dira na penize a ma to ty nejhorsi deflacni vlastnosti, ktery to muze mit.
V tom ohledu je taky skoro jedno jestli si clovek koupi BTC za $1000 nebo $1700, protoze este zbejva hodne velkej multiplikacni faktor. Stejne tak jako kdyz si lidi kupovali BTC za $1 nebo $3 nebo $30... kdyz nikdy neprodali, tak jsou vsichni z nich bohaty.
V tom ohledu je taky skoro jedno jestli si clovek koupi BTC za $1000 nebo $1700, protoze este zbejva hodne velkej multiplikacni faktor. Stejne tak jako kdyz si lidi kupovali BTC za $1 nebo $3 nebo $30... kdyz nikdy neprodali, tak jsou vsichni z nich bohaty.