Mrchožrouti versus pažitkáři VERSUS SLEPIČÁRNA

Vše, co se netýká hudebního šílenství, MIDI a audia
Odpovědět

ReaktoplazmAR

Re: Mrchožrouti versus pažitkáři VERSUS SLEPIČÁRNA

Příspěvek od ReaktoplazmAR »

super, Dík !

Ivo
Moderátor

Příspěvek od Ivo »

Narazil jsem dnes na zajímavý citát:

Nejedzte potravu s krvou, lebo budete ako zvery divé a mnohé choroby vás navštívia. Jedzte stravu čistú, ktorá rastie na poliach vašich, v lesoch a sadoch vašich, nadobudnete vy vtedy sily ohromné, sily svetlé a nepostihnú vás choroby a mučenia so strádaním.

SVAROG
staroslovanský boh Slnka a ohňa

demsky
Vybavení

Příspěvek od demsky »

Zneje to skoro tak, ako keby stacilo vypit 7 piv denne :)

Ivo
Moderátor

Příspěvek od Ivo »

Pivo roste na poliach, sadoch a lesoch našich ? :)

PELF
Profesionál

Příspěvek od PELF »

Ivo píše:Narazil jsem dnes na zajímavý citát:

Nejedzte potravu s krvou...
...mně to zní spíš jako kázání Svědků Jehovových
audio::video::postprodukce
Studio ATLAS

Ivo
Moderátor

Příspěvek od Ivo »

Svědkové Jehovovi potravu s krvou (maso) běžně jí, jenom jsou proti krevním transfúzím :wink:

ReaktoplazmAR

čo ja viem, tak nejedia ani krvavničky :)

ReaktoplazmAR

Ivo, tak som tie knihy objednal a stretol som sa aj s takýmto názorm na jednu z nich (12 kroku k syrove strave):

""Kniha obsahuje mnoho možno chutných receptov a správny prístup k prirodzenej strave, no čo je to platné, keď je tu jeden hlavný nedostatok, ktorý mi nedovoľuje knihu ako radcu používať. Jedná sa o to, že autorka pri príprave ovocia, či zeleniny doporučuje mixér, čo je zásadná chyba. Všetci totiž dobre vieme, ako je dnes takmer všetka zelenina a ovocie kontaminované, čo sa však dá napraviť odšťavovačom, pracujúcim ako lis. Chémia potom zostane v dužine a šťava je čistá. Pri zmixovaní všetkého teda síce dostanem to dobré, čo ovocie a zelenina obsahujú, no spolu s plnou dávkou tej nešťastnej chémie. A to znamená viac škody ako osohu. Mixér by bol možno dobrý pri organicky vypestovaných potravinách, no neviem, kde na tejto planéte sa dnes dajú skutočne organiclé kúpiť a ak, za akú cenu?!""

viem že ty mixer s oblubou používaš, tak som zvedavy čo ty na to.. predpokladám, že používaš aj suroviny z obchodov, nie len zo zahradky..

Ivo
Moderátor

Příspěvek od Ivo »

Přiznám se že tyto věci až tolik neřeším ... "čistého" dnes není nikde nic a i kdyby bylo, půda, voda, vzduch, záření, chemikálie atd. to dokonale vynahradí, ve zkumavce žít nejde ... Nevím do jaké míry je pravdivá teorie že chemikálie se v zelenině nebo ovoci usazují jen ve vláknině, ale ve štávě ne ... nepřipadá mi to úplně pravděpodobné ... není to spíše jen zbožné přání ?

Štávy samy o sobě jsou moc fajn, ale je to trochu vyabstrahovaná záležitost. Plody jsou přirozené jako celek. A myslím že i zelenina/ovoce z posledního Kauflandu je pořád přínosnější a vitálnější než kus zvířecí mrtvoly nebo průmyslové výrobky z kravského mlíka.

Vůbec bych to neřešil ... když je možnost ze zahrady/farmy, je to fajn, když ne je to ok odjinud. Někdy paradoxně může být "bio" zelenina chemičtější než ta z kauflandu ...

Mimochodem Viktoria Boutenko sice v této knize (12 kroků k syrové stravě) píše o syrové stravě jako o jediném dobrém řešení, no ale po letech od jejího napsání už přiznává, že sem tam vařené jídlo je ok (a sama si to dává).. Ale má povedeného synka :)

PELF
Profesionál

Příspěvek od PELF »

Ivo píše: "čistého" dnes není nikde nic
přesně tak.. ono bez určitého množství chemie to nejde ani v té nejlepší bio zahrádce... bohužel velkopěstírny nějaké nezbytně nutné minimum neřeší (hodně vydělávat = mít jistotu úrody = hodně chemie) .. jeden článek za všechny http://aktualne.centrum.cz/ekonomika/na ... ?id=748686
audio::video::postprodukce
Studio ATLAS

biscuit

Příspěvek od biscuit »

Ivo píše:A myslím že i zelenina/ovoce z posledního Kauflandu je pořád přínosnější a vitálnější než kus zvířecí mrtvoly nebo průmyslové výrobky z kravského mlíka.
no ja si prave tohle nemyslim. tady v tom na sebe totiz narazi ideologie a zdravej rozum (ten muj). proto asi nikdy nebudu stoprocentnim vegetarianem, nebo veganem. i kdyz je mi to ideologicky blizky a sympaticky, nesnoubi se to s tim, co mi rika rozum a instikty. samozrejme neci jinej zdravej rozum to muze vyhodnocovat jinak, ale kazdej musi zvazit, nakolik mu ta ideologie dava "klapky na oci".

pelf: clanek zajimavej, jen mam strach, jestli se ten mor spis nebude jeste zhorsovat.. i kdyz treba co jsem videl nejakej dokument ze spanelska z pestirny rajcat, tak tam ukazovali nejak sklenik, kde misto insekticidu pouzivali nejakej, v potravinovym retezci nadrazenej, druh hmyzu na hubeni skudcu.
Naposledy upravil(a) biscuit dne 24 lis 2012 15:57, celkem upraveno 1 x.

Ivo
Moderátor

Příspěvek od Ivo »

Předloni jsem nasadil na zahradě x ovocných keřů a stromů a u poloviny loni sežrali listí chrousti a další havěť ... Takže otázka je být organický a nemít nic nebo si trochu pomoct a mít aspoň nějakou úrodu ? :)

biscuit: to není žádná "ideologie" ale (jak říkáš) "přirozené instinkty". Podojit zuboženou krávu a vyrobit z toho sladký jogurt nebo pribináček za použití x chemikálií a procesů vs. normální přírodní jabko nebo mrkev, v tom je myslím pro tělo dost zásadní rozdíl ...

biscuit

Příspěvek od biscuit »

Ivo píše:biscuit: to není žádná "ideologie" ale (jak říkáš) "přirozené instinkty". Podojit zuboženou krávu a vyrobit z toho sladký jogurt nebo pribináček za použití x chemikálií a procesů vs. normální přírodní jabko nebo mrkev, v tom je myslím pro tělo dost zásadní rozdíl ...
ivo, ale proc mluvit o zubozene krave? ja nechci mliko od kravy ktera trpi. nechci maso od zubozeneho zvirete. bavme se jen o zdravych "happy" (schvalne nadsazuju, abych to zlehcil) zviratech a pak na tu ideologii narazime.

budu mit na dvore slipky, ktery se budou mit jak v raji a budu z nich mit deset vajec za tejden. je to spatne? a co mi tak rika? ideologie, nebo muj zdravej rozum? navic kdyz vejce miluju (zdravy a cerstvy).

Odpovědět