Mrchožrouti versus pažitkáři VERSUS SLEPIČÁRNA

Vše, co se netýká hudebního šílenství, MIDI a audia
Odpovědět
Uživatelský avatar
Oxyygen
Profesionál
Příspěvky: 3278
Registrován: 06 čer 2002 19:22

Re: Mrchožrouti versus pažitkáři VERSUS SLEPIČÁRNA

Příspěvek od Oxyygen »

Rekni mi jedinej pripad, kdy je vysledek lepsi, kdyz pouzijes prefabrikat bujonu nez normalni vyvar
Výroba reklam, jingles a prom pro síť rádií Media Club.
http://www.semamastering.cz | http://www.kiss.cz | http://www.bandzone.cz/mellowpower

Uživatelský avatar
ReaktoplazmAR
Příspěvky: 2412
Registrován: 04 srp 2008 14:25

Re: Mrchožrouti versus pažitkáři VERSUS SLEPIČÁRNA

Příspěvek od ReaktoplazmAR »

ked ide o čas :)

jackies

Re: Mrchožrouti versus pažitkáři VERSUS SLEPIČÁRNA

Příspěvek od jackies »

Oxyygen píše:Rekni mi jedinej pripad, kdy je vysledek lepsi, kdyz pouzijes prefabrikat bujonu nez normalni vyvar
Já se nebavím o nějakých prefabrikátech, ale o glutamanu.
Je pro dochucení. Ochucení, a ne náhrada za něco.
Prostě přidává nebo zvýrazňuje nějakou chuť.

( I když znám jeden konkrétní výrobek (sypký slepičí vývar) kde bys měl asi vážné problémy
chuťově tipnou zda se tam koupala slepice nebo ne a to i s nutričníma hodnotama. Dodávám, že bez glutamátu)

Uživatelský avatar
Oxyygen
Profesionál
Příspěvky: 3278
Registrován: 06 čer 2002 19:22

Re: Mrchožrouti versus pažitkáři VERSUS SLEPIČÁRNA

Příspěvek od Oxyygen »

jasny v asijske kuchyni ma smysl (on je stejne skoro v kazdej sojovce, takze ho tam clovek pridava automaticky.
Pridavat treba glutamat do italskejch testovin nebo do gulasovky mi prijde naprosto zbytecny.

Kdyz uz se bavime o vyvarech, rad bych vedel, proc ti nejlepsi kuchari vari vyvar jen v hrnci. Ja ho delam v papinaku (kde je ciry a ma silnou chut) a nikdy se mi tak intezivni klasickym varenim nepovedl a navic jsem musel sbirat penu. Proc se standardne na vyvar nepouziva papinak, kde je hotovej ani ne za hodinu?
Výroba reklam, jingles a prom pro síť rádií Media Club.
http://www.semamastering.cz | http://www.kiss.cz | http://www.bandzone.cz/mellowpower

Uživatelský avatar
dendy
Příspěvky: 13816
Registrován: 12 črc 2002 11:16
Vybavení

Re: Mrchožrouti versus pažitkáři VERSUS SLEPIČÁRNA

Příspěvek od dendy »

no ja viem ze niektore typy vyvarov treba varit dlho pomaly na uplne miernom teple aby to len prebublavalo trochu, inak sa zakalia ..

viem to podla toho ze raz zena robila nejaky vyvar, a musela odbehnut na 10 minut a mal som dozerat na to aby to moc nevrelo - samozrejme som na to zabudol takze jej to tam 10 minut bublalo pekelne - ked sa vratila som dostal poriadny zdrb ze je to zakalene a moze to robit odznova :-D

Uživatelský avatar
Oxyygen
Profesionál
Příspěvky: 3278
Registrován: 06 čer 2002 19:22

Re: Mrchožrouti versus pažitkáři VERSUS SLEPIČÁRNA

Příspěvek od Oxyygen »

prave papinak dela vyvary cisty, silny a pomerne rychle - proto nechapu proc se u profiku nepouziva.
Výroba reklam, jingles a prom pro síť rádií Media Club.
http://www.semamastering.cz | http://www.kiss.cz | http://www.bandzone.cz/mellowpower

Uživatelský avatar
dendy
Příspěvky: 13816
Registrován: 12 črc 2002 11:16
Vybavení

Re: Mrchožrouti versus pažitkáři VERSUS SLEPIČÁRNA

Příspěvek od dendy »

Jackies: Pozri sa na to z ineho uhla - preco pouzivat prefabrikovane komnonenty typu bujon zo sacku, glutamat a podobne, ked vies spravit minimalne rovnako dobre jedlo len s vyuzitim cerstvej zeleniny, masa a byliniek ? Potom tieto 'barlicky' proste nepotrebujes .. ano mozno ti to usetri nejaky cas - ale vlastne ak varis preto ze ta to bavi tak nemas dovod takto setrit cas ...

