dobre, teraz uplne vsetky srandy bokom.. clavia podla mna nikdy nespravila ziadny zly syntak, kazdy kus z Lead serie bol (je) niecim osobity, zaujimavy, takze nepochybujem ze aj A1 je skvely stroj .. mne pride trochu obmedzeny moznostami, takze som nepochopil logiku tesne po Lead4 prist s A1 ... na druhej strane, ak su oscilatort a filtre naozaj tak uzasne spravene ako pise CMM (je mozne ze pouzili ine algorytmy nez v lead4), potom to moze byt zaujimavy syntak .. osobne neriesim ako co hra na stage, cisto z ukazok z netu mi prisiel zaujimavejsi Lead4, ale tak ukazky niekedy klamu ..
Zpět k Lead A1 - jako muzikant co kromě hraní not z partu bez důrazu na nějaký zvuk, si rád zahraju jamsessiony a klidně i komerci trochu po muzikantsku. Pokud mě inspiruje zvuk, tak se dají zahrát třeba sóla na zvuk tuby nebo D6 clavinetu nebo brutálního Moog basu ala Rush, a je úplně jedno co je to za styl, třeba do Eva+Vašek revivalu a evergreenů. Prostě zvuk inspiruje a ruce pak zahrajou samy to, co hlava na základě vnímání zvuku vymyslí, jak by to bylo asi nejlepší. Lead A1 je pro mne muzikantsky velice inspirativní nástroj, nejvíc ze všech současných i nedávno minulých na trhu. Navíc technologicky a user-friendly taky 100%. Recenze a compare na základě nějakých tech. specifikací mně neříkají vůbec nic, ani velikost GB rom paměti, ani zda to má nějaký midi player apod. Mně jde o ZVUK a ten z Leadu A1 konečně dostávám a efektivně a rychle, na rozdíl třeba od Kurzweilů nebo i DSI analogů, kde jsem něco konkrétního se zvukem chtěl a po pár dnech editování to technicky vzdal...
Tímto nechci rozpoutat žádnou davovou hysterii, předpokládám, že A4 moc na odbyt nepůjde, že není moc takových co vnímají muziku a zvuk podobně. Teda dosud znám tady na Brněnsku asi jenom dva takový klávesáky, jinak je to spíš jen to přehrávání not a sekvencí, ale ne zvuk (ve smyslu hudební inspirace zvukem). Je ale otázka, zda běžné posluchače dřív omrzí neskutečně rychlé onanování po klaviatuře nebo jeden dva tóny podaný v takovým pojetí zvukočasově, že to spíše zaujme, upoutá pozornost.
cmm: Já ti rozumím. Máš rád prostě přímočarý nástroj s pořádným zvukem. Jako ostřílený klávesák se prostě dokážeš soustředit na to podstatné. Kéž by to tak měl každý. Jít si za tím o čem víme, že to má cenu. Díky za spoustu přínosných informací a postřehů. Určitě se na A1 mrknu.
Díky CMM za příspěvky. Někdy mi to tady připadá, jakoby šel sám proti proudu obchodníků s hudebninami.
Ale zpět k Nordu. Našel jsem levnější variantu, máte někdo zkušenost s tímto - Nord Lead 2X ? CMM nenech se odradit.