Fotokoutek uživatelů A/E zone

Vše, co se netýká hudebního šílenství, MIDI a audia
Odpovědět
MDudas

Re: Fotokoutek uživatelů A/E zone

Příspěvek od MDudas »

Keby zrkadlo robilo zavierku, tak to by teda vrch a spodok fotky boli hoodne rozne exponovane... :)
---
Bavime sa tu o "Live" obraze na displeji (bez-zrkadlo). Polovodic non-stop zbiera fotony a premiena na elektrony. Ked potom potrebujes zaber s vysokym ISO, je treba ten naboj nejako vybit, inak hrozi ista neostranitelna miera sumu.
Tuto info mam z nejakeho Canon/Nikon webu, neni to moj vymysel. Predpokladam, ze to plati stale, ale asi nasli sposob, ako snimac pred zaberom aspon ciastocne vybit...

biscuit, "presso-", je rovnako ako v cestine predpona vytvorena z podstatneho mena. Samostatne "presso" ma vyznam asi ako ceske "tlako". U mna v robote by som Ti ukazal taliansku masinu aj s riadiacim panelom. Nieco taketo som tam minule menil:
http://www.euroswitch.it/pressostato-a- ... dt-ro.html
Vola sa to PRESSOSTATO !!!! :wink:

biscuit

Příspěvek od biscuit »

porad ale slovo presso samo o sobe nic neznamena. jeho pouzivani je ceskej svetackej idiotismus a u toho bych radeji skoncil. pracuji v italske firme, a kdyz muj domaci kolega nabidl mym italskym kolegum "presso", mel jsi videt jejich vydesene vyrazy :-)
espresso masina vznikla na zaklade pozadavku vyrobit co nejrychleji cerstvou kvalitni moka kavu. tlak je jen prostredek k tomu, jak rychle dostat z mletiny zrn kvalitni napoj ;-) je to jako ta debata o slepicce a vajicku, jenze narozdil od ni, tady existuje jednoznacna odpoved. ale kvituju s povdekem tve umeni slusne diskutovat i s takovym provokaterem, jako jsem ja ;-)

ad ty bezzrcadlovky, jak se tam vlastne pocita pocet cyklu zaverky, kdyz musi vlastne pracovat nekolikanasobne (?). tady teda fakt nevim :-)

delay

Příspěvek od delay »

MDudas: Tady je myslím hezký vysvětlení: https://www.premiumbeat.com/blog/how-ca ... ters-work/
Teda nikde jsem nesehnal informace o tom vybití senzoru před expozicí, ale tvůj komentář nijak nezpochybňuju. Jako drtivou většinu uživatelů mne hlavně zajímá výsledek a rozdíl mezi ISO6400 u firmeního Canonu EOS 760D a mojí Fuji X-E2s hraje ve prospěch Fuji. Je možné, že jistou úlohu v tom sehrává jinak sestavená bayerova maska, která obsahuje více zelených filtrů (políček) a není symetrická. Většinou ale píšou, že to má hlavně příznivý vliv na ochranu před moiré efektem, ale mě se líbí, že při vysokém ISO nevziká na fotce tradiční barevný šum v plochách, ale spíše jen charakteristické zrno. Zkrátka z tohodle pohledu se mi to, co produkuje Fuji potažmo SONY hodně zamlouvá.

MDudas

Příspěvek od MDudas »

Videl som tu nejake ukazky a uplne suhlasim. Som fakt prekvapeny, ake obrazky to robi.
Ja osobne by som sa presne tak, ako 90% majitelov zrkadloviek, na tu obrovsku masinu velice rad vyprdel. :oops:
Fotak neni zberatelsky artefakt, ale nastroj na robenie fotiek. Keby sa to dalo slusne robit s mobilom, idem do toho...

biscuit

Příspěvek od biscuit »

delay: co jsi to mel pred tou x-e2? x-e1?

delay

Příspěvek od delay »

Ne, jen kompakt X30, s malým čipem.

MDudas

Příspěvek od MDudas »

biscuit, tak zda sa, ze Ty uz sa mozes fotografiou aj zivit... Aspon teda ked porovnam tvoje Karkule a vlky s touto "Beautiful Elf Woman":
:lol:
https://www.dreamstime.com/stock-image- ... ge25165821

delay

Příspěvek od delay »

MDudas: však není důvod, aby se neživil :), jinak ty fotky z tvého linku mě nijak neuráží, sám bych to asi nefotil, ale jako cílená komerce je to prostě adekvátní...

biscuit

Příspěvek od biscuit »

nastesti ani nechci. chci se tim jen bavit. uz se znam...
kdysi, jako naivni mladik, jsem si myslel, ze bych se mohl zivit jinym "muzickym" oborem a zaroven by to mohla bejt pro me zabava. ale zjistil jsem, ze sloucit to dohromady nejak harmonicky, je skoro nemozny. diky tomu jsem prisel i o spoustu radosti, kterou mi to driv davalo. stejnou chybu uz neudelam. fotit si budu jen "pro sebe" a snad mi to vydrzi dlouho.

parkrat jsem o tom premejslel jako o privydelku - formou foceni na nejakej shutterstock atd., ale to by me asi taky nebavilo. hlavne premejslet nad tim, co by se mohlo prodavat :-) navic to muze delat dneska skoro kazdej a taky to tak vypada (myslim hlavne ve smyslu kvantity).

