https://www.choosemyplate.gov/SuperTrac ... pedia.aspx
Je to součást širšího nutričně-pohybového plánování
https://www.choosemyplate.gov/SuperTracker/default.aspx
btw je to dot gov, asi naky vladni program

castecne souhlasim -- treba ted behem cca 2mesicni pauze bez behani jsem nekde potratil 5kg, a behem posledniho tydne a cca 60 nabehanejch km mam o tri ctyri kila vic. ale nemluvil bych o pribirani, protoze mi zacalo bejt volnejsi obleceni a urcite sem zhubnul, nabyly svaly. i kdyz je to asi ruzny v zavislosti na aktivitach, posilovani je anaerobni, ja delam spis 10+ km behy jenom aerobne.pete ness píše: 5 kilo, to je asi hlavne diky tem sladkostem, DendyNa sobe mam vyzkouseno, ze lip se hubne bez sportovani. Kdyz sportujes, mas zrychleny metabolismus. Musis dostatecne jist, jinak si muzes poskodit zdravi, ale zase musis davat bacha at nejis moc. A to je hodne tezke imho
Tedlka uz zase chodim do fitka, protoze mi to chybelo, ale spis kardio zona a delsi pauzy. V takovem dnu jim i pred spanim.
Jak behas v zimnim obdobi? Mas na to nakoupeny nejaky specialni hadry? Ja s behem zacal, ale na zimu nemam zadnou vybavu. Nicmene mi to chybi, tak zjistuju, co a jak. Klidne pis do SZ, at tady zbytecne nezavadime OT. Diky.Brooklyn / juanita juarez píše:castecne souhlasim -- treba ted behem cca 2mesicni pauze bez behani jsem nekde potratil 5kg, a behem posledniho tydne a cca 60 nabehanejch km mam o tri ctyri kila vic. ale nemluvil bych o pribirani, protoze mi zacalo bejt volnejsi obleceni a urcite sem zhubnul, nabyly svaly. i kdyz je to asi ruzny v zavislosti na aktivitach, posilovani je anaerobni, ja delam spis 10+ km behy jenom aerobne.
v zime beham moc rad, venku bejva o to min lidi. mam koupenou do tmy celovku a na nejhorsi pripady ted nesmeky, co se pripevnujou na boty -- ale zatim sem je nepouzil. obecna rada je oblict se tak, jako by bylo o cca 10 stupnu vic, pokud bys nesel sportovat. pri behu se zahrejes hned, obleceni podle me neni problem, zkusil bych to... a uvidis, ze to jde. na nejvetsi mrazy je dobra nejaka maska, ktera trochu filtruje studenej vzduch. obleceni sem dostal od najku a mam ho rad, i kdybych ho kupoval :] ale asi je to vsechno na jedno brdo -- nespalis se, kdyz koupis veci od craft, mizuno, nike, adidas... nejaky funkcni delaji i cesi, tak muzes treba podporit je. rika se, ze lepsi je vic tencich vrstev-- mivam v zime nahore tri.Wohma píše:Jak behas v zimnim obdobi? Mas na to nakoupeny nejaky specialni hadry? Ja s behem zacal, ale na zimu nemam zadnou vybavu. Nicmene mi to chybi, tak zjistuju, co a jak. Klidne pis do SZ, at tady zbytecne nezavadime OT. Diky.Brooklyn / juanita juarez píše:castecne souhlasim -- treba ted behem cca 2mesicni pauze bez behani jsem nekde potratil 5kg, a behem posledniho tydne a cca 60 nabehanejch km mam o tri ctyri kila vic. ale nemluvil bych o pribirani, protoze mi zacalo bejt volnejsi obleceni a urcite sem zhubnul, nabyly svaly. i kdyz je to asi ruzny v zavislosti na aktivitach, posilovani je anaerobni, ja delam spis 10+ km behy jenom aerobne.
your mileage varieshombrefeo píše:jak tu mluvite o zvysene spotrebe pri sportovni zatezi, tak to je sice realne (zvlaste si davejte pozor pri plavani!), ale zase je mnohem snadnejsi se kontrolovat v caloriich. mam na mysli to, ze pokud se vratim z trihodinoveho vyletu na kole, tak se budu snazit jeste aspon dalsi dve hodiny nejist a mezitim myslet na to, ze to treba vydrzim az do dalsiho dne, vyjimecne muzu zaradit zvyseny prijem bilkovin na svalovou rekuperaci, pokud jsem si makl vic, nez jindy...
