Diskusia o nabozenstve

Vše, co se netýká hudebního šílenství, MIDI a audia
Odpovědět
tomy45

Re: Diskusia o nabozenstve

Příspěvek od tomy45 »

@ reaktor: hmmm, liberalizmus, socializmus atd., su tiez istym sposobom nejak organizovane. Nie je to nabozenstvo, ale sympatizanti tiez veria v ich vlastne idei. A kedze mame demokraciu ;-] ak si niekho zvolime, aby nas zastupoval tak suhlasime (mali by sme byt stotozneni) s rozhodnutiami tej danej skupiny. Cize to tvoje prirovnanie berem tazko s nadladom :-]

dendy

Příspěvek od dendy »

ReaktoplazmAR píše:Ja by som postavil každé organizované náboženstvo mimo zákon. Samotnej viere ludí by to nijak neuškodilo, akurát celý ten Remote Control aparát na blbých ludí by stratil dosah..

Viera by mala byt v určitom zmysle niečo ako penis. Máš ho, používaš ho, všetci o tom vedia že ho máš, nikomu to nevadí a nikto nespochybnuje jeho doležitost v tvojom živote, len malá skupina vie ako vyzerá. No v momente ked ho začneš vytahovat na verejnosti, alebo moc o nom rozprávat druhým, prípadne začneš chciet menit veci vo svete na základe svojho vtáka tak si považovaný za blbca a nikto ti žiadnu doležitost prikladat nebude..
:palec+: :palec+: :palec+:

dendy

Příspěvek od dendy »

tomy45 píše:@ reaktor: hmmm, liberalizmus, socializmus atd., su tiez istym sposobom nejak organizovane. Nie je to nabozenstvo, ale sympatizanti tiez veria v ich vlastne idei.
Tomy to je strasne relativizovanie ..

problem je, akym sposobom je ta orgnizacia zadefinovana.. ake ma pravidla, ako ma nastaveny svoj 'manual' .. davat do 1 robiny liberalizmus, socializmus, kapitalizmus a trebars krestanstvo a islam (alebo trebars zen, ci dokonca ateizmus) je nezmysel .. len preto ze nejaky svetonazor ma v nazve "zmus" neznamena ze je rovnocenny, hodnotovo ekvivalentny, schopny koexistencie s inymi (trebars aj konkurencnymi) svetonazormi .. niektore su viac, ine menej, niektore vobec ..

to mozes potom rovno vyhlasit ze to je jedno ci liberalizmus, nacizmus alebo krestanstvo, je to len o sympatizantoch..

no no NIEJE .. je to o tom ako dany myslienkovy postoj / svetonazor ma nastavene svoje pravidla,zasady, dogmy... ako sa stavia k svetu okolo, k ludo co ho napriklad nezastavaju (to je asi dost klucove) ..

Napriklad - hovorim jedno - chvalabohu (:-)) ze dnesni krestania sa uz nedrzia svojho "manualu" zdaleka presne, doslovne (na rozdiel od muslimov ktory koran beru ovela doslovejsie, bohuzial), vlastne kopu veci z neho beru len ako velmi volnu metaforu, lebo inak by sme boli pekne v <> a mali tu v europe horsi terror nez Islamsky stat .. a to je FAKT ! Staci si precitat stary zakon (aj ked aj v novom sa najdu niektore pasaze, povedzme to diplomaticky nie uplne v sulade s humanizmom) ..
hombrefeo píše:dendy, ty si tak velky ateista, ze ta za to panboh este raz potresta! :D
samozrejme musim ratat aj s touto alternativou :mrgreen:

tomy45

Příspěvek od tomy45 »

Dendy... Ved ty sam cely cas relativizujes ;-)

