Mrchožrouti versus pažitkáři VERSUS SLEPIČÁRNA

Vše, co se netýká hudebního šílenství, MIDI a audia
Odpovědět
Ivo
Moderátor

Re: Mrchožrouti versus pažitkáři VERSUS SLEPIČÁRNA

Příspěvek od Ivo »

Ale dendy, come on, zkus spíš něco k věci ... Položil jsem otázku, zkus na ni odpovědět, víš-li to (já na ni odpověd neznám, proto se ptám a rád se nechám poučit) ... Otázka je (při všech staletých i současných zkušenostech s destruktivními účinky alkoholu na člověka - na tělo i mysl) v čem konkrétně by mohlo být zdraví prospěšné (tj. člověk by byl na tom lépe než kdyby to nečinil) denní pití alkoholu ? Nevím co je na této prosté otázce extrémního ?

Pytkin
Moderátor

Příspěvek od Pytkin »

niektory vino nepovazuju za alkohol ..

Ivo
Moderátor

Příspěvek od Ivo »

Někteří šunku nebo rybu nepovažují za maso ... Ale bavíme se spíš o reálných faktech že ? :wink:

Pytkin
Moderátor

Příspěvek od Pytkin »

mne je uplne jedno co kto povazuje .. ja len na margo tvojich silnych slov o alkohole ..

Vlad

Příspěvek od Vlad »

Pytkin píše:niektory vino nepovazuju za alkohol ..
Pytkin píše:mne je uplne jedno co kto povazuje .. ja len na margo tvojich silnych slov o alkohole ..
:mrgreen:

Ivo
Moderátor

Příspěvek od Ivo »

Tak Pytkine, mě neber v uvahu, stačí se podívat na současnost i historii, lékařské i jiné zprávy a denní globální zkušeosti atd. co se týče účinků alkoholu ... Nic pozitivního tam tedy nepřevažuje, to si přiznejme ... spíše ta známá pověstná "metla lidstva", často v dost hrozivých podobách

peteness

Příspěvek od peteness »

No pro mě je to taky otevřená otázka. Třeba můj děda měl nízký tlak a doktor mu doporučil štamprli denně. Osobně si myslím, že krátkodobě může být nějaká fakt minimální dávka plus. Třeba jak se říká, že alkohol orztahuje cévy. Zdá se mi, že mám třeba po pivu lepší fyzické výkony, větší vytrvalost. Mám lepší náladu a lidi mi ji víc vracejí než za 100% střízliva.
Tím ale chraň bůh nechci propagovat pití. Berme to čistě jako otázku zdraví, nic víc.
Problém je, že je to trochu jako na houpačce. Dáš si - funguješ, vyprchá to - přijde nervozita a deprese.
Měl jsem ted období, kdy jsem se třeba od rána do večera učil a tam potřebuju čistou hlavu. Takže třeba 2 měsíce jsem neměl ani kapku. Ale bylo to hodně o sebezapření.
Ještě jedna věc: Když už musíš, tak asi není dobré to míchat s jídlem že jo? Jenže zase se říká: nepij na lačno.
Tak kde je pravda? :)

Ivo
Moderátor

Příspěvek od Ivo »

On ten alkohol jistě nějaké efekty má. Ale otázky jsou dvě: 1) není v rámci 1-2 teoretických pozitivních efektů současně 50 prudce negativních, které ty pozitivní převáží a eliminují ? 2) nedají se ty proklamované pozitivní dosáhnout mnohem lépe, účinněji a bez rizik jinými způsoby ? 3) nejsou to spíš jen takové drobounké umělé výmluvy/omluvy aby člověk mohl s teoreticky lepším svědomím chlastat ? :)
Naposledy upravil(a) Ivo dne 26 zář 2011 10:59, celkem upraveno 1 x.

biscuit

Příspěvek od biscuit »

ivo: vsechno je spis o lidech, nez o alkoholu jako takovym. faktem je, ze ho k zivotu nikdo z nas nepotrebuje. je pak taky strasne dulezity, jak alkohol kazdej jedinec vnima a jak ho pouziva. ja osobne alkohol vice ci mene pravidelne konzumuju nejakych 18 let. nikdy jsem neprisel na chut tvrdemu alkoholu, takze ten prakticky nepiju. konzumuju prakticky jen pivo a vino. oboji mam moc rad jak z hlediska chutoveho pozitku, tak z pohledu prozitku dusevniho. prakticky nikdy se neopijim, temer nikdy mi neni spatne, a kdyz mi pak druhy den neni dobre, je to spis z nedostatku spanku. po takovyhle dobe relativne pravidelnyho, ale celkem umirnenyho piti alkoholu nejsem schopen na sobe pozorovat zadne nasledky. mozna to co ted napisu bude znit skoro az uboze, ale vetsina mych prozitku spojenych s alkoholem jsou prijemne chvilky - je to i tim, ze si vybiram pratele, kteri umi alkohol konzumovat podobnym zpusobem a tudiz nedochazi k zadnym excesum, hadkam apod. tahle vec a to, jak mi zejmena vino lahodi, jsou pro me nejdulezitejsi faktory, proc vnimam alkohol jako pozitivni - zadne nebo minimalni negativni fyzicke ucinky vs. prijemne chvilky spojene s uvolnenim tela i mysli na urovni lehke meditace bez nutnosti soustredeni. takhle nejak to mam ja osobne. netvrdim, ze je to nejaka obecna pravda, ale verim ze vice lidi to ma takto podobne.