tim chci jen rici, ze pri sportu se da s podvedomin vice pracovat a je to uplne neco jineho, nez sedet doma na zadku a ve volne chvilce premyslet o tomjestli jsem uz mel svacinu a co bych si mohl dat dobreho z lednicky...
to jsem rad, ze nesouhlasis, konecne se dozvim neco vicBrooklyn / juanita juarez píše:your mileage varieshombrefeo píše:jak tu mluvite o zvysene spotrebe pri sportovni zatezi, tak to je sice realne (zvlaste si davejte pozor pri plavani!), ale zase je mnohem snadnejsi se kontrolovat v caloriich. mam na mysli to, ze pokud se vratim z trihodinoveho vyletu na kole, tak se budu snazit jeste aspon dalsi dve hodiny nejist a mezitim myslet na to, ze to treba vydrzim az do dalsiho dne, vyjimecne muzu zaradit zvyseny prijem bilkovin na svalovou rekuperaci, pokud jsem si makl vic, nez jindy...
tim chci jen rici, ze pri sportu se da s podvedomin vice pracovat a je to uplne neco jineho, nez sedet doma na zadku a ve volne chvilce premyslet o tomjestli jsem uz mel svacinu a co bych si mohl dat dobreho z lednicky...z myho pohledu nesouhlas se vsim.
urcite zalezi na ty 'mileage' v tom smyslu, jak moc 'do toho busis' a co delas, ale to nejezeni je nezdravy. zalezi teda na vychodisku, jestli chces sportovat, nebo primarne hubnout. kazdopadne tim nejezenim po vykonu jednak nebudes dobre regenerovat, jestlis predtim pracoval v anaerobnim pasmu a ve svalech mas laktat, tak se hur odboura a rano te porad budou bolet svaly. no a potom telo, ktery nemelo pres noc energii, si ji vezme a ulozi pri nejblizsi prilezitosti. potom mam jinou zkusenost s tou snadnejsi sebekontrolou -- kdyz nesportuju, tak opravdu nemam takovej hlad a nemyslim na obsah lednice (v porovnani s obdobim vyskoky zateze). ale jak sem psal, YMMV.hombrefeo píše:to jsem rad, ze nesouhlasis, konecne se dozvim neco vicBrooklyn / juanita juarez píše:your mileage varieshombrefeo píše:jak tu mluvite o zvysene spotrebe pri sportovni zatezi, tak to je sice realne (zvlaste si davejte pozor pri plavani!), ale zase je mnohem snadnejsi se kontrolovat v caloriich. mam na mysli to, ze pokud se vratim z trihodinoveho vyletu na kole, tak se budu snazit jeste aspon dalsi dve hodiny nejist a mezitim myslet na to, ze to treba vydrzim az do dalsiho dne, vyjimecne muzu zaradit zvyseny prijem bilkovin na svalovou rekuperaci, pokud jsem si makl vic, nez jindy...
tim chci jen rici, ze pri sportu se da s podvedomin vice pracovat a je to uplne neco jineho, nez sedet doma na zadku a ve volne chvilce premyslet o tomjestli jsem uz mel svacinu a co bych si mohl dat dobreho z lednicky...z myho pohledu nesouhlas se vsim.
vazne, rad bych si rozsiril obzory o nove hlediska...
a rikam to proto, ze momentalne si davam "vetsi zatez" a zkousim i nejist vubec...
(zatim jsem si nekoupil ani vahu osobni)
energii ze sacharidu snad potrebujes pred a pri treninku, ne po? bilkoviny po treninku jsou dulezity z hlediska obnovy natrhanejch svalovejch vlaken - nejde o energii prece, ta nejvetsi porce uz je prece spalena a regenerace uz neni tak energeticky narocna - nebo se pletu v necem?pete ness píše:Krome toho, kdyz po treninku misto sacharidu zvysis bilkoviny, tak telo si bude brat energii z tech bilkovin. Bude namahave a dlouze delat z bilkovin zdroj energie (= jeste podporis uz tak velkou unavu a zatez)