Mrchožrouti versus pažitkáři VERSUS SLEPIČÁRNA

Vše, co se netýká hudebního šílenství, MIDI a audia
Odpovědět
peteness

Re: Mrchožrouti versus pažitkáři VERSUS SLEPIČÁRNA

Příspěvek od peteness »

Nejlepsi je varit na pare. Mam dva parni hrnce, ale nepouzivam je, protoze maso se v tom poradne neudela. Vzdycky dam trosicku vody na panev (misto oleje). Jak to zacne bublat hodim maso, sklenenou poklici to uzavru a to je imho nejlepsi uprava. Nebo vic vody, do toho zeleninu, aby couhala nad vodu a na to pak polozit maso, aby se moc nenamocilo v te vode. Nesolit, nekorenit - je to rychle a zdrave.
Jidlo z mikrovlnky je hnus, co vim tak jediny co fungovalo byl papinak na ryzi (diky tomu ze se tam davala voda).

biscuit

Příspěvek od biscuit »

tak mikrovlnka ma slouzit k ohrevu, ne k vareni... jinak ja jidla na vode v pare muzu, ale jen jako variantu. na mase je prave nejlepsi to opeceny :-) a to o tom, co je zdravy a co neni... vis jak to je, nic se nema prehanet a hlavne furt vime hovno (myslim vseobecne poznani lidstva) ;-)

jinak jak zminujes tu rejzi, hodne lidi neumi udelat rejzi a proto si kupuje takovy blbosti, jako papinaky na rejzi :-) mozna bych mohl poradit zpusob, jakym udela perfektni dusenou rejzi kazdej. jeden a pul dilu vody na jeden dil rejze (moje klasika je 2+3 hrnky), sul podle chuti, tesne priklopit, do trouby na 40 minut pri 200°C a je vymalovano. podle typu rejze se nekdy hodi dat mozna o malilinko vic vody - v radu kapek :-)

jackies

Příspěvek od jackies »

rýže : před tím pořádně propláchnout, vysušit (pořádně okapat), a pak opéct na trochu oleje s kouskem másla.
Teprve potom osolit, zalít a šoupnout do trouby (hážu pod poklici ještě celou cibuli do které píchnu dva tři hřebíčky).
Jak se vyndá z trouby, odklopit a pořádně vidličkou prohrábnout (vypustit páru).

Oxyygen
Profesionál

Příspěvek od Oxyygen »

Nejjednodussi vareni rejze, ktere zvladne kazdej a funguje je zpusob, kterym se vari basmati (mam vyzkouseno, ze funguje i s jasminovou)

Kdyz das do vrouci vody ryzi a pak slejes je blativa a hnusna. Pomery nefunguji, protoze nikdy nenastavis teplotu tak, aby se ti vyvaril pomer ktery potrebujes. Takze ryze se ti bud pripali na dno a je tvrda (voda se vyparila moc brzo) a nebo naopak pomalu a je blativa..

Ten bezchybny zpusob funguje takto:

Do hrnce se studenou vodou nasypes ryzi (nevyplachujes, nic neodmerujres) a nechas ji NAMOCIT cca 20 min.
Pote ji privedes k varu, varis podobne jako testoviny, jakmile ma tu spravnou konzistenci, vodu slijes pres sito.

asi zkusenejsi ryzovarnici jsou schopni vysvetlit co se ryzi, kdyz se namaci deje, samotnyho by me to zajimalo, tento zpusob funguje na 100 procent a neda se na nem nic zkazit.

Samozrejme plati, cim dele se namaci, tim kratsi dobu se vari
Výroba reklam, jingles a prom pro síť rádií Media Club.
http://www.semamastering.cz | http://www.kiss.cz | http://www.bandzone.cz/mellowpower

hombrefeo

Příspěvek od hombrefeo »

zajimave tema jen na ryzi.
ja ji varim kazdy den. po zkusenosti s ruznymi druhy jsem se vykaslal na pomery, jak pise oxy.
davam ji do studene vody, hodne vody jako na testoviny, a kdyz se mi zda akorat tak ji precedim a proplachnu horkou, nejlepe varici cistou vodou...
punto.

Ivo
Moderátor

Příspěvek od Ivo »

Já když rýži, tak používám jen celozrnnou (natural, sweet apod.), bílá rýže mi v tomto srovnání přijde trochu jako lepidlo bez chuti :)

Kdysi jsem absolvoval i takovou očistnou kůru - jenom rýži natural 14 dní, 3x denně ... Bylo to časem náročné ... Ke konci mi troška přidané soli připadala jako vrcholná gurmánská pochoutka :)

hombrefeo

Příspěvek od hombrefeo »

ten muj postup plati samozrejme (i) hlavne na celozrnou ryzi. bez soli je to ale opravdu divna kase...

dendy

Příspěvek od dendy »

ked spominas sol - zo solou to je zaujimave .. 3-4 roky dozadu.. takmer vzdy co som dostal na stol som si este aj trochu dosolil ..

ale ptom sme zo zenou presli tak nejak prirodzenou cestou (nijak cielene umyselne) vyvojom ze solime stale menej a menej..