tak aspon nejakou fotku, at furt nekecame :-)
Obrázek

delay

Příspěvek od delay »

biscuit: Jo, máš naprostou pravdu, nebo teda názor, kterej sdílím. Mě bavěj tvoje portrétovky, myslím, že máš pro to určitej cit, a přitom na mě působěj dost naturálně, čili žádný Ps vyhlazeniny, líčení nebo přisvětlování. Je jasný, že v tomhle směru je to bez možnosti trvalejšího výdělku, pač modelka ti postojí a ty jí dáš fotky, který volně použiješ i pro sebe. Obě strany jsou spokojený a tohle je fajn. znám ovšem více "fotografů", který se takhle dost přiživujou a jejich výsledky nejsou lepší než tvoje...

Mě třeba hodně baví reportáž, a docela bych si přál mít možnost fotit různý oslavy a křtiny nebo koncerty, snad kromě svateb. Baví mě se pohybovat mezi lidma a fotit je bez svolení, pač s tím každej tak nějak počítá, ale přitom za chvíli splyneš a fotíš jejich natural. K tomu je ale už potřeba se nějak prezentovat a vlastně svý služby nabízet, jinak fotíš jen rodinu.

Přidávám svý nejúspěšnější foto za poslední půlrok, dneska jsem dostal mailem vyrozumnění, že se umístilo v soutěži FOTO-VIZE (čb street) na 9. - 15. místě. Mám radost.

ObrázekDIFFERENT STORRIES

biscuit

Příspěvek od biscuit »

ja teda prisvetluju, ale snazim se vsechno delat nejak s citem. jsem rad, ze me to casto dost odlisuje od trendu (napr. dokreslovani svetla uz me posledni dobou irituje uplne do nepricetna :-) ).

tahle tvoje fotka je pecka - vzdyt uz jsem ti ji chvalil - a oceneni si naprosto zaslouzi. pro me dokonalost. je krasny, ze clovek nemusi jen aranzovat a vymejslet umely situace a presto najde takovouhle skvelou scenu. v tom ti naprosto rozumim - taky radeji hledam neco, co uz nekde je, nez abych umelkoval. btw. mam radost, jak je na tobe videt, ze jak furt fotis, ze se ti ten cit, kterej jsi mel vzdycky, stejne porad tribi a porad se zlepsujes.

peteness

Příspěvek od peteness »

Biscuit: poslat fotky na ruzny prodejni servry neni problem, privydelek predpokladam temer nulovy. Spis me napadlo privydelavat si svatbama apod., ale to musi byt dost narocny.... a samozrejme ne uplne zabavny.

biscuit

Příspěvek od biscuit »

nemyslel jsem jen poslat "nejaky" fotky, ale vymyslet fotky, precizne je udelat a pak teprve nahrat. chce to hledat "diry" na trhu, kalkulovat. a to je prave to, co by me nebavilo a navic to neni uplne jednoduchy... to nafoceni je to nejmensi. no a svatby apod. popravde 1) mi to prijde pomerne velika zodpovednost (i kdyz to prehanim, protoze mam uplne jina meritka nez vetsina lidi) a 2) pro me by to byl megavopruz teda. ve chvili, kdy by do me nekdo zacal lamat panaky bych rezignoval a kdyby se rozeznely tony samohrajky, nastal by exitus :-D tvl, kazdej tady - bohem s hudebnim vkusem, by to mel uplne stejne :-D bavila by me jen cikanska svatba, kdyz by mi nesebrali fotak :-D

MDudas

Příspěvek od MDudas »

biscuit: 1- za portret slecny pod dialnicou
delay: 1* za Cesku Trebovu !
biscuit: 1 za komentar "zodpovednost-vopruz-panaky-samohrajka-exitus" ! :D :)

jackies

Příspěvek od jackies »

biscuit píše:bavila by me jen cikanska svatba, kdyz by mi nesebrali fotak :-D
tvl, kdysi, ještě za totáče, jsme na jedné cikánské svatbě hráli.
Vzpomínám na to do dneška. Mega svatba a super zážitek až na ten konec :)
Když jsme chtěli už nad ránem balit, starej fotr prohlásil
" co je toto co je toto ?! vi tady budete, dokud mi tadi buteme !! pred půl rokem já vdával prvni ceru a mi tady tejden bili !!! "

JInak to mám stejně jako ty. Když fotit, tak jako koníček, jinak je to jednoduchá rutina a otrava.
A v případě třeba svateb opravdu i zodpovědnost kterou člověk pochopí až když tam s tím foťákem stojí ( běhá, jezdí, honí ) ;)
(taky jsem si zkusil)
Měli jsme třeba teď dvě rodinné svatby, říkali mi o focení, ale ani náhodou :)
Foťák jsem měl sice sebou, ale jen pro svojí zábavu.
Zajímavé je, že z obou svateb jsem měl zachycené okamžiky, které šli do tisku a na větší formát.
Od najmutých fotografů zůstali na disku pouze jako klasické vzpomínkové, dokumentární.
Věřím tomu, že je to právě proto, že ti je defakto jedno jestli ti něco vyjde nebo ne, a že fotíš uvolněně a pro radost.
muzikant

Odpovědět