Začnu trochu popisně a oklikou, tak se omlouvám.
Dostal jsem možnost míchat a masterovat jednu hip-hop skladbu, ta věc se mi celkem líbí a chtěl bych jí dát co nejvíc, proto jsem si potahal nějaký R'n'B současný pecky, abych měl zvukově s čím porovnávat a byl jsem nemile překvapenej, že je to všechno tak děsně dynamicky napraný, namátkou skladba Jay-Z feat. Alicia Keys - Empire State Of Mind prakticky nejde pod -6dB RMS, když to slýchám v TV tak mi to nevadí, ale na monitorech je to hnuj, ta zprasena dynamika je uz dost slyset. Moc sem tomu neveril a radeji zkontroloval mix a pluginy a zkusil i jinou MP3, ale vse OK. Na radu prisly regulerne vydany CD, takže sem vzal nový Muse a natáhl si do DAW tu posledni singlovku Undisclosed Desires, RMS hranice opět -6dB, jen to víc dejchalo směrem níž.
Tak si řikám... Kam tohle směřuje? Já se snažím míchat do -12dB RMS a -0,3dB na PEAKu, aby to mělo takovej kompaktní zvuk, ale když takhle udělám ten novej HH mix, tak se prostě hlasitostně nechytá a nejhorší je, že ty lidi tomu samozřejmě moc nerozuměj (ani nemaj duvod) a ja musim vysvetlovat...
No, tak sem si ulevil a to je v podstatě vše...