Diskusia o nabozenstve

Vše, co se netýká hudebního šílenství, MIDI a audia
Odpovědět
Ivo
Moderátor

Re: Islám, muslimové, korán a vše okolo...

Příspěvek od Ivo »

bassline píše:
To ale nie je problém náboženstva. Problém je v tom, že ľudia nie sú sami sebou a tým pádom sú ľahko ovplyvniteľní hocičím. Pokiaľ sa z rôznych dôvodov človek nesnaží byť sám sebou (napríklad sa bojí, nevie to, potrebuje niekým viesť, atd.) tak je veľmi ľahko zmanipulovateľný. A je jedno či ho manipuluje politik, bankový poradca, šéf v zamestnaní, alebo nejaká Háre Kršna a podobne. Stále je to o tom istom.

--
Vždyt ano ... anebo nějaká katolická církev, islám atd. Jak říkáš - Stále je to o tom istom.

Myslím že nejvýstižněji to na téma teismus/ateismus atd., řekl jeden mudrc:

"Všichni hledají osla a přitom každý na něm jede ..." :)

Případně klasická indická skazka o 6 slepých mužích, kteří se přou o to jak vypadá slon ...

Obrázek

dano

Příspěvek od dano »

len aby som dal na pravu mieru informacne sumy ze som vraj toho nazoru, ze institucia je nutna k tomu aby clovek nebol ateista. vobec si to nemyslim, vzdy je to o individualnom vztahu clovek vs. Boh a do toho nema nikto druhy co kecat. myslim si ale, ze institucia (cirkev) pridava k tomuto vztahu dolezity rozmer, o ktory je samotar bez institucie dost ochudobneny. ide o uplne standardny socialny rozmer, ktory je fajn aj ked clovek fandi nejakej hudobnej skupine a nie je na koncerte sam. v zlych casoch sa prave vdaka tomuto spolocenstvu dokaze clovek este viac posilnit a zotrvat a nevzdat (prenasledovanie za komunizmu ovela lepsie znasali clenovia cirkvii ako krestania individualisti, nehovoriac o pomocnej ruke ktoru cirkev podala ked dotycneho zatkli a rodina ostala bez zivitela). a pod a pod a pod..

teraz som to dal naozaj len uplne narychlo a odlahcene preco si myslim, ze cirkev sice nie je nevyhnutna k tomu, aby mal clovek plnohodnotny vztah s Bohom, ale nie je zle, ked existuje a podporuje ho v tom (nieco ako rodina). samozrejme aj v cirkvi ako aj vsade inde je kopec zmrdov a casto sa im aj podari dostat sa na celo a riadit rozne zloby, ale to asi tak nejako k tomu patri. kedze sme ludia.

tu by som to kludne prirovnal k demokracii - je to deravy system, ale nic lepsie nename :-)

dendy

Příspěvek od dendy »

prave to "zdruzovanie sa" do cirkvi mi pride kontraproduktivne v pripade duchovnych zalezistosi... jak pride na komuntiu, pride na slova, prazdne frazy, ktore nijakym sposobom nemozu obsiahnut to duchovne... keby bolo mozne boha opisat slovami, veda uz by to davno spravila :-)

pride mi ze duchovno a jeho vnimanie je vysostne intimna vnutorna vec cloveka o ktorej sa rozpravat, popisat ju, ani neda

tomy45

Příspěvek od tomy45 »

Clovek "ma v krvi" sa zdruzovat, rodina, spolky, komunita, atd. Ved aj toto forum je toho dokazom. A bolo by kontraproduktivne tvrdit, ze je v pripade takych alebo onakych zalezitosti ma alebo nema zmysel. Ak by to zacal nejaky jedinec robit (nevyhladaval by spolocnost) stal by sa pravdepodobne asocialom, lebo by sa nemohol zaradit. A kedze clovek je tvor spolocensky, spolocnost potrebuje, tak ako ona potrebuje jeho. Ak by sa ani intimne nezblizoval, a v pripade intimna (je fuk ake je) by to vyzeralo asi ako? :-) Anca dlanova moja najmilsia... Zase raz mam dojem Dendy, toto akosi nevies spracovat :-) Vnutorne prezivanie cloveka je o niecom inom. Vezmi si pocet ludi na planete Zem, ani jeden z nich nepreziva narodenie svojho dietata rovnako, ak by som to mal vyjadrit v matematickych hodnotach napr. 4,8 stupna na skale (hocaka jednotka) stastia :-) To su "veci" co sa nedaju nijak merat.
Naposledy upravil(a) tomy45 dne 30 říj 2012 08:09, celkem upraveno 2 x.

tomy45

Příspěvek od tomy45 »

