Fotokoutek uživatelů A/E zone

Vše, co se netýká hudebního šílenství, MIDI a audia
Odpovědět
delay

Re: Fotokoutek uživatelů A/E zone

Příspěvek od delay »

biscuit: v pohodě :), tím bakelitem jsem jako nechtěl urazit konkrétně tvůj fotoaparát, ale spíš náš služebák Canon 760D, což je aktuální model dejme to mu takový lepší základní zrcadlovky. Na něm máme nasazenou EFs 17-55 f2.8, což je fajn objektiv, ale v součtu tělo + sklo to hází nesmyslných 50.000. Za tuhle cenu koupíš FUJI X-T2 (+ XF 18-55), což je vlajkovka u Fuji APS-C. Ten Canon mám možnost porovnávat denně se svým foťákem, jež mě stál i s objektivem tolik, co jen to Canon sklo. Ve výsledku by mě nic nedonutilo sáhnout po Canonu... Znatelně horší kresba a vyšší šum, a řada dalších především fyzickejch nevýhod... Co se týče příslušenství, battery grip koupíš i k Fuji, adekvátní funkci k LiveView to má taky, včetně focus zoomu a sharp peaking... zase, v porovnání se 760D daleko příjemnější.

SONY a6000 je samozřejmě fajn, hrozně dlouho jsem se rozmýšlel mezi tímhle modelem (má ho kamarád) a Fuji X-E2s. Nakonec jsem šel do Fuji hlavně pocitově + mne lákaly fyzické ovladače na čas, korekci expozice a v neposlední řadě clona na objektivu, přepínač režimu ostření. Tyhle vlastnosti se ukázaly jako zásadní a dovolujou mnohem pohotovější focení, se Sony je to často o ťukání na displej, takže hodně lidí s ní fotí přes displej, s hledáčkem na oku určitě nenastavíš to, co s Fuji, ale její výhody jsou zejména dotyk. vykl. displej a 24 mpx snímač + samozřejmě lepší video, tady je Fuji "osekaná". Sony pro mě měla trumf ještě v rychlejším ostření, ale po posledním FW u Fuji se to skoro vyrovnalo a AF pracuje ryhle a přesně.

Fuji nabízí oproti Sony také podstatně lepší a širší nabídku objektivů, u Sony je člověk v určitých případech donucen platit předražený Zeiss skla, pač factory nabídka není moc široká a ani uspokijivá, ale časy se samozřejmě mění - ovšem pro běžného smrtelníka, kterej ví, že dát 30.000 za objektiv prostě nemůže je to velký kritérium pro nákup těla. Každopádně FUJI i SONY moc fandím a sem zvědavej, jestli Canon s Nikonem časem nějak zareagujou nebo se za tím ujíždějícím vlakem ani nerozběhnou...

biscuit

Příspěvek od biscuit »

delay

Příspěvek od delay »

Jak píšeš, je to kocour, bejt profesionál, tak jasná volba... :)

biscuit

Příspěvek od biscuit »

ja jsem asi deformovanej, ale jako profi reseni uz dnes vidim jedine medium format :-) tohle tak do kapsicky na cesty. je to stejna nemoc jako s jinym gearem a vlastne i vsim ostatnim. jak jednou zacnes poznavat rozdily, zene te to dopredu (mozna i do zahuby - minimalne ekonomicky).

delay

Příspěvek od delay »

Do určitý míry tě chápu, akorát že jsem četl bezpočet osobních blogů různejch profesionálních fotografů z celýho světa, kteří přešli z FF na bezrcadlovku. Na začátku byl vždycky strach, jestli to bude fungovat, obavy se však téměř vždy rozplynuly. Nejčastěji se jednalo o fotoreportéry a svatební fotografy.

Za zmínku stojí jeden argument profesionálního fotografa (svatby, portréty), který si uznal kvality Fuji, ale prý musí dál fotit se zrcadlovkou, protože menší mirroless působí na zákazníky neprofesionálně. Tento argument jsem již osobně zažil v praxi při focení jedné životní události, kdy můj foťák nebudil patřičný dojem seriozního stroje a musel jsem fotit majitelovým Nikonem (samozřejmě nastaveným na full auto a s bleskem). Jo, tak to cvakání zrcátka a 2x větší tělo je holt někde potřeba :)

biscuit

Příspěvek od biscuit »

no to jsem vcera zrovna probiral se zenou, jak jsou lidi debilni :-) a v cechach mi to prijde nejak jeste silnejsi. tak jako nesnasim ceske nesmyslne slovo ""presso"", tak zacinam bejt alergickej na slovo "zrcadlovka". teda z ust nekoho, kdo vi o foceni kulovy :-) to je zase termin nesouci s sebou (v ocich toho neodbornika - dokonce bych se nebal pouzit i oznaceni blbec (bohuzel jich je strasne moc)) nejakou domnelou iluzi o super kvalite, kterou v jeho chabem povedomi technicky definuje snad jen matne povedomi o necem, cemu se rika rozliseni... a to presne v momente, kdy se lame chleba a zrcadlovkam zvoni hrana. no a v takovym zijeme svete. nejhorsi je, ze tihle jedinci se casto chovaji jako pseudoodbornici - na kafe, na foceni, na vsechno.

