Debata o politice - vazne aj nevazne

Vše, co se netýká hudebního šílenství, MIDI a audia
Odpovědět
dendy

Re: Studentske volby 2010

Příspěvek od dendy »

pierre: no neviem ako v CR ale na slovensku su regiony kde socialne neprisposobivi su velmi zasadny problem - hlavne na vychode - tam uz realne tie gangy pomaly vznikaju - ludia su prepadavani a okradani na dennej baze... napriek tomu ze podporu od statu dostavaju. takze tadial cesta nevedie, na taketo skupiny ludi plati len tvrdo uplatnovat zakon a pravo....

ale inak jasne mas pravdu vo vela veciach, suhlasim, mas pravdu ... samotne dane (dan z prijmu) to mi zase az tak nevadi - aj ked si myslim ze by mohla byt o nieco menej - mne prekazaju hlavne socialne odvody, 160E mesacne vyhadzujem de-facto "do kosa" ... ja si dokonca myslim ze by bolo super zvysit
DPH-cku z 19% tak na 22-23% - aspon na par rokov - aby bolo z coho poplatit dlhy ktore tu nechala socdem vlada...

uz na diskusiu je, ci je rozumnejsie aby take veci spravoval stat alebo sukromne firmy - ktore su vo vseobecnosti lepsi hospodar ako stat (to je fakt z praxe, cisla statnych firiem a sukromnych firiem hovoria jasne).. lavicovo orientovany ludia s oblubou siria demagogiu ze akonahle nieco zobere do ruk sukromnik, stonasobne to zdrazi a ze jedine stat je schopny udrzat cenu za sluzby nizku pre ludi.. no ano, dokaze, ale co to stoji ? za cenu zadlzovania sa a toho ze sa na tie sluzby skladaju aj vstci ti, co ich nevyuzivaju ... lavicovy nahlad na svet je popularny v tom, ze maskuje vydavky, tak ze ich neplati priamo vyuzivatel sluzby. podrzime nisku cenu plynu, ludia sa budu tesit. dlh medzitym narasta (lebo ta komodita ma realne istu cenu na trhu).. nevadi.. ved ten dlh sa zaplati.. kto ho zaplati ? no zase ludia ale napriamo na daniach - len priemerny lavicovy volic si uz toto nezrata, on sa tesi ze mu plyn nezdrazel o 10 EUR za rok, ale to ze na daiach a inych poplatkoch zaplati 10x tolko to uz nedopocita ...

tento obrazok krasne vystihuje lavicovy system rozmyslania (nalavo nas byvaly premier, za dochodkynou nas byvaly minister financii) :
Obrázek

zo statom je problem ze kaze 4 roky sa meni "manazment" - vacsinou nie na zaklada profesionality ale nazaklade toho ktora strana je viac populisticka vo volbach a ktorej ludia viac naletia ... kdezto v sukromnej firme je proste tendencia aby manazment boli schopni ludia...

ekral: no jo, ja chcem aby to tu bolo ako 19storoci, ty bu si zase najradsej bol aby to bolo ako v 50tych rokoch minule storocia ze ano :-)) vsetkych tych hnusnych kapitalistickych vykoristovatelskych podnikatelov znarodit a basta, stat sa o vsetkych postara, RVHP (radujme sa veselme sa hovno mame podelme sa) :mrgreen: :D

Cyril

Příspěvek od Cyril »

Pierre Niko: Kdyz by bylo vsechno soukromy, spousta lidi by se starala napriklad o ty silnice a my bychom jim platili myto, ne? Misto dani buhvi za co utracenych by clovek platil za to, co fakt chce a potrebuje, a poskytovatel by se snazil mu poskytnout dobry sluzby... Existujou i teorie o privatizaci ozbrojenych slozek a soudu a kompletnim zruseni statu (anarchokapitalismus), to taky zni dost zajimave, i kdyz na me zatim asi az moc radikalne :) Musim si o tom jeste hodne nastudovat.

Wohma

Příspěvek od Wohma »

ekral: Ohledne Dickense napriklad zde:
http://majorityrights.com/index.php/web ... n_england/

Kdyby ti na tom velmi zalezelo, tak ti muzu vyhledat i serioznejsi zdroj, kazdopadne ten clovek ocividne vychazi z nejake knihy, kterou bohuzel neuvadi.

