Gitarova metalova stena!

Ozvučení, nahrávání, mixáž a mastering
asphyx

Gitarova metalova stena!

Příspěvek od asphyx »

zdravím vas "majstri zvuku"......hram na gitaru už zopar rokov , mam celkom slušne vybavenie peavey 6505, mesa boogie rectifier box marshall 1960AV a nejaký ten rok sa venujem aj nahravaniu len tak pre moje potešenie ....problem je v tom, že sa neviem vobec približit k zvuku kapelam ktoré sa mi páčia....myslím konkretne zvuk gitár....používam cubase, Focusrite Saffire Pro 24, mic. sm 57...skúšal som nahravat zvlášt aj 4 gitari, neviem či je to zbytočne alebo nie, ale aj napriek tomu ten zvuk nemal takú štavu....na gitari použijem nejaký eq, kompresor...

ukážka gitár,ktoré sa mi páčia....skor mi ide ani nie o ten konkretny zvuk čo je v ukážke, ale o tú živost, hutnost :?
nejaké vaše tipy, skúsenosti, postupy.....eq, kompresory, chorusy, reverby , zdvojovanie, rozhodenie gitar do sterea atd.

ak sa tu takato tema už rozoberala, tak potom som ju nevedel najst... :D

Amorph
Moderátor

Re: Gitarova metalova stena!

Příspěvek od Amorph »

Ahoj, dost by pomohlo, kdybys hodil nejakou svoji nahravku. Na slepo tezko radit.

rastis

Příspěvek od rastis »

vrstvit je cesta. 2-3 razy nahrat cez ceba to iste, musi sa to zahrat absolutne presne. gain ani nemusi byt extra velky. takisto viacej mikrofonov nie je na skodu, z kazdeho ineho umiestnenia je uplne ina farba zvuku, z viacerych mikrofonov sa da vyskladat "vacsi" zvuk. potom uz len EQ, viacej uberat, ako pridavat. potom poroztahovat po panorame, dobre zneje, ked rozne frekvencne upravy idu z roznych miest panoramy, aj ked ten vysledok by mal nakoniec posobit, akoby to islo len zprava a zlava. a musi byt na to vypracovana prava ruka gitaristu, ked to tam nema, tak vysledok nikdy nebude a ono to tam bohuzial nema aj vela takych, co uz podobne styly hraju dlhsie...

ak ma niekto sofistikovanejsi navod, tiez si ho rad precitam. inak na YT je kopec videi "how to mixing ... ... ", ked typci ukazuju slusne zvuky aj zo simulacii ...

inak k videu som sa nedostal zatial, tak len dufam, ze som spravne pochopil o co ma ist :)

vasek

Příspěvek od vasek »

Existují obecný postupy, kterýma se dá docílit vcelku hutnýho zvuku - v podstatě jak píše rastis. Tzn. velká bedna, gainu spíš míň, vrstvit a pak to nějak slepit z různých zvuků, co lezou z různých mikrofonů. Například v tomhle případě to dost bzučí, takže podle mě tam určitě je přimíchanej nějakej kondenzátorovej mikrofon kvůli jiskře.
ALE, pak jsou tu další dva faktory - za prvé ruce, ty tomu dávají kus živelnosti, která mimo jiné záleží na přesnosti hraní, resp. vrstvení. No a druhej faktor je konečnej mix, kde i horší zvuk kytar najednou může znít zabijácky, pokud je dobře usazenej do dobře udělanýho zbytku.
(v téhle diskusi předpokládám, že máš pořádnou kytaru a umíš si nastavit zvuk)

asphyx

Příspěvek od asphyx »

amorph rad by som sem niečo hodil, ale momentálne som mimo domoviny, tak nemam ako to sem dat....mrzí ma to, lebo určite by bolo lepšie hodnotit a radit s ukážkou ako bez nej....ide mi proste o to, že ten zvuk ak nahram z oboch aparatov sa mi páči len ten zvuk je taký bez života...nema to proste gule

rastis ...mam pocit, že postupy o ktorých tu píšeš sa snažím aj ja tak nejako robit...je pravda, že mam len jeden mic. ale osobne si nemyslím, že je to až taká velká chyba....iked nevravím, že viac by bolo naškodu ...videl som ukážky z nahravaní kapiel, ktoré nahravali gitaru len cez sm57 a ten vysledny zvuk stal zato ...tie videa na YT som videl, len ten vysledny zvuk mi nepríde až taký super.....ale fakt dakujem za každy prispevok od vas

asphyx

Příspěvek od asphyx »

vasek....gitaru mam Gibson Explorer a myslím si, že za 15 rokov hrania si viem nastavit už aj ako taky zvuk :D

asphyx

Příspěvek od asphyx »

vasek...tak možno skusit sa podelit aj o ten lepší mix aby ta moja gitara hrala zabijacky...možno nejake tvoje tipy, postupy

Fillippos

Příspěvek od Fillippos »

Dobrá hudba ten Asphyx! :evil: Myslím, že krom toho všeho co kluci řekli, je třeba skutečně hledat zvuk pomocí umístění mikrofonu. Někdy SM57 prostě nestačí, bere spíš vyšší středy. Proto se SM57 často kombinuje s Sennheiser MD421, který je namířenéný do stejného místa ale cca 1cm blíž (nebo dál - kvůli fázi) k repru - pro získání spodků. Super je i nějaký páskáč. Vyzkoušej umístit kytary do nějakého krátkého - přirozeného room hallu. Popř. mezi nahranými stopami otáčet nebo posuvatt fázi. Nové struny jsou základ.

