ivo: kdyby na tebe prisla chut ochutnavat, zacni u bilych, zkus nejaky vyber z bobuli, vyber z cibeb, nebo jeste lip slamovy nebo ledovy - to jsou stavicky a cloveku, kterej "zacina" to muze otevrit oci (jazyk). vino je uzasna vec, chutovy rozmanitosti, ktery ma clovek moznost vnimat si kdekdo uvedomi poradne az u vina. jinak chapu, ze ti treba vadi lehka "palivost" alkoholu, ale nechapu, ze ti vadi kyselost. ta je u ruznych vin ruzna a navic nikdy neni horsi nez treba ta z citronu. navic kyselost je chut jako kazda jina a da se i na ni ujizdet. u vina je to hlavne o kyselosti a sladkosti
a ohledne zavislosti je to proste o cloveku. dovolim si tvrdit, ze ty se toho bat absolutne nemusis, protoze mas k alkoholu respekt az prehnany. jinak zapach z ust - to je asi jasny, ale kdo pije vino, mel by pit i vodu, zejmena jde-li o kyselejsi typy. taky se u vina drobne pojida vetsinou, coz taky napomaha.. proste kdyz nekdo vypije ve dvou lahev tak to z nej jak ze sudu netahne.. a ani omameni se bat nemusis

jinak jeste dalsi veci, ktera je u alkoholu velmi pozitivni je, ze velmi casto pri vetsich davkach poznas, s kym mas tu cest. lidi ztrati zabrany, prestanou se pretvarovat a clovek se pak nestaci divit nekdy.. zkratka in vino veritas