Cyril: To ma jednu jedinou vadu - pokud nekdo bude vlastnit alespon casti infrastruktury a bude rozhodovat o vyse myta, tak ma na trhu az prilis silnou pozici - muze napriklad vyrazne zvysit mytne ke konkurencnim obchodnim domum, pripadne se nechat uplatit jednim z domu, aby tomu druhemu zdrazil mytne atd... To pak samozrejme deformuje trh a speje k monopolum nebo oligopolum. Jedina obrana je statni dohled a to je zas proti duchu tech tvych reforem :)
Naposledy upravil(a) Wohma dne 13 črc 2010 10:03, celkem upraveno 1 x.

ekral

Příspěvek od ekral »

Wohma píše:Na to az moc dobre vedel, jak zivot v chudobe vypada.

(to je zaroven odpoved pro ekrala)
Nebyl třeba hysterický právě proto, že věděl jak život v chudobě vypadá?

dendy

Příspěvek od dendy »

cyril presne tak.. som rad ze tu je niekto kto ma chape a suhlasi so mnou.. presne toto sa snazim povedat... ono tie vsetky "statne" veci su aj tak v skutocnosti sukromne (vsak vieme ze za politikmi v skutocnosti stoja ludia co ich financuju) .. keby to islo priamo do sukromnych ruk vsetko, aspon by sa odstavila kopa darmozracov, medziclankov a byrokracie ...

ekral

Příspěvek od ekral »

dendy píše:pierre: no neviem ako v CR ale na slovensku su regiony kde socialne neprisposobivi su velmi zasadny problem - hlavne na vychode - tam uz realne tie gangy pomaly vznikaju - ludia su prepadavani a okradani na dennej baze... napriek tomu ze podporu od statu dostavaju. takze tadial cesta nevedie, na taketo skupiny ludi plati len tvrdo uplatnovat zakon a pravo....

ale inak jasne mas pravdu vo vela veciach, suhlasim, mas pravdu ... samotne dane (dan z prijmu) to mi zase az tak nevadi - aj ked si myslim ze by mohla byt o nieco menej - mne prekazaju hlavne socialne odvody, 160E mesacne vyhadzujem de-facto "do kosa" ... ja si dokonca myslim ze by bolo super zvysit
DPH-cku z 19% tak na 22-23% - aspon na par rokov - aby bolo z coho poplatit dlhy ktore tu nechala socdem vlada...

uz na diskusiu je, ci je rozumnejsie aby take veci spravoval stat alebo sukromne firmy - ktore su vo vseobecnosti lepsi hospodar ako stat (to je fakt z praxe, cisla statnych firiem a sukromnych firiem hovoria jasne).. lavicovo orientovany ludia s oblubou siria demagogiu ze akonahle nieco zobere do ruk sukromnik, stonasobne to zdrazi a ze jedine stat je schopny udrzat cenu za sluzby nizku pre ludi.. no ano, dokaze, ale co to stoji ? za cenu zadlzovania sa a toho ze sa na tie sluzby skladaju aj vstci ti, co ich nevyuzivaju ... lavicovy nahlad na svet je popularny v tom, ze maskuje vydavky, tak ze ich neplati priamo vyuzivatel sluzby. podrzime nisku cenu plynu, ludia sa budu tesit. dlh medzitym narasta (lebo ta komodita ma realne istu cenu na trhu).. nevadi.. ved ten dlh sa zaplati.. kto ho zaplati ? no zase ludia ale napriamo na daniach - len priemerny lavicovy volic si uz toto nezrata, on sa tesi ze mu plyn nezdrazel o 10 EUR za rok, ale to ze na daiach a inych poplatkoch zaplati 10x tolko to uz nedopocita ...

tento obrazok krasne vystihuje lavicovy system rozmyslania (nalavo nas byvaly premier, za dochodkynou nas byvaly minister financii) :
Obrázek

zo statom je problem ze kaze 4 roky sa meni "manazment" - vacsinou nie na zaklada profesionality ale nazaklade toho ktora strana je viac populisticka vo volbach a ktorej ludia viac naletia ... kdezto v sukromnej firme je proste tendencia aby manazment boli schopni ludia...

