jen me porad mate u povrchu koule to, ze umime spocitat jeji plochu - proc kdyz je nekonecna? proste mi tam to slovo nekonecna nestimuje

http://www.phil.muni.cz/~jokr/fak/0401.html <<< kukni toto... povrch gule je TOPOLOGICKY nekonecny ale METRICKY konecny .. cize nema definovany zaciatok a koniec ale ma definovanu plochu.biscuit píše:jen me porad mate u povrchu koule to, ze umime spocitat jeji plochu - proc kdyz je nekonecna? proste mi tam to slovo nekonecna nestimujekdyz reknu, ze zacatek a konec je na severnim polu, tak je to prece jasny - vyjdu z nej na jih, pak az prejdu jizni pol pujdu zase na sever (
) a nakonec zase dojdu na severni pol. tohle mi prosimte jeste vysvetli
vtipny je, ze tohle na standfordu uci v ramci 'univerzity tretiho veku', tem lidem je treba sedumdesat :]matucha píše: Zajimava prednaska... teda serie prednasek. Tahle konkretne myslim nevyzaduje zadny matematicky nebo fyzikalni tituly pro pochopeni (staci chapat diagramy a ideje). Nemam ambici chapat vsechno, ale bavi me se na to divat aspon pootevrenyma dverma. Stejne je ulet, co je dneska mozny - v klidu domova si dat prednasku ze svetovy univerzity.
Pro me osvezujici, protoze treba ten "Elegantni Vesmir" mi pride jak dokument pro TV Nova. Kdyby z nej totiz vypustili balast, tak tam je informaci tak na 5 minut a ne na 3 dily.