Oxyygen: No neviem, dam zene tip nech vyskusa.. problem jedine vidim ze momentalne nemame ziadny papinak ale tak zakupime :-)))

jackies

Re: Mrchožrouti versus pažitkáři VERSUS SLEPIČÁRNA

Příspěvek od jackies »

Vývary ( tak jak to do mě všude vštěpovali před 30 lety) by se měli dlouhodobě táhnou právě kvůli tomu výluhu.
Hovězí : hovězí kosti zblanšírovat, pak zalít studenou vodou, jak probublá, tak VYLÍT, zalít znovu studenou, doházet nějakou kořenovkou vcelku a táhnout co to dá. Popřípadě sebrat bílkovinu z vrchu.
Praxe byla, že se vývar táhnul přes noc.

Když se náhodou zakalil, tak trochu bílků z vajec na vyčištění a procedit přes plátno.

Já dělám také vývar v papiňáku. Je to prostě rychlejší, ale nedokážu říct zdali o něco nepřicházím, protože si to už nepamatuju :)

Uživatelský avatar
Oxyygen
Profesionál
Příspěvky: 3278
Registrován: 06 čer 2002 19:22

Re: Mrchožrouti versus pažitkáři VERSUS SLEPIČÁRNA

Příspěvek od Oxyygen »

http://www.kucharinka.cz/vyvar-v-tlakovem-hrnci/

asi nejsem zdaleka jediny kdo si toho vsiml.:)
Výroba reklam, jingles a prom pro síť rádií Media Club.
http://www.semamastering.cz | http://www.kiss.cz | http://www.bandzone.cz/mellowpower

Uživatelský avatar
dendy
Příspěvky: 13816
Registrován: 12 črc 2002 11:16
Vybavení

Re: Mrchožrouti versus pažitkáři VERSUS SLEPIČÁRNA

Příspěvek od dendy »

hm.. tam pise ze v papinaku robi ten vyvar hodinu.. zena hovori ze ona tiez vyvar v normalnom hrnci nerobi dlhsie ako hodinu.. a je skvely .. tak neviem.. mozno to je tou indukcnou varnou doskou co mame ? fakt je ze som si vsimol ze vsetko sa na nej uvari vyrazne rychlejsie nez na klasickej sklokeramike ..

jackies

Re: Mrchožrouti versus pažitkáři VERSUS SLEPIČÁRNA

Příspěvek od jackies »

Teď je ale právě ta otázka, zdali se do toho vývaru dostalo za hodinu a drsně všechno co mělo.
Nejen třeba "neporušená chuťová složka" uzavřená uvnitř papiňáku a tak se zdá subjektivně silnější.

Já po tom pátrat nebudu, protože mám na práci jiné věci než táhnout vývar celý den :wink:

Uživatelský avatar
Oxyygen
Profesionál
Příspěvky: 3278
Registrován: 06 čer 2002 19:22

Re: Mrchožrouti versus pažitkáři VERSUS SLEPIČÁRNA

Příspěvek od Oxyygen »

dendy : Kureci nebo hovezi vyvar jen hodinu? No tak to asi nevite jak ma chutnat masovy vyvar (klasicky se vari vyvar minimalne 4h a vic)... Indukci to rozhodne neni.:)
Indukce se rychleji rozhavi a lepe se reguluje teplota. Ale ze by byl prubeh rychlejsi? Prece skoro nic se nevari na "9-tku".:) Indukci kazdopadne mam taky a je super.
Naposledy upravil(a) Oxyygen dne 07 úno 2014 15:32, celkem upraveno 2 x.
Výroba reklam, jingles a prom pro síť rádií Media Club.
http://www.semamastering.cz | http://www.kiss.cz | http://www.bandzone.cz/mellowpower

Uživatelský avatar
hombrefeo
Příspěvky: 3545
Registrován: 25 čer 2009 23:19

Re: Mrchožrouti versus pažitkáři VERSUS SLEPIČÁRNA

Příspěvek od hombrefeo »

na kamnech/peci je to samo...

jackies

Re: Mrchožrouti versus pažitkáři VERSUS SLEPIČÁRNA

Příspěvek od jackies »

Ješte technická poznámka.
Když hovězí, tak z morkových kostí.


Odpovědět