ekral: no jo, ja chcem aby to tu bolo ako 19storoci, ty bu si zase najradsej bol aby to bolo ako v 50tych rokoch minule storocia ze ano :-)) vsetkych tych hnusnych kapitalistickych vykoristovatelskych podnikatelov znarodit a basta, stat sa o vsetkych postara, RVHP (radujme sa veselme sa hovno mame podelme sa) :mrgreen: :D
Konkurence může fungovat pouze tam, kde jsou aspoň základní podmínky volného trhu, to jsme si snad už vyjasnili! Tohle je fakt drsné, člověk má jiný názor a okamžitě je označený za přívržence komunismu :(, ach jo, tohle přece není normální.

Wohma

Příspěvek od Wohma »

ekral píše:
Wohma píše:Na to az moc dobre vedel, jak zivot v chudobe vypada.

(to je zaroven odpoved pro ekrala)
Nebyl třeba hysterický právě proto, že věděl jak život v chudobě vypadá?
Nebyl, staci si precist jine viktorianske autory. Jeho styl je unikatni tim, jak je zivelny a prehnany, on se dokaze rozohnit a udelat tragedii uplne z cehokoli. On ve svych knihach kritizoval leccos a vse timto zpusobem.

ekral

Příspěvek od ekral »

Cyril píše:Pierre Niko: Kdyz by bylo vsechno soukromy, spousta lidi by se starala napriklad o ty silnice a my bychom jim platili myto, ne? Misto dani buhvi za co utracenych by clovek platil za to, co fakt chce a potrebuje, a poskytovatel by se snazil mu poskytnout dobry sluzby... Existujou i teorie o privatizaci ozbrojenych slozek a soudu a kompletnim zruseni statu (anarchokapitalismus), to taky zni dost zajimave, i kdyz na me zatim asi az moc radikalne :) Musim si o tom jeste hodne nastudovat.
Takové pokusy tu byly, například železnice v UK, ale dopadlo to špatně. Konkurence funguje jen tam, kde je to možné a jsou podmínky pro fungující trh. Fakt je to otázkou zdravého selského rozumu :(

dendy

Příspěvek od dendy »

ekral píše: Konkurence může fungovat pouze tam, kde jsou aspoň základní podmínky volného trhu, to jsme si snad už vyjasnili! Tohle je fakt drsné, člověk má jiný názor a okamžitě je označený za přívržence komunismu :(, ach jo, tohle přece není normální.
to iste mozem povedat ja, clovek ma iny nazor a okamzite je oznaceny za privrzenca kapitalistickeho vykoristovania v 19 storoci...

ano konkurencia moze fungovat iba tam, kde existuje volny trh. a volny trh existuje tam kde ho neobmedzuju staty svojou politikou a zasahmi.

ekral

Příspěvek od ekral »

Wohma píše:ekral: Ohledne Dickense napriklad zde:
http://majorityrights.com/index.php/web ... n_england/
Jo, tohle je už dobrý argument. Anglie tou dobou ale byla velmi bohatým státem ovládajícím snad 1/6 celého světa.

ekral

Příspěvek od ekral »

dendy píše:
to iste mozem povedat ja, clovek ma iny nazor a okamzite je oznaceny za privrzenca kapitalistickeho vykoristovania v 19 storoci...

ano konkurencia moze fungovat iba tam, kde existuje volny trh. a volny trh existuje tam kde ho neobmedzuju staty svojou politikou a zasahmi.
Stát určuje pravidla volného trhu, volný trh není bůh, jeho pravidla tvoří vždy lidé. Co se týká toho 19století, tohle je nedorozumění, já jsem ti jen poslal konkrétní příběh (romantický a fiktivní), který ukazoval jak to vypadá, když nefunguje sociální systém. Sám jsi prohlásil, že tě vůbec nezajímá, jak se mají nižší vrstvy, když ty se máš dobre.

ekral

Příspěvek od ekral »