rastis

Příspěvek od rastis »

SM57 zneje jak telefon a z jedneho konkretneho miesta repraku odsnima len specificku cast celeho spektra, co z bedne vylieza. urcite sa najde situacia, kedy je takyto zvuk fasa, ale uz len 2x SM57 dava farebnych moznosti ovela viac.

blueevil

Příspěvek od blueevil »

podla toho videa ide o taky typicky dnesny standard ktory nema gule ako si to nazval. podla mojho nazoru 99% kapiel dnes maju podobny zvuk ktory hodne nudi a nehra to ako ma, jednak dnes to uz nieje hudba, ale pozerstvo z nudy ktore nema v sebe vobec nic a trend zabija kvalitu. nemam prehlad o Asphyx, ale snad to bude o tom ze sa na tych prvotinach o nieco naozaj snazili, to sa odzrkadlilo aj na zvuku kedy chces byt rozpoznatelny po par taktoch, to nedosahovali sposobom ako ides na to ty, tam je to o lampach, pase a efektoch na zakazku. určite to nieje mesa boogie rectifier a peavey. tipoval by som aparat diesel, hughes & kettner s nieakym pedalom na vstupe. za tych 15 rokov si to uz mohol zistit. pokial sa jedna o aparat, tak je to dnes to same, kedy si nieaky truba kupi mesu a je boh a: ja mam mesa boogie a ty nemaš, preto som lepsi, drti kila a nevie nic, hlavna vec ze to tocil na pro tools. dobru hlasku na toto ma Milos DODO Dolezal ktory prehlasil, ze dnes hra na zrobenych lampovych aparatoch a hra mu to minimalne dobre ako tie najdrahsie a neskoro na to prisiel, ten kto pozna trocha el. schemu, vie o com hovorim.

rastis

Příspěvek od rastis »

he ? :)

- Mesa Rectifier je aparat stary vyse 20 rokov
- ani ked prisiel na trh, nebola to zfleku nova koncepcia, ale zapojenie, ake sa pouzivalo uz aj predchadzajucich 10 rokov
- dnes je na trhu tolko znaciek a tolko "prestiznych" drahych malovyrobcov, ze frajerit s rektajfrom moze fakt len posledny sedlak z lazov :)
- vypocul som si kusok toho videa na NB a je to dost oldschool hudba, aj zvuk, urcite by som sa nepokusal tipovat aparat, aj ked vobec nechapem, preco by to mal byt zrovna Diesel, co je skorej sucasna zalazitost alebo Hughes & kettner - vsak na tejto znacke sa vobec metal niekedy aj hraval ? kludne to moze byt bars aj stara JCM800 s nejakym nakopavatkom...
- pas mi do tejto debaty nesedi uz absolutne nijak :)

Fillippos

Příspěvek od Fillippos »

pozerstvo z nudy ktore nema v sebe vobec nic
..je to, jak píšeš, tvůj názor, nic proti ničemu, ikdyž téhle větě nerozumím. S těma aparátama a pedálem máš asi recht. Nicméně třeba mně se zdá, že se zvuk těchto kapel hodně posunul kvalitativně nahoru. Možná na úkor pestrosti. Když si poslechnu nové Masters Hammer, zní to dobře, ale rozhodně ne dle dnešního standartu. Třeba to nebylo cílem, a v jejich případě jsem možná rád, že tomu tak je. Nejsem zastáncem názoru, že co je nové, musí být za každou cenu dobré a vhodné, avšak proč neznít soudobě? Možná proto, že to tak u nás někdo neumí namíchat?...

asphyx

Příspěvek od asphyx »

bluevil...nemáš prehlad o asphyx ale za to tvoje uši majú asi obrovský prehlad.....ja som nemal možnost nikdy hrat na diesel a z videi, ktore som aj videl, na ktorých som mohol počut diesel si nedovolím tvrdit, že asphyx na tom nahravali....ale ja to vidim skor na nejaky marshall a nakopavatko....a čítaj ešte raz lebo ja som netvrdil, že hrajú na mese a peavey....mne nejde ani tak o skreslenie, ale o tie vajcia gule varlata ktoré cítit z nahravky...takže možno som chcel vediet vaše postupy v mixe už pri nahratých gitarách...vivat diesel a milos dodo

rastis

Příspěvek od rastis »

v nahravke robi dojem velkych guli podla mna to, ako je vyskladyny spodok, cize kde je kopak, kde je basa a kde pokracuju gitary. si si mozno vsimol, ze ked v nahravke ktora dobre tlaci vypnes basu a kopak, tak tie gitary zostanu dost tenke oproti tomu, ako si zvyknuty, ked stojis pred aparatom... to su take vseobecne zname veci a je to fakt aj dost o tej finalnej EQ uprave, na ktoru asi ale navod len tak nikto neda...

Kermitak
Moderátor

Příspěvek od Kermitak »

Blueevil prijde, rekne nejakou pitomost bez hlavy a paty a odejde, to je tu bezny, to nereste ;)

Odpovědět