Mnohi diskutujuci tu predostieraju kvazi kult osobnosti, ktory je motorom pokroku, vyvoja. Nabozenstvo je brzda. Logicky dedukujem. Pseudosloboda myslenia, rozhodovania sa atd. Dolezitost toho ako kazdy jednotlivec ma byt zodpovedny za seba a svoje konanie. Ano, suhlasim, ma byt. Ale nie to hrotit do takeho individualizmu aky mozno vnimat teraz. Ze viera sa vnima ako slabost cloveka, prekazka ako byt samym sebou... Ved uz o laske, ktora je nam prirodzena, sa bavime ako akejsi slabosti, nedavame ju najavo. Kazdy si vsetko nechava pre seba. Decka vychovava vsetko ine len rodicia nie, ved decka maju vlastne tiez slobodu, hlavne ze vedia, ze oni sami sa musia najma na seba spolahnut, nik ich nemusi viest... Clovek vzdy bude potrebovat aby viedol niekto iny, ci to bude jeho ego, nejaka ina pohnutka alebo Boh, je to cele na nom... Dostal "do daru" sa rozhodnut, a to aj robi. Cize by som mal napisat, ze je vlastne vsetko OK.

tony9

Příspěvek od tony9 »

Pánové snad něco napíšu zítra. Dnes to nevyšlo. Jdu už spát.

dano

Příspěvek od dano »

veriaci v tom maju jasno uz cele tisicrocia, takze ziadna revolucia sa nekona. akurat par ateistov klepne pepka :-)

http://www.ac24.cz/zpravy-z-domova/1245 ... eho-zivota

http://tvnoviny.sk/sekcia/spravy/techno ... -duse.html

Ivo
Moderátor

Příspěvek od Ivo »

Dano, stále bereš do uvahy jen dva extrémy - věřící a ateisty. Věřící věří něčemu o čem nic sám neví a nemá žádnou vlastní zkušenost, jen v mysli opakuje něco z nějakého typu pohádkových- ideologických textů a knížek (které napsali a dali do kupy jiní lidé a kterých je hodně druhů) a dělá slepě co je mu přikázáno. Ateista taky jen cosi opakuje (že bůh neexistuje, věda je vševědoucí, co nejde změřit není atd.). Ale spousta lidí neposlouchá něco o jídelních lístcích, ale jdou jídla ochutnat, neposlouchá o hudbě a nerecituje modlitby k hudbě ale jde si různé druhy hudby poslechnout atd. (na koncert je ale často daleká a nejednoduchá cesta ... mnohem jednodušší je o hudbě číst a věřit že je :)

dano

Příspěvek od dano »

Ivo toto som schvalne takto preexponoval :-) Chcel som k tym clankom povedat ze veriaci v tom maju jasno uz odjakziva a ateistov nepresvedci ani keby tu dusu mali na tanieri, (alebo na dlani hehe). Takze nic sa nedeje a vsetko je tak ako ma byt aj bez vedeckych dokazov :-)

tomy45

Příspěvek od tomy45 »

Ivo píše:Dano, stále bereš do uvahy jen dva extrémy - věřící a ateisty. Věřící věří něčemu o čem nic sám neví a nemá žádnou vlastní zkušenost, jen v mysli opakuje něco z nějakého typu pohádkových- ideologických textů a knížek (které napsali a dali do kupy jiní lidé a kterých je hodně druhů) a dělá slepě co je mu přikázáno. Ateista taky jen cosi opakuje (že bůh neexistuje, věda je vševědoucí, co nejde změřit není atd.). Ale spousta lidí neposlouchá něco o jídelních lístcích, ale jdou jídla ochutnat, neposlouchá o hudbě a nerecituje modlitby k hudbě ale jde si různé druhy hudby poslechnout atd. (na koncert je ale často daleká a nejednoduchá cesta ... mnohem jednodušší je o hudbě číst a věřit že je :)
Blbost, tym padom stavias vsetkych veriach do roviny blaznov, ked sami nevedia comu veria a nemaju skusenost.
"Vsetci su blazni, len ja som lietadlo..."
Veriaci clovek, v pravom zmysle slova veri, pretoze VNIMA/CITI Boha - cize vlastna skusenost, precitnutie, pocit, atd. Nie preto, ze mu niekto povedal, ze niekde je a ma bielu bradu a podoba sa na deda mraza.
Veriaci a ateista, opat to nie je 1-tka a 0-la, a nic ine. Pokym sa "snazis", pozeras sa na to takto, tak to v zivote nepochopis a budes zosmiesnovat jednu skupinu ludi aky su blbi a ty mas obrovsky nadhlad "lebo si sam sebou a slobodne sa rozhodujes".
Ja proti tvojim nazorom Ivo nic nemam, ja ta respektujem ako profika / muzikanta / zvukara. Vobec netrpim nevrazivym postojom/myslienkou na ludi, co sa vyjadruju akokolvek, ale ... Moj respekt ma aj zaryty ateista, ktory neskryva ze neveri v Boha, ale "vystupy" z jeho mysle maju nejaku hodnotu, uroven. Nehnevaj sa, ale ty len taras.

Pytkin
Moderátor

Příspěvek od Pytkin »

A ako sa vlastne vola ten, co mu je to uplne jedno? Ja netusim ci boch existuje alebo ne.. A vobec ma to nezaujima... Veriaci teda niesom .. Ale podla iva som neni ani neveriaci..

tomy45

Příspěvek od tomy45 »

Pytkin, to je ten termin co ta vystihuje :-)

dano

Příspěvek od dano »

Pytkin takemu cloveku sa hovori agnostik

Pytkin
Moderátor

Příspěvek od Pytkin »

Dano: to fakt? Budem to pouzivat pri nedelnej kazni..

dano

Příspěvek od dano »

:D

Odpovědět