jinak ja pod tim pojmem profesional videl spis nekoho, kdo dela fotky kreativnejsi (reklama a nebo dokonce "umeni" (uvozovky protoze do dneska nevim, co to slovo znamena :-) )). novinarina apod., to je uplne bez debat. na druhou stranu tam se pohybuje tolik lidi, co vlastne neumi fotit, ze oznacovat je slovem profesional, mi taky pusobi fyzickou nevolnost :-D

MDudas

Příspěvek od MDudas »

No vidis, jaky si stary a znechuteny ... :)

Ja to vidim takto - zrkadlovka tu cele desatrocia bola, a stale je synonymom kvalitnej fotky (alebo aspon technicky vyrazne kvalitnejsej) .
Ze momentalne existuje par modelov kompaktnych fotakov, ktore si kvalitou siahli hodne vysoko, na tomto fakte nemeni nic. Statisticky zrkadlovky stale kvalitou dominuju. A navyse 98% zrkadloviek v auto rezime foti lepsie ako vacsina kompaktov. Cize obvykly nazor, ze "zrkadlovka je profi", je uplne OK. Pokial ma niekto profi-kompakt a ide fotit svadbu, je na nom, aby to vysvetlil publiku.
A nemyslim, ze by snad toto mal obycajny clovek nejako aktivne sledovat. Pouzivat hodnotiace kriterium na ludi - ci sa orientuju vo foto-technike za posledne 2-3 roky, mi pride hodne uchylne. :palec-: Ja osobne sa citim trosku "in", a tamtie Fuji ma velice prekvapili. :oops:

A aby si nemal moc vysoke sebavodemie - espresso = rychlo, presso = tlakom. Takze presso-kava je uplne pripustny, technicky korektny, cesko-italsky termin a pochadza z doby, kedy tlakova priprava kavy bola novinka. Potom to zobrali do ruk marketeri zapadnej Europy a urobili z toho "rychlu kavu". Podstata je ale v tlaku horucej vody, nie v rychlosti. Tazke presso je pressnejsi termin nez espresso. :wink:

biscuit

Příspěvek od biscuit »

ty budes cech, ne? presso nic neznamena, resp. muze znamenat "u" nebo "blizko" :-D

radeji tady neospravedlnuj blbost vetsiny naseho naroda, nebo budes sam povazovan za blba ;-) presso muzeme nazyvat jedine tu ceskou blitku z nekterych podniku, ktera se snazi vypadat jako "lungo/americano", ale veskera ta (zbytecna) voda jde pri extrakci pres paku (a nevim, zda je horsi, ze tece rychleji pres mensi mnozstvi kavy, nebo extrakce probiha (o moc) dele).

ale mluvme radeji o foceni a fototechnice ;-) ale i tady ti budu krute oponovat. zrcadlovka proste nema nic spolecneho s kvalitou vystupu. vse je o cipu, optice a obsluze. jestlize si nekdo mysli, ze ze dvou fotaku udela lepsi fotku zrcadlovka jenom proto, ze je vevnitr zrcatko a pentaprism, je u me proste idiot (BODKA)

a jeste jak jsi nastinil toho obycejneho cloveka - k tomu jen, ze kdyz necemu nerozumim, tak do toho nekafram a nemedituju o tom - ale ta mnou oznacena skupina blbcu dela presny opak. poucuji te o necem, o cem bys jim mohl naopak hodiny vypravet ty. ja s nimi nediskutuji, protoze je to zbytecne, ale setkavam se s nimi prakticky denne.

delay

Příspěvek od delay »

MDudas: Jedinej rozdíl mezi zrcadlovkou a bezzrcadlovkou je v absenci zrcátka, který jak víme se při expozici odklopí stranou a nemá tedy na fotku žádnej vliv, snad kromě zvukového vjemu, který toto odklopení provází, a který zvlášť v kombinaci s kovovými těly zní velmi róbustně až autoritativně. Sorry, ale seš trochu mimo, neva :)

PS: kompakt je označní pro fotoaparát nižší třídy, většinou s menším čipem. Fotoaparátům, které disponují stejnými parametry jako zrcadlovky - mají tedy většinou APS-C snímač (FF nechme stranou), ale nemají zrcátko se říká bezzrcadlovky nebo mirrorless, aby se právě od kompaktů odlilšily. Tyoto fotoapráty používá řada renomovaných fotografů jako svoje primární, většinou kvůli nižší hmotnosti a velikosti, kvůli ovládání nebo jen fun factoru a v neposlední řadě kvůli obrazovému výstupu...
Naposledy upravil(a) delay dne 01 pro 2016 09:07, celkem upraveno 1 x.