ReaktoplazmAR

Příspěvek od ReaktoplazmAR »

tomy45 píše:@ reaktor: hmmm, liberalizmus, socializmus atd., su tiez istym sposobom nejak organizovane. Nie je to nabozenstvo, ale sympatizanti tiez veria v ich vlastne idei. A kedze mame demokraciu ;-] ak si niekho zvolime, aby nas zastupoval tak suhlasime (mali by sme byt stotozneni) s rozhodnutiami tej danej skupiny. Cize to tvoje prirovnanie berem tazko s nadladom :-]
liberalizmus, sympatizanti, demokracia atd.. to sú všetko politické pojmy, a ja práve hovorím že vmiešavat vieru do politiky je to zlé.. biblia, korán a všetky tie ostatné knihy pracujú so symbolikou, podobenstvami a často s nadprirodzenom, kdežto politika, verejný záujem a celkový ten systém riadenia spoločnosti by mal byť transparentný a uchopitelný.. a nie hnaný mýtusmi.
na druhú stranu ja ako veriaci v niečo by som musel tú svoju duchovnú stránku silno ponížit a bagatelizovat aby som mohol povedat že "ano, moja viera sa zhoduje s touto knihou/združením/politickou stranou" pretože nezhoduje, také niečo neni možné..
proste vmiešavat abstraktné odpovede na fundamentalne otázky existencie akýmkolvek sposobom do verejného života a politiky je imho vždy škodlivé a náhráva to akurát roznym manipulátorom a pod..
prečo by som si mal volit niekoho kto ma bude zastupovat v mojej viere ?

tomy45

Příspěvek od tomy45 »

Toto treba kecat pri drinku a nie fore. Uz sa mi to ani citat neche :D

hombrefeo

Příspěvek od hombrefeo »

si myslel malinovku, nie? :D

MDudas

Příspěvek od MDudas »

dendy píše:ja stale hovorim jedno.. predstavujem si planetu.. niekde vo vesmire taka urcite je, statistika nepusti.. podobnu zemi .. osidlenu inteligentnymi tvormi zhruba v dobe ked bola aj zem.. vsetky podmienky podobne ako na zemi.. z jedinym zasadnym rozdielom - nevznikli tam ziadne nebozenstva .. ziadna viera v nadprirodzeno.. nejakym 'zazrakom' sa proste podarilo ze ti ludia na svoj vyvoj nepotrebovali vymyslat si bubakov ... ta civilizacia fungovala na striktne ateistickom vedeckom principe, na vecnom pozorovani sveta okolo .. rozvijala sa v poznavani prirody a vsetkeho okolo na vedeckej baze....
:wink:
K akym vysvetleniam pride akykolvek tvor vo vesmire, ktory:
- ma prirodzenu zvedavost a zaujem aktivne skumat svoje okolie
- je na ziaciatku vyvoja = nema dost znalosti ani nastrojov na uspokojive vysvetlenie ani zakladnych javov prostedia

Pride k nadprirodzenym/nerealnym vysvetleniam - pretoze si vysvetli veci "ako vie".... No, a uz mas tvojich "bubakov" na svete.
Vznik nadprirodzenych vysvetleni je tak prirodzeny, ako ludstvo samo. :!:

Presne tak prirodzene je aj statisticke rozlozenie populacie - vzdelanost, ohladuplnost, rozhlad ale aj agresivita, egoizmus.
Stazujeme sa, ze agresivita, egoizmus, atd vitazia. Ale oni evolucne vytazia uz 200 000+ rokov. Odkedy vzal homo-habilis do ruk
palicu a zabil suseda, odvtedy "statisticky lepsie" prezivaju ti viac agresivni... :(

Ivo
Moderátor

Příspěvek od Ivo »

Buď je "nadpřirozené" nebo zázračné všechno nebo nic ... Myslet si že tenhle nekonečný vesmír (nebo aspoň ten nepatrný zlomek co si myslíme že známe) se všemi těmi nekonečnými úžasnými projevy, systémy atd. je "normální" a "přirozený" a nějaká drobnost která se vymyká našemu momentálnímu myšlení je "nadpřirozená" , je trochu směšné ... Všechno je jeden velký rozumem nepochopitelný zázrak, absolutno (nebo můžeme říci i "bůh") před kterým můžeme jen pokorně sklonit hlavu ...
Vymýšlet ale jakési umělé pohádkové postavy a systémy, zotročit tím sebe i jiné a ještě ve jménu toho produkovat násilí a další hrůzy (= organizované náboženství jako islám nebo křestanství), to je opravdu zvrácené ...

