dendy: mas vyrazny neznalosti. jsi mozna jeste trochu naivni v tyhle oblasti. v americe se dejou nepeknosti a dochazi k urcite "likvidaci" nepohodlnych farmaru... i v must see dokumentu "food inc." je urcita kapitola o monsantu..
btw neni to monsant, ale monsanto: http://en.wikipedia.org/wiki/Monsanto
nemyslim si, ze by jejich (a jim podobnejch) lobby v evrope nechtelo zacit prosazovat podobnej business, kterej uz za louzi bezi
aha parada tak si to precitam, mozno som v EN nepochopil niektore veci v kontexte.. diky !
s USA by som EU nezrovnaval, USA je uuplne niekde inde, na vsetkych frontoch, od zdravotnictva az po stravovanie su v totalnych srackach, myslim ze EU je dost iny pripad, vzhladom na suvislosti a historiu tu ani nieje mozne aby sa to dostalo tam kde je to v USA ...
Nie som naivny ale na druhej strane netreba to ani prehanat zvelicovat a hlavne strasit ludi tam kde v skutocnosti nieje dovod.. vzdy ked je nejaky takytoho hype okolo niecoho snazim sa ist do hlbky pretoze vacsinou realita je trosku dost niekde inde ako to vyzera na prvy pohlad ... A specialne novinari a autori komercnych dokumentov maju vo zvyku prekrucat (v ich reci 'interpretovat') fakty tak, aby vyprodukovali 'senzaciu' ..
"Staré tradiční odrůdy
V případě starých odrůd, jako jsou například uchovávané odrůdy (včetně krajových
odrůd) či tzv. „amatérské odrůdy“, by měly být i nadále stanovovány benevolentnější
požadavky, a to v zájmu podpory jejich konzervace a používání na farmě, jak je již
stanoveno podle směrnic 2008/62/ES a 2009/145/ES. Odrůdy budou však i nadále
registrovány na základě „úředně uznaného popisu“, jenž bude uznáván, i když ne
vypracováván, příslušnými orgány. Pro tento popis přestává být povinné zkoušení
odrůd, pokud jde o odlišnost, uniformitu a stálost. Úředně uznaný popis musí pouze
uvést zvláštní charakteristiky rostlin a částí rostlin, jež zastupují dotčenou odrůdu, a
umožnit indentifikovatelnost odrůdy, včetně oblasti původu. Tento popis může
vycházet ze starého úředního popisu odrůdy, popisu vypracovaného v minulosti, tj.
od vědeckého či akademického subjektu či organizace. Přesnost obsahu popisu by
mohla být podpořena předchozími úředními kontrolami, neúředními zkouškami či
znalostmi získanými praktickými zkušenostmi při pěstování, rozmnožování a použití.
Stávající množstevní omezení se ruší."
Ja neviem no, mne to preoste cele pripada ze prave tato nova smernica meni pre drobnych chovatelov a sukromne osoby veci K LEPSIEMU a nie k horsiemu.. ostranuje splet neprehladnych nariadeni a naraddzuje ich 1 smernicou, rusi niektore stare obmedzenia ..
komplikacie sposobi len velkym firmam - z coho by mohol aj pramenit ten hype ktory sa okolo toho robi ...
dendy: ja nic netvrdim, nemel jsem silu to cele cist. jen si myslim, ze obezretnost je na miste i v evrope pusobi mnoho skupin, ktery se snazi veci manipulovat ve svuj prospech.
maux: a da se na to koukat? ja ze me to zajima, ale zase bych se nerad unudil k smrti
dendy píše:
s USA by som EU nezrovnaval, USA je uuplne niekde inde, na vsetkych frontoch, od zdravotnictva az po stravovanie su v totalnych srackach, myslim ze EU je dost iny pripad, vzhladom na suvislosti a historiu tu ani nieje mozne aby sa to dostalo tam kde je to v USA ...
..
není od věci doplnit, že mj díky těmhle evropským výhodám a jistotám jde EU oproti zbytku světa do sraček ekonomicky. Všechno má dvě strany mince.
biscuit: ...no tak není to žádná akční božárna, dokonce se to hodinu táhne jak nudle, ale má to tam své opodstatnění a nemůžu říct, že bych byl sklamanej...
dendy píše:
..
není od věci doplnit, že mj díky těmhle evropským výhodám a jistotám jde EU oproti zbytku světa do sraček ekonomicky. Všechno má dvě strany mince.
hmm, tohle nevim, jestli je dobrej priklad. usa obecne je proti nam, dejme tomu, libertarianstejsi (vsechno brat s rezervou). viz prave treba privatizovany zdravotnictvi a dalsi veci, diky kterym je pro ne kanada se svoji universal healthcare 'socik' (o evrope v jejich ocich nemluve). treba v oblasti aut. zakona (kdyz mam uvest priklad v souvislosti s hudbou) jsou tam veci svobodnejsi, existuje moznost buy-outu (a tim padem vzdani se autorstvi), castecne jim porad chybi ekvivalent intergramu (tedy spravce prav vykonnych umelcu) a tak dale a tak podobne. proto mi prijde, ze rikat v souvislosti s monsantem 'no jo, v USA je vsechno jinak' nesystemovy. monsanto je jak to chapu naopak dukaz mnohem vetsi regulace, ktera je tak v principu neamericka, a prave zavani spis evropskym pristupem (byt jde o regulaci zrejme vynucenou na zaklade lobby velky spolecnosti, a ne nejakyho evropskyho parlamentu, resp. jejich zakonodarcu). a proto taky opravnena obava, aby se neco takovyho nedelo i tady.
Možná to tu už zaznělo, ale zajímá mě, nakolik je pro tělo podstatná "rychlost snězení jídla"
Asi takhle: žena mě pořád říká, že hrozně rychle žeru a hltám všechno jak krokodýl. Tak jsem změřil svoji rychlost a zjistil jsem, že jsem dneska na oběd v práci snědl polévku a jídlo (hlívový guláš s pěti - standardní porce) za šest minut. Nedokážu to posoudit, ale je tohle moc rychle?
Je jedno jak rychle jíš, nejdůležitější na tomhle obřadu je, jak to rozžvejkáš. Čím víc, tím líp. Jinak to maso v tobě hnije, jsou z toho plísně a jiný parádičky, který nahrávají vážnějším onemocněním trávícího zařízení....Ale jestli seš krokodýl, tak to polykej i s kopejtkama.
Záleží také, kolik máš chodů.
Oběd může být klidně i hodinu nebo dvě
Jinak mám někde zakořeněno, že pocit sytosti se prý dostavuje 15 minut po jídle.
Ale nerozumím, jak a kdo na to přišel, a s jakými parametry to platí.
Jestli žereš nonstop hodinu a pak se to dostaví, nebo žereš hodně pomalu během 15 minut a tím nesežereš tolik a jseš sytý.