Mám jednu dobrou kamarádku, se kterou i profesionálně spolupracujeme, je moc fajn, ale dala se do sekty Hare Krišna. Všechno teď najednou filtruje přes jejich poučky, které stále opakuje, svět je dílem Krišny, on je tím nejvyšším Bohem a hybnou silou vesmíru, je třeba ho potěšit mnoha věcmi, povinně dělat denně to a to, být v něčem "indičtější" než Indové atd. (je k tomu i příslušně ideologicky "upravená" literatura, která se tváří jako originální, ale ve skutečnosti jsou to nedávno přepsaná a ideologickým potřebám přizpůsobená stará indická díla). Čili takový slušný brainwashing, otroctví umělým příkazům a modelům a útěk od reality (snad ji to časem přejde).
A člověk si opět uvědomí, že ať si to přiznáme nebo ne, jestli Krišna, nebo Ježíš (a katolická církev) nebo Mohamed nebo Jehova nebo Parsifal nebo cokoliv, je to principiálně pořád úplně totéž, není v tom rozdíl ... Člověk utíká od sebe, od reality Ted a Tady, naimplantuje si do mysli nějakou pohádkovou postavičku a spoustu převyprávěných příběhů s ní spojených v rámci fantazie a lidové tvořivosti (která je ve skutečnosti stejně "reálná" jako třeba Červená Karkulka - je defacto jen obsahem nějakých knížek a nějaké imaginární minulosti nebo ideologicky a fantazijně přetvořenou historickou postavou, která mohla existovat nebo vůbec nemusela, v každém případě je dávno mrtvá), dá si klapky na oči, začne povinně mechanicky vykonávat 1000+1 příkazů a činností s tím souvisejících (které během let účelově vymysleli funkcionáři dané organizace), opakuje nějaké psané texty a přesvědčí sám sebe, že tak to odted je a vždycky bylo a je to Nejvyšší Pravda, vyřešeno, amen, hotovo , máme v tom beze zbytku jasno, hledání skončeno ... (a kdo to tak nevidí a taky tomu neuvěří, žije v nevědomosti, bezvěrec, kacíř, nevěřící pes). Do někoho to naočkovali když byl malý (křestané, muslimové), někdo k tomu uteče z nějaké těžší životní situace apod. Sekt je spousta.
To by ale vůbec nevadilo, je to každého věc, bytostné právo a svobodná volba, kterou je třeba bezvýhradně respektovat .... Problém ale nastává (a o tom mluvíme), když některá sekta začne být agresivní a mít silné mocenské a politické ambice (katolická církev, islám) a znásilňuje celé národy, otravuje a vší silou a za každou cenu vnucuje svoje uměle vytvořená schemata všude možně (cestující katoličtí "misionáři" apod.) nebo (v případě některých menších sekt) člověka ožebračí (mentálně i hmotně) a udělá z něj bezduchou poslušnou lidskou trosku (stává se bohužel často).
(BTW - pocházím z částečně křestanské rodiny, jsem pokřtěný, chodil jsem jako malý k příjímání i zpovědi, prostředí kostelů je mi důvěrně známé - hrávali jsme tam každý rok na vánoce apod. a naposledy jsem na mši svaté v kostele hrál před 2 měsíci

- v jednom kostele v horách jsme s malým hráli Bacha a se starým kamarádem, se kterým jsme kdysi hrávali o vánocích jsme si zaimprovizovali na housle a varhany ..)