Aneb - všichni hledají osla a přitom každý na něm jede .. :wink:

biscuit

Příspěvek od biscuit »

ja rikam, ze lidi kteri maji potrebu inklinovat k nejakemu nabozenstvi, nemaji dostatek rozumu na to, aby si vytvorili svuj nazor na fungovani veci. muze to ale byt zpusobeno i tim, ze od malicka byl ten prostor pro to, aby si svuj vlastni nazor vytvorili, vedome nebo nevedome utlacovan, ci dokonce zakazovan. je nestesti, kdyz se lidi trestaji za svobodne mysleni... takze budme radi, ze jsme mohli vyrust v relativne ateistickem prostredi a alespon v techto vecech, jsme si sve videni sveta mohli pomerne svobodne formovat ;-)

MDudas

Příspěvek od MDudas »

A ja zase poznam nemalo VZDELANYCH ludi, ktori su skutocni krestania (nie folkloristi).
A vobec nikdy som u nich nepozoroval jav, ze by si nejako "z nedostatku rozumu ci vzdelania" nevedeli vysvetlit realitu (zopar ma dokonca skoncenu fyziku UK). Podla mna toto je rozdiel medzi tymi "jednoduchsimi" (ktori to beru hodne dogmaticky) a vzdelanymi, ktori to beru skor ako... co ja viem... istu formu "autosugescie". Nemam na to presny vyraz, ale oni skutocne omnoho viac riesia svoje spravanie, duchovnu podporu, komunitnu spolupatricnost, nez nejaky BigBang.
Ja osobne som cisty ateista, ale mam vacsinou pozitivne skusenosti (s krestanmi)... Tych, co poznam, maju moju VELKU UCTU ! :palec+:

biscuit

Příspěvek od biscuit »

jak tady zminil reaktoplazmar to ztotozneni se s tim nabozenstvim, tak to u me proste nemuze nikdy nastat (a bylo by to pro me stezejni) a vzdycky se budu divit, ze u svobodnyho, inteligentniho cloveka nastane. ja si od malicka formuju jakysi svoje vnitrni nabozenstvi, vzdycky na zaklade nejakyho svyho momentalniho vnitrniho stavu poznani i miry dopadu okolnosti zivota. je to takovy srandovni, nikdy ne striktni ani dogmaticky, spis sama pochybnost, otazniky a snaha nekam ty myslenky porad posouvat a vzniklo to asi jako dusledek fungovani nejaky vnitrni pokory, svedomi a respektu k casoprostoru, ve kterym se vyskytuju :-)

Ivo
Moderátor

Příspěvek od Ivo »

Vzdělání s tím nemá nic společného ... Vzdělání jsou jen data navíc v softwaru mysli :wink: Pokud někdo sám sebe přesvědčí že bude odteď opakovat nějakou knížku, dělat co se tam píše a do toho co tam kdosi napsal, zúží nekonečnou a neomezenou realitu, pak si vytvořil umělé filtry a zábrany a na okna dal místo skla tapety ... (= náboženství), což je samo o sobě OK, dříve nebo později si to omezení uvědomí, horší je když kvůli tomu začne organizovat a znásilnovat jiné lidi ...

MDudas

Příspěvek od MDudas »

Ivo píše:Vzdělání s tím nemá nic společného ... Vzdělání jsou jen data navíc v softwaru mysl
Obycajne to tak neni, Ivo. Tie "data navic" musi mozog spracovat. Nedaju sa len nakopirovat do head-RAMky. T.j. myslenie vzdelanych ludi je inde, nez myslenie masy.
A "filtry" na vedomie, o akych tu hovoris? Jedine ak filtry na zlu moralku. Takmer bez vyniky su poctivejsi a cestnejsi, nez moji ateisticki kamarati a znami. Pripustam ale, ze to mozno neni reprezentativna statisticka vzorka...

Vey

Příspěvek od Vey »

Ted je otazka kdo zije v nabozenstvi ...

Odpovědět