jinak ackoliv mam alkohol rad, nemam problem zajet si za kamarady do hospody autem, dat si dva birely, nejaky kafe, s kamosema pokecat a pak jet spokojene domu. a kdyz jsem doma a mel bych treba chut na vino a zadny neni, tak to resim zelenym cajem - ten umi ducha taky povznest, i kdyz trochu jinym smerem ;)

dendy

Příspěvek od dendy »

Ivo píše:On ten alkohol jistě nějaké efekty má. Ale otázky jsou dvě: 1) není v rámci 1-2 teoretických pozitivních efektů současně 50 prudce negativních, které ty pozitivní převáží a eliminují ? 2) nedají se ty proklamované pozitivní dosáhnout mnohem lépe, účinněji a bez rizik jinými způsoby ? 3) nejsou to spíš jen takové drobounké umělé výmluvy/omluvy aby člověk mohl s teoreticky lepším svědomím chlastat ? :)
odpoved na 1) je NIE .. pri deklarovanych malych mnozstvach tie negativne ucinky nie su zaznatelne ... to ze niekto zacne chlastat je jeho problem a slaba vola ale nema to nic s tym ako vplyva vino (a alkohol obecne) na organizmus fakt v malych mnozstvach ... cerveny vino preukazaltelne pozitivne vplyva na krvotvorbu (az tak vyrazne ze sa nedporucuje zenam pit cervene vino ked maju "svoje dni" pretoze to moze zosilnit efekt) .. alkohol ako taky v minimalnom mnozstve ma pozitivny vplyv na srdcovocievny system (okrem ineho rozsirovanie ciev takze znizovanie rizika ich upchania) .. a odpovedna 2) samozrejme ANO existuju aj ine nastroje ktore maju rovnaky vplyv - to ale nijak neneguje ani neznizuje vplyv vina a alkohoholu - opakujem fakt v malym mnozstvach ... cele je to o tom ze ked niekomu to vinko fakt chuti, tak ked si da povedzme pohar-dva denne (nie viac) tak rozhodne mu to skorej prospieva nez skodi .. to je cele ... odpoved na 3) je NIE - pretoze ked niekto skutocne chlasta, potom v jeho pripade odpoved na bod 1) je ANO a tym padom uz ako vyhovorku pozitivne efekty maleho mnozstva pouzivat nemoze - pretoze si proste skodi a nici organizmus a basta ...

na okraj poviem ze ja osobne nepijem vino prakticky vobec, ani tvre, ani pivo ani nic ine alkoholicke. len velmi velmi vinimocne si dam fernet (tak 2x 3x za rok aj to len malinko)

Pytkin
Moderátor

Příspěvek od Pytkin »

dendy píše:tak ked si da povedzme pohar-dva denne (nie viac) tak rozhodne mu to skorej prospieva nez skodi ..
na toto ti da ivo 1000 vedeckych argumentov , ze nemas pravdu .. urcite nejake megawaty a kiloohmy .. a podobne ..

dendy

Příspěvek od dendy »

ja viem .. preto hovorim ze ja uz sa len smejem ked vzdy dojde s nejakym extremnym nazorom... proste sa dobre bavim na tych hlaskach :mrgreen: ako nie v zlom, mam respekt k ivovej praci naprikald.. ale proste tie extremne nazory ma bavia, vlastne uz len preto chodim citat tento thread, lebo to je vtipne :)

Oxyygen
Profesionál

Příspěvek od Oxyygen »

Clovek ma stejne omezenou zivotnost bez ohledu co ji nebo pije. A taky tu je jen jednou. I makrobiotik jednou umre.:) A vubec nema jistotu jestli dyl nez ostatni. Proto mi prijde se zasekavat na takovychto nuancich. Clovek neni stroj.
Výroba reklam, jingles a prom pro síť rádií Media Club.
http://www.semamastering.cz | http://www.kiss.cz | http://www.bandzone.cz/mellowpower

dendy

Příspěvek od dendy »

Oxyygen píše:Clovek ma stejne omezenou zivotnost bez ohledu co ji nebo pije. A taky tu je jen jednou. I makrobiotik jednou umre.:)
noo.. ale len do momentu az sa vedcom podari (a ze sa im to skorej ci neskuor podari to je viac nez iste) zacat kontrolovat produkciu telomerazy v organizme.. verim ze pre generaciu co ma v sucasntosti 30-40r bude tento "upgrade" organizmu este aktualny :)

Ivo
Moderátor

Příspěvek od Ivo »

Pytkin píše:
dendy píše:tak ked si da povedzme pohar-dva denne (nie viac) tak rozhodne mu to skorej prospieva nez skodi ..
na toto ti da ivo 1000 vedeckych argumentov , ze nemas pravdu .. urcite nejake megawaty a kiloohmy .. a podobne ..
Myslím že to je uplně v pohodě ... když to někomu chutná ... i když sám bych si to nedal ze dvou důvodů: 1) chutná mi to strašně nepříjemně (strašně kyselé, pálivé, agresivní - i ty tzv. "nejlepší vína", o tvrdém alkoholu už vůbec nemluvím), čili nejsem masochista. Osobně nechápu co na tom někomu může chutnat. Žádnou aspon trochu příjemnou chut tam při nejlepší vůli nemůžu najít (ale proti gustovi :) Když už není vyhnutí (symbolický rodinný přípitek apod) - dělám to jen s velkým sebezapřením (brrrr....). Čerstvá ovocná štáva mi chutná proti tomu jako nebeský nektar proti benzínu :) ... 2) i v malých množstvích to působí do jisté míry omamně (inhibitor mysli apod.). Což mi přijde divné a netoužím po takových efektech 3) z člověka který se napije alkoholu byt jen trošku to jde cítit, táhne to z něj a moc to nevoní ... kromě toho alkohol je droga, čili i malá množství mohou být návyková)

Odpovědět