Cyril píše:Pierre Niko: Kdyz by bylo vsechno soukromy, spousta lidi by se starala napriklad o ty silnice a my bychom jim platili myto, ne? Misto dani buhvi za co utracenych by clovek platil za to, co fakt chce a potrebuje, a poskytovatel by se snazil mu poskytnout dobry sluzby... Existujou i teorie o privatizaci ozbrojenych slozek a soudu a kompletnim zruseni statu (anarchokapitalismus), to taky zni dost zajimave, i kdyz na me zatim asi az moc radikalne :) Musim si o tom jeste hodne nastudovat.
Podle mně je to stejně nebezpečná utopie jako komunismus.

ekral

Příspěvek od ekral »

dendy píše:cyril presne tak.. som rad ze tu je niekto kto ma chape a suhlasi so mnou.. presne toto sa snazim povedat... ono tie vsetky "statne" veci su aj tak v skutocnosti sukromne (vsak vieme ze za politikmi v skutocnosti stoja ludia co ich financuju) .. keby to islo priamo do sukromnych ruk vsetko, aspon by sa odstavila kopa darmozracov, medziclankov a byrokracie ...
Nějaký důkaz, nějaký stát, kde to tak funguje? Není to jen svět fantazie a svět nereálných přání?
Naposledy upravil(a) ekral dne 13 črc 2010 10:33, celkem upraveno 1 x.

dendy

Příspěvek od dendy »

trh neni nejaka vec ktoru vytvoril stat.. trh je system, ktory sa sklada z predavajucich a kupujucich.. stat z pohladu trhu je zcasti kupujuci, z casti predavajucu ale hlavne regulacny faktor.

ekral: ano nezaujima, konkretne tych ktori nie su ochotny pre to nieco spravit aby sa mali lepsie.. a tiez preto, lebo viem ze ani nikoho nebude zaujimat moj socialny standard... to je fakt a realita. ked vidim ako dnes zivoria dochodcovia viem ze aj sa ja sam o seba nepostaram a budem sa spoliehat len na stat, tak dopadnem rovnako. z toho pohladu peniaze ktore davam na socialne davky su pre mna vyhodene do kosa, pretoze keby som si ich sam odkladal na svoju buducnost tak by som sa nemusel bat dochodku.

ono realne ta cast nizsich vrstiev, ktora ma naozaj objektivne dovody na to ze nema sancu sa mat lepsie, je skutocne male percento - s ich odporou problem nemam... velmi velka cast z nizsich vrstiev je tam proste preto, ze nieje ochotna nieco obetovat, urcity standard (napriklad cestovat za pracou, vzdat sa urcitych osobnych a rodinnych standardov), tomu aby sa "odichli" z dna a mali sa lepsie (a teraz nehovorim o "socialne neprisposobivych" - to je kapitola sama o sebe).

ziarivy priklad su ludia co si stazuju ze su bez prace lebo v ich regione je velka nezamestnanost .. a CO im brani zohnat si pracu v regione inom, kde ta nezamestnanost je mensia ? trebars formou cestovania na tyzdnovky ? ja som zil predtym v regione, kde to s pracou nebolo uplne ruzove, pracoval som na statnej ochrane prirody, mal som tam maly plat z ktoreho by som si mohol dovolit prenajat akurat tak 1 izbovhy byt a zit od vyplaty do vyplaty, mal som jedine stastie ze som este byval u rodicov.. chcel som sa ale mat lepsie - tak som si zbalil veci, zodvihol sa a siel do bratislavy.. standard ktory teraz mam je len moja zasluha, zasluha toho ze som sa odhodlal zacat od nuly niekde uplne v cudzom prostredi (a nebolo to lahke). a o tom to je. kto naozaj chce nieco dosiahnut, a je ochotny tomu aj daco obetovat, ten to dosiahne - volny trh prace prave tieto moznosti dava. problem je ked niekto nieco chce, ale nieje ochotny tomu aj nieco obetovat. a len caka ze stat mu pomoze. (aj) z mojich dani. to je to co ma stve.

dendy

Příspěvek od dendy »

ekral píše:
Nějaký důkaz, nějaký stát, kde to tak funguje? Není to jen svět fantazie a svět nereálných přání?
kazda vec ktora funguje musela byt kedysi navrhuta a odskusana a uvedena do praxe.. keby sa ludia opiarali len o overene existujuce koncepty tak sme dodnes v jaskyniach a ohaname sa kyjakom

Odpovědět