biscuit

Příspěvek od biscuit »

kdyz to po sobe ctu, aby to nebylo vnimano nejak pejorativne... tak to nebylo mysleno a uz vubec na nikoho zde (aby nedoslo k nedorozumneni).

a doplnim jen, zrcadlovka je proste jen oznaceni pro fotoaparat s optickym hledackem - nic vic. a napr. tisicovkova a stovkova rada od canonu podle me nesnese primer profi ani v naznaku (a to nesouvisi s tim, jestli se s tim da udelat super fotka, nebo ne).

delay

Příspěvek od delay »

S tím optickým hledáčkem bacha - třeba FUJI X-PRO2, do nedávna nejvyšší model má optický i EV hledáček - právě zde mnoho uživatelů popisuje své zkušenosti, že vlastně plynule přecházejí na EV, neboť mít okamžitou představu o reálné kompozici s hloubkou ostrosti je silně návykové :). Optický hledáček má i kompakt Fuji X20, který se dá pořídit na bazaru za 7000 až 8000 Kč. Nicméně náhled pokrývá ca 85% plochy, tedy s ním nejde fotit kriticky, nahradil jej model X30 s EV, díky kterému jsem zase začla fotit a oblíbil si tuhle značku.

biscuit

Příspěvek od biscuit »

ja nevim. hloubka ostrosti se na displeji fotaku strasne blbe odecita. pri ty maly velikosti obrazu to neni tak vyrazny. tohle nikdy nebudu potrebovat ani po tom touzit. vim jak clonim a jak jsem zhruba daleko a to mi staci pro vytvoreni docela obstojne predstavy, jak fotka bude vypadat. a o posuzovani expozice na displeji si taky myslim sve (jestli nema fotak zebry). normalni mereni (carka s nulou uprostred), pripadne kontrola histogramu, mi teda prijdou presnejsi a efektivnejsi. ale to je zase videt, jak jsme kazdej jinej a podle toho nas nektery "vyhody/nevyhody" ruznejch produktu treba ani netankujou ;-)

delay

Příspěvek od delay »

Ne, já s tebou souhlasím, osobně taky koukám na náhled histogramu a necloním podle toho co vidím v hledáčku, ale podle zkušenosti a záměru. Tohle je detail :)

MDudas

Příspěvek od MDudas »

Jezisi, co mi tu vy dvaja pisete... Sak ja nie som blb. :P
delay píše:Jedinej rozdíl mezi zrcadlovkou a bezzrcadlovkou je v absenci zrcátka, který jak víme se při expozici odklopí stranou a nemá tedy na fotku žádnej vliv, snad kromě zvukového vjemu...
A toto si zobral kde ? To Canon a Nikon a Pentax atd. to tam montuju zo srandy, ci co ?
Odkryty snimac sa priebezne nabija fotonmi a to generuje zopar peknych technickych problemov.
delay píše:... kompakt je označní pro fotoaparát nižší třídy, většinou s menším čipem. Fotoaparátům, které disponují stejnými parametry jako zrcadlovky - mají tedy většinou APS-C snímač (FF nechme stranou), ale nemají zrcátko se říká bezzrcadlovky nebo mirrorless, aby se právě od kompaktů odlilšily. Tyoto fotoapráty používá řada renomovaných fotografů jako svoje primární, většinou kvůli nižší hmotnosti a velikosti, kvůli ovládání nebo jen fun factoru a v neposlední řadě kvůli obrazovému výstupu...
:shock:
Iba tu pripominam, ze bezny host na svadbe toto NEMUSI vediet. A je na fotografovi, aby mu vysvetlil , ze jeho "kompakt" vlastne neni kompakt, ale profi fotak. A ze teda "dneska nebude pouzivat velku zrkadlovku aby nerusil hosti"... Ja som pristal na zemi uz pred par rokmi, takze som si to stihol vsimnut. (bol som hrdym vlastnikom 2Mpx Olympusu, ked vacsina ludi na tomto fore o digitaloch iba citala v casopise) Poznamka o mojom prekvapeni zo spominanych Fuji smerovala k subjektivne vysokej kvalite k obrazu...

Ked uz ste zacali tie chvalospevy na FUJI - ako je to s geometriou obrazu ? :wink:

delay

Příspěvek od delay »

MDudas... nevím, co myslíš svou první poznámkou, teď to vypadá - tak jak jsi to napsal, že zrcátko v tvém chápání funguje jako závěrka a všechy bezzrcadlovky maj pořád odkrytej snímač, protože nemaj zrcátko :). Každej foťák má sakra přece závěrku, tedy nějaký zavádějící balamucení ohledně fotonů je jen opět úplně zcestenej a zbytečnej argument.

tady se můžeš podívat na konstrukci zrcadlovky od Nikonu... http://imaging.nikon.com/lineup/dslr/basics/01/01.htm

Odpovědět