'normalnym' ludom to pripada ze varime uplne bez soli.. svokra ked dojde tak si vsetko musi poriadne dosolovat :)) vlastne vsetci co u nas jedia si musia dosolit vzdy :-) ale nam to pripada uplne super, naopak ovela intenzivnejsie vnimam ine chute, ako keby ked sa telo ocisti od zlozvyku soli tak zacne lepsie vnimat to ostatne - co pri standardnom soleni sol uplne prekryje ... vobec nemam potrebu solit, naopak skoro vsade inde, ked ochutnam jedlo, zda sa mi presolene :)

trvalo to tak plynule mozno pol roka - tristvrte roka dostat sa do sucasneho stavu .. zaujimave ze subezne s tym som cielene uplne vysadil cokoladu - tej som sa vazne nedotkol asi 2 roky .. teraz si obcas dam ale ked tak len 80% horku (s chilli - tu mam najradsej :-)) ... a ked ochutnam take tie klasicke mliecne cokolady (milka, pecat, a podobne) teraz, normalne to musim vyplut, chuti mi to ako stuzeny tuk :-))

vsetko je to asi otazka zvyku .. respektive zbavenia sa zlozvyku :)

Ivo
Moderátor

Příspěvek od Ivo »

No já znám lidi, co dostanou před sebe jídlo a hned si ho automaticky dosolí (bez toho aby ho vůbec ochutnali :)

Já trochu solím, ale když jsem někdy u maminky, tak ona říká že solí kvůli mě málo a já mám pocit že mě to spálí jak je to slané :)

Oxyygen
Profesionál

Příspěvek od Oxyygen »

ono i vekem se meni chute.... coz je prave treba s cokoladou nebo treba kavou...
Kazdej po case vyhaze mliko a cukr..:) Sem jako dite treba nechapal proc babicka ma doma jen tu "hnusnou" horkou cokoladu.
http://www.semamastering.cz | http://www.kiss.cz | http://www.bandzone.cz/mellowpower

Oxyygen
Profesionál

Příspěvek od Oxyygen »

hombrefeo píše:zajimave tema jen na ryzi.
ja ji varim kazdy den. po zkusenosti s ruznymi druhy jsem se vykaslal na pomery, jak pise oxy.
davam ji do studene vody, hodne vody jako na testoviny, a kdyz se mi zda akorat tak ji precedim a proplachnu horkou, nejlepe varici cistou vodou...
punto.
Nech ji predtim namocit 20-min a vic a uvidis ze vysledek bude jak z cinsky ci indicky restaurace.:)

dendy

Příspěvek od dendy »

Oxyygen píše:ono i vekem se meni chute.... coz je prave treba s cokoladou nebo treba kavou...
Kazdej po case vyhaze mliko a cukr..:) Sem jako dite treba nechapal proc babicka ma doma jen tu "hnusnou" horkou cokoladu.
hehe anoano ano :-)))

Pytkin
Moderátor

Příspěvek od Pytkin »

dendy píše: zaujimave ze subezne s tym som cielene uplne vysadil cokoladu - tej som sa vazne nedotkol asi 2 roky .. teraz si obcas dam ale ked tak len 80% horku (s chilli - tu mam najradsej :-)) ... a ked ochutnam take tie klasicke mliecne cokolady (milka, pecat, a podobne) teraz, normalne to musim vyplut, chuti mi to ako stuzeny tuk :-))
ja zase naopak nezvladam tie vela percentne cokolady .. 70% a viac .. mne to pride jak nejaky ropny koncentrat bez chuti :)

Tommy Dee

Příspěvek od Tommy Dee »

Ja ryzu premyjem, osolim okorenim pridam 3-4 klinceky a na par sekund poprazim v MALOM hrnci na rozprazenom masle. Potom pridam rovnake mnozstvo vody (1 hrncek ryze = 1 hrncek vody, alebo o kvapku viac), premiesam, aby bola ryza vo vode rozlozena rovnomerne a prikryjem. Nastavim presne 13 minut a ked je voda vriaca hned stiahnem ohen na minimum (treba to varit na najmensej varnej ploche). Po 13 minutach odstavim a necham este dalsich 15 minut postat aby ryza presla tou parou. Vysledok je vzdy vyborny. Netreba sa bat okorenit ryzu kadecim.

jackies

Příspěvek od jackies »

dendy píše:... a ked ochutnam take tie klasicke mliecne cokolady (milka, pecat, a podobne) teraz, normalne to musim vyplut, chuti mi to ako stuzeny tuk :-))
Tak to ti přesně chutná tak jak má.
JE to prostě ztužený tuk.

Odpovědět